Здравейте. Видях, че едно момиче е питало колко калории би изгубило при каране на колело и тн. И се сетих, че имам една много полезна книжка за калориите. Реших да препиша най-интересно и полезно. Ако темата се развие и хареса от останалите, мога да пусна още много факти за калориите, като калориите на кухните на другите народи, в заведенията за бързо хранене, в сладкарницата и в бара. Но понеже са прекалено големи таблиците бих го направила, ако темата ми има развитие, защото иначе не си струва да се трудя пък никой да не го прочете. И започвам (:

Какво представляват калориите

Калориите са мярка за енергията, доставяна с храната. Енергията е необходима на тялото за извършване на всяка дейност, включително и за хранене. Високо калоричните храни доствят повече енергия, а излишъкът от калории води до повишаване на теглото. Едно е сигурно – за да отслабнете трябва да поемате по-малко калории, от колкото изгаряте, тоест или да избирате храни с по-малко калории, или да повишавате физическата си активност, или най-добре – и двете. Разбира се, би било прекалени при вида на чиния с храна да започнете да пресмятате калории, но е полезно, когато си копувате нещо за ядене, да поглеждате към енергийната стойност, написана на етикета – така ще се убедите, че не всичко, което изглежда лека и диетична храна, е такова всъщност. Понякога вместо в калории енергийната стойност е дадена в джаули като 1 ккал = 4,4 kj.

Връзката между калориите и килограмите

Три хиляди и петстотин ккал отговарят на около половин килограм тегло. Така за да отслабнете с един килограм за една седмица, е необходимо да спазвате диета с около 1000 ккал дневно. Ако пък искате да добавяте един килограм към теглото си седмично, е необходимо да спазвате диета от 3000 ккал . При варене и печене продуктите намаляват теглото си в сравнение със сурово състояние, ето защо имат 1/3 повече калории.

Колко пъти на ден да се храним?

Три основни хранения (сутрин, обед и вечер) и две междинни хранения (сутрин и следобед) – при такъв режим нивото на кръвната захар остава стабилно. Времето между две хранения трябва да бъде 2-3 часа, защото така най-малко се натоварва храносмилането.

Колко калории на едно ядене?

Закуската трябва да доставя 25% от дневните нужди на организма, междинните ядения по 10%, обядът по 30%, хранения – 25%. При диета от 1000 калории това прави :
Закуска – 250 ккал
Две междинни закуски – 100 ккал
Обяд – 300 ккал
Вечеря – 250 ккал

Необходими калории дневно в зависимост от възрастта

http://i14.photobucket.com/albums/a3...g?t=1186914983

Изгаряне на калории при различни дейности
в зависимост от теглото

http://i14.photobucket.com/albums/a3...g?t=1186915051

Някой цифри се повтарят, но не защото съм объркала редовете, а защото действията са еднакво натоварващи.
Забелязвам, че бягането си остава най-ефективно

Надявам се темата ми да не потъне назад в страниците, а да ви хареса и послужи.

Хахаха няма да се очудя, ако майките ви са очудени колко чисто е станало у вас