- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Фимоза, или защо не мога да забеля главичката
а още идин въпрос при обрязването колко време след операцията се въэтановяваш напълно пият ли се лекарства и колко време след това може да се прави секс
Писано е хиляди пъти в темата - при всеки възстановяването е различно, но по принцип 20-30 дни като секс изгягвай да правиш поне месец. Не, не се пият хапчета.
изявлението противоречи по принцип с базовите начала на коментираната тема - "ПО МЕДИЦИНСКИ ПРИЧИНИ!"Първоначално написано от anonimnost
внася конфронтационнен етно-религиозен елемент в ЧИСТО МЕДИЦИНСКИ ПРОБЛЕМ!
МНОГО МОЛЯ ПРАВОИМАЩ АДМИНИСТРАТОР/МОДЕРАТОР ДА ИЗТРИЕ МНЕНИЕТО!!!
Благодаря!
изявлението противоречи по принцип с базовите начала на коментираната тема - "ПО МЕДИЦИНСКИ ПРИЧИНИ!"Първоначално написано от fire_magic
внася конфронтационнен етно-религиозен елемент в ЧИСТО МЕДИЦИНСКИ ПРОБЛЕМ!
МНОГО МОЛЯ ПРАВОИМАЩ АДМИНИСТРАТОР/МОДЕРАТОР ДА ИЗТРИЕ МНЕНИЕТО!!!
Благодаря!
Аз имам следния въпрос. Значи не съм се интересувал досега за подобен тип болести и съвсем случайно попаднах на тая тема. Та от прочетеното за трите диагнози стигнах до извода, че явно имам 2 проблема. Хипертрофична фимоза(не съм сигурен, но от това което прочетох за нея, при мен има някои съвпадения) и късо гемче. Та понеже съм много срамежлив, а пък и досега не съм имал проблеми и не съм му обръщал внимание, се чудя дали да не ида на лекар пък той да си каже професионалното мнение. На 18 години съм и поне няма да се наложи да кажа на родителите ми за тоя преглед(предполагам), но ако лекарят каже, че има проблем тогава вече срам несрам всичко ще се споделя, в крайна сметка ако от тях се притеснявам, какво остава от лекарите. Та понеже ще трябва да посъбера смелост да го направя, питам дали да чакам или колкото по бързо толкова по-добре.
@-radoslav91
Спокойно човек ! И аз бях така ама първо на баща ми, после на майка ми Като и на двата пъти първо ги оставих да прочетът първия пост на @batkodoki. От тама личен лекар и си готов.
Аз искам да изразя своето отчаяние вече. Писна ми всеки ден на два пъти топене превръзване. Вчера докато бях на вън ми падна превръзката и трябва да ви кажа че беше супер гадно.. нема ли да минава тва !Ден 11-ти карам сега. Сега пак баня забелязвам нещо бяло като тоалетна хартия разградено излиза под кожата тама където са конците да не би да е разграден конец тва ? Главичката е почти изчистена от корички и тем подобни ранички но пак си боли. Забелязах също че вече като го дървя почти не забелязвам болка от натиск. Всеки път като махам превръзката има съвсем малко кръв от конците сякаш защото от тама излиза но е съвсем малко... Незнам ама ми писна супер мн.
![]()
Здравейте!
![]()
Отдавна не съм писал и реших да го направя! Опреацията ми (пълно обрязване) ми беше на 17-ти март.
Нещата при мен са много добре и постоянно се подобряват. Много съм доволен и си мисля, че моят хирург си е свършил добре работата! Вече много, много отдавна си ходя с боксерки и без превръзка- неприятното усещане от търкането в бельото изчезна-свикнах с това и май наистина нещата са добре. Интересното при мен е, че кончетата се позадържаха доста и все още има едно което не епаднало- то е отдолу където е било гемчето и където има все още мъничък отток. Друго нещо, което прави впечатление при мен е това, че когато не съм в ерекция и пишока ми е съвсем в спокойно състояние част от кожата, която е оставена като в резерв за ерекциите, се подгъва и минава над ръбчето на главичката и покрива пчти половината ми главичка. Значи там където е рязана кожата и беше зашито не минава нагоре- то няма и как, защото съм с пълно образване, но кожата отзад се подвива и покрива и ръбчето където бяха кончетата и покрива главичката ми донякъде. Оказва се, че това е търсен ефект от хирирга, който ме е оперирал и че това помага за по-доброто запазване на чувствителността и влажността на главичката на пишока ми!
Иначе вече отдавна мастурбирам и усещането когато го правя става все по-хубаво- ерекцията ми е много силна и това ме радва- преди операцията имах проблем с ерекцията. Сега съм много доволен! Все още обаче не смея при мастурбирането да стимулирам главичката. Стимулирам ствола и основата на пениса. Предполагам, че скоро ще дойде и момента, когато ще мога да стимулирам и главичката!
![]()
Май за сега това е общо взето от мен! С удоволствие бих помогнал и дал съвет на всеки, който го интересува нещо- така, че питайте смело и тук както и на лична!
Как така не си имал проблеми и продължава да не ти пречи, а мислиш, че имаш фимоза и късо гемче? Сигурно е възможно, ако е изключително леко. Трябва да се посъветваш с лекар, няма от какво да те е срам, става въпрос за твоето лично здраве, за което трябва ти сам да мислиш.Първоначално написано от radoslav91
Теодоси 13, пести си нервите, няма за какво толкова да се ядосваш
Едва 11-ти ден ти е, слагай си превръзка и продължавай да си го топиш, за твое добро е. Тези неща ги продължи поне още седмица.
За белите неща не знам, не съм имал такива, но предполагам, че е нормално
Съвсем скоро ще започнеш малко по малко да забравяш за този си проблем и всичко ще е наред.
Здравейте,
четейки тази тема стигнах до извода че и аз имам проблем.
При ерекция го забелвам, но кожата стига до зад ръбчето и усещам болка и напрежение..Като мастурбирам не ми е забелена главичката.Винаги съм си мислел че при секс много ще ме боли, зашото и главичката е чувствителна при допир.Досега винаги съм слагал презерватив и нямах проблеми, но предполагам при секс без кондом постоянно ще се забелва от движението а това ме боли когато ми е еректирал.
При вас така ли е ? Като сте в ерекция имате ли проблем да си забелите главичката и да си седи така при секс и мастурбация ?
В началото на темата е споменато - не трябва да има болка и напрежение при забелването, трябва да става спокойно и лесно. Отиди на лекар, сигурно имаш лека фимоза.
здрПървоначално написано от radoslav91
чак пък "двете в едно" чак на 18годишната си възраст да установиш е леко необичайно, не че не е възможно
много е възможно и съвсем нищо да ти няма, а просто да спадаш в категорията "мързеливи сръчни ръце".
ако препуциумът (кожичката) е дълга, или много дълга, и в покой стои пред връхчето на главичката като набръчкано хоботче от нежна и финна тясна кожичка - това е предпоставка за наличие на някаква релативна фимоза, но изобщо не е задължително да я имаш ако в кръжока "сръчни ръце" не си мързелувал.
при този тип кожичка, след забелването на главичката много често гемчето се възприема като "ограничител" на разстилането на "многото кожа" зад главичката. и тук трябва да се прецени дали наистина гемчето е късо, дали кожичката е много и дали изобщо това е проблем?!
за "срама": полът е нормална човешка физиологична потребност, каквито са храненето или спането например.
защо никой не се "срамува" да се храни или спи със/при/пред други хора?
разбира се, че винаги е добре да те види спец "на живо", но също е добре да си наясно какво точно искаш и да имаш дръзновението да отстояваш исканията си.
в противен случаи просто някой ще те погледне за две минути дез дори да те "чуе" какво казваш, ще ти сложи диагноза "нищо ти няма", което изобщо няма да означава, че с твоите данни не е осчетоводена "клинична пътека" за радост на съответното Заведение![]()
ВЪЗРАСТ?!Първоначално написано от nicknaame
здравеите преди месец месец и полвина ми направиха операция от късо гемче.. писал сам за съсоянието си 2-3 пъти и реших сега да драсна още 1 коментар... значи сичко мина нормално но все още има малко проблеми при забелването в ерекция но лекаря ми каза че с бани и бебешко олио проблема ще изчезне и ще продължавам и ще чакам резултат.. на 16 години сам.. и да ви кажа на които му предстои такава операция да не се плаши няма нищо страшно при мен нито болка имаше нито нищо ..аиде успех на всички по някое време пак ще пиша![]()
На 20 год съмПървоначално написано от batkodoki
Здравейте! Аз съм момче на 23години и имам следния проблем. Преди време ми се получи нещо като изсъхване, върху кожата която се забелва (подобно е на напукани устни), интересното е че е само на един участък във формата на обрач малко по надоло от върха. Когато го забелвам в отпуснато състояние няма почти никакъв проблем, но когато е във възбудено, забеля ли го кожата в онзи участък където е като изсъхнало се нацепва на ресни . Ходих при личната ми лекарка и тя ми изписа гентамицин актавис, мазах го една седмица по 3 пъти на ден и се оправи, но като спрях пак почна да се нацепва, но по много по малко без да изсъхва. Пак отидох до лекарката ми и този път ми изписа разтвор на пиоктанин 2% (едно като мастило), за сега с него няма ефект. Тя ми каза че това лекарство щяло да ми "смени кожицата дето изсъхва".
Компетентните хора нека да си кажат мнението че вече почвам да се притеснявам да не земе да изсъхне целия че тогава![]()
![]()
![]()
Здравейте! На 24 съм и имах следния проблем. Късо гемче и много кожа. След разговор с уролог-а той ми каза, че не се налага пълно обрязване, но мен ме притесняваше, че трудно го забелвах целия и едва стоеше кожата зад главичката. В интерес на истината с времето ставаше все по трудно. Казах на уролага да реже всичко, той не приветства добре решението и ме убеждаваше как не е наложително, но аз си настоях. След операцията на следващия ден ходих за превъзка, но той ми каза, че няма нужда да я сменямае за да може да зарастне раната и да я сменя чак в понеделник. Операцията беше в четвъртък. В събота вечерта обаче тя беше на път да падне и аз я смених като намазах прилично с йодасепт. Мислех и днес да го направя така и от утре с баните със смрадлика както ми каза въпросния лекар. С йодасепта наистина си има щипане парене но се търпи. Четох темата поне в по-голямата и част и ме интересува следното:
Кога е нормално да се свали превръзката и да се ходи без марли?
Колко бани със смрадлика е препоръчително да се правят на ден - 2 - 3 ?
Чета инструкцията на смрадликата и се чудех дали 1 L на баня е ок като количество?
Доколкото разбрах правилния начин за баните е да се измие първо пишока, след това баня ( тук не знам дали трябва да е прецедена през марля ) и 2 часа след това се намазва с йодасепт?
Извинявам се ако е било отговорено на тези въпросно, но просто не съм го намерил отговора.
Поздравления за избора ти !Първоначално написано от Debianeca1
Непълното е малко като клан-недоклан .Моето обрязване е малко повече от пълно .
Сега по същество .
Аз носих превръзка точно 20 часа .Носенето на превръзка разбира се е донякъде и личен избор . Някои с по-чувствителни главички им се налага доста да поносят .Баните със Смрадлика - два пъти дневно , като на 1 литър вряща вода слагаш две супени лъжици от листата , след което вариш 5 минути . Оставяш да изстине до стайна температура цедиш през цедка и наливаш в чашка от кафе и си го топиш но не повече от 5-6 минути , особено в първите дни , докато е още прясна раната .
Прекалено дългото топене води до размекване на тъканта и отваряне на раната. След банята ще се появи на местата на шевовете нешо като покритие с белезникав цвят - не го закачай . Първите поне 5 дни не бива да го миеш и мокриш , но разбира се - идеална хигиена - гледай да не го мокриш докато уринираш (Ходи по малка седнал като момиченце - знаем , че много пръска )и задължително след това попивай .
Не знам кой ти е казал на открита рана да слагаш Йодасеп ?!Йодасепт не бива да използваш повече от 3 дни , като слагаш МИНИМАЛНО , не обилно количество .
Екстра! Мерси много точно това исках да знам. За мокренето имаш предвид освен баните в смрадлика? В тях целия го топиш нали?Първоначално написано от georgi12
Е то срам не срам няма как, седнал си ходиш, че иначе си като противопожарен маркуч... това кога се оправя горе-долу след седмица - две ?
Аз да се похваля днес ходих на уролог и ми каза, че ще ме обрежат заради фимоза.Най - накрая проблемът ще бъде решен.![]()
![]()
Само искам да ви питам кое обрязавне е по - добро, пълното или частичното?
Моля да ми пишете на ЛС, който може да ми помогне. \
/
Пълното, макар че аз съм с частично.Първоначално написано от y4itos
Значи попринцип всяко дете , когато се роди , кожичката на пениса му е залепена за главата . Някои лекари карат родителите да им сецат паците по малко , по малко и тя се отлепя , а пък иначе около 12-13 годишна възраст горе-доло тя сама почва да се отлепя . Малко е полезнено като пикаеш , ама ..![]()
Какво да бъде е въпрос на личен избор . Съществуват няколко стила на обрязване - минимално ,частично , отпуснато умерено и пълно .
Минимално - когато препуциумът е по-дълъг и прави като хоботче пред главичката - В спокойно състояние главичката е покрита с кожа , само уретарният отвор се вижда .
Частично - В нормално състояние от 3/4 до 1/2 от главичката е покрита с кожа.
Отпуснато - В нормално състояние главичката е покрита от около 1/3 .
Умерено - в нормално състояние кожичката стои набръчкана зад короната на главичката , в някои случаи покрива до 1/4 от главичката .
Пълно - В нормално състояние има лека гънка зад главичката.
http://halfclip.dyndns.info/style/style_zones.jpg
Първоначално написано от nicknaame
Щом вече си на 20 год ,това което описваш вероятно вече представлява проблем.
Възможно е да се касае за някаква релативна фимоза, слабо изразена.
В общия случай:
Много по-важно е, че най-вероятно всички тези проблеми не биха били днес на лице, ако и ти в периода на съзряване не си попаднал в числото на “мързеливите сръчни ръце” само защото не е имало кой да ти обясни, че при всяка игра с пишока е повече от желателно да се опитваш - в началото внимателно, после не толкова – да заголваш главичката колкото тя позволява.
В началото това упражнение носи леко специфични усещания, изисква усилие и внимание, а тъй като половото удоволствие в онази възраст може да се постигне и с не забелена главичка, както пишеш: “..Като мастурбирам не ми е забелена главичката” – на тази и практика се свиква понеже не създава видим проблем поне докато става въпрос за игра и то със собствената си ръка. Когато обаче нещата естествено стигнат до полов контакт с партньор проблема става осезаем и се изразява в две посоки:
- главичката е запазила една свръхчувствителна сетивност която с възрастта и при “правилна игра” би трябвало да е отдавна отшумяла.
- явява се моментът в който препуциумът съвсем неохотно, често болезнено и винаги само принудително открива главичкта, което пък изявява предишният описан проблем.
В частният случай - много е възможно да се касае за наистина релативна фимоза, съчетана или не и с късо гемче.
Но самият факт, че 20 години кой знае какъв дискомфорт, който да те накара да се обърнеш за помощ кум спец няма, липсата на значим инцидент и най-важното – факта че пенисът позволява да бъде заголена главичката в ерекция навеждат към първата хипотеза, без да изключват втората.
Следва разбира се въпросът: какво да се прави за да се преодолее описаното състояние?
Има САМО четири възможности:
- упражнения, един вид масажи или “правилна” техника на игра с пишока – при теб със сигурност това НЯМА да сработи, прекалено голям си.
- консервативно лечение, опит за преодоляване на описаното състояние с кремчета, гелчета, мазила + бани + описаното като първа възможност. – може да реши проблема в зависимост от неговата степен на изразеност.
- Хирургическа интервенция. – решава радикално проблема, но пък поставя нови: психологически, емоционални, медицински, социални.
- Не правиш нищо и в следващите 40-50 години си караш някак си просто “така както е” в момента. А след тези следващи 40-50 години те уверявам ще имаш други приоритети и функционалният статус на пенисът ти няма да представлява никакъв значим интерес за теб
p.s.
позволих си да бъда по обстоен в този си пост, не толкова като отговор на питащият (инфото по детайлите на конкретният случай не е достатъчно за някакво мотивирано заключение и конкретна препоръка), колкото като грубо нахвърляне на основни моменти от кометираната тема Фимоза – и вс това с единствена цел новопоявяващите се потребители и читатели да бъдат стимулирани да четат НЕ само последната страница, а цялата нишка на темата в развитието на която всички тези въпроси са обстойно коментирани и то по повод на конкретни клинични случаи описани в развитие.
Първоначално написано от Bosen
Искам да бъда много добре прочетен и ясно разбран!
ВСЕКИ проблем с пениса е извън сферата на компетентност на ОбщоПрактикуващиятЛекар (ОПЛ), освен ако не е имал гениалността да се сдобие със специалност по: Обща медицина + Педиатрия + Хирургия + Урология + Андрология + Дерматология + Ендокринология!
За такъв гений ОПЛ в БГ аз не знам!
Ако някой знае – да пише.
ОПЛ е длъжен да предложи, а ваше право е да изисквате консултация със Специалист според обсега на компететност касаещ даден проблем!
Проблема, който описваш и хода на развитието му могат да окажат сериозно влияние върху функционалните възможности на пениса ти в дългосрочна перспектива.
Какво имам пред вид:
- всяка необичайна промяна по гланса и/или препуциума “всеспециализираните” ОПЛ най-често диагностицират “на око” с фразата “ аа..гъбички няк’ви” и се започва едно лудо изписване на локални антибиотични&антимикотичн , препарати. Следва сменянето на 1-2-5-10 различни “неща” докато някое “не подействува”!
това е груба грешка в медицинското изкуство!!!
Защо?
Защото всяко състояние свързано с нарушаване целостта на препуциума ( “..се нацепва на ресни”) на практика означава, че на това място “нещо” е променило нормалният тургор на тъканнта, образуват се освен видимите и много невидими микротравми, за запълването на които с нормална еластична тъкан пречи същото “нещо” и реакцията която то поражда локално или общо.
Крайният резултат докато сменяме различни фармакоактивни средства е, че като защитна реакция на мястото на тези ранички системата изгражда различна по свойства тъкан, нееластична, неразтеглива. Ако не се приложи навременно и адекватно лечение на причината - притежателят на един съвсем нормално функциониращ пишок един ден се събужда с очевидно фимозен такъв. Неизбежно следва обрязване рано или късно…
И това е само в идеалният случай, когато се касае наистина за контаминация с “гъбички”. Но да не забравяме, че съществуват и ред болестни състояния на препуциума/гланса, които имат сходна “на око” симптоматика, но имат съвсем различна генеза, протичане, лечение и прогноза!
Да поправиш един “фабрично повреден пишок” – е изкуство!
Но наистина голям “майсторлък” трябва да повредиш фабрично перфектен такъв!
Напоследък все повече се убеждавам, че женскополовите колеги ОПЛ, които с лекота “лекуват” всякакви микози на око и по ЖенскаПС са шампионки в този тъжен “майсторлук”!
Конкретно:
- консулт с Дерматолог!
- Консулт с Уролог/Андролог.
не с един от двамата!
на 23 изобщо нищо не ти пречи да чуеш двете становища и да си поговорите "изобщо" за какъвто и да е проблем касаещ пениса, ако и двамата звучат еднакво успокоително
Много се надявам наистина да се касае за преходно състояние, неудачното лечение на което до тук не е увредило необратимо свойствата на препуциума!
Zdraveite , zna4i predi 3 dni izleznax ot bolnicata sled obrqzvane (siunet) na 17 godini sam i ot 13 godi6en imam problem s "mahaloto"dogava me zavedoxa na dermatolog i mi izpisaxa nekvi mazila no neserioznoto otno6enie ot moq strana i neredovonoto mazane ne okazaxa polojitelen efekt
ta sega yrolog mi postavi diagnoza Lichen sclerosus et atrophicus zvu4i stra6no a :/ i nemoga da razbera v bolnicata do4ux 4e me operirat ot fimoza dali tezi dve ponqtiq sa ednakvi i dali obrqzvaneto 6te dade jelanie efekt . sastoqnieto na pi6oka mi se izrazqva6e v stesnena koji4ka bqla na cvqt moje6e da se vidi kak kojata nqkak si se e srastvala.. Sega mai sa mi napravili cqlostno obrqzvane za6toto glavi4kata mi e zagolena i zipi4kata koqto durji kojata za glava q nqma no po stvola ima dosta koja koqto se e sabrala no pri erekciq se razpuva
su6to taka imam 6evove trqbva li
su6to ako moje da mi dadete savet za6tot sega sutrin i ve4er pravq promivki na penisa si sas Tetra i si salgam marli4ka dokato zareastne taa ... nqkoi po kompetenten da mi kaje kak po burzo moga da se vuztanovq ot ranite .. i sled tova drazneneto ot trieneto v belioto e yjasqva6to :S :S pri seki lek dopir napravo podska4am ... molq pomo6ttttt....
BLAGODARQ predvaritelno!!!
P.S iskreni izvineniq za latinicata![]()