.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 6 от общо 6
  1. #1
    Супер фен Аватара на naMy4Ho_KoTe
    Регистриран на
    Aug 2006
    Град
    Захарен памук
    Мнения
    2 045

    Гликемичен Индекс (инфо за диети)

    Гликемичният индекс е стойност показваща скоростта, с която определена храна се отразява на отделянето на инсулин. Тъй като контролът на теглото е свързан с осигуряване на стабилни нива на кръвната захар, изборът на храни с по-нисък гликемичен индекс е важно умение. Избирайте храни с нисък гликемичен индекс, когато включвате въглехидрати в менюто си. Имайте предвид, че след топлинна обработка повечето храни имат по-висок гликемичен индекс. Прибавянето на белтъчини, мазнини, фибри, лимонов сок и оцет води до намалянето на гликемичният индекс на храната. Колкото по-малко е количеството на една храна, толкова по-малък е нейният гликемичен товар, така че дори да изберете храна с висок гликемичен индекс, контролирайте количествата.

    Постоянният прием на храни с висок гликемичен индекс води до метаболитни ефекти, които стимулират глада, отлагането на мазнини и подлагат бета-клетките на панкреаса на повече натоварване.Този ефект е тестван върху плъхове, като са им давали идентична храна, различаваща се само по вида на скорбялата. Особено внимание е отделено на факта, животните да поддържат приблизително еднакво тегло в продължение на 18 седмици. Оказва се, че животните, хранени с фураж с висок ГИ, имат повече телесни мазнини от онези, хранени с по-малък ГИ (след 9 седмици почти двойно повече).

    Диетата за изчистване на мазнини е хранене и то на всеки 3 часа. По този начин матаболизма става по-бърз. Храненето по 1,2 пъти на ден и нехраненето забавя метаболизма. Приемането на вода поне 3 литра дневно също спомага в изгарянето на мазнините. Защото за да се изравни температурата на водата с тази на тялото има енергоразход, които естествено е свързано с горене на калории. Приемането на храна богата на фибри също спомага за горенето на мазнини.


    ГИ Храна

    152 Малтоза
    138 Глюкоза
    132 Оризон
    128 Катоф печен
    126 Мед
    121 Ориз
    118 Картофено пюре на прах
    117 Моркови сготвени
    115 Корнфлейкс
    109 Боб смилянски
    100 Тортила царевична
    100 Картофено пюре
    100 Хляб бял пълнозърнест
    100 Хляб бял
    99 Царевичен чипс
    96 Мюсли
    95 Ръжен сухар
    94 Mars
    91 Крекери
    91 Компот от кайсии
    89 Хляб ръжен пълнозърнест
    88 Стафиди
    88 Цвекло
    87 Овесена каша
    84 Банан
    82 Слабин
    81 Ориз кафяв
    81 Баница
    80 Царевица сладка
    80 Картоф пресен сварен
    79 Ориз бисерен
    78 Овесени сладки
    77 Картофен чипс
    74 Картофи сладки
    74 Праскови компот
    74 Елда
    74 Корнфлейкс пълнозърнест
    69 Грейпфрут "натурален" сок
    67 Портокал "натурален" сок
    66 Ананас "натурален" сок
    65 Грах
    65 Булгур
    64 Макарони
    63 Пшеничен зародиш
    63 Кекс
    63 Круши компот
    62 Грозде
    61 Спагети бели
    61 Спагети кафяви
    60 Боб консерва
    59 Портокал
    59 Ябълка "натурален" сок
    58 Круша
    54 Ориз на пара
    54 Боб кафяв
    53 Ябълка
    52 Кисело мляко
    52 Доматена супа
    52 Сладолед
    52 Рибни хапки
    50 Боб маслен
    50 Грах сух
    49 Мляко пълномаслено
    49 Нехут
    48 Мляко 2% мазнини
    46 Мляко обезмаслено
    46 Кайсии сушени
    40 Праскови
    39 Кренвирши
    37 Леща
    34 Сливи сини
    31 Фруктоза
    31 Ръж
    20 Соя сушена
    15 Фъстъци

    RAWRR, я си е*и майката. Ходи се занимавай с нещо полезно, не с клевети. Де*ба и пиклата.

  2. #2
    Guest
    Забрави да напишеш, че тази статия е взета от spidersport.

    Гликемичният индекс е по-скоро маркетингов трик. Разликата в скоростта на покачването на кръвната захар и оттам инсулина е незначителна.

  3. #3
    Ами типовия хляб къде е

  4. #4
    Супер фен Аватара на naMy4Ho_KoTe
    Регистриран на
    Aug 2006
    Град
    Захарен памук
    Мнения
    2 045
    Цитирай Първоначално написано от Анонимко
    Забрави да напишеш, че тази статия е взета от spidersport.

    Гликемичният индекс е по-скоро маркетингов трик. Разликата в скоростта на покачването на кръвната захар и оттам инсулина е незначителна.
    Не е взета от там. Не е маркетингов трик, тъй като познавам женски диетолог (освен че е и фитнес инструктор), който надълго и нашироко ми обясняваше за ГИ, и спрямо неговия опит - не е маркетингов трик.

    RAWRR, я си е*и майката. Ходи се занимавай с нещо полезно, не с клевети. Де*ба и пиклата.

  5. #5
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от naMy4Ho_KoTe
    Цитирай Първоначално написано от Анонимко
    Забрави да напишеш, че тази статия е взета от spidersport.

    Гликемичният индекс е по-скоро маркетингов трик. Разликата в скоростта на покачването на кръвната захар и оттам инсулина е незначителна.
    Не е взета от там. Не е маркетингов трик, тъй като познавам женски диетолог (освен че е и фитнес инструктор), който надълго и нашироко ми обясняваше за ГИ, и спрямо неговия опит - не е маркетингов трик.
    Нека ти каже каква е разликата във времето при отделянто на иснсулин след захар и след ябълка например.
    Няма да може - просто това е прекалено индивидуално, а и разилата е в порядъка на минути.
    я виж тук:
    spidersport. com/glycemic-index.php
    само в тяхната таблица има ГИ над 100. По принцип е прието за няй-високо ГИ на глюкозата ГИ на глюкоза = 100 и всичко друго под 100. Само в спайдърспортстката е над 100...

  6. #6
    Супер фен Аватара на naMy4Ho_KoTe
    Регистриран на
    Aug 2006
    Град
    Захарен памук
    Мнения
    2 045
    Цитирай Първоначално написано от Анонимко
    Цитирай Първоначално написано от naMy4Ho_KoTe
    Цитирай Първоначално написано от Анонимко
    Забрави да напишеш, че тази статия е взета от spidersport.

    Гликемичният индекс е по-скоро маркетингов трик. Разликата в скоростта на покачването на кръвната захар и оттам инсулина е незначителна.
    Не е взета от там. Не е маркетингов трик, тъй като познавам женски диетолог (освен че е и фитнес инструктор), който надълго и нашироко ми обясняваше за ГИ, и спрямо неговия опит - не е маркетингов трик.
    Нека ти каже каква е разликата във времето при отделянто на иснсулин след захар и след ябълка например.
    Няма да може - просто това е прекалено индивидуално, а и разилата е в порядъка на минути.
    я виж тук:
    spidersport. com/glycemic-index.php
    само в тяхната таблица има ГИ над 100. По принцип е прието за няй-високо ГИ на глюкозата ГИ на глюкоза = 100 и всичко друго под 100. Само в спайдърспортстката е над 100...
    Имах предвид, че текста не е от там.

    RAWRR, я си е*и майката. Ходи се занимавай с нещо полезно, не с клевети. Де*ба и пиклата.

Правила за публикуване

  • Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си