- Форум
- По малко от всичко
- Лично творчество
- ВСВ/ интересен факт!
Василий Григориевич Зайцев (на руски:Васи́лий Григо́рьевич За́йцев) е съветски снайперист от времето на Втората световна война и Герой на Съветския съюз. По време на Битката при Сталинград, между 10 ноември и 17 декември 1942, Зайцев елиминира 225 войници и офицери от Вермахта, и неговите съюзници, включително 11 снайперисти, сред които ръководителя на снайперистката школа на Вермахта майор Кьониг. Военният му ранг по това време е младши лейтенант. До 10 ноември унищожава 32-ма войника със стандартна карабина винтовка Мосин, а до края на войната реализира 242 проверени попадения.
Известно е също, че 28-те снайперисти, които е обучил Зайцев, унищожават повече от три хиляди противника. Смята се, че той е изрекъл фразата: "Зад Волга, за нас няма земя".
Зайцев става герой в известния игрален филм Враг пред портата (САЩ, 2001).
Умира на 15 декември 1991 в Киев. На 31 януари 2006 тленните му останки са пренесени на „Мамаев Курган“ край Волгоград.
![]()
Най-добрия![]()
Така е, велики войни има СССР. Просто трябва да склоним глава и да затаим дъх пред този човек.
Ето ме и менДа не изтървах нещо
![]()
Боже,колко е грозен![]()
Първоначално написано от Метоман 88
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Грозен е разбирасе, аз не грозен шваба не съм видял.
А по темата браво на човека, това е герой.
Поредния идиот от комунойдна хомо групаПървоначално написано от Владимир Илич Ленин
![]()
MegabytE, не ме карай да ти вадя снимки на хора които са избили над 100 комуняги![]()
![]()
Тебе да не са те е*али комунисти та така говориш?Първоначално написано от Метоман
Явно са.
Пффф, къде са Болшевик и останалите![]()
С цел да не бъде забелязана от някой модПървоначално написано от trt1989
![]()
Мен не ме еебал никойПървоначално написано от Владимир Илич Ленин
![]()
Ама поне си приззнаваш че всички комунистчета сте педалчета![]()
![]()
@Ленин, недоносено дете ли е социализма![]()
Привет другари =D>
Нацитата са тук както винаги, те работа си нямат![]()
И по дяволите изтриха вчерашната тема![]()
Защото са псевдодемократи и хора защитаващи ционизмаПървоначално написано от Болшевик
![]()
Имаме до сега ебахме майка ти \Първоначално написано от Болшевик
/
Първоначално написано от Метоман
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
А ние твоята.Първоначално написано от Метоман
![]()
Ще се псуваме ли?Първоначално написано от Метоман
![]()
Не! Темата е за ВСВ, така че ще обсъждаме какви мишки сте били през ВСВПървоначално написано от Болшевик
![]()
Нищо не може да победи съветската военна мощ.Първоначално написано от Guderian
Победителят от войната е ясен![]()
С темата дотук.
Разорена съм, но щастлива
Бедна, но мила
Висока, но здраво стъпила на земята
Нормална, но обсебена
Загубена съм, но пълна с надежда.