- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Компютърни системи и технологии...
Здравейте. Интересувам се от университети, в които има специалност КСТ или нещо подобно, насочено повече към програмирането. Също и баловете, с които се влиза (приблизително), изпити, които се полагат, просто с диплома ли излизаш или със знания... абе всичко, което можете да ми кажете. Благодаря.
ами.. точно специалност КСТ си има в Техническия университет.доколкото знам е една от най хубавите там..ако имаш на идея нещо по тясно свързано с програмирането в Софийския има няколко специалности - комп.науки, софтуерно инженерство, информационни системи, информатика но почти всичко си пише в сайта на СУ. разрови се и ще ти стане "малко" по ясно![]()
но като цяло.. добре си се насочилаи аз сега това ще уча...баловете за момичета тази година бяха около 25-26 т.е. 5 на изпита по математика
![]()
Eто информация за специалността КСТ в ТУ
СПЕЦИАЛНОСТ: “КОМПЮТЪРНИ СИСТЕМИ И ТЕХНОЛОГИИ”
Факултетът по компютърни системи и управление предлага обучение по една от най-перспективните и модерни специалности в съвременния свят – компютърни системи и технологии, която осигурява широко поле за професионална реализация във всички сфери на техниката, науката, икономиката, образованието и др. То е съобразено с условията, в които предстои да се реализират завършилите специалността.
Преподавателите от факултета притежават не само голям педагогически стаж, но имат и значителни постижения в областта на компютърните системи и технологии. Наред с преподавателите в научноизследователската работа активно участват студенти и докторанти. Резултат от тази дейност са големият брой разработени и внедрени в практиката компютърни системи, програмни продукти, разнообразни специализирани компютърни устройства и технологии и др.
Обучението на студентите включва фундаментални, специализиращи и профилиращи дисциплини.
Фундаменталната подготовка се осъществява през първите две години чрез изучаването на задължителни курсове по математика, физика, химия, електротехника, общотехнически дисциплини, чужди езици и др.
Специализиращата подготовка включва изучаването на избираеми академични курсове в една от следните области:
* програмни системи
* компютърни системи
* информационни технологии
Профилиращата подготовка включва изучаването на свободно избираеми академични курсове в областта на цифровата техника, компютърни архитектури, системен и приложен софтуер, изкуствен интелект и др. в съответствие със собствените интереси и перспективи.
Основни форми на обучение на студентите са лекции, лабораторни упражнения, курсови проекти и задачи и накрая разработване на дипломен проект, които непрекъснато се актуализират в съответствие с най-новите постижения в областта на компютърните науки.
В учебния план на специалността са включени 80 академични дисциплини (общо за трите области), като всеки студент изучава 47 от тях (32 изпита, 15 текущи оценки и 3 курсови проекта) при средно учебно натоварване по 30 часа седмично.
За високото качество на подготовката допринасят големият брой академични монографии, учебници, справочници, ръководства и др., автори на които са преподавателите от факултета.
Обучението по специалността “КОМПЮТЪРНИ СИСТЕМИ И ТЕХНОЛОГИИ” се провежда в собствена лабораторна и учебна база. Специалността осигурява високопрофесионална подготовка в една от най-перспективните технически области, свързани с проектирането, използването и внедряването на компютри, компютърни системи и информационни технологии. Завършилите специалността могат да намерят професионална изява като проектанти, изследователи и внедрители на компютърни системи и информационни технологии в промишлеността, образованието, държавния и частния бизнес, банковото дело, здравеопазването, услугите, транспорта.
Изпитите са (съответно предварителен или редовен) по математика или физика, или тест по математика и физика, или матура по математика и матура по физика (съществува и друг вариант: освен споменатите изпити, да се кандидатства и с изпит (или матура?!?!) по немски език, само че това се отнася за специалност КСТ с НЕ). Освен това, в балообразуването влизат оценките от първа дисциплина Математика и втора дисциплина Физика (от дипломата).
В Русенския технически университет казват че дават добри знания (даже мисля да кандидатствам там с КСТ) бала за момчета е 22-23 някъде (минималния) за момичета не знам.. ама сигурно варира там някъде и той
КСТ е най-престижната специалност в ТУ и изобщо в България...най-трудна и най-строго контролирана ,100% гаранция че като излезеш няма да имаш само диплома
Първоначално написано от Анонимко
![]()
Мога да ти кажа, че това е най-лесната специалност в ТУ, след икономиките. А да е по-строго контролирана от медицината и строителните специалности... полека.![]()
А дали ще имаш само диплома, зависи от теб.
ХАХАХА! Уча в ТУ- София, филиал Пловдив, и мога да ти кажа, че за да излезнаш с изобщо някакви знания, ти трябва яко труд, и то сам! В ТУ (поне в нашето) даскалите не стават- половината не умеят, другата половина- нямат желания да ни учат! Има голям шанс да си излезнеш само с дипломата! Ако ще учиш КСТ, гледай поне в София да е!
В София е същата работа.Първоначално написано от Анонимко
![]()
![]()
Разорена съм, но щастлива
Бедна, но мила
Висока, но здраво стъпила на земята
Нормална, но обсебена
Загубена съм, но пълна с надежда.
Lake_bodom написа:
Анонимко написа:
КСТ е най-престижната специалност в ТУ и изобщо в България...най-трудна и най-строго контролирана ,100% гаранция че като излезеш няма да имаш само диплома
Мога да ти кажа, че това е най-лесната специалност в ТУ, след икономиките. А да е по-строго контролирана от медицината и строителните специалности... полека.
А дали ще имаш само диплома, зависи от теб.
a ,me svetni koq e nai-lesnata specialnost v Meito ako obi4a6!?za6toto dokolkoto sam 4uvala ot studenti(ot kakto rabotq tam) КСТ e nai - dobrata specialnost i ne e lesna.....
Лесна специалност в МЕИ-то няма. Но в сравнение с машинните специланост, автоматиката и други, КСТ е песен! А за най-доброто- въпрос на личен избор. Аз уча КСТ, но харесвам повече КТТ!![]()
Най-лесните са Стопанско Управление и Публична Администрация (познати като СУПА). След тях е КСТ. Не защото е лесна, а защото е по-малко трудна от останалите.
А дали е най-добрата... ами мисля, че това, че е сравнително лесна е чудесно.![]()
Провери тук:http://www.vuzove.com/
ne e sa6tata rabota v TU-Sofia nz ot kolko vreme si tam,ama si zavisi na kakav prepodavatel si popadnal.Tva 4e ti misli6 4e si4kite ne stavat za ni6to si e otdelen vapros....Mnogo moi priqteli u4at v Meito i qko u4at ne e kat da ne.Polu4avat si dosta stabilni znaniq i 6te izleznat s ne6to ot Meito.Az specialno sam hodila na uroci pri biv6 prepodavatel na Meito i sam mnogo dovolna tva 4e na teb ne ti se u4i ne zna4i 4e lektorite sa vinovni......Dogodina 6te se zapi6a v Meito za6toto ne e lesno , no ne e i trudno.U4i6 mnogo no izliza6 s diploma,koqto 6te ti pomogne.......Първоначално написано от Lake_bodom
Глей ся къв пост ще изпиша...![]()
Проблемът е много по-дълбок от това какви са ми били лекторите. Това е глобален проблем на българското висше образование. Едно и също е и в ТУ-София и в ТУ-Пловдив и в ТУ-Варна и в СУ и където се сетиш.
Сигурно повече от теб. И наистина не знаеш.ne e sa6tata rabota v TU-Sofia nz ot kolko vreme si tam,ama si zavisi na kakav prepodavatel si popadnal.
Определено не го мисля. Убеден съм, че преподавателите са кадърни и добри специалисти, но в днешните условия нямат никакъв стимул да преподават качествено. Да, да, да, не всички са такива. Но повечето. Това е, както казах, навсякъде.Tva 4e ti misli6 4e si4kite ne stavat za ni6to si e otdelen vapros....
Ако някой разчита само на ТУ, ще си остане само с многото учене. Нещата които се учат са остарели, технологиите са се променили. Материалът не е пазарно-ориентиран. Ако не се занимаваш допълнително, ще те задминат хора със средно образование на трудовия пазар.Mnogo moi priqteli u4at v Meito i qko u4at ne e kat da ne.Polu4avat si dosta stabilni znaniq i 6te izleznat s ne6to ot Meito.
Това нищо не означава. Както казах, те нямат стимул да ни преподават както трябва. Един преподавател, който дава уроци би бил много по-мотивиран.Az specialno sam hodila na uroci pri biv6 prepodavatel na Meito i sam mnogo dovolna
Това не трябваше да го казваш. Въобще си нямаш и идея.tva 4e na teb ne ti se u4i ne zna4i 4e lektorite sa vinovni......
Поздравления и добре дошла.Dogodina 6te se zapi6a v Meito za6toto ne e lesno , no ne e i trudno.
Сертификатът за висше образование е полезно и важно нещо.U4i6 mnogo no izliza6 s diploma,koqto 6te ti pomogne.......
Като цяло ти не ме разбра какво искам да кажа. Реши, че мразя ТУ от дъното на душата си. Не е така. Има неща, които го отличават от другите ВУЗове и в които той ги превъзхожда. Университетът дава на студентите си възможност да развият едни неща, популярно известни като мозъчни гънки. Както и доста полезни навици. Аз съм доволен, че съм тук, а не в друг български университет.
Към потенциалните колеги: ако ви се струва оферта да учите МНОГО, не само за безсмислените лабораторни, но и за това което всъщност ще работите, ИДВАЙТЕ. Ако не - УНСС е наблизо.![]()
Ако смяташ да ставаш програмист е най-добре да учиш в чужбина, защото мн по-лесно ще намериш работа в София и в Европа попринцип.
ne e sa6tata rabota v TU-Sofia nz ot kolko vreme si tam,ama si zavisi na kakav prepodavatel si popadnal.Tva 4e ti misli6 4e si4kite ne stavat za ni6to si e otdelen vapros....Mnogo moi priqteli u4at v Meito i qko u4at ne e kat da ne.Polu4avat si dosta stabilni znaniq i 6te izleznat s ne6to ot Meito.Az specialno sam hodila na uroci pri biv6 prepodavatel na Meito i sam mnogo dovolna tva 4e na teb ne ti se u4i ne zna4i 4e lektorite sa vinovni......Dogodina 6te se zapi6a v Meito za6toto ne e lesno , no ne e i trudno.U4i6 mnogo no izliza6 s diploma,koqto 6te ti pomogne.......
Едно е да си ходила на уроци при някой от ТУ, друго е той да ти е водил лекциите! Момиче, айде първо ела и изкарай година- две в ТУ, пък после ми говори за знания, и как си се сдобила с тях! И както каза Lake Bodom така не е само в ТУ- София, Пловдив, Варна, ами и във всеки ВУЗ в България. Като знам колко по-зле от ТУ има... не ми се мисли...
Lake_bodom, к'во му е на УНСС-то![]()
![]()
Разорена съм, но щастлива
Бедна, но мила
Висока, но здраво стъпила на земята
Нормална, но обсебена
Загубена съм, но пълна с надежда.
Ъп!
Първоначално въпросът ме затрудни, но сега нямам колебание; отговорът ми е: нищо му няма, супер си е даже.Първоначално написано от sh3_1s_7h3_0n3
![]()
Напоследък започнах да осъзнавам колко се преебах с това МЕИ. Колегите ми започват да окапват един по един. И въобще не е защото не ги бива. Просто в компютърната индустрия никой няма висшето образование за нищо - важното е да го има. Кво като съм си скъсал гъзъ в ТУ? Няма да се появи някой от УНСС или НБУ и да ме задмине ли? Какво като съм анализирал синусоидални вериги с уреди от втората световна война? Какво като са ми предали най-новите технологии в електрониката... отпреди 15 години? И междувременно от курсови, заверки и протоколи не ми е останало време да науча нещо странично и наистина актуално?
Уважаеми кандидат-студенти, не правете моята и на много други грешка.
Искате ли да станете програмисти - отивайте в НБУ. Там учебната програма е най-адекватна. Дори и ФМИ с техните математики са леко жалки. Ако искате студентски живот, почивка и време за стаж - УНСС. А програмист в ТУ - това е просто смехотворно.
Това, което съм написал преди този пост може да се счита за невалидно. НИКОГА ТУ!!!![]()