- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Подписки против матурите!
Това със задължителното ЛИС е яко тъпа идея.
Иначе трябва да има някакви финални изпити след средното образование за да се види какво точно ви е влязло в главите за 5 години. А и да имате стимул да поучвате повече. Вярно, че първите опити на министерството ще бъдат жалки, но все някой випуск трябва да го издуха първи, за да се оправят за следващите.
Разгледай варианта на матура по Бел,не бива да се притеснявате от него,текста по които ще пишеш ти е предварително зададен и просто трябва да се обосновеш!Не е точно есе,текса които трябва да напишеш,по текста които е даден трябва да се обосновеш!Ами ако няма да кандидатстваш с Литература,няма защо да се притесняваш за матурата,но дори и да кандидатстваш пак ще се справиш.Плюса ти е че ако не кандидатстваш с литература,оценката от матурата ти е без значение.Ами по писането на текст,ще напишеш толкова колкото можеш,но той не е толкова сложен,излишно се шашкате!А иначе теста ти носи около 80 точки,другите точки 20 ти идват от текста които ти трябва да напишеш!За около 5-ца може да ти стигне теста,но за пълно 6 трябва да напишеш текста!Ще се справите с матурите,вярвайте във вас!Първоначално написано от protoss
Много яко да коментираш като гледаш отстрани и аз искам така ама не става .Матурите са простотия и тва си еПървоначално написано от doctors
Никой не е казал че ще е Лис втората част от матурата.Първоначално написано от Lake_bodom
Това е за втората задача!
2. Задача за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена
творба или с откъс от нея, с максимален брой точки 30.
• Интерпретира художествения смисъл от конкретен литературен текст.
Много яко да коментираш като гледаш отстрани и аз искам така ама не
става .Матурите са простотия и тва си е[/quote]
Това и за теб се отнася!Защото явно и ти не си се поинтересувал каква ще е матурата и какво ще включва!Вземи погледни за да знае а не да се занимаваш с глупости,вместо да седнеш да четеш!А както виждам единици са хората които роптаят срещу матурите!
Вместо да правите подписки срещу матурите и да негодувате относно матурите!Вземете се заинтересувайте какво представлява матурата,защото в един форум днес срещнах едно изказване че едно девойче не знаело какво представлява матурата!Матурата е под формата на тестове!Ако с един тест не може да се справите,то тогава с какво можете!
http://mon.bg/opencms/opencms/documents/dzi
Ето тук,са примерни варианти на матурите и наредба 1 с програмите за матурите и наредба 3,за организация и провеждане на матурите!
Сега като си отвориш примерния вариант по съответните предмети,ще видиш какво представляват матурите!Матурите са под формата на тестове,по всеки предмет!Така че не се бойте не е страшно!Успех!
Това доста прилича на ЛИС. Мисля, че по-подходящо би било едно есе, да проверява способността на учениците да се изразяват красноречиво и убедително, вместо да търсят художествен смисъл в текст а.к.а под вола теле.
Четох в един друг форум, че без втората задача (литературната) матурата ти ще е невалиднаПървоначално написано от doctors
![]()
А освен това аз например искам да кандидатствам с история, но не мога да си избера нея за матура, защото ако се проваля (или изкарам 4,5) ще си проваля кандидатстването, понеже в дипломата имам 6....
а например трябва да избера биология, която няма да я ползвам никога, но пък не съм я учил от 10ти клас![]()
НЕ НА МАТУРИТЕ!
http://ne-maturi.hit.bg/
Първоначално написано от doctors
Това и за теб се отнася!Защото явно и ти не си се поинтересувал каква ще е матурата и какво ще включва!Вземи погледни за да знае а не да се занимаваш с глупости,вместо да седнеш да четеш!А както виждам единици са хората които роптаят срещу матурите!
Вместо да правите подписки срещу матурите и да негодувате относно матурите!Вземете се заинтересувайте какво представлява матурата,защото в един форум днес срещнах едно изказване че едно девойче не знаело какво представлява матурата!Матурата е под формата на тестове!Ако с един тест не може да се справите,то тогава с какво можете!
Ето тук,са примерни варианти на матурите и наредба 1 с програмите за матурите и наредба 3,за организация и провеждане на матурите!
Сега като си отвориш примерния вариант по съответните предмети,ще видиш какво представляват матурите!Матурите са под формата на тестове,по всеки предмет!Така че не се бойте не е страшно!Успех![/quote]
Вариамтите ги знам .за матурите ще се подготвя просто имама пари за частни уроци,но въпроса е че тапо хора които не са държали матура да викат коклко е необходима тя.В таази врузка мисля да следвам право и някой ден ще я осудя тази държава!!!!
Първоначално написано от doctors
Сега като си отвориш примерния вариант по съответните предмети,ще видиш какво представляват матурите!Матурите са под формата на тестове,по всеки предмет!Така че не се бойте не е страшно!Успех![/quote]
Вариамтите ги знам .за матурите ще се подготвя просто имама пари за частни уроци,но въпроса е че тъпо хора които не са държали матура да викат коклко е необходима тя.В таази врузка мисля да следвам право и някой ден ще я осудя тази държава!!!!
Четох в един друг форум, че без втората задача (литературната) матурата ти ще е невалидна![]()
А освен това аз например искам да кандидатствам с история, но не мога да си избера нея за матура, защото ако се проваля (или изкарам 4,5) ще си проваля кандидатстването, понеже в дипломата имам 6....
а например трябва да избера биология, която няма да я ползвам никога, но пък не съм я учил от 10ти клас[/quote]
Няма такова нещо,дори само теста да направиш матурата ти се зачита,смятат се точките от теста които си получил и получаваш оценка възоснова на направените точки,ако обаче направиш и втората задача ще получиш максимална оценка,а ако не можеш цялата втора задачка,то поне може да се опиташ да добавиш още някоя точица към оценката си.
Ами то по биология и другите предмети които се учат до 10 клас влизат неща които си учил до 10 клас!Тоест нещата от задължителната подготовка!Ако някой учи биология в 11-12 клас той я учи профилирано,а в матурите не влиза профилирана а задължителна подготовка!
До момента за някой университети знам,че ще приемат по-високата оценка като балообразуваща при кандидатстване независимо дали тя ти е от дипломата или от матурата.Някой университети могат да зачитат като балообразуваща оценката от матурите,като балообразуваща ако си се явил по даден предмет на матура(в смисъл ако в дипломата имаш оценка трите години примерно и оценка от матура).Но все пак си мисля че в университетите ще участва като балообразуваща по-високата оценка!Не вярвам да ощетят.Още повече си мисля че ако хора се явят на матури например по история или биология или по каквото и да било ще изкарат добри оценки,ако в дипломата си имат добри оценки и са учили през годините по тези предмети!
Успех!
Към защитниците на матурите:
1. Матурите ще понижат доста средния успех в дипломата. 2те матури плюс един избран предмет е 1/3 от средния успех.
За справка http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtopic.php?t=7035 , като матурите ще бъдат вписани в първата част.
2. Провеждане на матурите е прекалено късно за кандидатстващите в чужбина. Докато ДЗИтата бъдат проверени и включени в дипломите, кандидатстващите няма да имат време след това и за заверяване, превод и прочие. Най-вероятно много няма да успеят да се запишат за зимния семестър в чужбина!
...
Трябва да има матури, нов момента има още доста недоизяснени въпроси, които могат много да ни попречат за бъдещото ни образование!
"Гордост?Да,гордостта е нещо ужасно вкусно,особено когато коричката е разпукана и покрита с глазура" Скарлет О`Хара
Вариамтите ги знам .за матурите ще се подготвя просто имама пари за частни уроци,но въпроса е че тапо хора които не са държали матура да викат коклко е необходима тя.В таази врузка мисля да следвам право и някой ден ще я осудя тази държава!!!![/quote]Първоначално написано от kahn
Аз съм държал матури и не съм умрял,тъкмо два броя,по Литература и по Математика!Но съм минал и през матурите!Но седнах си на дупето,учих и ги взех без проблем!Хубаво си решил да следваш право,щом това ти харесва и те влече ти желая успех!Ами просто за да се подготвите за матурите,вие ще трябва да си седнете на дупето и да четете!
1.Неточно си формулирала че матурите ще понижат средния успех в дипломата!Мога да ти кажа че тук е показано как се изчислява дипломата,а не дали матурите ще понижат общия успех в дипломата!Първоначално написано от vra4ka
Мога само да ти кажа,че общия успех в дипломата няма никакво значение при кандидатстване или за каквото и да било.Преди години беше решено общия успех от дипломата да не се приема при кандидатстване защото поставя кандидатстудентите в неравностойно положение,и беше решено от дипломата да се взимат само оценките от балообразуващите предмети!Така че общия успех от дипломата няма значение към кандидатстването!Матурите винаги са вписвани в мястото на държавни зрелостни изпити!И друго да ти кажа,матурите са само две,едната по Бел която е задължителна за всички,и другата матура е по предмет избран от ученика!Така че имаш само 2 матури!
Матурите се провеждат в сесия Май-Юни,това е по закон!
Въобще не е късно провеждането на матурите,напълно нормално си е!
Датите за матурите са определени,както сигурно знаете матурата по Бел е на 1Юни,датите за другата матура са в периода от 4 до 10 Юни!Оценките ще бъдат ясни навреме,така че дипломите на завършващите ще бъдат дадени навреме!Няма да има никакво забавяне на дипломите,така че кандидатстващите за чужбина ще могат да ги получат до края на Юни!Оценките от ДЗИ се написват в дипломата за нула време,колко време мислиш е необходимо на учителите в едно училище да напишат две оценки в дипломата!Ами отговори си на този въпрос?Отговора е най-много няколко дни!Така че дипломите до момента винаги се даваха в края на Юни,първите дни на Юли!Така ще бъде и за напред,дипломите на завършващите през 2008 ,2009,2010 и т,н ще се дават както до сега,в края на Юни,най-много 1-2 Юли!Така че както ти обясних в предните няколко реда,дипломите няма да бъдат забавени на завършващите не само тази година,но и през следващите години!
Матурите,няма да ви попречат за бъдещото ви образование!Те както е ясно са изход от средното образование!Няма как и не може матурите да са вход за ВУЗ,това просто няма как да стане!Подробно съм го обяснил защо в другата тема за матурите!Успех!
значи тез матури могат да те прецакат мн яко щото когато получиш ниската оценка тя си остава и унижерситети ще вземат не предвит,та имам една идея на даскалите плачат да ги подкрепим в стачката ще ги подкрепим ако ите ни подкрепят против матурите!!! сговорна дружина планина повдига!!!ако вички се вземем в ръце и се оплъчим успеха няма да закъснее , вярвайте ми![]()
Не се плашете от матурите. Миналата година моето училище беше от избраните за пробни матури.
Не е никак трудно , под формата на тест е както казаха по горе има и едно интерпретативно съчинение да се направи и това е .
Аз бях избрал български и английски и се оказа ,че знам английския по-добре от българския![]()
Сега ,че може да е пречка за кандидатстващите в чужбина не знам.
Виж сега,нека ти кажа нещо!Мисля че,няма да е така както ти го казваш,ще ти кажа защо,предполага се че като балообразуващи ще се ползват оценките от дипломата,също сигурно ще се използва по-високата оценка като балообразуваща,по дадения предмет,независимо дали тя е от матурата или дипломата.Освен това ще се даде право на кандидатстудента да избира коя оценка да си ползва!Освен това се предполага че ако в дипломата имаш по-ниска оценка а на матура изкараш по-висока ще си ползваш по-високата от двете оценки!А ако на матура изкараш примерно по-ниска да си ползваш като балообразуваща по-високата оценка в дипломата!Така че няма да има проблеми!Няма защо да сте против матурите!Няма защо да си мислите глупости!Всичко както знаеш се прави така,че да е във полза на учениците,и да няма ощетени!Така че,сядайте да учите,вместо да се занимавате с глупости!Успех!Първоначално написано от CooL_BoY_Bg
Както е казал колегата по форум!Несе плашете от матурите!
Не,няма да е пречка за кандидатстващите в чужбина!Дипломите ще бъдат връчени навреме на всички завършващи не само през 2008,но и на завършващите в годините след 2008!Сесията на матурите е направена така Май-Юни,като датите се избират най-късно в първите дни на Юни!Първоначално написано от Forslor
Тази година датите са Матура Бел 1 Юни,Матура втора 3 Юни мисля че е!
Ако има разлика между датата за втората матура,най-много да е 2-3 дни!