- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Трябва ли у4ителите да са с по високи заплати?
izlagam se..i s kvo se izlagam che spored men uchitelite ne zaslujavat poveche pari li?tva e svobodna garjava i seki ima pravo na mnenie...az si izkazah moete i vii veche me napraihte na kakva li ne...che biva li tei..hubavo ne ste saglasni s mene ..mi ok ne me obijdaite..pravilno li e da se zaqjdate sas vseki koito e na razlichno mnenie?
това 4е имам путка,не ме прави путка!!!!!!
Не оправдавай мързела си с некадърността на учителите. Личи си, че не си научила елементарни правописни правила.
Възможно ли е да бъде по-красиво?
Не можеш да го уволниш и да си скъсаш задника.. бащата и президента да е не може.Ето ти една грешка на учителя , като и се перчи тя му пише отсъствие + забележка + 2ка (защото предполагам нищо няма да знае) , ако не иска да напусне има директор и зам. директор да се оправят с него. Това е проблема на България , че никой не се бори срещу корупцията и всички я приемат , защото всички я прилагат (единични случаи са да не го правят) !!! И имам чувството , че такива изпълнения само в София стават (нищо против столицата) побоища , псуване , кой съм аз ?! И ако не си разбрал/а в България мъжът храни семейството , защото неговата работа е по - скъпо платена от женската. Затова мъже учители има рядко .. и впрочем учители са се оплаквали от ученици. Когато бях 6 клас учителка е викала директор , защото не можеше да се оправи с нас (малки лайна бяхме) .. така че нека като правят преговори с министъра да искат да имат по една пръчка в ръката и да могат да я използват.!!!Първоначално написано от Мулиган-чу
maham se s golqmo udovolsvie i prodaljavaite v sashiq duh da obijdate mn vi se otdava..
това 4е имам путка,не ме прави путка!!!!!!
Така...въпроса може да се погледне от много страни![]()
Според мен учителите заслужават да имат по-високи заплати,тей като тяхните са по 300 лева,което ми се струва недопостимо.Давам за пример една учителка по физика от мойто даскало-има двама сина и двамата са студенти и тя ги издържа.Има много такива семейства и 100% съм сигурна,че не могат да се издържат с 300 лева.От друга страна има някои учители,които изобщо не могат да преподават и нямат знания за учители.В началното ми училище беше бъкано с такива,които са си отворили учебниците и четат какво пише там...по тази логика дори и аз мога да стана учител-подобни "учители" според мен не заслужават никакво увеличение на заплатата.Обаче по-голямата част(да кажем 85% :P )са учители,които си подготвят урока и наистина наливат знания в кратуните на дечицата и си вършат работата добре-такива учители си заслужават увеличение на заплатите.
Ае...малко сложни характеристики развивам тука сяВ крайна сметка смятам,че заслужават по-високи заплати
![]()
Walk go home boy...
Pove4eto ne zaslujavat!Vaob6te ne si var6at rabotata i samo mrankat za zaplatite im .Pak i pove4eto davat 4asni uroci.Ne e 4esno da rabotqt tolkova malko i da vzimat pove4e ot med sestrite naprimer koito vzimat 180 lv. Ne e 4esno .
Заслужават да са им поне 1000 лв.
По-шибана работа от това да вкарваш знания в главата на днешен ученик няма!
Боже опази...Защо има толкова прости хора...?!?Можеби защото образованието не е приоритет на никого,можеби защото никой не уважава труда на учителите...?!Учителите не заслужавали нито стотинка - а ватманите заслужават ли повече?! Едва ли, ама те взимат 800 лева,нали....Тъпите ни политици, нерзабиращи какви закони гласуват,неможещи да решат тестовете за кандидатсване след 7 клас без 10 грешки, гласуващи с чужди карти, те заслужават ли 1000 и отгоре лева?! (Без да смятаме "дребните" им пивилегиики) Даже малоумни селянки като Рианка,знаещи наизуст песните на Азис, но сигурна съм нямащи представа кой е президентът на Испания да кажем![]()
, даже и те да се хванат сервитьорки за 2 месеца ще изкарат повече, отколото учителите си за цяла година...
Не отричам, че голяма част от пореподавателите са доста под нивото на учениците,някои гледат през пръсти на задълженията си или просто не са си улучили профисията. Но това е естесвено,при положение, че учителското възнаграждение е толкова малко, за някои хора е абсурдно да станат учители точно заради парите, няма значение,че имат желание и дарба да обучават и възпитават! А и всички знаем как се държат учениците....Общо взето учителската професия е една от най-трудните и най-отговорните според мен...Жалко,че някой не го осъзнава. По-точно не може да го осъзнае![]()
"Модата се купува. Стилът се притежава" Коко Шанел
Медицинските сестри учат 2 години и са с полувисше образование, а за да вземаш пълна учителска заплата, трябва да имаш висше образование по съответния предмет. Иначе пак са 200 лева.Първоначално написано от ^sladyranka`
Ако нямаш висше по предмета, получаваш доста по-малка заплата. Добре, де, не е задължително да е точно висше по предмета, но трябва ад е свързано. Майка ми е завършила Славянска филология и преподава по български и литература...но пак е славянско.
Отначало като прочетох заглавието на темата и на анкетата изобщо си помислих"Има ли смисъл изобщо от тази анкета?Едва ли някой ще е казал "НЕ"...
И после с ужас забелязах, че почти половината са отговорили с НЕ...
За всички онези, които смятат, че учителкстата заплата е предостатъчна=>
1.Ако един ученик иска да учи, винаги ще намери начин, дори и учителя му да не се вясва в час, ако той реши може да е за ниво перфектен 7, така че престанете да си търсите виновен и се замислете дали вие не сте тези с вината, но със високите изисквания без никакво старание.
2.Както може би забелязахте от другите, които са писали по темата, една учителска заплата не надхвърля 300 лв....ами според мен това е подигравка, защото всичкия този психически тормоз, през който минават всеки ден те, а именно да се опитват да влеят малко акълец в кухите главички на разни лекенца, които не знаят какво искат от живота, си е мисията невъзможна.Напълно подкрепям стачката и исканията на учителите, защото от тях зависи бъдещето на България и ако всяко едно от тези лекенца си седне на задника и започне да учи малко съм убедена, че ще настъпи промяна..Както каза брат ми "Като знам какъв електротехник съм, не ми се ходи на лекар"
Може би не би трябвало да може, но УВИ! Аз не искам да споря, защото съм на същото мнение, но не можеш да пишеш на ученик забележка/2-ка и отсъствие, поради простата причина, че отсъствието означава, че не си бил в час. Как, Бога ми, ще получа 2-ка, след като не съм бил в час.Първоначално написано от ArTanDra
Сестрите не са с полу-висше образование вече. Учат повечко ми се струва. И зависи къде ще си мед.-сестра, някои вземат и 2-но повече от учителите. Плюс това никоя мед.-сестра не взима 180 лв. Пък и не знам що за сравнение, при положение, че всяка професия е важна и "сестрите вземат повече/по-малко от учителите" не е уместно!Първоначално написано от `Death`Whore``
разбира се че трябва, както на всички българи като цяло, ама тва е отделен въпрос до какво ще доведе това...
Ако наистина заплатите им са по 300 лева, се нуждаят от увеличение, но 100% е смешно и абсурдно на този етап.
Така е. Но трябва да имаш някаква квалификация.Първоначално написано от exploitedteen
То има и учители с 1000 лева заплата най-вероятно - в частните училища. Иначе майка ми и баща ми казаха, че са с полувисше.Първоначално написано от Мулиган-чу
Заслужават,разбира се....
Да, заслужават си по-високи заплати.
I'm like the ice that freezes in the rock and splits it apart.
Не!![]()
ДА!
Заслужават, защото говорим за интелектуален труд. Всеки може да мъкне кофи по строежите, друго е да си завършил висше, а някои и по две и да преживяваш с по 300лв на месец. Тези пари са крайно недостатъчни- цените растат, заплатите не. Като знам какви идиоти сме май и вредни трябва да получават
Цък, с висше са, затова и казвам, че не учат 2 години, учат 1 година повече и са с висше. Това се отнася за мед.-сестрите и акушерките.Първоначално написано от `Death`Whore``
Възможно е. Но както май споменах, и работещите в здравеопазването трябва да са с по-високи заплати.
Оо, ама разбира се, това, че са с висше образовяние нищо не означава. Само, че медицинските работници са просто неорганизирани. Ако всички си излязат и кажат, че ще стачкуват още на следващия ден ще са им увеличени заплатите. Това е една от най-отговорните професии и всички зависим от нея и практикуващите я.
Учителската професия е също много отговорна. Виж как децата да в паника да не би да им анулират годината...100% и родителите са така...
В България защо всичко е наопаки...обяснявах на един чужденец онзи ден, че в България ако имаш акъл, доста трудно ще изкарваш сносни пари, а тежката физическа работа се заплаща много по-добре...и той се учуди страшно много. Някакво разнасяне на кашони е 3-5 лева на час...![]()