Цитирай Първоначално написано от feel_me19 Виж мнението
А защо да не е важно да се чете сериозна литература? Да не би да поумнееш малко ли?
На въпроса кой определя дали представлението има смисъл - зрителите. Хората, които ходят на театър са два типа - масова публика, чиято единствена цел, когато отиде на театър, е да се посмее на глупавите шеги на някой "голям актьор" от малкия екран и да види една постановка, която знае наизуст (пак от малкия екран). Като цяло тази публика не очаква смисъл/поука от целия този "театър". А както казваш ти - отива да се разтовари.
Другият тип публика може да се каже, че разбира(или пък се интересува) малко повече от театър. За тази публика не е важно дали играе някой известен артист, а дали целият труд на режисьора и целият екип има смисъл. И тук не става въпрос за историята, а за посланието. Не изключвам, че тези хора оценяват и декора, музиката, костюмите - тези неща играят много важна роля за самото представление. Та, искам да кажа, че този тип публика оценява цялостно пиесата, а не единствено дали е било смешно или тъжно. Има разлика, а?
Да, настроението играе важна роля какво представление ще избереш да гледаш. На мен не винаги ми се гледат драми или пък винаги само комедии. За мен българският театър много наподобява американските филми или т.нар "бози". За щастие, понякога сред тях се открояват наистина добри и стойностни неща. Същото е и в театъра. За това казваме, че напоследък българският театър се е превърнал в "чалга". А чалгата се харесва на 99% от хората - затова тя се прави често и по много. И в един момент масовият зрител не му прави особено впечатление, защото е заобиколен от това. Свиква се.
Много ми е смешно, че смяташ хората, които умеят да ценят театъра, за такива, които изпитват чувство на превъзходство. Това е абсурдно. Може и да има такива. Аз поне не съм от тях. Просто се опитвам да насочвам хората към по-истински и стойностни неща. Това, че някой предпочита по-лесно смилаемото, за което мозъка не мисли много, си е лично негов проблем.
Радвам се, че в този форум има поне един човек, разбиращ от театър. Евала!