.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 6 от общо 6

Книгата - прозорец към света

И така. От училище имам задача да напиша есе по темата за книгата. Възможните заглавия са: "Съдбата на книгата", "Книгата, без която не мога", "Книгата на моя живот" и "Голи са без книги всички народи". Но аз не искам готови разроботки, готови есета. Искам да си го напиша сама. Защо тогава правя тази тема? Защото искам да чуя и други мнения. Все още правя подготовка за есето, събирам цитати (м/у другото нещо не мога да намеря почти никакви...!?), коментари, идеи... Интересно ми е да прочета какво е вашето мнение за мястото на книгите в съвременния свят, за нуждата от тях и т.н. А ако знаете някакви цитати по темата - цена няма да имате!

Явно цена нямаме.

Голям фен
    Град
    Констанц
    ами за темата "Голи са без книги всички народи" би могло да се каже,че всеки народ е заклучил историята и обичаите си в писменеста и книгите си така че и бъдещите поколения да могат да четат за подвизите на прадедите си и да са горди от рода си ,и нещо от този род
    Аз съм човекът, когото тормозеше като малък
    Аз съм човекът, който ти изглеждаше жалък
    Аз съм човекът, който те отвращаваше
    Аз съм човекът, на когото се подиграваше
    Ти мислиш, че е готино да си свиреп,
    Но и аз съм Човек - като теб.

Град
    Dreamland Varna
    Хаха, и на нас ни даваха в 7-ми клас да пишем есе на тема "Голи са без книги народите" и аз преписах от нета и накрая на годината ми дадоха грамота за едно от най-хубавите есета

Ето аз тва преписах, ако искаш промени го, защото на места ми се струва някак тъпо..

"Голи са без книги всички народи"

/есе/

Един от най-забележителните културни феномени на човечеството е книгата. Нейният дълъг живот е доказателство за абсолютната необходимост от нея, а силата й е в познанието, което носи. В познанието, което предава на човечеството. В познанието, което защитава човечеството. В познанието, с което просвещава човечеството.
    Човешката необходимост от получаване на знание за света, за себе си, за другите в ранните етапи от човешката история превръща книгата в култов и свещен обект. Огромен е нейният авторитет например в епохата на християнското средновековие. Книгата е сравнявана с Книгата (Библията), която чрез писменият текст на пророците, апостолите и евангеристите предава божествените слова, а това е абсолютната, бепрекословната истина за живота, света и човека. Така чрез книгата средновековният човек получава силата да доказва и отхвърля идеи, получава най-мощното оръжие да защити себе си. Вникнал в единствената Книга, той се сдобива с мъдрост и проникновеност, с душевно равновесие и спасение. Благодарение на Книгата, човек се образова и това му дава възможност да общува с околните. Отношението към книгата е отношение към висшето, към божието слово. Книгата е мощно оръжие в ръцете на просветения. Неслучайно в "Програс към Евангелието" е обрисуван метафоричният образ на здравото оръжие, което коват книгите господни, а за безкнижните народи е казано: "Голи са без книги всички народи, защото не могат да се бият без оръжие с противника на нашите души..." Метафората на "голите народи" включва в себе си идеята за незащитеност, а оттам - за слабост и уязвимост.
    Човешката памет е съхранила спомена за огромните огнени езици на Късното европейско средновековие, които превръщат мъдростта на книгата в купчина непотребна пепел. А безкрайните списъци с изброени в тях забранени книги, които унищожават свободата човек сам да избира своя път към познанието и които слагат началото на престъпните гонения спрямо книгата. Въпросът, който следва е: защо? А отговорът отново ще ни върне към метафората за сигурното оръжие на мъдростта и познанието. Унищожената, скритата книга е всъщност унищожената и скрита друга, различаваща се, гледна точка за света и за нас самите.
    Въпреки всичко книгата е оцеляла, за да "съживява" и просветлява човешката душа, да помага на хората да водят нормален разговор. Затова и днес тя е актуална и нейното съществуване не е заплашено. Книгата е жива, макар не в тези форми, в които я помни историята - като свитък, като къс животинска кожа. Днес съществува и електронна книга с неизброимите компютърни страници, носещи световното знание, събрано в нищожен по размери диск. И може би това не е последната метаморфоза на книгата. Но по-важно е, че нея я има, защото човек изпитва необходимост от нея. Затова не трябва да си задаваме тревожния въпрос "ще изяде ли мишката книжката?". Възможността книгата да изчезне, да се изгуби, е осъществима само, ако човек изгуби своята чувствителност, мечти и идеали. Ако някога това стане - голи ще останат без книга всички народи.

Aveee eiii ! Selski pr1chki ! Gadna vi e trevata Ne davam i edna stotinka za taQ pumiq, na tiQ na tiQ na tiQ.. Taka che i da q pluQ i da q Bogotvorq - Istinata e EDNA - vseki VTORI pushi Q !

Е,вече се сещам от кое училище си...И ли по някаква случайност имам същото домашно."Голи са без книги народите"не го ли е казал Константин Кирил Философ?А сега по темата...Като напишеш в gоogle цитати,афоризми или нещо от сорта доста сайтове ще намериш.Според мен в това есе би трябвало да изразим мнението си за мястото на книгата в нашия живот и нейното значение.Поне аз това смятам да напиша.Успех!

Аз реших да пиша за "Съдбата на книгата", защото нищо не мога да кажа за мястото на книгата в живота си. Та то такова почти няма В смисъл повече ме бива по дървената философия Така че ще пиша общо за книгата. Аз го почнах есето с идеята да отделя по нещо за древността, средновековието и съвремемието, 'деликатно' пропускайки соц периода, за който не искам да пиша. А ина Константин Кирил Философ си го е казал от "Проглас към евангелието". Но мен не ме вдъхновява много...

Иначе, punkrock, 10х за есето. Чела съм го. Не е лошо. Кратичко е.

ps: почти със сигурност сме от едно даскало.. ако в часа, в който ти дадоха домашното, имаше един особено развълнуван креативен деветокласник с етюд в ръка, значи сме от едно даскало

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си