.
Отговор в тема
Страница 1 от 5 12345 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 106

"Това е книга, която всеки трябва да прочете"

Винаги съм се чудел на хората, които повтарят тези неща.. Според мен не може да се каже подобно нещо, защото всеки сам избира какво да чете според собствения си вкус. Това звучи малко като оправдание за тези, които не четат, но го казвам най-обективно. Човек се интересува само от нещата, които го влекат и едно такова изказване не е уместно.. Това, разбира се, е мое мнение и не го налагам на никого. Затова направих и темата - кажете какво мислите вие. Ако за вас този цитат е правилен и общовалиден - кажете, според вас, кои са "книгите, които всеки трябва да е прочел".

"Под Игото" от И.Вазов.
    Иначе другите всеки с вкуса си,но ако искаш да се наричаш българин трябва да си прочел "Под Игото".
    Simplicity is harder than complexity.
    Прост народ - слаба държава!
    Има три вида хора. Част от проблема, част от решението и част от пейзажа.

Голям фен Аватара на TheSadGirl
    Град
    Варна :)))
    mi spored men naistina ima knigi koito trqbva da se pro4etat(Pod igoto naprimer) no az po princip ne sam si nalagala mnenieto,no sam prepora4vala da se pro4ete "Graf Monte Kristo"(tq mi e lubimata i za tva sam q prepora4vala na mn moi fr)
    `` Да си приятел, не означава да познаваш някого, а да си част от него ! ``

Ко

Аз съм баба мИчта

jelezniqt svetilnik na talev. izu4ava se v 12 klas. jiteiska istoriq i mnogo obrati. mn e interesna, ako vi e interesno q pro4etete

Мега фен Аватара на malka_sladuranka
    Град
    София
    Ами.. Да. Така е. Всеки си има вкус и стил.
    Например толкова нашумялата книга "Шифърът на Леонардо".. Ами скучна ми е и така и не я прочетох.
    Същото важи и за "Под игото". Опитах се.. И както чета изведнъж усещам, че чета механично, и си мисля за нещо друго.. Просто не мига да се съсредоточа да я прочета цялата и това си е.

Aз непридържайки се към учебната литература .. ще кажа че всеки считащ себе си за идиот или олигофрен трябва да прочете "Форест Гъмп"
    Think about it..
    Усмивката е ключ към любовта. Който не може да се усмихва, не може да обича, нито да спечели нечия любов.

Мега фен Аватара на sherry
    Град
    ~KisS ThE RaIn~
    "Железният светилник"
    "Под игото"
    "Бай Ганьо"
    "Малкият принц"
    "Птиците умират сами"
    "Немили-недраги"

Има и още, но сега не се сещам.
    Ако ме прогониш, ще изгасна.
    Ала доближиш ли се, ще се стопя.
    Да те имам е така опасно!
    (Да те нямам значи да умра.)

Град
    София
    Абе, тъпо дете.... аз катн е съм прочел цялото Под Иго, не съм българин, а??? А, кво съм? Китаец? Джи-дзин-хуа?!
    And now I make a spell,
    "forget I've ever been here"!
    Don't ask, I won't tell,
    may all of our pain dissapear!

Мега фен Аватара на Blab
    ^ох, и аз не съм
    Истината е, че Вазов не ми е сред любимците.

Не мога да приложа списък със "задължителна литература", ограничено ми се струва...

Голям фен
    Според мен препоръчително е човек да прочете книгите за деца... като "Пипи Дългото чорапче" и "Том Сойер" , иначе книгата , която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се прочете е Библията (Но не да я прочете ей така ... да се води , че я е прочел , а да вникне в нея) !!!

П.С. Много тъпо изказване , който не е прочел "Под игото" да не е българин , еми не съм прочела тази книга както трябва (чела съм я , ама с голяма мъка и ей така да знам за какво става въпрос), но съм сигурна , че съм повече българка от теб!!! Все едно да кажа , че който не е прочел Библията не е християнин !?

Град
    ~KisS ThE RaIn~
    Цитирай Първоначално написано от ^Sam90^
    Абе, тъпо дете.... аз катн е съм прочел цялото Под Иго, не съм българин, а??? А, кво съм? Китаец? Джи-дзин-хуа?!
    Ще ме извиняваш много, но не съм "тъпо дете"!
    Изразих своето мнение, нормално е да се различава от твоето, различни личности сме. По- полека с думите, ако обичаш.

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от sherry
    Изразих своето мнение, нормално е да се различава от твоето, различни личности сме. По- полека с думите, ако обичаш.
    Абе, душо, кой говори на тебе? Аз говорех на Антибулшитс, а тъпо дете казвам на всички ... включително и на мама
    And now I make a spell,
    Don't ask, I won't tell,

Мега фен Аватара на Blab
    Цитирай Първоначално написано от exploitedteen
    има книги и книги...

И да вкуса на всеки е субективен, но в определени книги се крие един доста по-дълбок смисъл и прочетени от правилния човек... просто той ще разбере, ще допълнят светогледа му...

"Под игото" за много хора е скучна книга, защото виждат само турското робство, борбата и прочие, но не долавят някои скрити послания...
    Има и още нещо
    Не е подходящо "Под игото" да се изучава в 5-6 клас. Същото важи и за "Малкият принц" в 3-ти! / След прочитането на тази книга обърнах гръб на литературата за близо година(за мен това е адски много)... Трябва да се вземе в предвид развитието(нека не е възраст) на читателя. /

Град
    По гетата...
    Цитирай Първоначално написано от exploitedteen
    "Бай Ганьо" е ясен според мен, но "Приказка за стълбата" е една притча, която доста добре разкрива човешката същност и просто... е задължителна за всеки човек да я прочете и... дано схване посланието...
    Не само "приказка за стълбата", а цялото творчество на Смирненски и Вапцаров е интересно и си заслужава да се прочете

Град
    ~KisS ThE RaIn~
    Абе, душо, кой говори на тебе? Аз говорех на Антибулшитс, а тъпо дете казвам на всички ... включително и на мама
    Нормално е да мисля, че към мен се обръщаш, при условие, че аз в поста си споменах "Под игото", а ти веднага я изкоментира, изглеждаше, че към мен е обръщението.
    Колкото до "тъпо дете", гледай да го избягваш, едва ли е много хубаво на непознати хора да го чуват от теб, аз лично не бих търпяла. Това "душо" също не ми допада. Не съм никак заядлива, но много са ти резки думите и това ядосва...

По темата - съгласна съм с експлоитедтийн, много ясно, че ще ви е тъпа книга, като не сте се опитали да вникнете в нея, а сте я прочели отгоре-отгоре. Когато започнеш да вършиш нещо с нагласа, че е неприятно, то става наистина такова за теб.
    Аз мога да изброя хиляди неща в "Под игото", които правят този роман изключително стойностен.

-Това е първият истински роман в младата българка белетристика.
    -Повечето герои си имат реални прототипове в реалния живот, имало е такива хора, изключение(доколкото аз знам) прави Бойчо Огнянов.
    -Изключително ценна творба от гледна точка на въздействие. Проследява се коренната промяна на цял един малък свят, сякаш духовно заспал векове наред!!! Толкова е интересна промяната, която настъпва у героите, промяна във възгледи, натяквани векове наред на жалкия роб! Да не говорим за свещенника, който не се поколеба да открадне(прекрачка божия заповед), за човекът, който се напи и яхна турчина, за еснафа Марко, който коренно промени възгледите си, за Колчо- слепецът, който със сърцето си "видя" Бойчо Огнянов и го спаси, когато другите захлопнаха врати пред него. Да не говорим за блудницата Милка, която даде урок по хуманност на страхливците и накрая за МУНЧО ЛУДИЯ, КОЙТО БЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ДРЪЗНАЛ ДА ПРОТЕСТИРА. Извод-лудият има повече доблест и разум от всички хора, претендиращи, че са нормални.

Има и много ценни мисли в книгата. Ето само някои от тях:

Но за такива рицарски природи пречките и премеждия са стихията, с която се калят силите им. Тях съпротивлението ги укрепява, гоненията ги притеглят, опасностите ги настървяват, защото това е борба, а всяка борба възмужава и облагородява. Тя е хубава у червея, когато повдига главата да ухапе ногата, която го е настъпила; тя е геройска, когато човек я предприема за самосъхранението си; божествена - кога е за човечеството.
    Както казахме, кърът беше пуст - от българите никой не смееше да излезе по-нататък от града: само едни башибозуци се мяркаха там... А за една девойка, още сама, опасността беше още по-грозна и страшна.
    Но Рада нито мисли за това.
    Великата любов има само едно велико мерило: самопожертвуванието.
    Това са само 2 от цитатите, които ми останаха в съзнанието...Много силен роман. Много може да се пропусне, ако го четеш, защото си задължен от учебната програма. Има някаква ужасна красота в това приготовление на въстанието, в това "пиянство на един народ", който дълги векове е бил опиянен единствено от ударите на камшика. Сега той се пробужда, пробужда достойната си изначалност, реабилитира робското си битие! Това е нов живот, благодарение на това събуждане днес ние сме свободни! Но....това въстание, което е описано в романа е неуспешно, защото за жалост повечето не дръзват да въстанат. Да, взимат участие в приготовлението, но после робското в тях пак се обажда. Тогава само маргиналът, само лудият дръзва да се разбунтува.

Не е ли актуална и днес тази идея...

Град
    София
    Ами, не е толкова логично, имайки предвид, че постът ми беше ясен отговор на коментар. Както и да е ... що се отнася до "резките" ми думи... ами, ядосвай си се
    And now I make a spell,
    Don't ask, I won't tell,

Сам 90,хайде да не говориш на другите,колко недорасли деца са,защото като знам ти колко си мъдър и възрастен и ми става смешно,че въобще ги наричаш така.

И да,не си истински българин щом не си прочел "Под Игото".
    Защото истински българин не е българин по народност и местожителство,а по самосъзнание.
    А е обидно за всеки уважаващ себе си и културата си българин да не е чел най-българската книга.

Град
    София
    Хм.. Тези думи "Не си българин" не бих ги казала на никой с изключение на мангетата дето се пишат за българи...
    Прекалено са силни и никой няма право да ги казва на друг само заради някакви си предрасъдаци и някакво лично мнение.
    Както и да е. В смисъла в който са използвани тези думи.. Ами според мен "не си българин", ако замърсяваш природата на родината си, ако си хрърляш боклуците, дрскаш по стените, тъпчеш нарочно тревата и цветята, рушиш и така нататък....

Мангалите са много повече българи от псевдо-патриотите..
    Иначе и ти си права в нещата,които изброи .. замърсяването на околната среда,драскането по стените...

Просто децата са израстнали с мисълта,че са способни на всичко,че всичко им е простено.А всъщност не трябва да се забравя,че българин не се ражда-българин се става!

Град
    По гетата...
    Цитирай Първоначално написано от I*object
    Защото истински българин не е българин по народност и местожителство,а по самосъзнание.
    За самосъзнанието съм съгласен. Обаче ако утре пристигне един църен сумалиец, и каже "аз се чувствам българин и съм чел Под игото" това прави ли го истински българин? Не мисля... За това принадлежността на човек към дадена националност се определя и от кръвта

Град
    София
    Дам.. Може би е така.. Но не съм съгласна с това, че не съм българка само защото не съм чела "Под игото".
    Всъщност съм чела само Радини вълнения и мога да се похваля, че изкарах най-високата оценка на класното от целия клас(6ти клас). Това го помня защото се молех да не се падне точно това, а накрая.. Какво стана.

Град
    София
    хахах ... ама ти си зле бе Нито съм патриот, нито съм псевдопатриот, нито претендирам да съм някое от двете. Тея бръщолевици за българин и не-българин ги разправяй на някой с повече свободно време Щом в Личната пише, че съм българин, значи съм. Уви, документите са по-важни за мен от признанието на размътени, виртуални мозъци... истината боли
    И... ще говоря, както си искам, на когото си искам.
    And now I make a spell,
    Don't ask, I won't tell,

Супер фен Аватара на Barbie
    "Железният светилник"
    "Под игото"
    "Бай Ганьо"
    "Малкият принц"
    "Птиците умират сами"
    "Немили-недраги"

Има и още, но сега не се сещам.
    "Птиците умират сами" е прекрасна книга, но не смятам, че трябва да фигурира в този списък. От Българската класика "Под игото" и "Бай Ганьо" наистина май са най-основни (ако изобщо е редно да се прави някаква "класация". За мен българската литература е задължителна - колкото повече, толкова по-добре.)

Иначе - може би "1984" на Оруел, "Повелителят на мухите," "Heart of Darkness" на Конрад, "Великият Гетсби" на Фицджералд, "Сбогом на оръжията"...оф, не мога да избера...има още мнооого...

Град
    Kill the kifla co.
    И аз мисля, че това е индивидуално. Като видях заглавието си казах, тоя пък ще ми казва какво трябва да чета.
    Аз бих препоръчала някои мои любими книги. Класики, повечето.
    'За хората и мишките' - Стайнбек, '1984' - Оруел, 'Фермата' - пак на Оруел и още мноого.
    Но едва ли тези книги ще достигнат до всеки, трябва поне малко умствен багаж, за да вникнеш.

И не съм съгласна за 'Под игото', аз не съм я чела. И това не ме прави по-малко българка. Плюс това всеки си разбира по свой начин 'българщината'.
    "Отидох в горите, защото исках да живея смислено. Исках да живея задълбочено и да изсмуча целия костен мозък на живота..."

Град
    Kill the kifla co.
    Добре, бе, екс. Стига с тоя Кинг!!
    Мен ми харесва! По-добър е от Браун...
    И не мисля, че е толкова 'булеварден'.
    "Отидох в горите, защото исках да живея смислено. Исках да живея задълбочено и да изсмуча целия костен мозък на живота..."

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си