Ето как стоят нещата според мен.

Първо според мен изобщо не може да бъде допуснато делото за разглеждане, тъй като не е указан срок за погасяване и по тази логика печели Петкан, но да кажем, че го допуснат.

Тезата на Петкан:
"Ако спечеля делото няма защо да му плащам" - Няма логика, ще трябва да му плати, но тъй като няма приходи от даденото дело, той ще се отърве най-леко.

"ако изгубя делото то това няма да е първото ми спечелно дело и тогава пак не трябва да му плащам." - Да, но ще е задължен да плати парите при първото спечелено дело.

Тезата на Портагор:
"Ако спечеля делото той трябва да ми върне парите" - Когато спечели първото си дело, ако изгубя то това ще е първото му спечелено дело и той пак ще трябва да ми плати." - Да, но той няма да има приходи от него, така че Петкан се измъква.

"Ако спечеля делото той трябва да ми върне парите" - Истина, но при първото спечелено дело, а то не се знае кога ще е.

Извод - Значи печеливш при всички случаи е Петкан:
1. Ако спечели делото, той няма да има приходи след като си е сам адвокат и ще се измъкне най-тънко като му плати нулева стойност. За мен лично това ще покаже, че Портагор е добър учител, тъй като ученикът му го е надминал.
2. Ако загуби делото ще е задължен да даде парите, от първото си спечелено дело, но то още няма да се е състояло и ще трябва да се изчака първото спечелено дело, а не се знае кога ще е то. В случай, че не спечели и едно дело през живота си, той няма да плати никога парите не Портагор. А и така ще е честно, защото Портагор няма да ги заслужава след като се е изявил като крайно некадърен учител.