- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Изпити за Софийския Университет
Като са по 50лв парчето естествено, че ще има по всичко...Първоначално написано от bboy_bunker
(Или предварителните са по-тънко)
Да, Утре Носете Съответната Сума и всичко ще стане.Първоначално написано от bboy_bunker
Първоначално написано от OtherDimension
Еми, да, ще емигрираме, докато тук положението е такова. Преди анатемосвах хората, които се махат от България, но вече ги разбрам...
Собственост на Canis_Dirus
И какво е положението?!? Аз ще ти кажа, че докато има хора, които се оплакват за всичко, разчитат на Господ да слезе и да им изхвърли боклука и да им свърши тяхната работа, живота в България ще е такъв. А ако мислиш, че в чужбина ще ти е по-лесно да береш чушки по 12 часа на ден... давайПървоначално написано от _Cuddly_
![]()
Оф, айде, айде... кой ти говори за бране на чушки много ми е интересно? Не ставаше ли дума за образование или аз бъркам?Първоначално написано от CooL^GirL^^^
Моя много близка приятелка учи в Англия и май добре направи, че замина. Държавата й плаща всичко.. само дето джобни не й дават. И след като си намери работа, която й носи повече от не знам си колко хиляди паунда годишно, ще започне да връща парите на вноски (евентуално.. ако не си намери такава работа, няма да ги връща). Къде в България го има това?
Кажи ми не са ли върховна глупост уроците, курсовете и т.н. - ако мама и тати имат пари - ще учиш, ако не - ще го духаш и ще береш чушки.
На мен уроците ми по литература само струват 30 кинта седмично (аз съм даже с намаление, защото учителката е колежка на мама). Отделно тези по английски излизат около 700-800 годишно (без учебниците, таксите за изпитите и т.н.).
Не знам.. аз, въпреки всичко ще ходя на уроци и евала на нашите, че намират пари да ми дават (макар и не по всичко), но смятам, че по-гнусно нещо няма.
_Cuddly_, за съжаление си много права... То излиза, че ако нямаш пари за уроци и курсове не можеш да влезеш във ВУЗ... Имам един съученик, който не може да си позволи този "лукс", а е толкова сериозен и ентусиазиран.. ще е жалко това да го препъне, но в България не се и съмнявам, че може да стане...
Стига глупости. 10 човека от бившия ми клас бяха супер зле с парите и никой от тях не е ходил на курсове, но всичките ги приеха от първо класиране - Свищов, Варна, София!
Къдли, колко са тия хора, които могат да спечелят стипендия и то пълна? Айде, ти като можеш, защо не кандидатстваш? Това са по 10-тина човека годишно и те не са само българи, а от цял свят. В чужбина също си плащаш като поп, но поне знаеш за какво... И не винаги де. В Станфорд, Принстън и една камара други университети таксите са по 30-40000 долара годишно. Като махнем 20-тина човека приети по пълна стипендия, още толкова частична, всички останали са мамини синчета и дъщерички, на които татковците са въшливи от пари. И не ти го казвам, защото така съм чула, ами защото брат ми учи в САЩ!
Първоначално написано от CooL^GirL^^^
Споменах ли някъде думичката "стипендия"?
Май не.. по принцип си права, но доколкото знам, такава е политиката в Англия. Говорех само за там. В щатите не знам как е, пък и не се интересувам, защото мразя америка.. мнооого я мразя.
А за мен Свищов и Варна не съществуват, говоря за София, СУ (нищо лично, имам си ред причини).
И да, може да кандидатстваш с математика (примерно) без уроци, език, но с разказвателен предмет - никакъв шанс. Или поне тези, които успяват, са единици.
Ами аз бях паралелка география и имахме по 10 часа седмично в 12 клас. Изглежда, че това стигна на 90% от моя клас да ги приемат без допълнителни уроци. А това, че за теб не съществуват университети във Варна и Свищов, не значи че са по-нищожни от всички останали.
Не съм наясно с политиката на образование в Англия и затова няма да споря, но е факт (който едва ли ще отречеш), че в чужбина качественото образование се заплаща. Защото образованието е привилегия, която трябва да се цени. Не можеш да се развиваш в дадена област, ако в нея не се наливат много пари - било то за заплати на преподавателите, персонала, материалната база и всичко останало.
Не можеш да очакваш от преподаватели, които получават някаква мижава заплата, да се отнасят добре с теб. Защото те предлагат една услуга, наречена образование, която е скъпоплатена (не и в България, естествено). От тук тръгва тоя порочен кръг. Учителите налагат курсове, за да можеш да завършиш годината с нужната ти оценка за добра диплома, професорите организират курсове, за да можеш да влезеш във ВУЗ и т.н. и т.н.
няма да командвашПървоначално написано от bboy_bunker
аз не съм бил на уроци и влезнах точно това, което искахПървоначално написано от bboy_bunker
в нашия клас от 26 човека, влезнаха 23-ма, от които 2-ма са били на уроци
какво излиза?
в никакъв случай не са ти задължителни уроците - човек може и сам да успее
другото вече си е "на крива ракета...", знаеш
ако не влезнете ще заблудите само себе си, че са ви виновни учителите, комунистите и цялата Вселена
не помня да съм ти искал разрешениеПървоначално написано от bboy_bunker
писна ми да ви чета жалванията и изразявам мнение![]()
В някои случаи е по-добре просто да си замълчиш... надявам се сам да се усетиш защо ти го казвам.
кой ми го казва?
неудачникът, който търси вина в другите ли?
човекът, който си стреля напосоки, как без пари и уроци не могло да влезнеш?
давам ти конкретни примери, с брой на успели хора и като процент, ти пак си знаеш своето
млъквам
неудачник ще наричаш баща си, че не е използвал капут
Какви проценти, какви примери, бе ? Имам няколко познати преподаватели в СУ, от които знам доста неща по въпроса. На самите уроци (след като си им платил) ти разясняват неща, които няма как с пилешкия си мозък да ги разбереш... какво ли ти обяснявам въобще.. въобразявай си, че със "собствени сили" или както го наричаш там, ще можеш... Ще можеш, само ако има достатъчно свободни места, но иначе гърмиш !
браво, псувай ощеПървоначално написано от bboy_bunker
само дето не си въобразявам, че ще успея, а съм успял
а ти с псуване по-далече от сергията или волана на жълта кола няма да стигнеш
![]()
бибойчо, да не би вече да разясняватразлични техники на зубрене и опресняване на наизустените стотици страници темиТи или си много заблуден, или наистина мислиш, че ходенето на курс ти гарантира място на първата маса в Ректората
![]()
Кой говори за зубрене? Кой е казвал, че курса е гаранция? Казвам само, че е от полза, а не както вие твърдите, че не е нищо.
А относно онзи пич.. ти не се кахъри за мен.. аз ще успея с това, което съм започнал![]()
аха, ок
ама да няма след време тема : "мама им д*ба продажна, пак ме пре*баха. аз си учих, ама пуста корупция" ?
Типично в стил на простолюдието е да успееш с нещо и след това да злобееш към другите... жалка картинка си... обясних ти, че с каквото съм се захванал, ще успея...
А ти нали знаеш, че както си "успял" можеш да завършиш ти на сергийката или "зад волана" ?
не е ли малко нагло да ми говориш за простолюдие, след като ме псуваш като каруцар?