- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Вечните книги?
То не е книга, ами май е малък разказ, ама... "Дамата с рентгеновите очи" за мен е вечно произведение, което ще важи за абсолютно всички епохи на човечеството.
Абсолютно. Пък и както мразя описания... А той всъщност само описваше разни работи /е почти де/. Много си се чудя как я изчетох цялата (: Както и да е. Щом са я дали за задължителна, значи има някакъв смисъл. Но явно не съм достатъчно умна, за да вникна в основния смисъл на книгатаПървоначално написано от `Death`Whore``
![]()
What you give is what you get!
Първоначално написано от Desi_etnies
Ето! Точно това имам предвид! Защо се доверяваш на някакви хора, които са решили, че книгата е стойностна и трябва да се прочете? Защо се подценяваш поради същата причина? Иначе, да, нормално е да описва, щото е пътепис все пак.
Не, не си тъпа, просто "До Чикаго и назад" е боклук, както и "Под игото".
Собственост на Canis_Dirus
Само ми казват, че се подценявам...а не е така (:Първоначално написано от _Cuddly_
На едно мнение сме за "До Чикаго и назад", но "Под игото" наистина е стойностна книга...макар и да не ми харесва. Вазов си има свой стил, който не ми допада особеноВелик писател, но...
What you give is what you get!
Явно само на мен "Под игото" ми хареса...
---
Вечни книги:
Стайнбек-'На изток от рая'
Марио Пузо-'Кръстникът'
Екзюпери-'Малкият принц'
Достоевски-'Престъпление и наказание'
Хариет Бичър Стоу-'Чичо Томовата колиба'
въпреки,че щом чуя "вечни книги",веднага се сещам за Световната литература,съм на мнение,че и някои български книги са доста стойностни и те би трябвало да бъдат споменати:
Димитър Талев-'Гласовете ви чувам'
Димитър Талев-'Преспанските камбани'
Иван Вазов-'Под игото'
Иван Вазов-'Една българка'
Николай Хайтов-'Дервишово семе'
...и много,много други...
От българските автори харесвам най-много Й.Йовков и книгите на Ваня Щерева са повече от страхотни. “Тютюн” на Димитър Димов струва си да се прочете.
Също така "Война и мир" на Л.Толостой.
От съвременната литература П.Коелю - "Алхимикът", "11 минути" (или поне на мен тези най ми харесват).
Също така някой книги на Тери Пратчет - "Вещици в Чужбина", "Фантастична светлина".
иии "Нощ в Лисабон" на Ерих Мария Ремарк.
Лично за мен това са вечни книги.![]()
И чашите бяха опразнени, и бутилката с гърло разбито, и вратата беше заключена, а леглото широко открито. И безбройни звезди от стъкло ни предсказваха щастие в тая като в приказка великолепна, отдавна неметена стая.
Как може да харесваш "една българка"Първоначално написано от extreme_
Тази книга е лишена от всякаква красота и не предизвиква никакъв интерес в мен...
За "Престъпление и наказание" да не говорим...Достоевски е...ужасен автор![]()
От кога "Една българка" е книга ?! То си е... разказ.Първоначално написано от true.
Saatana vittu perkele hate crew!
Да,разказ е...Не знам защо обаче в училище казваха да го водим като книга...Първоначално написано от Boot
![]()
И "Една българка" си е много хубава.![]()
Възможно ли е да бъде по-красиво?
Не е книга. Книга е например "Бай Ганьо" просто не съответства на никой друг формат. "Една българка" си е определена.Първоначално написано от true.
Saatana vittu perkele hate crew!
на мен пък ми бяха много интересни ...Първоначално написано от true.
![]()
Boot,разказ си е...вечен![]()
За мене тфа е поредицата Хари Потър![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Тея книги мога да ги чета 50 пъти ама пак няма да ми писнат
![]()
Оф,не умре ли тоя...Първоначално написано от ThE_sEa_GiRl{}
![]()
Oomph!
Първоначално написано от oomph!
Не все още. За ся Волдемор още го преследва :P
ще умре,само почакай...Първоначално написано от ThE_sEa_GiRl{}
Oomph!
За Българското Възраждане не е, но днес е. И днес му се обръща много повече внимание отколкото преди... защото преди изобщо не е имало такъв проблем в такава степен на развитие. Важното е, че тогава някой(т.е. А. Константинов) му е обърнал внимание, но светът е бил твърде глух да го чуе!Първоначално написано от RAWRRR
Колкото до съдържанието на "До Чикаго и назад", не мисля, че има нещо новаторско, възрожденско или бунтовническо, нито пък мисля, че всяка книга, която се е пишела по онова време и няколко десетилетия по-рано трябва задължително да бъде на такава тема.
Първоначално написано от gorska
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Не виждам нищо смешно! По-вечна книга от Библията няма. Няма и човек на тази планета, които да не е чувал за нея, макар не всеки да я е чел. Не проповядвам някакви религиозни вярвания(някой да не ме разбере погрешно!!!).
Колкото до Хари Потър... има твърде много фенове, за да се пренебрегва така лесно! И щом на днешните хлапета им е интересен, то какъв би бил проблемът да е в сърцата и на следващите поколения. Казах евентуално, защото биха могли да станат някакви рязки промени и целия свят да се промени, а с него и вярванията му(ако въобще има такива). Все пак романът е твърде нов, за да се придвиди какво ще става по-нататък с него.
За мен Хари Потър е велика книга. Има хора които са играли игрите или са гледали филмите и си позволяват да я съдят книгата. Според мен филмите и игрите имат толкова общо с книгата колкото от тях да се изкарват пари...за съжаление
playin' basketball
За "Под игото" съм съгласна, че не струва, но за "До Чикаго и назад" не съм. На мен ми хареса.
Simplicity, complexity, oh what a tragedy! Reality, insanity, strange normality. Incredible, untouchable, but just visual...
Какво е великото в Хари Потър?Първоначално написано от cord
За съжаление не четете книги и затова дори книгата да е хубава, вие просто нямате желанието да я четете защото мозъците на повечето ви са закърнели. Харесвате Хари Потър и други комерсиални боклуци защото евентуално гледате филма по самата книга. Редки са случаите да чуя от някой приятел, че е прочел нещо. А колкото до книгата "До Чикаго и назад", имайте предвид, че това е просто пътепис. Работата е там, че поколението ви не може да отсъди стойността и тъй като тя изобразява впечатленията на един българин, който е бил в Америка преди цели 200 години и в нея описва толкова неща, които до преди 10-20 години в България още не ги е и имало. До това време наистина е показвала разликата между Новия свят и нашата бедна балканска държавица. Сега контраста не може да се усети от днешното поколение, защото посланията са далеч от възможностите му да ги осмисли, но книгата наистина е стойностна.
Първоначално написано от Freeminded
О, Премъдри, защо ли някак си не съм съгласна с теб? Хайде на квалифицирай хората, без да имаш ни най-малка представа за тях, става ли? Някак си е ограничено...
Аз чета и то не от вчера.
И вече казах, че "До Чикаго и назад" е пътепис, но тази книга не ме обогати по никакъв начин, не ми даде нищо (за разлика от много други, които съм чела).
Да, може би е била стойностна.. преди около 200 години например?
Собственост на Canis_Dirus
Ами единствената книга която побира древната история на човечеството и послания за всички народи и времена си е библията.
Най тиражираната книга е библията и е стигнала навсякаде.
Мда мисля че тя трябва да е вечната книга.
Не че няма други велики произведения но мисля че тя трябва да е на 1 място
Ако си на нивото на номадско племе семити от преди няколко хилядолетия сигурно е най - великатаПървоначално написано от Jesus_is_good
![]()