.. в момента съм в подобен период, и някси като си задам въпроса - защо трябва да ходим на училище?веднага се сещам за обичайните глупости, които се чуват отвсякъде - за да имаш хубава работа, за да успееш в живота и т.н.
Но никой от възрастните не си е задавал въпроса КАКВО именно учат тия деца, какво пише в учебниците им и какво трябва да знаят, че да бъдат малко от малко интелигентни.. всеки си знае своето "абе ти си учи там", без дори да хване да провери кво толкова има в тия учебници, бе деба.. понякога се чудя какво точно извличам от училището и с какво то ми помага? не се чувствам по-умна, след като съм научила елементите от менделеевата таблица.. нямам желание да ставам биохимик, благодаря.. говорим си с един приятел и стигаме до извода, че отговорите на тези въпроси са многозначни. от една страна, аз без средно образование не бих могла да продължа да уча по-нататък, за да мога един ден като си завърша да си намеря добра работа и някакси да се измъкна от Пернишкия начин на живот.. ^^ от друга страна - закво пък ще са ми отчаяно заучените електронни конфигурации на атомите 1-А група или периодиката в развитието на атомното ядро, примерно .. аз знам, че в резултат на гравитационното си притегляне Юпитер излъчва в космическото пространство повече топлина от приетата, зная и принципното устройство на синхрофазотрона, ама не знам да пусна един най-обикновен пожарогасител ебати, ако тва недай си боже ми се наложи някога.
просто казано: в едно средно-статистическо българско училище съзнанието на учениците се запълва с ненужни и излишни неща, за които надали някога ще им се намери приложение, които затормозяват и уморяват ума и учениците дори нямат време като нормални хора (то дали вобще в днешно време има нормални хора де, ама айде условно казано), да седнат да се наядат, да се наспят, да се разведрят малко след училище и чак след това, на добре прочистен и бодър ум да седнат и с желание да си научат уроците..
и тука възниква още един въпрос - трябва ли ученикът да бъде насилван да изучава досадни подробности, само защото "един ден може да стане физик/математик/химик и т.н." .... ?
същевременно обаче твърде малко се отделя време за неща като "болести, предавани по полов път", а и оттам "как да се предотврати нежелана бременност" (добре че го има тиинпроблема ) и сякакви от този род.. навсякъде се говори, че българските деца са едни от най-образованите и интелигентни в света.. добре, но прави ли ги това по-щастливи, успяват ли те по-лесно да устроят живота си след училище, вече като големи хора? ...
По-щастлив ли е по дяволите човекът, знаещ една химическа енциклопедия почти наизуст, но неспособен да реагира адекватно, когато счупи живачен термометър?
...

мога да си пиша и до утре
в повечето случаи издаваните учебници са пълни с абсолютни безмислици, колкото само да се запълнят 100-200 странички и авторите да си земат паричките и да си гледат кефа.. важните неща в един урок да са най-много по две-три изречения.. и ето още един въпрос - до колко квалифициран е преподавателя, че да успее да преструктурира урока и да каже най-важното на учениците, което те да запомнят, вместо да следва стриктно програмата, "одобрена от министерството" (ше и еба майката и на тъпата политика) и при въпросът ми, отправен към госпожата по химия " Госпожо, защо трябва да учим тези всички сложни неща? кога и къде ще ни трябват те?" тя да ми се прави на важна, да говори глупости 45 минутки и да си излезе, след това да пусне едно контролно и айде..
тъпото е, че в днешно време повечето ученици все едно са се примирили с тази система на учене, и дори не забелязват как вобще цялата политика едва ли не се гаври с тях.. когато споделям мнението си по въпроса със съученици, получавам насреща отговор от рода на: "таа па, ма ти тотално си откачила бе мацка, херцата яко ти е промила мозъка и нз що стаа" ........
и после най-много ми е интересно как тези простаци и нискоинтелигентни същества, които трошат чинове само заради това да се покажат големите "вандали" изкарват високи оценки..

хаха, ето защо.. ми защото са тъпи, и учебната система е тъпа, крайно занемарена отвсякъде без надежда да се подобри.. навсякъде промити мозъци, дори няма и с кого едно добър ден да си кажеш.. и на мен ми обяснявайте, че трябвало да ходя на училище.. боже, ми това си е чиста лудница бе.. предпочитам да се потя в завода и да правя двигатели за автомобили примерно, отколкото да ходя на училище и да ми пълнят главата с глупости..

не, няма да я бъде тая !