- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Кой как се чуства извън БГ?
na seki mu e mnogo trudno da zareje si4ko v balgariq i da zamine na nqkade no kakto si4ki znaem v bg za sega ne e za jiveene az li4no sam v ispaniq i ne mislq da si hodq tam dokato ne se opravqt ne6tata v smisal da jiveq ili ne6to takova tuka pove4e mi haresva vapreki 4e mi lipsvat nqkoi ne6ta tam no ... prosto ospqh da ostavq stariq jivot zad garba si i da zapo4na nov napravete go i vie i 6te vidite 4e ne e tolkova tajno i gadno v 4ujbina stiga da namerite i da pravite tova koeto nai mnogo obi4ate![]()
Everything is everything! DREAM AS IF YOU'LL LIVE FOREVER, LIVE AS IF YOU'LL DIE TOMORROW !
Абсолютно съм съгласна с предишния пост Бг въобще не е за живеете в момента. Ако в чужбина те тъчат околните в БГ те тъпче държавата. В чужбина може би трудно ще намериш хора с еднакви разбирания и темперамент, но поне ще се възползваш от важни за съществуването дадености- пари, инфраструктура, удобство, закони. На никое място по света няма да те вземат и да ти дадат перфектен живот. Сам трябва да си го направиш. ще видиш след време ще завъдиш много приятели, ще свикнеш до болка с удобствата и вече няма да искаш да се връщаш. Въпреки че ти си от цели 3 години там и сигурно просто не осъзнаваш този факт!
ЗАа съжаление в момента ситуацията в БГ не е разцвет. Много е труден живота, затова се радвайте и благодарете на родителите си че са ви дали възможността да живеете и учите в чужбина.
Приемете го като помощ, която ще ви потрябва ако се върнете в БГ и да промените нещо.
Аз лично не мога да се оплача от мястото и средата, в която вирея. Наистина щеше да ми е поч приятно ако приятелите ми, близките, заведенията са тук. Но не може всичко да има човек. Така че се опитвам да изкарам най- доброто от ситуацията, и да се опитам да вляза в добър университет някзде по света.
Аз съм втора година в гърция с цел учение ужким ама тука учебната система е пълен кенеф.Умирам от скука но поне тренирам волей.Не съм загубил и грам от българското си и няма и да го направя.Почти всяка ваканция се пребирам и едно запомнете ВИВА БЪЛГАРИЯ!!!
Докато твоите приятели са по дискотеките и кафетата и се чудят кво да правят по цял ден щото не им се работи или не могат да си намерят работа, ти имаш възможност да направиш нещо смислено с живота си!Първоначално написано от Ne_Znaesh
И за бях така...2 години в НБУ...само купони и дискотеки нон-стоп. После заминах за Лос Анжелис (вече 7 години съм тук). Първите 2 години беше шибано, но после си намерих много готини приятели (и българи и американци и от други нации). Това, че законите нищо не ти позволяват са пълни глупости. Тука такива купони стават дето и в БГ не съм виждал. Особенно в университетите. Всичко зависи как ще си го напрвиш. Иди във Вегас...купон нон-стоп, пиеш на улицата, клубове на всеки ъгъл. В същото време България ми липсва, връщам се всяко лято. Имам още доста приятели с които подържаме връзка. И винаги ми е кеф да се върна за 2-3 седмици. Тук вече 7 години работя (графичен дизайн) и взимам много повече от това, което дават в БГ. Не защитвам САЩ - и тука има много неща, които не ме кефят, но в БГ те са в пъти повече. Ако искате да си правите кефа и купони цял ден - БГ е мястото. Ако искате да направите нещо смислено с живота си - БГ не е мястото.
pf ot 4 godini sam v Ispania (madrid) ujasno mnogo mi e tupo tuka .. 2 god ne si bqh hodila v bg i 6tqh da izdiveq v taq tupa ispania. Vqrno imam priateli bg i hodq po bg diskoteki i mehani no ne e su6toto kakto vuv BG. Na6ite tuka sa se zaeli s nqkvi kafeta gluposti i izob6to neiskat da se vra6tat v bg v blizkite 8 godini naprao![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Аз съм от почти две години в Испания и се чувствам ужасно.Нямам приятели,нямам гадже,няма с кой да излизам.Познавам някои българи тука,ама....Не знам,само чакам да завърша 12 клас и да си ходя на България.
Suavemente besa me,que quiero sentir tus labios besando me otra vez!
Marila_es tova e sadbata na mnogo balagri zad granica.I znam kakvo e.Imam sa6tite problemi:nikvi priqteli gadje nqmam i az se 4uvstvam ujasno no vse nqkak si 6te se spravim.Uspeh zanapred ot men
BULGARIA FOREVER!
И аз живея в Чикаго (от 2 год.). Кофтито е че хората които обичаш (за мен лично са приятелите ми) са далеч от теб и можеш да ги видиш само 2 пъти на година най-много (лятната и зимната,аз така си хода). Тук в Чикаго има много българи наистина обаче повечето са или пълни идиоти на които не им пука за нищо или някви пълни зубъри,а и ако си намериш някой точен пак не е същото както със старите ти приятели от БГ...
П.С. Ти в кой квартал живееш?
Az sum v Norridge. E az si imam mnogo BG priqteli tuk , izlizame si ala bala..Problema mi e samo, che ne moga da si ida na BG t'va lqto =[
Em kofti e naistina.... Az si hodih zimata i sq lqtoto pak 6si hodaina4e sigurno nqma da izdurja tuka
![]()
Tajno e v na4aloto a za napred ... zavisi ot 4oveka koito kakto si go napravi az li4no sam 9 meseca v ispaniq i ne mislq da se vra6tam v bg prosto si kazah tova mi e noviq jivot taka 4e nqma kakvo da mislq samo za bg za priqteli tam i si4ki tezi ne6ta prosto nqma ni6to ve4no i zapo4nah leka poleka da pravq tova koeto obi4am i se 4ustvam mnogo po 6tasliv ot kolkoto v bg prosto obarnah jivota si i kazah zapo4vam si4ko ot na4alo edin nov jivotprosto pravete tova koeto vi pravi 6taslivi i nqma da e tolkova tajno za vsi4ki no pak kazvam .. zavisi ot 4oveka nov jivot novi priqteli novi hora nova strana si4ko e novo prosto vniknete tam
![]()
Everything is everything! DREAM AS IF YOU'LL LIVE FOREVER, LIVE AS IF YOU'LL DIE TOMORROW !
i az se chuvstvam po sushtiq nachin kato teb..godinkite si vurvqt..a az sedq f nas na kompa i na uchilishte..skoro shte napravq edna godina tuk...no se radvam che pone shte si otida v bg lqtoto..i az nqmam nikakvi priqteli..prosto si mislq che veche e trudno da se pravqt kontakti na nashata vuzrast zashtoto vse pak .. imame si harakteri ne sme kato decata da igraem samo... poznavam mn bg tuk..no prosto ne mi dopadat..mislq si veche che problemut e v men za da si nqmam priqteli..i dori..ponqkoga kato pogledna realno..az jiveq samo za bg...postoqnno sum v skype za da si pisha s fr ot bg i mislq postoqnno za bg.. kolkoto i da ne e hubavo tova...ne moga da se promenqiskam bulgariqqqqqq
![]()
искам само да кажа на всички ви които така тъжите за бг , за приятелите ,купоните...които така силно сте се вкопчили в стария си начин на живот ,че и злато да тече по улиците там където сте пак няма да ви хареса...но за съжаление суровата действителност е съвсем другаСЕга тъжите и нямате търпение да се преберете, а като се преберете...ще сте разочаровани -100%. Колкото и да обичаме родината и приятелите си, като се върнеш изведнъж всичко е съвсем различно от както си го спомняме,защотото хората се променят с времето и се отдалечават от нас- различни интереси, проблеми, начин на живот, дори завист
, а само на спомени трудно се гради приятелство. Дори няма и да споменавам колко сиво и мръсно изглежа изведнаж всичко
![]()
Аз обичам родината си и никога не съм се срамувала да кажа от къде съм (въпреки че обикновената реакция е "аааа това е в турция/гърция нали"
![]()
), тук живота ми не е блестящ и особено щастлив, но колкото по дълго живея тук и като се прибера в бг някак си не се чувствам на мястото си
не знам как точно "функтионира" обществото (срам ме е да говоря с всеки на ТИ или да си изфарлм боклука просто ей така на улицата
и ръгането с лакти нещо не ми се получава вече). Това което исках да кажа не пропилявайте живота си в мечтите за една утопия, единственото което найстина си струва да тъжите това са роднините (при мен и родителите) останали в бг. Аз сега почвам ново начало в нов град (в Германия съм) и се надявам тук поне малко да бъда приета в "немското общество", защото вече 3 години живея тук и имам само 1 познат немец всички други са чувденци
Скапан живот , но аз не смятам да се предам така лесно ,не го правете и вие
Аз съм човекът, когото тормозеше като малък
Аз съм човекът, който ти изглеждаше жалък
Аз съм човекът, който те отвращаваше
Аз съм човекът, на когото се подиграваше
Ти мислиш, че е готино да си свиреп,
Но и аз съм Човек - като теб.
=D> =D> =D> \Първоначално написано от Water_lili
/
Bravo mila! Sledia taia tema ot dosta vreme i sytrinta sled kato vidiah porednia ne6tasten 4e e v 4yjbina misleh kato se vurna ot y4ili6te da napi6a ne6to no gledam si me izprevarila.Napulno sum suglasna s tebe i osobeno s frazite v 4erveno.
Az skoro 6te stana na 19 i ot po4ti 10 godini jiveia v 4yjbina(Kipur,Gurcia,Germania) i v na4aloto samo 4akah da doide vakanciata da se pribera no poslednite 3 godini tova se promeni.Ve4e gledam da si jiveia jivota tam kudeto sum i se opitvam da napravia nai-dobroto ot sityaciata za6toto ne si zaslyjava da jiveia samo za vakanciite.V BG priatelite vi ne vi 4akat i ne im lipsvate tolkova kolkoto te na vas.Te produljavat jivota si bez vas.
Water_lili ti v koi grad 6te se mesti6?![]()
местя се от есен в констанц на швейцарската граница
Аз съм човекът, когото тормозеше като малък
Аз съм човекът, който ти изглеждаше жалък
Аз съм човекът, който те отвращаваше
Аз съм човекът, на когото се подиграваше
Ти мислиш, че е готино да си свиреп,
Но и аз съм Човек - като теб.
Jiweq ot 2 godini w Dallas, Texas. Primestih se tuk, kogato biah na 14..I imah chuwstwoto, che sweta mi se e stroshil.. kakwo prawo imaxa nashte da ne uproot-nat ot moq swqt.. super bqh qdosana..
Doidoxme tuk s 4 kufara..5 choweka..bez rabota..bashtata samo go bqha prieli w kolej..i nachaloto e nai-trudno..vqrwaite mi, taka e.
Sega gledam postoqnno po novinite..i priqteli mi goworqt kolko po-zle e stanalo w Bulgaria, i ne se oprawq.. Da, lipswat mi wsichki strashno mnogo, i az ne moga da se wurna oshte, zashtoto sum sus STUDENT F2 VISA, i ako se wyrna [ili izlqza ot USA], moje da ne me pusnat obratno, no se nadqwam do 3-4 meseca da imam grajdanstwo.
Strashno e trudno..no stawa po-lesno i opredeleno si struwa..jivota tyk e neweroqten.. glawnata prichina da se primestim tyk e, che brat mi ima Down Syndrome. Kogato maika go rodi prez 2001, wyw Dobrich medecinskata sestra wika "deteto wi ima mejdukamerna defekciq i dolen sindrom..iskate li da go dadete za usinowqwane?" WTF? shto za xora ima takiwa.. ne se dyrjaxa s nego kato s normalen chowek..no kakwo da se uchakwa..takawa e Bulgaria.. mnogo se nadqwam da se wyrna da widq moite priqteli..no ne znam koga shte stane tova.
nguyen,
Ne otri4am 4e v USA si ima mnogo polojitelni ne6Ta,no iskam da ti zadam nqkolko vaprosa i se nadqvam da mi otgovori6 za6toto ti si v USA,a az ne sam ne smqtam i da bada:
Normalno li e da hodi6 na u4ili6te v USA i da znae6 4E nqkoi umopobarkan moje da strelq vseki moment i sled tui da se samoubie.
Normalno li e da ubiqt balgarski grajdanin v USA i da usadqt ubieca za 569 dolara(ne sam siguren za to4nata suma no ne be6e pove4E ot 1000)
Normalno li e nai-demokrati4nata strana v sveta da pravi voina navsqkade po sveta za miliardi dolari i da umirat hilqdi nevinni hora 6toto vaprosnite amerikanci da si dvijaT ikonomikata.
I ne zabravqi,4E vsqka imperiq si ima krai.Vidqhme krahat na Frenskata imperiq,na angliiskata korona i na savetskiq saiuz.Sledva6tata velka darjava na koqto idva e kraq USA.
BULGARIA FOREVER!
Първоначално написано от advokata_87
Tochno tova obsujdahme w chas po US History [ Az sym 11 klas wyw High School ] kak wsichki ne mogat da se dowerqt na uchenicite..trqbwa da se minawat prez metal detectors postoqnno..ima proverki..za trewa..alkohol etc. da, trydno e..no wse pak ima zashtita..ima ohrana w uchilishtata..pone w moeto nqma nikakwi takiwa problemi.
Shto se otnasq do shibaniqt ni president, wsichki znaqt, che nqma osobena logika, pod koqto toi tupchi voiski w Iraq, qsno e, che prichinata my ne e Iraq da stane demokratichna dyrjawa, a da im wzemem Nefta. No USA e edna ot nai-welikite durjawi.. suzdali za kapitalismyt i ikonomikata..Wallstreet ako ne beshe syzdaden celiqt swqt nqmashe da ima free trade..i da ne goworim za lazzais faire.
Ti bi li predpochel da jiveesh w edna korumpirana durjawa..kydet0 da si syderesh zadnika ot rabota..nqma da pechelish tolkowa, kolkoto mojesh wyw chyjbina..
nguyen,
Kakto kazah ne otri4am,4e USA e velika darjava.No za sajelenie tova veli4ie se krepi na ne6tastieto na hilqdi
1953-voinata v korea
1968-1974-Voinata vav Vietnam
1990-pustinna burq
1999-Voinata v biv6a Yugoslaviq
2001-voinata v Afganistan
2003-voinata v Iraq
Ako zabeleji6 vsi4ki tiq voini sa se vodili na hilqdi kilometri ot USA.V momenta ne jiveq v Bulgaria taka se stekoha obstoqtelstavata i nai-dobriqt mi priqtel e ot Afganistan.Otna4alo sled nahluvaneto na amerikancite vsi4ki sa gi misleli za osvoboditeli,no s te4enieto na vremeto vsi4ki sa razbrali 4e te sa novite gospodari.I amerikancite ne sa zainteresovani otnovo kato vsi4ki voini ot demokraciqta v tolkova dale4na strana a edinstveno ot makovite nasajdeniq v Afganistan.I ako tova mi nari4a6 veli4ie na edna strana sajalqvam.Nikoi ne otri4a za Wall street i taka natatak.I kapitalizma e sazdaden v Evropa prez 18-ti vek o6te vav Franciq.I ako ne be6e industrialnata revoluciq v Evropa vav velikata Amerika nqma6e da ima i edna kru6ka.Taka 4e vsqka naciq kadeto i da e bilo po sveta si ima svoi prinos za razvitieto na 4ove4Estvoto.Kakto vika6 USA e dala kapitalizma.Dori i malki darjavi kato BG sa dali dosta na sveta,i trqbva da sme gordi ot tova:
Rozovoto maslo
John Atanasov(parvoto pc)
nai staroto zlato v sveta
Facti i sabitiq koito ne ni pravqt po malko dostoini ot amerikancite.
Kolkoto do korupciqta tq sa6testvuva navsqkade.Vaprosat e 4e pone v Evropa predpolagam i v amerika e dosta po skrita i po trudno dokazuema.
Kolkoto do zapla6taneto ne smqtam 4e v amerikata ve4e se pla6ta koi znae kolko.Imam priqteli tam koito zavar6iha v amerikanski universiteti i to edni ot nai-elitnite im se predlaga6 rabota s raboten den ot 12 4asa za 9 dolara na 4as.6 dena v sedmicata s pravo za 2 sedmi4na otpuska za cqla godina.Sajalqvam no tova ne e normalno za nikoq evropeiska darjava .Rabotniqt den v Evropa ti e ot 8 4asa i ima6 pravoto da polzva6 1 mese4na otpuska .
Amerikancite kazvat:nie jiveem za da rabotim
evropeicite:nie rabotim za da jiveem.
I ne zabravqi 4e ti jivee6 v 4ujda darjava sas svoite roditeli,a primerno az jiveq savsem sam v 4ujbinata.Ti si se otdelila ot rodnoto mqsto na 14 a az na 20.Pri teb adaptaciqta e dosta po lesno ot kolkoto pri men.No edin den kogato porasne6 i trqbva da si savsem sama 6Te razbere6 4e jivotat ne e tolkova rozov kakto na men mi se struva6e kogato jiveeh s na6te .
Ot vse sarce jelaq mnogo zdrave na brat ti na teb i na tvoeto semeistvo i pozdravi na Dallasot centara na evropa Brussels
BULGARIA FOREVER!
Първоначално написано от advokata_87
absolutno te razbiram. Da, America e durjava, koqto se bazira na zaemi ot Kitai..i Evropa, i naistina edinstwenata prichina da 'pomognat' na Iraq e zaradi nefta. Mnogo Americanci narichat Irakchanite terroristi, koito ubixa 4,000 choweka za 5 chasa, no wsichki znaem, che Shtatite bukwalno prekratixa WWII sus atomnata bomba, ubiwaiiki +200,000 choweka za 5 minuti. America opredeleno ne e nai-straxotnata durjawa na sweta..obache ima neweroqtni wyzmojnosti tuk. I ne znam kakwo e towa za rabotata, deto wikash..no ako si izlqzal ot high school, wednaga mojesh da namerish rabota, koqto da ti plashta pone $8/chas..a da ne goworim ako imash dori bakalawarska mojesh spokoino da si namerish rabota za $15-$20.
No, do izwestna stepen sym suglasna s teb. . :]
Tva 4e Amerika 6sa sruti nqkoi den e taka... na men 4esno ne mi dreme na onaq rabota6toto s zelena karta ili amerikansko grajdanstvo moje da ide6 nasqkude, po4va6 da u4i6 i si ureden... Az li4no mn iskam da zavur6a amerikanski universitet i da ida da ba4kam v Evropa,a za vuprosa s priqtelite, verno 4e ne e su6toto kato predi no ve4e i zavisi ot horata s koito si priqtel dali 6te zabravqt ili ne...za men vinagi 6te ima pri4ina da se vru6tam v bg ako 6te i bomba da e padnala :P
Sled vlizaneto v EU 4ovek nqma nujda ot zelena karta 4E da raboti v Evropa.Kolkoto do u4eneto v USA,4Ovek moje da go naprai i bez zelena karta.Priemat go v amerikanski universitet i si izkarva studentska viza i taka ti se dava dostap do USA.I ne razbiram kakvo e tova veliko amerikansko obrozovanie kadeto taxite v elitnite unita sa nad 24 000 6tatski dolara.6to v evropa taxata ti e maximum 1000 evro a v 6tatite 24 000 dolara.Qsno e 4e obrozovanieto v 6tatite e za bogatite
BULGARIA FOREVER!
Ne to4no za bogatite a za umnite, ako imash pari nqma6 nikuv problem da ti dadat stipendiq. I v Evropa ne mi se vqrva v Oxford da e 1000 evro...a v USA za 24 000 dolara 6a zeme6 obrazovanie na tva nivo, i kakto kazah ako si dostatu4no umen moje da ne dade6 i cent.
Po-skoro za umnite i bogatite.V oxford taxta ti e 9000 lv.V angliq si e skapi4Ko za u4ene...
BULGARIA FOREVER!