I.Увод: В живота на човека има много избори, в които всеки показва своя характер, своето виждане за света. Но съществува и предопределеността на съдбата, която никой не може да избегне. Това е и основната тема в драмата на Софокъл.
II.Теза:
МТ1: Съдбата на Едип е предопределена, той няма как да я избегне и не е виновен за това, което му се случва.
МТ2: Отговорността на свободния избор също е страна в конфликта, който героят води вътрешно. Тя е поставена под въпрос, защото Едип е разумно, мислещо същество, което иска да взима собствени решения.
МТ3: Сблъсъкът на предопределеността и индивидуалното мнение е основен мотив в драмата „Едип цар”. Опитвайки се да избяга от съдбата си, героят неволно я осъществява.
III.Доказателствена част:
МТ1: Предопределеността и неизбежността на съдбата.
Разсъждения Доказателства
Тирезий знае, че съдбата не може да бъде избегната.
Едип осъзнава своят неволен грях, който се е опитал да не извърши като дори е напуснал Коринт, но все пак е сторил, защото съдбата на човека не може да бъде променена. „И да мълча и крия – пак ще дойде то.”
„Роден съм аз безчестно, във безчестен брак/ живях и сам погубих кръвно близки!”,
„Веднъж ми каза един мъж, пиян, на пир,/ че не същински син съм бил на татко си”, ”предрече той:/ че ще лежа със майка си, че моят род/ ще гледат всички смъртни с отвращение,/ че родния си татко ще убия аз”, „Щом чух това, забягнах от коринтската/ земя”
Извод: Съдбата е непроменима, независимо от действията на човека.
Преходно изречение: Но съществува и правото на свободен избор.
МТ2: Едип иска да взема сам решенията за живота си, не може да се примири с предначертаното зло.
Опитът на Едип да избяга от предреченото.
Изборът на Едип – той сам решава да разкрие произхода си, обричайки себе си и близките си по този начин.
Вярата в правилния избор, който е правил през живота си. „Щом чух това, забягнах от коринтската/ земя”
„аз искам да разкрия потеклото си”, „всичко ще узная аз”,”Аз трябва да узная потеклото си!”
„Съдба – не ще ме опетни безчестие.”
Извод: Решенията на Едип го тласкат към предначертаното зло.
Преходно изречение: Сблъсъкът в „Едип цар” е типичен за всеки човек.
Съдбата, която не може да бъде променена.
Срамът на Едип, въпреки неволното извършване на греховете.
Ясното осъзнаване на Едип, че голяма част от нещастието му е предизвикано от собствените му избори. „Издебна те със зорък поглед Времето и то осъжда”
„Не знам с какви очи бих гледал татко си,/ когато ида в ада, между сенките,/ и майка си, злочестата”
„изгубих, като обявих да гоня вред/ безбожния, посочен от небесните,/ явен на вас като престъпник”
МТ3: Сблъсъкът на свободната воля и решеното от съдбата води героя до драматичната развръзка.Извод: Чрез решенията, които взима, Едип разбира, че е осъществил предреченото му.

IV.Заключение: Съдбата на човека не може да бъде променена, но тя е силно повлияна от изборите, които той прави през живота си. Чрез решението си да преследва убиеца на Лай, Едип предизвика собственото си нещастие и осъзнава всички грехове, които е извършил неволно.
Съдба и отговорност в “Едип цар” на Софокъл
(План за съчинение)
I.Увод: В трагедията “Едип цар” на Софокъл е описано една истинска човешка трагедия. Пиесата е посветена на анализа и себепознанието , което постига главният герой. Трагедиите на Софокъл демонстрират най-високо напрежение на трагическата ситуация и такова нейно разрешение, което откриваме и в тази пиеса.

II.Теза:В монодрамата “Едип цар” е изобразена една героична индивидуалност , която се изправя срещу своята съдба , предопределена от предсказанието на боговете. Той поема отговорност да бъде цар на един народ в невидение за своята тежка орис.

III.Доказателствена част:
Разсъждения

1.Съдбата , предначертания път на Едип от боговете
Цитати

“Ти гледаш и не виждаш бедата си” ; “Знаеш ли чий син си” ; “две клетви на баща ти и на майка ти” ; “за своя брак , чрез който не в пристанище си стигнал тук подир щастливо плуване” ; “едно ще си с баща си и с децата си” ; “баща и брат на рожбите си , убиец и наследник на леглото му” ; “Цар Лай получи някога вещание , че да загине му било орисано от син , роден от мене и от него” ; “Други бедствия и ужаси , и скръби ми предрече той: че ще лежа със майка си , че моят род ще гледат всички с отвращение , че родния си татко ще убия аз”

Извод: Едип се бори с непознатото с тайното , той е решил да открие виновника за нещастието на града.

Преходно изречение :Но наученато от него истина го кара да страда и да поеме отговорност за да спаси народа чийто истински цар е убил чрез бягството си.
Разсъждения

Отговорността за закрилата на един народ и бягстовото от предначертана му съдбата
Цитати

“Уви! Сега всичко е ясно , ясно е!

Да погледна ,Слънце ,за последен път !

Роден съм аз безчестно , във безчестен брак

живях и сам погубих кръвно близкия!”

“О, горко ми , горко! О , злочестият аз!” ; “целият народ да види тук отцеубиеца,.... греховно е!”

“Крещи ще бяга от града и в този дом не ще стои под своите проклятия.”

IV.Заключение: Драматургията на Софокъл худoжествено интерпретира от нова творческа позиция проблема за човека и съдбата. Изправен пред нея той трябва да направи избора дали да се бори или да се опита да избяга от нея. Но не винаги изборът на героя е правилен. Така авторът на пиесата представя една древногръцка трагедия , чийто основен проблем ще остане вечен.