- Форум
- Новини и съобщения
- Новини и съобщения
- Съдбата на децата с недъзи от домовете в Русе
krem4et0, признавам, че за много неща си права. Аз не се чувствам длъжен за нищо. И все пак... само фактът, че мога да помогна дори и с малко животът на тези деца да стане малко по-добър, че мога да помогна на едно от тях да се почувства дори и малко по-добре, че мога да им покажа, че и те са хора и въпреки недъзите им заслужават да бъдат обичани... този факт ме кара да се чувствам невероятно. Нали сме хора? Аз не дарявам, защото се чувствам длъжен. Дарявам пари, които иначе биха били похарчени за няколко глупави смс-а. Дарявам пари, които иначе бих похарчил за първата глупост (която често хич не ми и трябва). Дарявам, защото така искам (не защото се чувствам длъжен).![]()
Напълно съм съгласна с мненията на ЦвЕтИт0,MG-X-Power и swords1010. Просто нямам какво да допълня.Много точно изказани мнения и съвпадат напълно и с моята позиция по въпроса. \
/
Помогни за да ти бъде отвърнато! Това че никой не ви е помогнал не означава че и вие не трябва да помагате! Това сме ние бългалите...безсърдечен народ...и най-вече егоистично племе!![]()
Първоначално написано от krem4et0
Не, не мога да проумея, че ти написа товаПървоначално написано от krem4et0
Винаги съм имала толкова хубаво мнение за теб. Не мога да разбера как може да сте такива егоисти
Добре де, виновни са родителите и какво да направим??? Да ги оставим децата - нали кво ми пука за тях да се оправят..................Като на твоите родители не са им дали стотинка - евала, браво на тях, гордей се с тях, че са толкова борбени. На теб е имало кой да ти помогне, а на тях няма
![]()
Те не са имали твоя късмет и ти вместо да си още по-отзивчива спрямо тях, че те нямат кой да им помогне за разлика от теб..........Ти си толкова егоцентрична и тесногърда, че не може да бъде. Дай да ги игнорираме. Да ги заврем някъде, те нямат право да живеят на хубаво място
нали не са нормални....тези изроди
![]()
![]()
защо и ти не се завреш при тях, щом си толкова отворена. Нали и ти си родена с недъг
Откъде я изкарвате тази злоба не знам![]()
Вижте, хора!![]()
Тези деца имат нужда от внимание и контакт с други хора, за да могат да се развиват правилно и да подобряват житейските си умения. Как това ще се случи, ако бъде построен дом в някакво поле (както някой по новините, ако не се лъжа беше предложил) и тези деца бъдат изолирани от цивилизацията? Как ще контактуват с околните? Как ще изграждат уменията си да се справят в различни ситуации?![]()
Против тези деца нямам нищо. Разбира се, че нямам техните проблеми, но мога да се поставя на тяхно място. Мисълта ми беше, че нещата не бива да се решават от мен или от теб. не сми ние хората, които да се грижим за тези деца. Знам, че е егоистично, но в това отношение съм озлобена от всички наоколо...Виждала съм снизходителността в очите им, съжалението им, търпяла съм редица подигравки и не ми е било леко. С моите пари или без тях на тях няма да им стане по-леко, защото отношението си остава. То не се променя от това дали живееш в центъра на Русе в близка до семейната среда или с в дом.Първоначално написано от sineoka_kukla
Знам, че звучи коравосърдечно. Аз всъщност не съм такъв човек. Яд ме е на родителите им, че са ги родили и че са ги захвърлили като ненужен тумор. Аз пък не искам да им дам пари. не бих ги приела с отворени обятия и в дома си. Съжалявам. Аз не искам да съм до хора, които ми навяват тъга и лоши мисли. не, че комшията дето на 2 стъпала се задъхва и си мисля, че аха ще умре не ми навява такива мисли.
1 такова дете няма нужда от пари. Има нужда от истинска обич и топлина, а аз това не мога да дам. Смятам, че парите ми са излишни и по-добре да ги дам за моето си здраве.
А относно "любезното" ти предложение да се завра при тях-аз не съм изоставено дете, а съм обичано и желано. Евала прамвя на родителите си, защото са се заели с тежката задача да дадат втори живот на 1 обречено момиче. Евала, че са се добрали до Чирков и той ме е оперирал безпогрешно, давайки ми още много години нормален живот. Всеки родител трябва да постъпи по този начин. Аз не съм виновна, че техните родители не са постъпили така. Не мисля, че ние трябва да носим тази отговорност.
еми по принцип съм от русе, сега живея в друг град, но всяко лято съм там. Незнам от къде сте чули тая информация за центъра, защото говорят за квартал Средна кула, което доста далече от центъра, както и да е. И аз мисля че не трябва така да говорят за тези деца и да ги гледат с пренебрежение и отвръщение, те не са виновни, че са такова. Най-добрата приятелка на майка ми е специализирана учителка на точно такива деца, по-малки обаче. Много пъти съм била на работното и място и толкова жал ми е ставало и съм плакала даже, за тези мили деца, които не може да зарежем просто така. От малка съм виждала такива деца и нямам нищо против към тях, но ние българите сме тъп народ и сега повечето ще кажат, ааааа,нееее, аз съжелявам децата и не ми пречат, но друго ще кажете като дойдат във вашия квартал и като ги гледате всеки ден, което доста ще притеснява някои хора. Затова според мен, за да не бъдат децата притеснявани, оглеждани и одумвани от едно такова слабоумно малцинство трябва да бъдат на по спокойно място.
If you do not tell the truth about yourself
you cannot tell it about other people!
В нашето училище, имаме специална паралелка за деца с ментални увреждания.
Помня ги от почти първият им ден в училище и спокойно мога да заява ЧЕ РАЗЛИКА ИМА НЕВЕРОЯТНА.
Тези деца се приобщиха към нас - социализираха се....Държат се по-нормално, дори външният им вид се подобри- просто коренна промяна .... факт , който само може да ме радва.
Ето защо , апелирам към вас хора - НЕ ГИ ОТБЛЪСКВАЙТЕ.
Не се отвръщавайте от тях. Ние сме им нужни. Те жадуват за наша ласка и подкрепа.
П.С - Кремче , недей да твърдиш, че никой не ти е помогнал - родителите ти са направили това , което ще е прекрасно ако ти съумееш да направиш някой ден.....
Hey ! Mr Tambourine Man, play a song for me,
In the jingle jangle morning I'll come followin' you..
Мисля, че всички сме съгласни с едно -родителите носят главната вина. Дотук добре, а по-нататък? Децата защо трябва да плащат чужди грехове, защо трябва да бъдат отритвани първо от родителите, после от обществото???
air_J, тези деца съществуват независимо дали ти се иска или не, дали ги виждаш, или не. Ако искаш да живееш в една друга реалност, ок, но това според мен не е начина. Не е начина да ги натирим в планините, извън всякаква нормална среда за живот и да се правим, че ги няма, че имаме едно общество от единствено и само здрави хора...
Не искам да споря с теб,защото виждам, че съгласие не ще постигнем. Искам само да кажа няколко неща. Казваш, че не сме ние хората.......Първоначално написано от krem4et0
![]()
А кой е тогава? Нямат си никого. А всеки знае каква ние държавата и че не отделя нужните средства на нуждаещите се
Ако всеки помогне с малко - ще се получи
На мен това ми доставя удовлетворение, носи ми щастие, носи ми спокойствие и усмивка. Дори планувам да ида до сиропиталището в града ми и да даря дрехи и малко пари. И ще искам да видя децата
Трябва да ги приобщим към нашата среда. Защото ги изолираме, а това им създава комплекси цял живот
Бих искала повечето училища да са както Jeuelle. И в тези класове да има повече толерантност, повече компромиси и разбиране. Защото те се нуждаят от това. ................
А сещате ли се за онази реклама по Коледа...аз лично бях потресен
ако сте се заслушвали "Не оставяйте ИГРАЧКИТЕ без деца.."
Какво огромно внимание отделят на играчките..![]()
Да,заслушах се.. и си викам аз ли съм нещо тъпа и немога да зацепя или нз.. но явно не само на мен ми е направило впечатлениеПървоначално написано от MG-X-Power
Очи, които се не се виждат, бързо се забравят.
Mен тази реклама много ме стресна...
Всеки път щом чуех репликата - замръзвах ...
Hey ! Mr Tambourine Man, play a song for me,
In the jingle jangle morning I'll come followin' you..
Можеше да е обратното , но явно играчките са по-важни!![]()
![]()
![]()
да и аз това коментирах с сума ти познати..Първоначално написано от MG-X-Power
абе тъпаци важното е играчките да са добре![]()
Очи, които се не се виждат, бързо се забравят.
Това, че съществуват не ме задължава да ги гледам, особено пък, когато мога да го избегна.Първоначално написано от CooL^GirL^^^
![]()
Левски шампион але але!
Е, вие много буквално го приехте. Идеята е също за изоставените деца, но просто е перефразирано "Не оставяйте децата без играчки", за да се постигне по-различно въздействие. Естествено, че послението е ЗА децата, а не за играчките.Първоначално написано от ninsy
А по темата-не ми се спори вече. Казах си мнението. Ако трябва да помагам на някой ще го направя лично. Дарявали сме дрехи, играчки, мебели за домове и за старите хора. Не съм стисната, давала съм хляб на просяци(пари не давам, че все за цигари или алкохол ги харчат), каузата е трогателна, но точно поради изложените лични причини реших да не я подкрепя.
Малко ме домързя да изчета всичко, което сте писали, но схванах основните идеи...
Тези деца не били агресивни? От къде сте толкова сигурни? Някой ден като (ако) си имате собствени деца, сигурно ще разберете родителите, които не искат децата от Могилино близо до своите отрочета. Те не са само с физически недъзи, вижда се, че са и с психически отклонения. Аз гледах клипчето (надве-натри) в интернет и ми направи впечатление една реплика на журналистката: "...това дете дойде само с проблеми в говора..." (примерно), и в същия момент го дават как едва ли не е "прихванало" вече нервните тикове на едно от другите деца. Двете седят и се клатят откачено. Те се научават едно от друго, побъркват се... не са добре! Определено НЕ вярвам, че някой от вас някой ден, когато си има собствени деца, ще желае те да си играят с подобни... психично болни! Така е лесно на думи, всички сме много състрадателни...
Също така... попитали директорката на дома в някакво интервю случвало ли се е да хванат някои от децата в... хммм... как да го кажа... в по-интимен момент. И отговорът знаете ли какъв е бил? Положителен, естествено! Е, как мислите, тези деца дали могат да си укротяват нагоните, или не? Дали въобще разбират какво правят? Че те по същия начин могат да решат да си поиграят (?!?) и с някое от децата в Русе, толкова им е и акъла!
Че не са виновни само те, не са виновни само те... и?
Впечатление ми направи и това, че повечето бях от ромски произход. Ами, как очакваме да не са недъгави? Та при това племе кръвосмешението май си е напълно нормална практика... Съжалявам, ама аз не мога да гледам дете, плод на цигански разюздани кръвосмешителни актове, под въздействие на алкохол, лепило, нагон... или Бог знае какво още?!? Такива деца НЕ трябва въобще да се раждат или трябва да се умъртвяват след раждането. А на ромите трябва да им се забрани да се размножават с такава скорост и по такъв гнусен и отвратителен начин. Аз не виждам причина защо с парите си ние трябва да подкрепяме подобни неща? Стига сме издържали това паразитно племе на гърба си! Ние българи ли сме, цигани ли сме, какви сме?
Илянче,нали тези дечица с физически, а не психически недъзи?
Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone
^npocTo^a3^f^
За някои от написаните неща не съм съгласна. Но те подкрепям са психично болните хора.
Аз досега говорих за децата, които имат физически увреждания или пък съвсем леко забавяне в развитието (познавам такова момиче - имаше забавено развитие, но не се забелязваше от всеки - не можеше да общува с хората. Изпитаха ли я, тя почваше да плаче - това бе6е 2-3клас. Просто й трябваше по-специално отношение.)
Но има деца, които са с напълно увредена психика, изглеждат уродливо![]()
и си имат свой свят. И по никакъв начин не могат да разберат нашия, камо ли да живеят в него.
Е такива деца не може да се опитваме да ги проспособяваме. Аз също бих била против да живеят на центъра и като излязат на двора и примерно аз се разхождам наблизо и да виждам напълно луди деца. Разваля ми се целия ден и се затормозявам психически.
Но нямам нищо против деца с физически увреждания да живеят в града и ДА ИМАТ СЪЩИТЕ ПРАВА, КАКВИТО НИЕ ИМАМЕ.
+1Първоначално написано от nejno
2, 3, 9, 10 И 11т. от правилата.