- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Даряване на кръв.Въпрос !
Значи в даскало започва от другата седмица кампания за даряване на кръв и който дари кръв ще му дадат 5 дни болнични.Искам да попитам какви са изискванията към дарителя.Ако е пил или употребявал наркотици може ли да дарява или не ?
Първоначално написано от AnincetoSexy
Мисля че неможе !
класна работа ли имаш батка, че искаш да даваш кръв за 5 дена болнични![]()
И ние ще правиме другата седмица такава кампания(от Червения кръст съм), но не мога да ти кажа какви са условията за дарителя, тъй като още не са ни изтруктирали. Ако си позлвам наркотици, не би трябвало да даваш. За алкохол не знам. Но поне един ден преди това недей да пиеш.
Радвай се на този миг. Този миг е твоят живот.
Трябва да имаш нормално кръвно/да не е ниско/ мисля че като си непълнолетен трябва да е с разрешение на родителите ти..иначе като даваш кръв не трябва да си употребявай никакви наркотици![]()
...
Да не е употребявал наркотични или алкохолни вещества...доста време. Последните 6 месеца да не е дарявал кръв. Да е пълнолетен. Да не го прави, само защото ще има 5 дена "извинителна" причина за отсъствие от учебни занятия.
В понеделник и аз ще дарявам
За наркотиците и алкохола колко време точно, не е ли само 24 часа преди това ?Първоначално написано от Аз съм БЪЛГАРЧЕ
Не мога да кажа. Да видим Къдли компетентна ли е
Що па аз? Все едно се наливам и друсам всеки ден...Първоначално написано от Аз съм БЪЛГАРЧЕ
![]()
При нас за жалост няма все още такава кампания, но и на мен ми се иска да даря кръв.![]()
Котето на Canis
Loyalty & Submission
1.Трябва да си пълнолетен
2.Сутринта,когато отидеш да даряваш кръв закуси нещо стабилно-мазни банички,боза,кафенца,шокол д,всякви такива.
3.Разбира се не тярбва да си боледувал от хепатит(жълтеница по бабешки),СПИН,сифилис.
4.Трябва да си с нормални стойности на кръвното налягане
Все пак като отидеш ще те прегледа лекар,ще попълниш нещо като анкета и ако "ставаш" за кръводарител-лягаш и ти източват кръвчицата.Това е което знам.А да,трябва и да си над 50 кг,щото иначе пак няма да те одобрят.Това го казвам,понеже преди време исках да даря и аз,ама съм 46 кг и нямаше как
![]()
Мерси за изчерпателния отговор! Отговарям на всички изсквания освен ако има за наракотици и алкохол изискване не отговарям за негоПървоначално написано от scanadal
![]()
Според теб за 24 часа ще успее ли кръвта ти да се пречисти?!?Първоначално написано от XceSS
![]()
На нас ни бяха казали освен всичко казано до сега да не сме си правили татус или пирсинг преди по-малко от 6 месеца..
Edno vreme bqh puskala tuk takava tema.
Tova e informaciq, koqto sum sglobqvala ot razli4ni bro6uri na tazi tema kogato bqh o6te v Bulgariq v BM4K.
I NE, ne moje6 da vzima6 narkotici i da dari6 kruv. Nai malkoto tova 6te se ot4ete pri proverkata na kruvta, za6toto tq purvo se proverqva i ti otkrivat i kruvnata grupa i 4ak togava se preliva!!!
Какво трябва да знаят хората за кръводаряването?
1.Какво представлява кръвта?
Кръвта е жизненоважна тъкан, която дсе състои от течна съставка – плазма и клетъчни елементи : червени кръвни клетки (еритроцити), бели кръвни клетки (левкоцити) и тромбоцити. Наричат кръвта “река на живота”, защото преминава през всички органи и тъкани и осигурява тяхната жизнена дейност.
2. Защо трябва да се дарява кръв? Кръвта, кръвните съставки и произведените от тях биопрепарати са незамениме лечебни средства и до сега НЯМА създаден общодостъпен изкуствен аналог. Многобройните опити за синтезиране на изкуствена кръв все още са безуспешни.
3. Защо кръводаряването трябва да е безвъзмездно и доброволно?
Кръводаряването е взаимна помощ – днес аз се нуждая от дарена кръв, утре моят дарител може да има нужда от нея. Безвъзмездността и доброволността са основни принципи и етична норма на кръводаряването в целия свят. Те гарантират социална справедливост в човешките взаимоотношения и са израз на хуманния характер на кръводаряването.
4. Кой може да дари кръв?
Всички хора на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания за това, могат да дарят до 450 мл. Еднократно. Мъжете могат да даряват 5 пъти в еднакалендарна година, а жените 4 пъти, като интервалът между две дарявания е не по-малък от 2 месеца. Ако всички хора в тази категория даряват кръв редовно, нашата страна ще има достатъчни запаси от кръв и кръвни продукти. Тази кръв е жизненоважна за спасяването на човешки живот.
5.Кръв НЕ трябва да даряват хора, които:
-имат или са имали полово предавани болести
-знаят или подозират, че са носители на ХИВ (вирусът на СПИН) или други вируси, предаващи се по кръвен път
-са в контакт с хора, носители на ХИВ или други болести, предавани по кръвен път
-са хомосексуалисти, или имат полови контакти с хомосексуалисти
-са с много и безразборни полови връзки
-са проституиращи или имат полови контакти с такива.
6.Каква е процедурата преди кръводаряването?На всяко лице, изявило желание да стане кръводарител се извършва медицинско освидетелствуване,което включва:
- попълване на въпросник
- анамнеза за прекарани заболявания и преглед
- измерване на пулса, кръвното налягане и емпературата
- определяне на хемоглобин и кръвна група.
Медицинските изисквания, на които трябва да отговаря кандидатът за кръводарител са много строги и това е така, защото всички усилия на служителите, които аботят в центровете по трансфузионна хематология са насчени към:
- гарантиране здравето на кръводарителите
- гарантиране здравето на пациентите, които имат нужда от кръвни съставки.
7. Отразява ли се кръводаряването върху здравето на кръводарителите?
Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които чрез мобилизиране на кръвните съставки от кръвните депа могат веднага да компенсират дадената кръв. Дарената кръв се възстановява изцяло след 3-4 седмици, без да са необходими каквито и да било медикаменти или специална храна.
8.Може ли по време на кръводаряване хората да се заразят със HIV, хепатит В и С и сифилис?
Процедурата по кръводаряване не крие абсолютно никакъв риск от заразяване, защото всички материали, които се използват за кръвовземане са стерилни и са за еднократна употр*цензура*. Нито една болест не може да бъде предадена на хората, които даряват кръв.
9. Изнася ли се кръв в чужбина?
Кръв и кръвни съставки никога не са изнасяни в чужбина.Това е регламентирано от Закона за кръводаряване и кръвопреливане.
10.Къде се използва толкова много кръв?
В лечебната практика и за производство на кръвни биопродукти. Пресметнете сами: за по-големи коремни и гръдни операции е нужно вливане на около 2 литра кръв и кръвни съставки, при операции на сърце, големи кръвоносни съдове и бял дроб са необходими от 6 до 8 литра , в травматологията - за преодоляване на тежки загуби и състояния на шок, количеството може да достигне 10-15 литра. При лечение на изгаряния с 20-30% поразена кожа през първия месец се преливат 40 литра плазма. Кръвта се използва за лечение на хемолитична болест на новороденото, в акушерството, в гинекологията. Дневно се правят около 1000 кръвопреливания. Освен това от кръвта се произвеждат и биопрепарати.
11.Достатъчен ли е броят на хората, които даряват кръв в момента?
Броят на хората, които даяват кръв през последнита години е крайно недостатъчен. ПРез 2000 година са дарили кръв малко под 150 000 души и техният брой е крайно недостатъчен, за да осигурят нуждите на лечебните заведения от кръвни съставки и биопродукти.За да се осигурят тези нужди е необхоимо годишно да даряват безвъзмездно кръв около 400 000 души.
"Es gibt Risiken, die man nicht eingehen darf: Der Untergang der Menschheit ist ein solches."
един познат така хвана хепатит (от нестерилни игли)
значи човек не се пре***вай за 5 дни болнични, след време това ще ти
струва МНОГО СКЪПО!!
да наистина...ако ти е само за болничните няма смисъл...по-добре си вземи бележка от личния лекар
Дай да се разберем,ти не даряваш кръв,ти продаваш кръв.
Прили4аш ми на циганите,които дават кръв ,за да полу4ат нещо в замяна..
(разликата е 4е ти го правиш за болни4ни,те за пари).
Ако бях здрава и нямах таласемия,бих дарявала кръв,колкото мога.
leti_cherry,защо хомосексуалистите не могат да даряват кръв?Само защото са "рискова група" при предаването на ХИВ?
Между другото,невъзможно е 4овек да се зарази със СПИН.![]()
Plans are nothing; planning is everything.
Dwight D. Eisenhower
Да, заради рисковата група. Затова при попълването на въпросника 4овек трябвa да е максимално 4естен.Първоначално написано от RAWRRR
Мерси за забелеjката, сега го поправих.
![]()
"Es gibt Risiken, die man nicht eingehen darf: Der Untergang der Menschheit ist ein solches."
Мерси за изчерпателния отговор ! Значи няма да дарявам.Все пак мерси, че ми разясни процедуратаПървоначално написано от leti_cherry
![]()
Аз пък подкрепям даряването на кръв.Който с каквато си цел иска да я дарява,просто това е един акт на съпричастност към страдащите и нуждаещите се.RAWRRR,щом си болна от таласемия вероятно ти се е налагало да ти се прелива кръв,поради естеството на самото ти заболяване.И незнам,ама сигурно ти се е налагало да търсиш кръводарители.Както и да е,аз не определям кръводаряването като рисков фактор за заразяване с хепапит или други болести.По-опасно е самото кръвопреливане.А и с хепатит можеш да се заразиш и по хиляда други начини.Даже и от мръсни ръце.Уважавам мнението на всеки,но искренно се радвам на хората имащи смелост да дарят кръв,която да се прелее на някое болно дете например.И пак ще кажа,всеки си избира с каква цел ще отиде да дарява-дали заради парите(който не са толкова много),дали заради почивката която дават след това.Но пък помислете колко много хора се нуждаят от сакчето кръв,което вие бихте им дарили![]()
![]()
Не,не са ми преливали кръв,но не са ми правили и операции,никога досега.
Таласемия се лекува с хранителни добавки пролет и есен-витамин А,Е,фолиева киселина..
Нищо страшно няма в самото заболяване.Единственото усложнение може да настъпи,само когато реша да си имам деца и ако мъжа ми също е болен от анемия.![]()
Ина4е не ми е проблем това,4е ще даря кръв,а това 4е кръвта,която ще даря няма да е достатъ4но "ка4ествена".Няма да е скоро оба4е,защото ..няма зна4ение защо.
С болести е трудно да се заразиш,защото спринцовките са стерилни.
А е изклю4ено да се заразиш с болест,посредством кръвопреливане,защото кръвта предварително се изследва за ХИВ,хепатит и тн.
Dwight D. Eisenhower
Що добавки, бе RAWRRR? Витамин А и Е има съответно в рибеното масло, в черния дроб (А) и в зехтина (Е) и за разлика от изкуствените се усвоява много по-добре.
Grumpy old madman
щото дупето ми расте по-бързо от циците,затва.
Dwight D. Eisenhower
А на думи има много силни ама наяве...
Раур, сега така мислиш, щото нев можеш да дадеш. Човек винаги иска нещата, които няма...
Аз поне си признавам, че не бих дал на своя воля. В училище ни бяха вкарали офертата, ама няма смисъл за 5 дена + някакви там шоколади и т.н.
После 5 дена да ходя като ударен самолет и да не ми става оная работа и да се задъхвам само докато отида до магазина, и да съм жълт като смок дето се казва... 2-ма от нашия клас дадоха видях ги на какво заприличаха за около седмица.
Пък и ако си трениращ... трябва да си луд дадеш кръв.
А най-голямата причина. Че има страшно доста заразени с хепатит след това, но просто не излзиа наяве... Кръв да дариш в БГ си е опасно (зависи къде де), гадна хигиена и това си е. Кой каквоот иска да говори, фактите са си факти, че процента на заразени черз даване на кръв е по-голям отколкото от мръсни ръце и т.н.
М-да не може да се зарази със спин нали.. хич не водихме дело в Либия 8 години..
Не искам да обеждавам никой да не дава. Напротив! Бих дал, ако ми поискат. Човек оценява цената на нещата, когато е в нужда от тях.
Просто бъдете информариани за опасностите и съответно за стари случаи в съответния град/място където ще давате.
Дано на никой не му се налага да иска кръв.![]()
.: Всеки може да ти хване окото, но само специален човек може да хване сърцето ти! :.
╰ ☆ ╮Бори се за това, което искаш, за да може един ден да кажеш: ИСКАХ и... ИМАМ!╰ ☆ ╮