.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 2 от общо 2
  1. #1

    помогнете трябват ми 2 презентации

    моля помогнете трябват ми презентации по литература за "Българи от старо време" и Любен Каравелов и по химия за ДИЗАХАРИДИ!!!

  2. #2
    Не е точно каквото търсиш,но може да ти помогне.

    http://www.pharmfac.net/orgchem/pdf/polysacch.pdf


    Дизахариди - лактоза, захароза, малтоза
    Знаете, ли че малтозата има най-висок гликемичен индекс?
    Владимир Недков 11.10.2007 Издание Печат 2 коментара
    Дизахаридите са въглехидрати, изградени от монозахариди. В този материал ще се спрем на трите най-разпространени в храната дизахарида - лактоза, захароза и малтоза. Ще може да научите повече за природата им и участието им в човешкия метаболизъм.
    Видове дизахариди


    Лактоза
    Химична формула: C12H22O11
    Източник: това е животински дизахарид, съдържа се в млякото произвеждано от млечните жлези на бозайниците. Влага се в различни хранителни продукти - сладкиши, тестени изделия, плодови десертни млека и др.
    Участва в следните важни метаболитни процеси: при взаимодействие с ензима лактаза след поглъщане, лактозата се разпада на две молекули, една глюкоза + една галактоза. Процесът се извършва по микро гънките на клетъчните мембрани, на клетките в храносмилателната система.
    Отношение спрямо инсулина: процесът на разпадане на лактозата отнема известно време, ето защо при ниски концентрации на този дизахарид в млечните изделия, последните имат нисък до умерен гликемичен индекс
    Подходяща за въглехидратно зареждане: не е подходяща
    Сладост: по-ниска сладост от тази на захарта (захарозата)
    Гликемичен индекс: 46
    Някои хора страдат от лактозна нетолерантност, т.е. недостатъчно собствено производсвто на ензима лактаза за смилане на големи количества лактоза. Това може да доведе до ферментация на лактозата и метеоризъм. Появата на лактозната нетолерантност след детството е характерна преди всичко за западно европейските, някои азиатски и повечето африкански коренни жители. Нетолерантните към лактоза хора, при които заболяването е установено още като кърмачета са с генетична хиполактазия.

    Захароза (бяла кристална захар)
    Химична формула: C12H22O11
    Източник: захарна тръстика, захарно цвекло
    Участва в следните важни метаболитни процеси: след поглъщане при контакт с гликозид хидролазите в стомаха, захарозата се разпада на една молекула глюкоза и една молекула фруктоза
    Отношение спрямо инсулина: право-пропорционално, в големи дози може да доведе до хипергликемия.
    Подходяща за въглехидратно зареждане: подходяща при липса на алтернативи
    Сладост: еталон за сладост
    Търси вдъхновение и не започвай нищо без него...

Правила за публикуване

  • Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си