.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 5 от общо 5

Много спешно-математика 9 клас!!!

Здравейте.
    Много , много спешно ми трябват решенията на следните задачи.Моля Ви ако знаете как се решава поне една да напишете.

зад1.
    В триъгълник АВС със страна АВ=6см. и височина към нея 3 см. е списан правоъгълник. Лицето на правоъгълника е 2,5см. и едната му страна е успоредна на АВ.Намерете страните на правоъгълника.

зад2.
    Даден е правоъгълен триъгълник АВС а прав ъгъл при С и височина към хипотенузата СД.Ако СВ=12см. и АВ=18см.,намерете ВД и АД.

зад3.
    Даден е триъгълник АВС.Височината към страната АВ е 12 см.Намерете разстоянието от медицентъра на триъгълника до АВ.

Зад4.
    Основите на трапец са 6см. и 4 см. и през пресечната точна на диагоналите е построена права,успоредна на основите.Намерете дължината на отсечката от тази права,заключена между бедрата.

зад5.
    В триъгълник АВС, АС=8см., ВС=12см., а ъгъл СВА=2.ъгъл АВС.Намерете АВ?

зад6.
    Правоъгълник има периметър 28см.,диагонала е 10см.Намерете страните му.

зад7.Диагоналите на ромб са 8 и 6 см.Намерете дължините на страните му.

зад8.
    Височината към хипотенузата в правоъгълен триъгълник е 2корен от 6 см. и разделя хипотенузата на отсечки,едната от които е с 2 см по-голяма от другата. Намерете страните на триъгълника.

зад9.
    В правоъгълен триъгълник височината към хипотенузата я разделя на части , които се отнасят тъй както 5:2.Намерете страните на триъгълника,ако дължината на малкия катет е 4 см.

Благодаря предварително!Ще черпя!

po4nah da 4eta purvite 2 zada4i ... i dvete usloviqta mai sa gre6ni ...
    зад1.
    В триъгълник АВС със страна АВ=6см. и височина към нея 3 см. е списан правоъгълник. Лицето на правоъгълника е 2,5см. и едната му страна е успоредна на АВ.Намерете страните на правоъгълника.

зад2.
    Даден е правоъгълен триъгълник АВС а прав ъгъл при С и височина към хипотенузата СД.Ако СВ=12см. и АВ=18см.,намерете ВД и АД.

1 - kak taka e spisan pravougulnik v triugulnik ? pro4eti napisanoto ot teb uslovie na 2ra zad. i vij dali shva6ta6 smisula , 4e az ne6to ...

Мега фен
    Град
    София
    Не знам какво те притеснява, че има вписан правоъгълник.

Учили ли сте синусова, косинусова теорема?

Супер фен Аватара на BlackWings
    Град
    във форума
    Само някои задачи пиша , щото чесно ти казвам мързи ме да ги мисля другите и да ги пиша.

Зад 2. (Направи си чертеж) CD - h , => Триъг. DBC подобен на триъг. ABC , защото имат общ ъгъл CBA и ъгъл CDB равен на ъгъл ACB , От Там отношение на страните в триъгълниците => DB/BC = CB/BA = > x/12 = 12/18 => x=8 => DB=8 => AD = 10.

Зад.3 е горната

Зад.6 е горната

Зад.7 е горната

Зад 8. (Пак си направи чертеж - петата на височината означавам с Н )
    Означаваме АХ = х , НВ = 2х
    По теорема за височина в правоъгълен триъгълник =>
    СН на квадрат = АН . НВ => 4.6 = 2.х на квадрат => ... х= ....
    => Оттам две питагорови теореми в правоъгълните триъгълници АНС и ВНС и готово намираш катетите.

Зад 9. (Пак същия чертеж) = > означаваш АН = 2х , НВ = 5х , Питагорова теорема в триъг. АНС => СН = ... => Пак по същата теорема , като в предната задача.

Нещо ако не разбра - питай , ама пак имащ да ме черпиш

Супер фен Аватара на BlackWings
    Град
    във форума
    Ее , не каза , помогнала ли съм ти

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си