“Изяж закуската сам, обяда сподели с приятел, а вечерята подари на врага си.” Тази древна азиатска мъдрост доказва ,че още от незапомнени времена е било известно , че не е важно само какво ядеш, но и как го разпределяш през времето (хранителен режим). Съвременната физиология дава научни обяснение на това твърдение: “Сутрин с най-висока активност протичат биохимични процеси на разграждане на мазнините, а нощем са активни тези процеси които стимулират синтеза (образуването) на мазнини.”
Ако за отстраняването на първите два фактора водещи до наднормено тегло- обездвижването и високата калоричност на храните можем да си помогнем сами като започнем да спортуваме и четем съдържанието на храните преди да си ги купим, то за третия фактор –хранителния режим ще трябва малко помощ.
Първото и най-важно нещо което трябва да знаем: “Колко калории са ни необходими и напълно достатъчни”? Метаболизма (обмяната на веществата) при всеки от нас е различен. Той се влияе от пола, годините, структурата на тялото, физическото и психическото натоварване. Най-лесния (и най-точен според мен) начин за определянето на енергийните нужди на тялото е формулата за изчисляване на базовия метаболизъм.
Мъже: 66,5 + (Х . 2,2). 13,8 + (Y : 2.54).5 – (Z . 6,
Жени: 66,1 + (Х . 2,2). 9,6 + (Y : 2.54).1,8 – (Z . 4,7)
Заместете данните във формулата както следва : X-лично тегло; Y- височина в см.; Z-години.
След като направите изчисленията ще получите число, което е броя на калориите необходими ви за денонощието. Килокалорията е общоприета мерна единица за енергията, която изразходва нашето тяло и енергията която всяка храна съдържа. Тя е приета в почти цял свят- 1ккал, това е енергията необходима за повишаването на температурата на 1 гр. вода с 1 градус по С.