Пак заспориха за някви си измислени Тангри...
Де ги видяхте свидетелствата, освен едно единствено(Колоната на Омуртаг), че прабългарите са вярвали във въпросното "божество", което за мен си е измислено по време на комунизма, за да отчуждава българския народ от изконната му, Православно-християнска вяра. Като казвам традиционна, имам в предвид, че доста от прабългарските канове са били християни. Кубрат, Тервел, дори и уж "езичника" Омуртаг, странно защо изобразен на една от монетите си с християнски кръст в ръка...
Ами ванандовите българи, приели Християнството още във II-III век след преселението си в Армения? За тях пак ли да кажем, че са "тенгрианци"? Имам в предвид, че Християнството при прабългарите е било доста широко разпространено, доста по-широко разпространено от мнимото тенгрианство, за което не се знае какво е точно-религия ли, философско учение тип конфуцианство или от рода.
Така че българският път е свързан още от преди едно 1800 години с Християнството. Не казвам, че българите-нехристияни не могат и не са достойни българи, понеже вярата си е вяра, а националното самосъзнание друго нещо, но все пак отричането на Християнството, дало изключително много на България и българският народ в най-добрите му и най-тежките му моменти е изключително вредно. Не може български националисти да вървят срещу традиционната вяра на народа си, съгласете се. Никой в нищо не обвинявам, просто омаловажаването на Християнството и говоренето за някакво измислено езичество-тенгрианство като едва ли не "българската" религия ме изумява най-малкото...