- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво е пост?
Това е доста повърхностна дефиниция, но ок, ще приемем че е така. Сега значи, ако имаш високо мнение за себе си и това което говориш, то значи в това се състои егото ти, нали така? Следователно поведението, което произхожда от това, следва да се нарича егоистично? Дотук добре, но какво ако имаш смирено или малоценно мнение за себе си? Това някакси те прави неегоистичен ли? Нали в крайна сметка, егото си ти, каквото и да си? Така че няма значение с какво се идентифицираш, все е его. Тоест термина "егоистичен" става излишен и неточен, понеже поведението на което се лепва етикета "егоистично" е само част от различните проявления на егото. А егото може да се "изпълни" с много различни неща, в целия спектър на отговора на въпроса "Какво съм Аз". Така че по твоята дефиниция, излиза че и аз, и ти, и всички останали сме еднакво егоистични, което обезсмисля ползването на тая дума. Този смисъл на егоистичен, има много малко общо с триединното схващане за човека, предложено от Фройд, където егото е концепцтуален модел на само една от многото части, които изграждат човека и определят неговото поведение. Но в социалните среди, егоизмът е станал нарицателно за определен тип поведение, което вреди и не се харесва на хората, като изобщо не се взима предвид произхода на това поведение. Иронията е в това, че социалната употреба на думата егоистичен, може също да се проследи индивидуално до егото (на всеки, който я ползва), също както поведението, на което тази дума е нарицателно.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 05-08-2015 на 14:44