- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- смятате ли се за вярващ/-а
"бог" е твърде общо казано... за някои е наистина съществуваща фигура, същество... други го мислят за просто общо название на всичко необяснимо - древните народи, неразбиращи какво става по време на буря, казват, че мълниите ги праща еди кой си бог... те не знаят какво е, ето ти едно обяснениеНо! Аз не мисля, че трябва всичко да има обяснение... жаждата ни за знание ще ни погуби рано или късно. Въпрос на време и зомбясване на тема "да разбера какво става отвъд моите представи"... Не казвам, че вярвам само във физичните закони, не - но не вярвам в измислените персонажи... по-скоро извънземен живот да се е заселил тук и да е еволюирал според климата... отколкото да ни е създал "Бог, по свой образ" (което е точно обратното - за да могат да го възприемат хората, писателите са го направили да изглежда като човек, хитро, а?)...
Това си е моето мнение, не ми казвайте къде да си го завирам, наясно съм, че едва ли ще ви харесат възгледите ми.. съжалявам, не подлежат на редактиране![]()
не съм вярващ. за мен е безкрайно лицемерно да си избереш някоя от стотиците религии съзнателно игнорирайки гигантските грешки, които бъкат из книгите и философиите им. за мен въпроса стои така:
1 няма божество и ние сме свободни да бъдем добри и иновативни
2 има божество и то е някое от вече почитаните и то просто е пуснало безумната си книга за да види дали сме достатъчно умни за да видим глупостите в нея, достатъчни добри за да видим и злото в тях и достатъчно смели за да го отречем въпреки авторитета на "създателя" с идеята че той/тя/то/те или те тества или не заслужава да бъде наричано бог![]()
3 има божество за което не знаем нищо
... и все пак съм склонен да вярвам в първото щото не ми се вярва вселената да е създадена така
за да може някакво същество да си играе на игрички с нас специално.
незряло е някак си, аз бих направил по-добра работа камо ли някой истински бог![]()
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Тва го има предимно само в християнството и производните му![]()
Може би много хора, включително и аз, когато чуем думата БОГ си представяме човек със свръх способности и за това отричаме че съществува и следователно не вярваме в него. Не вярвам, че Исус е божият син. Вярвам че има някаква сила, нещо извънземно (нямам предвид зелени човечета с антенки), нещо непосилно за хората, физически и психически (началото на живота на Земята, пирамидите, етц).
Мозъкът е сложно нещо, всеки вярва в нещо, за всеки има различна истина. Аз може да видя червена кола на улицата, а далтониста да я види зелена. В крайна сметка и двамата не можем да сме сигурни какъв цвят е колата наистина. Нито можем да сме убедени че в момента не сънуваме.
Не знам как да определя хората, които в живота си разчитат единствено на молитви, във вярата, че някой ще ги спаси, ще им помогне, ще ги направи щастливи. Не разбират, че няма НИКОЙ такъв и всичко е в техни ръце, или по-точно в тяхната глава. Пример със сцена от филма Титаник- корабът потъва, повечето се опитват да се спасят, друга част се е насъбрала около свещенника и не действа, а се моли (!?). Това за мен е ГЛУПАВО.
Не вярвам в църквата, тя е власт. Всичко е за пари и за всяване на страх в наивното общество. Има противоречия.. "бог е навсякъде", като е навсякъде за какво са тези църкви !? Има и хиляди въпроси за библията... Коя е майката на децата на Каин и Авел? Ева !?
Тези теми са безкрайни...мисля че е по-добре да не се опитваме да разберем нещо, което не ни е по силите. В крайна сметка ако знанието е като строеж, би трябвало един ден този строеж да приключи нали ? А после какво ?
Идеята за кацнал в облаците белобрад дядо е толкова невероятно тъпа, че аз лично не мога да си представя, как някой може да вярва в нея. От друга страна всякакви хора има...
А по въпросът дали има някаква висша сила - според мен не. А дори и да има (което, не сте ли съгласни, би направило живота като цяло леко... безсмислен?) тя едва ли ни влияе по някакъв начин, че да заслужава нашето внимание. В крайна сметка вярващи и невярващи живеем по един и същи начин. Човешкият живот се определя от самите нас много повече отколкото от някой друг.
Освен това ако бях някаква висша сила, бог или там както ешите да го наричате, няма да настоявам да мми се прекланят. Няма да ми пука хич. А ако някой толкова свръх-интелигентен иска да му се кланят, то той в никакъв случай не го заслужава.
А би ли повярвал/а в този "белобрад дядо",когато си на крачка от смъртта и изведнъж се спасяваш.Давам пример,на път си да катастрофираш и в последният момент нещо те спасява,тогава вече наистина ще повярваш,стават и чудеса,но не искам да налагам нищо просто го казвам.Първоначално написано от MochaOnMyLips
отговорът на въпроса ти е "не"А би ли повярвал/а в този "белобрад дядо",когато си на крачка от смъртта и изведнъж се спасяваш
"не" за един пич, на който са му опрели 9-милиметров в челото двама негри
"не" за една пичка, която направила почти фатална "грешка" със слаби наркотици
"не" за един пич, който за съвсем малко да се удави като куче
"не" за мен след като се разминах на 2 санта от една кола и на 1 метър от друга и двете от които можеха да ме размажат
Виждаш ли, трудно е да се наречеш истински "вярващ" ако се убедиш в съществуването на "бог" при болезнено уриниране, а не заради нещо друго. Това не е истинска вяра, това е лицемерие и страх.
ПП първия пич за когото говорех освен че са му опрели пистолет в главата докато са му открадвали колата и са го вкарали в нея, откарали са го в нек'ва пустиня, накарали са го да се съблече и са го оставлили там по гола гъзица![]()
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
А защо задължително трябва да е християнския бог ?Първоначално написано от bebity92
Защо не го е спасил Кришна примерно ?![]()
Ето заради ей такива като тебе са възникнали толкова много секти. Къде в Библията пише, че той "белобрад дядо кацнал в облаците", глупави човече. На теб представата ти за Бог явно се изгражда от анимационни филмчета и вицове.Първоначално написано от MochaOnMyLips
Между живота на вярващите и невярващите има голяма разлика. Ето ще ти дам пример - ти вероятно доста дълго време няма да си дадеш отговор в какво точно вярваш, кое е хубаво и кое е лошо, кое е достойно и недостойно и т.н. А аз си имам изградена ценностна система и не живея в догадки.
Ти не можеш дори да предполагаш, а освен това е много греховна мисълта, че ти може да си Бог. Това не е като да кажеш "Ако бях министър щях да направя еди си какво". Ти не може да си Бог, ти никога няма да бъдеш. Бог не е този белобрад дядо, който е в твоите представи, той е нещо много по-различно от нас хората.
"Националист - това е естественото ми агрегатно състояние" (Н.Хайтов)
ей, орангутан такъв! я не наричай някой който е решил да си базира ценностната система на емпатия и човечност "глупаво човече".
и е ДОСТА хубаво ако представата ѝ за бог идва от филмчетата щото ако чете библията ще види образа на този който е избил 3 000 000 души, който се хваща на жалки басове с противника си, този който си чеше топките 100 000 години преди да прати себе си като жертва на себе си в името на някой който не е виновен за нищо, за да прости нещо което е лошо само в неговите очи.
и грам няма да ѝ отнеме да ти отговори (мисля де), щото ТИ си този който не може да ми каже трябва ли да обичаш ближния си или не.
В ТВОЕТО КНИЖЛЕ ТВОЯТ БОГ ИЗРИЧНО КАЗВА ДА ОБИЧАШ СВОЯТ ВРАГ, А ТИ ЕЙ СЕГА НАПАДНА НЯКОЙ, КОЙТО ДОРИ НЕ ТИ ГОВОРИ, ПРЕНЕБРЕГВАЙКИ ДИРЕКТНАТА ЗАПОВЕД НА СЪЗДАТЕЛЯ НА ВСЕЛЕНАТА И ПОТЪПКВАЙКИ ДЪЛГЪТ СИ-ДА СЕ ГРИЖИШ ЗА ВЯРАТА И ВИНАГИ ДА ИМАШ ОТГОВОР...
но след 2-3 глави пише нещо друго нали?
няма докадки за атеистите фанатик жалък. какво толкова не знаем а? НИЕ ти даваме отгвори и се изсираме върху библията ЗАЩОТО ЗАРАДИ НАС вече знаеш че дъгата не е знак от бог, земетресенията не са тресена на колоните на които стои земята, не е възможно ако овца гледа шарени пръчки да роди шарени агнета, дъждът не пада от прозорците на рая, звездите, слънцето и луната не са по-малки от земята която от своя страна не е плоска и с четири края и че болестите не са заради демони а светът не е създаденпреди 6 000 години!
сега знаеш че тези глупости са метафорични НО аз знам че ако те бях питал преди 1000 години ТОЧНО това щеше да ми кажеш и да си готов да игориш жив някой който ти казва обратното (галилей например) въпреки че ти е забранено.
НИЕ сме лесни-не прави на другите това, което не искаш да ти причинят на теб, постави се на мястото на другия и ТОЧКА! не се ровим в някаква тъпа книга да търсим оправдание на нещо и да отричаме друго.
и кога е казвала че е бог а? много го обичам това ви качество-пълно изкривяване на реалността: ти искаш да си бог, ти вярваш в бог но те е страх че ще отидеш в рая, ти вярваш че си еволюирал от скала, ти вярваш че вселена та е възникнала когато два метеорита са се сблъскали без да си направиш елементарен труд да погледнеш в учебник от 2-ри клас по природознание или да се поставиш на мястото на другия НО си готов да го атакуваш и жулиш ВЪПРЕКИ това което ти се казва от моралния давател, понеже те е яд че вижда глупостта ти
ако видиш някой и той ти каже че небето е бежово с лилави райета ще се изсмееш и ще мислиш че е шега нали? но когато някой ти каже че няма антропоморфна персонификация на бог да си вее пишката от облаците се изпълваш с праведен гняв вместо да се изсмееш нали, възможно ли е да жзнаеш че за нещо което е толкова ясно (като цвета на небето) не си заслужава да спориш и да се караш с тези които не ти вярват понеже са явно луди НО когато ти кажат нещо, което трябва да е още по-ясно за теб (съществуването на психопата който те гледа как лъскаш бастуна) осъзнаваш че си глупак, който вяра в детски прказки и се изчервяваш от злоба защото и другите не са наивни като теб нали?
и е ДОСТА права в това което казва-НИКОЙ нормален индивид не би намирал миризмата на изгорена сланина благоуханна, нито пък би се нуждаел някаква мравка да му целува задника КАМО ЛИ да го изисква! ебати коплексара дето боготвориш.
пишлеме злобно, комплексирано
ПП всичко което казах се базира на пасажиот библията, ако не ги знаеш ще ги пусна
ето и любимия ми аргумент ЗА съществуването на психото ти, ако всичко което си счупих пръстите да пиша е било наразно поне се порадвай малко със знанието чеси прав
http://www.youtube.com/user/philhell.../0/KPJ6RxQqpsc
The Bird of Hermes
Има някой, който е злобен и комплексиран тук, но май не съм аз и то си личи от писанията. Ти явно си доста тежък случай, толкова си бързал да напишеш гениалните си прозрения, че си допуснал грешки и сливания на думи. Вероятно направо ти е текла пяна от устата.
Ако си мислиш че си ме засегнал по някакъв начин или пък че тази една камара глупости, която си написал ги чувам за първи път се лъжеш сериозно. Не си нито първия нито последния, който се смята за гений на мисълта и познанието, след като смята че няма Бог, и всички, които вярват в него "са заблудени".
Няма да се занимавам да отговарям на всички твои празнословици, защото си личи, че са писани от човек, който изобщо не е наясно с нещата и вади кухи и безпочвени изводи.
Ще ти там отговор само на вероятно най-важната от всички за теб, тъй като си я написал с големи букви.
Първо Библията не е мое книжле, а е книга на книгите и второ кое те кара да мислиш, че мразя въпросния човек с ник @MochaOnMyLips. В това няма никаква логика, това че водя спор с някой човек и съм на различно мнение от него, не значи че изпитвам омраза към него. Поне за мен е така де, ти може би имаш различни представи.
В заключение искам да изразя своето удоволствие от това, че съм направил един човек като тебе толкова щастлив, като съм му дал възможност, да си излее комплексите и лошото настроение върху мен. Убеден съм, че когато видиш този пост, отново ще ме засипеш с тонове кухи изводи и в твоите представи аз ще съм "наврян в миша дупка".
айде пак-"ти нямаш никаква причина, ти си тъжен, ти си комолексар, ти не си извисен колкото мен" и като типичен човек който уж вярва в яхве но не спазва (нито е наясно с) 90% от законите дадени му от него.
а относно "празнословиците" ми бъди спокоен, много ми е ясно че няма да дадеш отговор. аз мога да се аргументирам за всяко едно от изказванията си но ти не можеш да ги обориш напълно (защото и двамата знаем че ако започнем да спорим за посланието на библията по конкретен въпрос ще намерим неща който поддържат противоречиви позиции, но ти ще кажеш че моите са метафорични)
в заключение искам да изразя своето отвращение от това че трябваше да се вкисна за 5 минути докато се занимавам с писането на това и че съм убеден че е напълно грешно и отвратително някой като теб, който (както каза в друга тема) изпитва толкова много и толкова неоправдана неприрязън към толкова много хора се мисли за представител на религия базирана на мир и човеколюбивост.
надявам се като отидеш в рая да не се наложи да стоиш до някой гаден негър или евреин (нали знаеш че там ще има поне 12 000 такива), но дори и да е така съм сигурен че ще обясниш на яхвето как представитлите на избрания му народ са с извратени гени или каквото там малоумие беше написал.
благодая че като не ми отговори на въпросите и не изрази човеколюбивост към мен ми доказа твърденията на 100%
Но почитайте със сърцата си Христа като Господ, като бъдете винаги готови да отговаряте, (но с кротост и страхопочитание), на всекиго, който ви пита за вашата надежда.
е, аз те питах толкова много неща свързани с вярата ти а ти не само че отговори (при това грешно) на само една, напълно маловажна манифестация на моето недоумение (е не е точно въпроса нали) и ми изсипа 100 тона жлъч.
виж аз не вярвам в това но защо ти си толкова глупав, защо не отговаряш на всичко когато директно ти се казва така, защо не се отнасяш към мен и мокаонмайлипс с уважение и кроткост (дори когато не сме го заслужили, така пише не нещо друго), защо се молиш на публисчни места когато ти е забранено, защо правиш неща които са извращение в очите на бог, защо не обръщаш и другата буза, защо не си си раздал парите и притежанията на бедните, защо си такова гадно ксенофобче и после на всичкото отговре се изпедепцваш и казваш на някой който намира в себе си силата да види моралната позиция по отношение на това как трябва да се отнася с различните от него хора комплексар, когато си ти този който мрази толкова много и толкова далечни люде?
въпросите ми са реторични не си прави труда да ми казваш как пасажите са метафорични, как не съм ги разбрал правилно и как по-късно пише нещо друго (защото само това имаш нали) а си набий една злобарка и се успокой с мисълта че дяволът те е накарал
Добре, щом като за теб е толкова важно да получиш отговорите ми на твоите въпроси ще ти доставя това удоволствие. Задай си питанията конкретно, защото пишеш така че не се разбира кое е въпрос и кое е извод. Номерирай ги даже ако искаш и ще ти отговоря.
ХА! а защо не направи така и преди а? видя че невидимия, небесен татко е написал нещо дето ти не си си направил труда да прочетеш и си промени манталитета на момента а? как смееш да претендираш да имаш вяра в нещо толкова голямо и велико като не си наясно с нещо толкова елементарно или си наясно но не го спазваш до момента в който опонента ти не го изтъкне, давайки да се разбере че той знае по-добре от теб как трябва да се държиш въпреки че се отвращава от личната ти философия??
както и да е де, майната му. та искаш да си задам въпросите към теб за да им отговориш, истината е че нямам такива, получил съм отговор на тези които са ме интересували чисто като любопитни и съм потърсил и намерил за себе си, както и съм видял мнението на уважавани личности( в този ред не съм лековерен, дълго време бях вярващ преди да погледа самата библия) отговорите на тези които се отнасят лично до мен и избора ми дали да вярвам в твоя бог или не. все пак би ми било изключително приятно и обнадеждаващо спрямо човечеството ако ТИ си зададеш някои въпроси, някои от многото които имат само един логичен, елементарен, многократно доказан и ясен отговор и от които много вярващи бягат като дявол от тамян а други отговарят с чисти лъжи но съм наясно че си сложил faith vision gogles-ите и не можеш да го направиш. за това бих те помолил ти да си зададеш, ей така само за кеф, един въпрос ако желаеш-защо стана сравнително учтив с мен след като ти казах че ТРЯБВА да си такъв а не преди това? не ти искам отговора не ме интересува как ще си отговориш стига да му отделиш 10 секунди.
лека ти вечер
EDIT:
всъщност сетих се за нещо което бих искал да те питам. ти си християнин, вярваш че всички хора са божии деца и следователно братя, вярваш в божествената, всеобхващаща любов, в прошката, покаянието и състрадателността.
искам да те попитам тогава един прост въпрос на който поставям стриктни стандарти за отговор-само "да" или "не". не искам обяснения, не искам причини само една сричка и това е то.
можеш ли да кажеш на мен, човека който реално не познаваш и с който до сега само си спорил и разменял остри нападки, който може да е всичко което ненавиждаш НО въпреки това е твой брат и ти си му равен в него в очите на бог, най-доброто, силно и истинско нещо което човешко същество може да каже на друго-"обичам те"?
//отбелязвам си темата, за да отговоря
засега - определям се като вярваща, но не религиозна
Вече почти не вярвам...
Ами първо да ти кажа, че не го направих първия път, тъй като смятах за безсмислено да правя дълги анализи и да опровергавам твоите думи. Промених си мнението след като ме обвини, че го правя от страх и ти поисках да си зададеш ясни и конкретни въпроси, защото в писанията ти има не само въпроси, но и изводи и идеи и не става ясно на кое точно искаш да ти отговоря.Първоначално написано от gandalfepi4
Относно въпроса, който постави - изпълнявам твоите изисквания и ти отговарям с "една сричка". Отговора ми е ДА.
e тогава да ти пикам на личната философия брат. аз може да съм хомосексуален негър, сатанист от еврейски произход, който изнасилва малки момченца преди да ги измъчва до смърт в мазето си и да слуша бритни спиърс на всичкото отгоре.
ти нямаш и капка уважение към личността на някой и неговите действия по тази логика-ами ако съм такъв наистина какво ше правиш а? ще кажеш че си взимаш думите назад ли, че не си ме познавал достатъчно добре като си направил това изявление ли? или че няма значение?
аз поне не съм тръгнал да обяснявам как половината свят бил лайно но че мога да изразя любов към някой който напълно не познавам. бъди малко откровен със себе си все пак. ако си способен на мен да ми кажеш нещо толкова силно и което иска толкова смелост без да ме знаеш какъв съм защо си тръгнал да казваш нещо гадно за толкова много групи хора!
това не е въпрос между другото. аре че ми писна от тоя закучен спор
The Bird of Hermes
Ако разбера някакви такива факти за тебе ще си изградя мнението. Въпроса ти беше дали мога, е мога, но това не значи че ще го направя. Явно си искал обяснения, а не само една сричка. Както и да е, ясно е че с тебе говорим на различни езици.
НЕ и съм твърдо против да вярвам в нещо и някой... Освен себе си !
Sometimes the sound of goodbye is louder than any drumbeat...
Първоначално написано от xHARDCANDYx
![]()
![]()