.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 8 от общо 8

Синтактичен разбор

Здравейте, живея от доста време в Испания и ме записаха на българско училище в Мадрид за 10-ти клас и имам тест тази неделя и не мога да си спомня как се правеше синтактичен разбор в България,ако може някой да ми помогне с учебен материал или просто да ми обясни как беше >.<
    Пример: Мария каза че в магазина няма нищо интересно.

А също и ако може да ми изброите важни писатели и техните произведения,сещам се за няколко,но ако науча повече,по-добре.

Моля ви се не бъдете лоши xD Наистина не си спомням =)

Подлогът е главният извършител на действието. Подчертава се с една права линия. Сказуемото е действието, извършено от подлога и се подчертава с две прави линии. Допълнението пояснява подлога и се подчертава с две прави и една наклонена, а обстоятелственото пояснение е отнесено към сказуемото и се подчертава с две прави и две пресечени линии. Това е най-общо.
    Иначе има и сказуемно определение. Понеже не мога да дам най-точното обяснение, направо пример. (:
    Той влезе изморен.
    В това изречение думата "изморен" е сказуемно определение и се подчертава с една права и една вълнообразна линия. НО, не пояснява сказуемото, а самия подлог.
    Има и приложение, което се подчертава с две вълнообразни линии. Пак пример-чичо Иван. В този случай "чичо" е приложението към Иван и се подчертава с две вълнообразни. (:
    Дано съм помогнала.

Цитирай Първоначално написано от gryyym
    Знам, че не е по темата, но... защо на българско у-ще? Защо не в испанско?
    През седмицата си ходя на испанско училище и неделите ходя на българско само за бг език,литература и история =)

Цитирай Първоначално написано от Hit 2 fit.
    Подлогът е главният извършител на действието. Подчертава се с една права линия. Сказуемото е действието, извършено от подлога и се подчертава с две прави линии. Допълнението пояснява подлога и се подчертава с две прави и една наклонена, а обстоятелственото пояснение е отнесено към сказуемото и се подчертава с две прави и две пресечени линии. Това е най-общо.
    Иначе има и сказуемно определение. Понеже не мога да дам най-точното обяснение, направо пример. (:
    Той влезе изморен.
    В това изречение думата "изморен" е сказуемно определение и се подчертава с една права и една вълнообразна линия. НО, не пояснява сказуемото, а самия подлог.
    Има и приложение, което се подчертава с две вълнообразни линии. Пак пример-чичо Иван. В този случай "чичо" е приложението към Иван и се подчертава с две вълнообразни. (:
    Дано съм помогнала.
    За някои неща грешиш:
    Допълнението е второстепенна част,която пояснява сказуемото,а не подлога.
    Сказуемното определене е определение,което пояснява подлога или допълнението в изр. ,но само в момента на извършването на действието.

Пример:
    Котката се нахвърли върху мен подивяла.(Каква се нахвърли върху мен котката?-Подивяла.)

Music is a moral law. It gives soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to life and to everything..

помогнете ми с това съобщение аз съм осми клас и не съм сигорна за това изречение - ` За тях не би представлявало някакъв особен проблем да ни знаят и да влязат в контакт с нас. трябва ми спешно е !!!!

Супер фен
    Град
    Страната на Центъра
    Цитирай Първоначално написано от Ramonaaa
    помогнете ми с това съобщение аз съм осми клас и не съм сигорна за това изречение - ` За тях не би представлявало някакъв особен проблем да ни знаят и да влязат в контакт с нас. трябва ми спешно е !!!!
    И какво да му направим на това съобщение?
    Цитирай Първоначално написано от FeelMyPain
    Аха и постваш въпрос във форум, защото не искаш хиляда различни мнения.Желязна логика.
    Цитирай Първоначално написано от mim4enceto00
    аз не чета толкова сериозни книги(само на 12 съм), макар че съм прочела всичките книги здрач...
    Цитирай Първоначално написано от Millionaire
    Земете си една разплута на по 20 като ви е толко кеф, пък ако ще и да е начетена като Жана Дарк.

Re: Синтактичен разбор

Цитирай Първоначално написано от Love&Confusion
    Здравейте, живея от доста време в Испания и ме записаха на българско училище в Мадрид за 10-ти клас и имам тест тази неделя и не мога да си спомня как се правеше синтактичен разбор в България,ако може някой да ми помогне с учебен материал или просто да ми обясни как беше >.<
    Пример: Мария каза че в магазина няма нищо интересно.

А също и ако може да ми изброите важни писатели и техните произведения,сещам се за няколко,но ако науча повече,по-добре.

Моля ви се не бъдете лоши xD Наистина не си спомням =)
    Мария каза че в магазина няма нищо интересно.
    Мария подлог- подлогът извършва действието в изречението, може да се замести с "той", подчертава се с една права линия
    каза-сказуемо, сказуемото е глаголът, т.е. самото действие, подчертава се с две прави линии
    че няма-допълнение, отговаря на въпроса какво, пояснявасказуемото, подчертава се с две прави и по средата една пресечена
    нищо, интересно- определния, попрницип са прилагателни, отговорят на въпроса каквъв каква, какво, какви, пояснява в случай допълнението, подчертава се с едан вълнообразна линия

в магазина-обстоятелствено пояснение, отговаря на въпроса къде, подчертава се с две прави и две пресечени по средата

Такаа не съм напълно сигурна за нещата в син цвят, отдавна не съм правила такъв анализ и съм забравила. Даже не съм сигурна дали няма не е сказуемо и то и изречението да става сложно.. Така че не гарантирам нищо, но дано съм помогнала малко.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си