- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Аргументи против съществуването на Бог.
Аз не съм почитател на религията, не вярвам, че Христос се е родил за да ни обедини под някакви си канони и догми.Религията е създадена от човек.Първоначално написано от Kman
Относно "обръщаме другата буза", Ганди изказва доста проницателно разсъждение, че не е идеята да ни пребият от бой, а когато застанеш без страх пред човек и той започне да те удря, а ти стойш решително изправен, нещо в човека се събужда, нещо което заменя омразата с уважение...идеята е, че не трябва да се свиваме като червеи и да търпим, а да стоим гордо и да отстояваме човешките си права.Той самият прави множество мирни протести, чрез които успява да освободи Индия от Англичаните, без да е имало каквито и да е агресивни действия от негова страна, изумително!
Сериозно, който не е гледал филма "Ганди" да го свали.
С всичко трябва да се подхожда с мярка....дори и с мира...ако няма мир е кофти,обаче ако има прекалено много мир и всичко е мирно е също много кофти.
"Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
"Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
"Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
http://bezbog.blogspot.com/
Аргументирай се.Първоначално написано от Kman
Замисли се какво ще стане ако всичко е прекалено мирно и спокойно...човешкото същество не е създадено да е прекалено спокойно.Ще има значителни изменения в човешката психика и хората ще се превърнат в егати зомбитата.
Няма ли известни дози притеснение,адреналин,яд и т.н. то те ще се трупат и ще бликат като гейзери на определените моменти....огромни лоши пролемени ще настъпят в психиката на хората.
Нали си чувал че "тихите води са най-дълбоки".Я сега представи всеки да е така и всеки да трупа яд всеки ден без да има възможност да я изрази...
Тук е много важно какво имаш предвид под спокойно...аз нямам предвид, че трябва да сме като зомбита, непукисти.Спокойствие и мир, да се живее балансирано без омраза, яд и тн.Адреналинът може да се набавя и по други начини, не само чрез омраза, Huo Yuan Jia от известната екранизация "Fearless" казва: "приятелство, чрез състезание", тоест може да не се ограничаваме, както сигурно си представяш, че ще стане.
Относно психиката, приятелю, ако беше толкова просто нямаше да има толкова въпроси без отговор.Също така изменения в психиката ще се наблюдават само в положителна насока, отрицателна ще е само към лабилната психика...замисли се!
"човешкото същество не е създадено да е прекалено спокойно", ако ти си човека, който да каже за какво е създаден човек и за какво не...евалата, друже...
С простички думи, мирът и спокойствието се търсят от векове - "Нирвана" според хиндуистите или будистите, нз.Идеята е да няма омраза, яд, завист в сърцата ни, да няма воини...бля,бля...и тем подобни "Мис Свят" желания, колкото и да са банални.
Искрено ти пожелавам да достигнеш своята "Нирвана" или "Спектърът на утехата" (като в Джейм Бонд), за да имаш поне малка представа за какво отстояваш гледната си точка.Със здраве
.
Там където има положителни неща,там има и отрицателни.
Идеите ни съвсем малко се разминават.Има баланс на всичко....ако този баланс се наруши без значение дали чрез прекомерна добрина или прекомерна злина всичко се прецаква.В момента нищо не е в баланс,особено в България.
"Идеята е да няма омраза, яд, завист в сърцата ни"
Любовта и омразата са едно и също нещо....а срещуположното им е безразличието.там където има омраза там има и обич.Това е малко като черното и бялото,не съм много привърженик на тази теория,но те немогат едно без друго.Ако един човек таи голям любов,то таи и голяма омраза,която само чака да се покаже...те са си заедно.Как да ти го обясня по друг начин...
Нямам нужда от обяснения, въпреки, че съм ти багодарен.Всеки има своя гледна точка.Относно "там където има омраза там има и обич.Това е малко като черното и бялото,не съм много привърженик на тази теория,но те немогат едно без друго", разбира се, че е така погледни малко по-горе в постовете ми съм казал, че ние избираме всеки ден какви да бъдем, добри или лоши.Съвсем не съм съгласен за това ти изказване, че щом човек обича задължително тай омраза...това са чувства, които се появяват в следствие на действия и точно там се крие моментът, в който ти сам трябва да направиш избора си, дали да дадеш воля да гнева си или да "простиш"...това ни разграничава на добри и лоши хора.Но определено съм съгласен с теб, че безразличието е най-лошият избор, ако това имаше предвид.
В действието и противодействието се крие балансът, с това би трябвало да се съгласиш и мисля, че това искаше да ми обясниш.
Главната идея беше за спокойствието и мира, пак ти казвам, има ли баланс в мира и спокойствието, всичко ще е наред (това не включва омраза и гняв и тн.).
Войни на Тангра
И тук не мога да се стърпя да отбележа че основните ценности на християнството включват, можеш ли да се сетиш какво? СМИРЕНИЕ И току що твоята теория изгърмя, защото обръщането на бузата означава да приемаш това което ти се случва без да му се противиш => проповядва безгръбначност и малодушие => тълкуването на k'man е къде къде по близо до истината от твоетоПървоначално написано от Naman07
Welcome to the end of the thought process.
Това съвсем не е моя теория, не знам как остана с такова впечатление.Аз не съм верозащитник, нито се оповавам на някаква религия, единственото на което се оповавам е добротата, честноста и достойнството да бъдеш човек.Относно тълкуването, мисля че Ганди е бил къде къде по-проницателен от теб или мен.Друго, ако застанеш гордо пред някой и поемеш 1-2 удара и все още седиш така гордо и отстояваш правата си, мислиш ли че ще те сметне за малодушен, или изобщо ти смяташ ли това за малодушие и безгръбначност?Той казва, не да търпиш това, което ти се случва, а чрез силата на любовта да отстояваш това в което вярваш.По-просто не бих могъл да ти го кажа.
Във всяко едно изречение, било то от библията или корана или хиндуистката книга (не се сещам как се казваше), се крие страшно много философия и в никакъв случай не се тълкува буквално (според мен), едва ли щяха да са толкова велики книги, ако не се криеше нещо под простите думи.
Ако найстина тълкуваш така нещата, както ги описваш, не си нищо по-различно от поредния тесногръд съфорумец, без умисъл да те обидя.Със здраве.
Част от християните мислят, че светът се е появил преди 12000 години.
ММ нека помислим за това..... Човек се е появил преди 12000 години ... Започнал е да се размножава , устроил е селища , цивилизация и тн..... Добре, но искам да задам един прост въпрос, много е лесен.... Това е въпрос от 1 дума ..
Динозавър?
"C'mon man dinosaur fossels whats the deal?
God put those here to test our faith!
I think god put you here to test my faith dude!"
Аз не съм чувал за християнин, който да мисли че светът се е появил преди 12000 години, и че скелетите на динозаврите били тест за вярата това са от най-големите глупости и слаби аргументиПървоначално написано от kykyto
![]()
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
Годините са 6000 lol
Някой май не е гледал както трябва.
Бехемот, Левиатан и "драконите" в абсолютно всички митологии някой ако ми обясни какво са...
Истории с цел почерпка в хана или кръчмата.Първоначално написано от Christ
Ok, ако извадим идеята с шамарите от библейския и контекст, съм напълно съгласен с Ганди. Идеята ми обаче беше че библията проповядва безгръбначие. С това няма как да не се съгласиш. Така че сложено в контекста на остатъка от нея притчата с ударите не може да бъде тълкувана като дързост и самоуважение.Първоначално написано от Naman07
Тук съм 100% съгласен,Първоначално написано от Naman07
Наздраве.
Сериозно, човек, гледай филма "Ганди" и ще стигнеш до някои изводи.Първоначално написано от bishop
Сега и да ти обяснявам едва ли ще променя гледната ти точка, и изобщо в по-горните ми постове не ставаше въпрос за дързост и прочие.Библията съвсем не проповядва безгръбначие, идеята й е много по-дълбока.Все пак най-важно е как ТИ чувстваш написаното, ако го чувстваш, както ти каза, много жалко.Това е нещо като, когато ти дадат някое стихотворение или разказ и те питат "какво е искал да каже авторът?", не е важно какво е искал да каже авторът, това едва ли някой може да каже със сигурност, а всъщност идеята е да напишеш как ти възприемаш творбата и как ти влияе тя (това го каза една доцентка по Теория на литературата, не знам дали примерът ще ти се стори точен, но да се надяваме
).
В контекста на Библията да обърнеш другата буза е най-доброто решение...
Защо да се биеш с някой? Исус ни учи ние да прощаваме както Той прощава на нас...
А какво ще кажете за всички тези "светии" по иконите, нима една от Божиите заповеди не е "Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи."?А масово се молят на Кирил и Методи примерно, или Георги, който убил змея и прочие и прочие...
На това християнство ли му викаш? :PПървоначално написано от Naman07
Знам ли...още съм зелен откъм религия.Интересно ми е, когато видя хора, молещи се на Бог, а до тях други, които се молят на св. Георги, синът им да преуспее в казармата, примерно.
Тея работи за Ганди са как да се изразя....прекалено мирни,а дори и с това не трябва да се прекалява както вече казах.Тук обаче става въпрос не за Ганди,а за християнството.
Любовта и омразата върят рака за рака,така както живота и смърта...имам на предвид че следват едно след друго и за заедно зависими.Ако едното намалее става много лошо за психиката,и й Е*ава ма*ката...с извинение за грубия тон,но това е факт и съм виждал много такива хора.
Радвам се че вметна това...на мене ми се е случвало не един път и се нарича безучастност и малодушие,даже малодушие е леко казано...за човека който те удря това означава "бий още,той ще понесе още бой".Друго, ако застанеш гордо пред някой и поемеш 1-2 удара и все още седиш така гордо и отстояваш правата си, мислиш ли че ще те сметне за малодушен, или изобщо ти смяташ ли това за малодушие и безгръбначност?
Права се отстояват не със стоене гордо,а със действия...да покажеш че си нещо,а когато въпросът е до уважение и бой,то правата се отстояват спрямо "правилата на играта",която е "бий за да не те бият теб".Това е първото правило в джунглата и все още важи в огромна част от социалното ни общество,където цивилизацията не е навлязла изцяло...например България.Да не говорим за крайните квартали на наистна големи градове като Москва,където ако не знаеш това правило си леко казано загинал.
Относно динозаврите....митовете,при азките за лека нощ и т.н. за огромни гущери и дракони идват от това че хората постоянно са откривали фосили на динозаври и въображението им е играло главна роля когато са виждали съвременните видове,наследници на динозаврите...особенно в тъмното или тяхната сянка!
Баланса е именно между тези мир,спокойствие И гняв,омраза!Главната идея беше за спокойствието и мира, пак ти казвам, има ли баланс в мира и спокойствието, всичко ще е наред (това не включва омраза и гняв и тн.).
Годините не са нито хиляди,нито милиони,а много много повече години които са били нужни за създаването на планетата,още толкова за нейното офолмяне,още толкова за нейните премеждия като зблъсъци и променяне на строеж и структура и чак след купища от случки е започнала да се формира земята такава каквато я познаваме днес,защото вече е имало нужни предпоставки като подходяща температура и т.н.
Всичко онова което не само ти казва какъв да бъдеш,а и те заплашва ако не бъдеш такъв е пълно глупост.
В атеизма да сте срещали заплахи относно това какво ще стане ако човек не стане атеист.Аз лично не съм срещал т.е. аз имам пълната свобода да избирам дали да бъда или не без да бъда заплашван и подтикван от страх.Ако човек иска да си вярва в неговата си вяра,хубууу...аз казвам просто "it`s your funeral",по простата причина че въпреки че виждам огромните негативи които му носи вярата му без той да разбира,аз немога да му наливам акъл в главата.
"насила можеш да вземеш,но и да дадеш" от което произтича че всъщност атеистите противно на някои нещеа които съм чел,като например че "отнемали вярата на хората" е абсолютна глупост,защото атеизма не отнема нищо,а дава друга възможност човек да види всичко от друг поглед и друга перспектива и после да реши дали му харесва или не.В атеизма няма безприкословно подчинение,смирение и бла бла бла....в атеизма е повече от порядъка на:да осъзнаеш взаимо зависимоста между всичко.Да гледаш реално и да не виждаш всичко само като лошо и добро,а едновременно като лошо и добро,и да избираш спрямо самия теб и твоите предпочитания дали добрите черти преобладават и дали си заслужава....примерно дали да станеш футболист или тенесист.Просто плосък пример за изборите в живота които спрямо религията биват невероятно остро посочени като "добри" ИЛИ "лоши" и човек е заплашен да избере едното,въпреки че и в двете има количество плюсове и минуси и зависи от човека му влаят положително или отрицателно.
Пак написах роман да му се невиди![]()
Мислиш и разсъждаваш като повечето съвременни хора, реалисти.Стига си хвалил атеизма, той е за хора, които не вярват в нищо, бездушни.
"Работите с Ганди ми се виждат някак мирни.", ако не бяха такива нямаше да го има този ефект, първо.Второ, на това ниво сме, защото повечето хора мислят като теб "око за око", едва ли не.Ако продалжаваме така, ще "ослепеем".Казваш, че трябва да има баланс м/у любов и омраза, ако е така то тогава единственото, което трябва да мразим е омразата.
"Радвам се че вметна това...на мене ми се е случвало не един път и се нарича безучастност и малодушие", как може да безучастваш в собствената си пиеса, действието се изразява във волята, която прилагаш.Който не прояви уважение или поне да се замисли, защо този човек продалжава да седи и да отстоява своето, вместо да побегне или да се свие (което ще е вече малодушие и безучастнност, надявам се вече доби представа за разликата...), то тогава не си срещнал човек, а бездушна обвивка, жалко подобие, не на животно, а не намирам думи на какво!
Даже не прочетох до край поста ти, понеже ако се върнеш малко назад и се позамислиш, ще откриеш, че съм ти оборил повече от половината купчина с изпражнения (да ме извиняваш за тона), която наричаш "роман".
Говориш като оцеляващ, все едно света е джунгла, а ние сме животни.Сам каза, че познаваш психологията, (браво, и аз с това кандидатствах), за това сме хора и за това разсъждаваме и за това се разграничаваме от животните, в които очевадно повечето "хора" са се превърнали!И ти като един човек, който има представа от психология, би трябвало да се съгласиш с мен!(един съвет, психологията е единствената наука, която не се оповава на учебници, тъй че спри да ми цитираш "любов/омраза" и какво трябвало да е и какво не, в повечето постове съм пояснил в какво вярвам и какво мисля.Единственото което правим в момента е да оборваме едно и също нещо по различен начин)
А темата е за Бог, не за христянството...за какво изобщо говорим?!
Милиони галактики, милиарди звезди, а ние сме като прашинки в/у тях за един миг, ето това сме ние!!! Трудно е да повярваш, че сме сами в така огромна площ.Ако има Господ, сигурно има велики планове за всичкото това място понеже за нас, е някак си необяснимо.И да си блъскаме главите и да не, Christ си знае неговото, Kman също, еди-кой-си...и така.
И да те питам, Christ, какво целиш с темата си?Сякаш, ще си способен с някакъв довод, да докажеш на някой малък сополанко на 14-16 години, ще Бог съществува.Ако имахте поне малка представа за какво става дума, нямаше да мислите, че вярата в Бог е нещо, на което могат да те научат или да те "заплашат" както каза Кман!Всичко е въпрос на възприятие.Темата дали Бог съществува или не е безгранична, като човешката глупост, която демострирате с твърдоглавието си да докажете нещо необяснимо!
Със здраве, ако съм обидил някого, прощавайте!![]()
1)Да, аз съм бездушен, защото не вярвам в душата.Първоначално написано от Naman07
2)За дефиницията ти на атеисти не съм много съгласен. Атеист е човек практичен. Човек който вярва в себе си, в нещата които може да види или да си докаже че са там, в неща, в които има основание да вярва по-сериозно от цитати от художествена литература.
А за който там беше казал че библията не проповядва безгръбначие да се замисли:
1)Христос казва "Аз съм овчар, вие сте овце"
2)Бог казва "Бъдете смирени, иначе ще ви пратя в ада"
3)Цялата библия, с всяка една страница тръби какви жалки грешни нещастници са хората.
В отговор на това ще кажа че аз съм един 16 годишен сополанко. И на мен или другите 14-16 годишни сополанковци не можете да докажете че има Бог, защото не можете да го докажете и на когото и да е друг.Сякаш, ще си способен с някакъв довод, да докажеш на някой малак сополанко на 14-16 години, ще Бог съществува.
Я сега да ви питам. Какво ви кара вас конкретно да вярвате и какво ви кара да вярвате точно в този Бог?