.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 4 от общо 4
    Голям фен Аватара на PR0
    Град
    Gerena

Малко помощ, че съвсем се обърках

Имам един предмет ЗНОС само глупости се учат, ама нали трябва да се вземе изпита. Питането ми е нали при ядрен разпад се отделят 3 вида частици Алфа, Бета и Гама. Алфа са положително натоварените, а бета отрицателно натоварените и гамата са неутрални. След като гама-лъчението е неутрално и когато минава през атмосферата и изобщо околната среда и предметите не образува йони (или те са много малко) ЗАЩО са толкова вредни и поразяват жестоко тялото (Чернобил и атомните бомби.) След като гама-лъчите са неутрални значи не трябва да има проблем. Само че са много опасни и са умрели милиони хора от тях КАК СТАВА ТОВА ????

Супер фен Аватара на kPuCkA
    Град
    Варна
    Човек,честно казано нямам представа от къде ти е хрумнал този въпрос.Вярно е това,че гама лъчите са неутрални и най-вредни,но защо точно...не знам.Тези лъчения предизвикват йонизация на атомите и молекулите и по този начин увреждат клетките на живите организми.

ми щото са най-силните и могат да облъчват аз попринцип и аз сега го уча тва и според мен е така

Голям фен Аватара на PR0
    Град
    Gerena
    Гама-лъчението е поток от кванти. Гама-квантата има голяма енергия. Отдава я на водната молекула и електрона в най-външната орбита получава голяма кинетична енергия и се отделя. След това бива "лепнат" към друга водна молекула и така се получават положителни и отрицателни хидрониеви йони. Който след това се разпадат допълнително и стават много токсични. Понеже над 75% от тялото е вода затова е толкова вредно. Не съм много сигурен, че това е вярно. Ако има някой по - компетентен, моля да обясни ще съм му много благодарен

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си