Цитирай Първоначално написано от Marilyn^Manson
Здравейте.В момента съм болен и по точно ме боли гърлото.Та един мой не много умен съученик ми каза да пия студено когато ме боли гърлото и така ще ми мине,а аз му казвам че е идиот .И общо взето днес му казах че ще постна темата тук да видим кой е прав и кой е крив..Според мен трябва да се пие топли напитки и т.н.

Та какво е вашето мнение по въпроса ?
хехе..преди хиляда годи като студенти спорихме за това....

парадокса е че и двете хипотези са верни. и много топло и много студено. диалектика. единство и борба на противоположностите........

обяснението е сложно но популярно иведено звучи така: патогенната микробиологична флора създала проблем в "гърлото" може да стществува и да се репликира само в много тесен температурен диапазон. т.е за да се размножава една бактерия или вирус трябва да е налице точно определена "топлина" която създава условията за размножение.
когато условията на средата са драстично различни от оптималната - репликация не настъпва, не се възпроизвеждат бясно нови и нови индивиди от патогенният щам и имун система се справя с наличните.

от тук: много горещото и много студеното спират репликацията. но човека е така устроен, че трудно понася много горещото. за сметка на това локалното охлаждане примерно със сладолет е даже удоволствие.

извод: сладоледа както предизвиква гърлобол, така може и да го лекува в някой случай