.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 32

Как в името на печалбата се съсипва здравето на учениците

88% от учениците пият алкохол, а 2/3 пушат

Като най-честа причина за употребата се посочва търсенето на удоволствие, любопитството, необходимостта да бъдат приети в групата или нуждата да се откъснат от действителността
    28.10.2008
    88% от учениците пият алкохол, а 25 на сто от момчетата и 10 на сто от момичетата са се напивали над 15 пъти. Тревожната статистика разкрива изследване на МБМД сред 2200 ученици от 7 до 12 клас в София. То е проведено в края на миналата година по поръчка на Столичната община.

Най-често употребяваният от тийнейджърите алкохол е бирата, но веднага след това се нареждат концентратите, виното и коктейлите.

73% посягат към алкохола веднъж месечно. 1/3 от момичетата и 40 на сто от момчетата пият по една бира, чаша вино или 50 мл концентрат дневно.

Учениците са достатъчно информирани за вредното влияние на алкохола, но въпреки това продължават да пият, коментира Мирослава Радева, директор на социологическата агенция.

Всеки пети тийнейджър признава, че е употребявал сънотворни, а всеки десети - успокоителни. 10% от анкетираните са пробвали комбинации от сънотворни, успокоителни и алкохол.

На всеки втори ученик в София е бил предлаган наркотик, като 3% твърдят, че са били принуждавани да го приемат.

Изключително висока е разпознаваемостта на различните наркотици сред младите - над 75% от тях знаят какво е марихуана, хероин, кокаин, екстази и амфетамин.

Най-често употребяваният наркотик е марихуаната - от 28%. 14 на сто са пробвали хашиш, а всеки десети - амфетамини и екстази.

Според анкетата 3/4 от учащите смятат, че наркотиците представляват проблем за страната, 68% - за града, а 52% - за училището, където учат. Тийнейджърите са запознати и с влиянието на хероина - според 82 на сто редовната му употреба носи риск за здравето.

Същото е отношението към употребата на екстази - 73% смятат, че е вредно, а 62% мислят същото за марихуаната. Според половината ученици обаче употребата на алкохол не крие риск за здравето.

Две трети от тийнейджърите между 7 и 12 клас в столицата пушат, а 1/3 от тях от тях - ежедневно, съобщи още Мира Янева от социологическата агенция МБМД.

В повечето случаи първата цигара е запалена под 16-годишна възраст, а при 1/3 от анкетираните - на около 10 години. Пушещите са повече сред момчетата - 66%, срещу 58% момичета.

Данните от изследването сочат още, че знанията на учениците за наркотичните вещества се базират почти изцяло на видяното по филмите или на разкази на приятели и близки.

Като най-честа причина за употребата се посочва търсенето на удоволствие, любопитството, необходимостта да бъдат приети в групата или нуждата да се откъснат от действителността.
    www.priziv.org

УЧЕНИЦИ и СТУДЕНТИ - ЗАЕДНО ЗА БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО И КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ

Напълно вярно...за жалост. Но така е в 21 век. Децата още от 5/6 клас почват да се делят на готини и задръстени. Готините в 6 клас вече пият, но мечтаят да са като тези в 7ми, които пушат, пият, употребяват наркотични вещества и т.н. Не знам къде се е породила представата, че да си готин трябва да вършиш такива глупости.

Супер фен Аватара на splendour
    Град
    dobri4
    za vsi4ki macki koito py6at samo za6toto si mislqt 4e taka otslabvat vijte tova
    "3. Спри пушенето
    Много пушачи смятат, че точно този навик поддържа слабата им фигура. Но истината е друга – пушачите трупат повече мазнини в областта на коремчето, в сравнение с въздържателите. Тук главен обвиняем отново е кортизола."
    eto i link za statiqta:
    http://www.kozmetikata.com/show.php?storyid=10131
    http://impulse.bg/bebcho0o0
    Въпрос: Защо Дядо Коледа няма деца?
    Отговор: Защото топките са му на елхата.

Цитирай Първоначално написано от merediana
    Аз не пия даже бира,
    а цигарите останаха далеееч в миналото ми.

Хубаво е че си ги оставила цигарите
    Аз когато бях нааа 4/5 макс 6 годинки запалих цигара от любопитство... спомням си че беше ужасно От тогава си казах, че няма да пуша и до днес си спазвам това

Голям фен Аватара на NamelessRomantic
    Град
    Един объркан човек в един объркан свят.
    Нищо ново под слънцето...Малко ли хлапета имаше в миналото ми училище 2-3 клас вече пушат...просто вече сме в епоха в която родителите не упражняват такъв контрол както по рано.Сега хлапетата си ходят до будката за цигари и алкохол,продавачката едва ли не с радост ги снабдява с така желаните цигари.А за върха на иронията отпред се белее табелката "По закон е забранено да се продават цигари и алкохол на лица под 18 години".Да бе. И всеки се фука колко е бил пил,колко се е напивал и т.н.В момена в класа ми има групичка 5-6 момчета (да,силните на деня)който всеки петък се напиват и после си разказват какво е станало и го изкарваг направо майтап.Но комент.
    Ако има нещо - свиркай на ЛС.

да и в моя клас е така ... сега като съм в 9-ти клас половината пушат и пият , а после незнам какво ще правят ...

П.С. според половината клас аз се числя към групата на задръстените ...

Град
    Димитровград-Eggenfelden
    Болезнена истина!

Град
    Ямбол
    Така е, но какво могат да променят шепа хора във един форум?

Life's too short.. too short to live it as a bad person!

Цитирай Първоначално написано от tqnko
    Цитирай Първоначално написано от merediana
    Аз не пия даже бира,
    И не пуша!
    но е жалко,че повечето от моя клас пушат и не пият само бира....наистина статистиката е тревожна...

Да се друсат щом искат.
    Пиянството е свинщина. Казвам го във връзка с това че вчера и аз се напорках. Отвратително.
    I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
    I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
    I look up to hear myself saying,
    Baby, too much I strive, I just ride

Град
    Перник
    Ми София братлета,какво искате.Там всички са наркоманчета и пияници.Аз като отида до Сф и като ги гледам някви пикльовци с бира в ръка направо ми идва да ги пребия,но избухвам в голям смях.Или пък гъзарчетата пушещи трева и мислещи се за велики..
    Never let the fear of striking out keep you from playing the game

Град
    Ямбол
    Цитирай Първоначално написано от jghgh
    Да се друсат щом искат.
    Пиянството е свинщина. Казвам го във връзка с това че вчера и аз се напорках. Отвратително.
    Welcome to the club!

Life's too short.. too short to live it as a bad person!

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от scoobydors
    Така е, но какво могат да променят шепа хора във един форум?

+1
    Нов ник: Cassidy

Аз пия само коктейли и пуша само пури !!! :P

Употребявам единствено алкохол и то само веднъж седмично с един приятел. Всеки петък се напиваме в една детска градина и упражняваме jump styla на замаено. Забавно е, спор няма, но не мисля, че се алкохолизираме, понеже е един единствен ден от седмицата и за нас е приемливо

Супер фен
    Бой, бой и само бой - да се научат на ред, дисциплина и т.н.!!!

Пиянството е свинщина. сЪГЛАСНА СЪМ! мН. е грозна гледката когато пияни хорица си говорят или правят нещо
    Inside my heart is breaking,
    My make-up may be flaking,
    But my smile, still, stays on!

Учениците са достатъчно информирани за вредното влияние на алкохола, но въпреки това продължават да пият, коментира Мирослава Радева, директор на социологическата агенция.
    Това твърдение ме уби... Та как е един тинейджър е достатъчно информиран за нещо... Не е само алкохола, цигарите, наркотиците, секса и какво ли още не. За мен пак горе в министерството си мият ръцете с веро, а не със сапун... Не може без да имаш наблюдение, без да имаш ясна представа за нещата ти да си мислиш, че за всичко е помислено и децата виж ти са подготвени за живота, а правят глупости. Не мисля, че и след 5 години статистиката ще се промени, проблема не е в тинейджърите, а във всички, които се бият в гърдите и казват ама ние всичко направихме да ги информираме, пък те продължават. Не е само проблем на София, навсякъде ги има просто не се провеждат анкети... Където и да съм отишла като по малка и сега дори, рядко виждам тинейджър да не е захапал цигара или друг да не се налива с бира. Просто всичко забранено е по сладко... винаги ще има пияни и винаги ще има пушачи, ако ще и да ги скрият от магазините тия продукти, ще се намери начин да се набавят. Тревожно или не, това е действителността... Колкото и да ми се иска да променя тези факти няма да мога и детето ми така ще прави и аз ще съм безсилна... Чудя се ако беше позволено да се употребяват бирата, цигарите каква ли щеше да е статистиката... все си мисля, че щеше да е по-нисък %....

Не достатъчно само добре да си информиран, за да не употребяваш алкохол, наркотици и цигари. Много зависи в каква среда се движиш, каква ти е ценностната система, в какво вярваш - какда го постигнеш и дали изобщо смяташ, че може да се постигне. Много от днешните младежи не вярват, че може да има по светло бъдеще за тях и за това посягат към тези неща.

Абе те дали въобще знаят какво е "бъдеще". Повечето живеят ден за ден и поддържат теорията "Прави каквото искаш, пък да става квото ще". Така излиза, че каквото и да правят и с каквото и да ги залъгват те са си просто на гребена на вълната и не им пука от това какво ще стане не след една година, а след един ден... Ако не бяха такива в съзнанието си може би щеше да има и различни хора, но уви.

Супер фен Аватара на HePeAJIeH
    Наистина са лоши статистиките.Аз пуша и пия с мярка..пороци но какво да с прави..

Мега фен Аватара на DieselBlood
    Град
    Въъъъ,маняк,ни знам ве!
    Аз рядко пия,даже бира и вино да не говоря за водка и мартини.Цигари оттдавна не пуша(всъщност аз пуших 4 дена и не ми хареса).А има някви тъпи лапета пред входа дето са подиграват на друго че не пуши.Смятай

Мега фен Аватара на SuNsEt
    Град
    California,Los Angelis,Sofia,Amsterdam,Bern понякога и в New York :P
    Хах...Някой да учи в 18 СОУ или просто да е минавал покрай него през междучасие?Там повече от половината ученици пушат.Минаваш си и гледаш дим навсякъде.Само с едно минаване може да се усмърдиш,хаха...Особенно през пролетта и лятото да не говорим.

^ Завършила съм Оптиката която е малко по надолу от 18-то и да ти кажа по мое време % на пушачите беше по-голям от на не пушачите, така че за димна завеса няма да ти говоря. Така е навсякъде не е само в твоето училище, мен повече ме стряска като видя някое ОУ с деца запалили цигари на по 10-12 и даскалите само ги гледат лошо и нищо не предприемат, а за родителите нямам думи...

Да си трошат главите к'во ми пука вие се грижете за себе си обикновено тези дето издевателстват не може нищо да им се докаже, всеки си е вирнал главата и си гледа кефа, жалко е 4е способни и кадърни деца се пропиляват така!

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си