- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Някой може ли да помогне с МАТ
Емии.. ще правим във вторника контролно на дробни рационални изрази та.... ако някой може да ми ги обясни как се решаваха ще съм му мн благодарен... просто защото съм ги забравил а няма къда да отида на уроци
Става въпрос за 8 клас.
10х предварително!
ами какво да ти кажа..., то първото, което идва на ум като кажеш дробни изрази са допустимите стойости ако има неизвестно в знаменателядруго..., щом са рационални значи участват действия без коренуване: +; -; *; / степенуване. друго... то си идва от самосебе си после
![]()
The life is great if you render it such to themselves. Do not despair, continue ahead
Парво разлагаш на множители, в първия знаменател това е формула, после намираш НОК и извършваш действията, съкращаваш![]()
а ще може ли да кажете и по важните форумили , че ...сичко съм забравил.. направо ужс/.
a2-b2=(a-b)(a+b)
(a-b)2=a2-2ab+b2
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a-b)3=(a-b)(a2+ab+b2)
(a+b)3=(a+b)(a2+ab+b2)
Не съм мн сигурна дали са така, защото аз сам 9-ти клас, но виж в учебника там ги има![]()
Ок мерси . Ако някой може да провери на Tancheto93 формулите дали са верни и да каже в този пример каква е формулата.
![]()
За тази съм убедена, че я знам-
x2-9=(x-3)(x+3)
След това НОК ти е (x-3)(x+3)(6x+2x)=(x-3)(x+3)2x(3+1)
x2-9=x2-3 na 2=(x-3)(x+3)
защото 3 на 2-ра степен е 9![]()
като заместваш във формулите се получава, мн е лесно, надявам се да съм ти помогнала