- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Забраняват мазните и сладки храни в училищата
Забраняват банички, чипс и бонбони в училище
С наредба да се забрани продажбата на вредни храни в училищните лавки бюфети, предвижда националният план „Храни и хранене".
Става дума за тестени и мазни закуски, продукти с високо съдържание на захар и консерванти, съобщи БНР.
От 2000 г. е в сила наредба, която задължава училищните лавки да предлагат и здравословни храни, но контролът не е на ниво, призна националният консултант по диетика и хранене проф. Стефка Петрова.
Според нея, по-голямата част от храните, които се продават в училищата, са нездравословни - банички и тутманици с много мазнини, бонбони, чипсове.
В действащата наредба е предвиден задължителен асортимент-минимум от храни, но няма забрана за продажба на вредни храни.
Петрова очаква в скоро време Министерството на здравеопазването да сформира експертна група за актуализиране на наредбата, с което да се въведе забрана за предлагането на опредени храни и напитки в училищата.
30-45% от учениците ядат всеки ден тестени продукти с високо съдържание на мазнини или на захар, каза по-късно на пресконференция Петрова. Само 18-28% ядат всеки ден пресни зеленчуци, 37-42% консумират ежедневно мляко и/или млечни продукти, но 23-30% ядат 4-6 пъти седмично чипс и още 40-60 на сто от децата го консумират 2-3 пъти седмично, обясни тя.
Организирано през 2006 г. национално проучване на храненето в училищните столове и предлаганите храни в училищните бюфети, при което са изследвани 148 училищни столове и 155 училищни бюфети, показало, че ежедневно пресни зеленчуци се предлагат само в 22% от столовете. В 84% от училищните столове не се предлага пълнозърнест хляб; в 25% от тях въобще не се готви риба. Пържени и панирани храни присъстват в менюто 1-2 пъти седмично в 84% от училищните столове, а в 39% от тях добавят предварително захар към млякото.
В 975 от училищните бюфети основно се предлагат тестени закуски, а в 30% от бюфетите няма мляко или млечни напитки. В 76% се предлагат до пет асортимента сокове само с плодова есенция и подсладител. Във всички бюфети има 5-15 асортимента захарни и шоколадови изделия. В тях децата могат да избират и до 20 асортимента чипс и снаксове.
news.dir.bg
Е,какво мислите,това трябва ли да става?![]()
Тhe Hell is coming!
Ами то друго продават ли?
Ще преживяваме на фотосинтеза, йей!
Your pseudo sunshine I don't need.
Да ама мама не е забранила манджите и шкембе чорбатаТака,че гладна няма да умра
![]()
![]()
La dicha de la vida consiste en tener siempre algo que hacer,alguien a quien amar y alguna cosa que esperar!
Ще вземат и последната ни радост в даскалото - мазната храна и сладкото ...Как така изведнъж взе да им пука за нас?!
Тъпанари
![]()
НЯМАШ ТАЗИ ВЛАСТ - ТИ ДА БЪДЕШ АЗ!
You only see what your eyes want to see. How can life be what you want it to be? You're frozen when your heart's not open!
Аз не ям в училище, квото искат да праят.
аз и без това не ям такива неща в училище..тъй че ми е все едно
![]()
но пък от една страна е хубаво,защото като ги гледам 80 кг-овите ми съученички и съученици как огъват пици,коли и чипсове
![]()
..тцтцтц..и после ми били дебели
![]()
![]()
![]()
Е това не е честно !!!Нали уж сме демократична държава,демек всеки избира какъв да бъде къде да учи,какво да си купува и разбирасе какво да яде и дали да бъде дебел или слаб..пък и според иначе толкова умните политици един нормален човек как ще се наяде само с плодове и зеленчуци
И дори и да се наяде всички ли са длъжни да ядат само това?!Не не това а кога го приемат вече се отказват от тая държава
![]()
вЪрвЯ нАпрЕд..пОслЕ нАзАд..пАдАм стАвaм..жИвЕя в сОБствЕния мИ рОзОф свЯт.. сЛадкA и рАзлИчнА..стрАннА и нЕ осОбенO рОмАнтИчнА..вИнАгИ сЪм сУпЕр нЕтИпИчнA..;]
E...крайно време беше а ги забранят.
Великобритания и Германия също се демократични държави,но там от много години не се продават вредни неща по - бюфетите (: и са си прави хората.Първоначално написано от !sKaM_g0
Пълна безсмислица. Около всяко едно училище има поне 1-2 магазинчета, при някои даже и цели пазарчета. Ако не си ги купуват от лавката, то ще ги купуват от там. Lysit0, само да ти кажа, че при по и бюфетите няма тире. Тирето е само ако се използва превъзходна степен. 'По-голям', 'по-малък', но 'по улицата'.
"... И знай, че само глупакът повтаря старите грешки, надявайки се на нов резултат!"
~
When I see you, you make me lose all control
Like a fire, burning deep in my soul!
Това е супер безмислено някой ако иска да яде такива работи пак ще си ги намери дори да не ги продават в училището то ще ги има около него.А и в крайна сметка всеки избира какво ще яде и какво не.Кои са те че ще казват по лафките какво ще има ами има хора който могат да се тъпчат само с мазни и тестени храни и да не им личи.
FREAKS!!!!
Никой няма право да ми казва кво да ям.Супер тъпо е тва.
Никой няма да ви забранява да ядете каквото и да е, просто няма да има боклуци в лавките. Подкрепям, стига да има друга, хубава храна...а то поне в моето училище няма такава. Пък се води елитно![]()
И кво ще постигнат като забранят мазните и сладките неща полафките?аз и без тфа от лафката нищо нне си купувам.Пред дааскалото ми има 3 баничарниции и 3магазинчета + някво мини пазарченце ,където предлагат и плодове и зеленчуци за тези,които искат да се хранят здравословно.Лично на мен най-вкусно ми е сутрин да закуся с топла баничка + плодово мляко...Сори,ама аз избирам кво да ям...Пък и ако спортуваш или полагаш минимални усилия (коремни преси,каране на колело и тн.) можеш да запазиш фигурата си..
Schranz music is my world !
Много добро решение по принцип, но понеже все пак става въпрос за България е абсолютно безсмислено, защото никой няма да му обърне внимание и мазнотиите ще се купуват от други места.
No man for any considerable period can wear one face to himself and another to the multitude, without finally getting bewildered as to which may be the true.
И какво от това?Като ги забранят в даскало,ще ходим да си купуваме в магазина пред даскало.Или какво,ще ми забранят да ям?!То и без това няма голям избор за храната в даскало..
Добре, да приемем, че ги забранят и започнат да се продават плодове и зеленчуци. И кво - да си купя един домат и да започна да го ям ей така лиА и не разбирам аз как ще се наям само с някакъв плод? ... Ама въпроса ми е кво ги бърка тия аз колко мазни банички ям на ден, колко съм здрава и колко съм дебела?...
Ще ям каквото си искам! Боже, хората в училище пушат пред самото училище или на оградата до двора му, има и такива, които се друсат, а тия тъпанари са се загрижили дали ядем банички или моркови за закуска!![]()
Никой не може да ме спре да ям чипс в голямото. Аз за сандвич, баничка или нещо подобно не мога да се вредя и остава само един магазин, в който продават вафли и чипсове, пък чат-пат и някой плод. Вместо да оправят училищата, ще ни карат и да гладуваме. Ебати идиотите.
ясно е,че е полезно и плод да се хапне или заленчук,ама да забранят всичко и да оставят само моркови и ябълки е смешно.аз както съм от 8 до 3 на даскало ще ми е много забавно да се "нахраня" с две ябълкипоне да бяха измислили да правят хубави и топли закуски вместо чипсове и странни на вид и миризма съмнителни тестени боклуци,а не да махнат всичко и да ни оставят да гладуваме.
![]()
МОМИЧЕ СЪМ!!!
Първо:И да забранят тея храни,те пак ще се носят само,че от вкъщи...Няма смисъл.
И второ:Защо не ни направят междучасието по-голямо,та да можем да се нахраним като хората,а не да се тъпчем като прасета за 20 минути?!![]()