.
Отговор в тема
Страница 2 от 2 ПървиПърви 12
Резултати от 26 до 35 от общо 35
    То това за османското присъствие се появило при комунизма не ,че комунистите са го наложили ,но тогава е измислено това понятие.
    brd.blog.bg

brd.bulboard.com

Цитирай Първоначално написано от kristo
    Може и да не си родоотстъпник, но си тотален песимист и предпочиташ тоталното самобичуване и самокритикуване чрез опетняване на всичко българско пред това да кажеш стига толкова, ние не сме нито по-тъпи, нито по-прости от другите народи, да запретнем ръкави, да се обединим и работейки здраво, да си оправим държавата...

Не предпочитам никакво самобичуване и не търся самокритикуване, поради факта, че не обобщавам себе си към онази маса от хора, които се самокритикуват по някакъв начин, че са българи. А също така тук, приятелю, не правих съпоставки между нас и другите народи, някъде да виждаш да съм казал, че сме прости?

Но не, по-лесно е да се плюе и критикува, нали? По-лесно е да казваш, че българите не ставаме за нищо пред това да видиш и собствените си грешки, не само на "останалите българи" и да кажем имаме сили, можем, трябва само здрава работа и ново политическо статукво.

Относно тоталната ти историческа неграмотност, нямам какво да кажа, освен, че като историк ако съм ти учител по история за тези ти пълни незнания и тоталното омаловажаване и изопачаване на българската история ще ти пиша двойка без да ми мигне окото...

Иначе, пич ти си луд да ми обясняваш, че се самозаблуждавам в историческите факти, все пак съм ги учил в съвременно Българско училище, нали сме по-умни, от трябва да следва, че образованието е перфектно и много учим, хм? Добре, ако си прав в тезата си за тоталната ми историческа неграмотност, то действително следва, че сегашните младежи като мен, сме пълни профани и в действително незаинтересоваността на правителството (и бивши, и сегашни) към образованието ни е форма на чист геноцид. Мислиш ли, че нещо може да се направи по въпроса, след като процеса се засилва и явно много скоро държавата ни може и да си отиде? Тогава на кой ще прехвърлиш вината, на всички, на себе си, на управниците или пък на мен?

Как може да си толкова награмотен по история, не ми е ясно. Ти от българската история да знаеш нещо друго освен това, че сме били пет века под турско "робство"? Или е по-лесно да виждаш само лошото и това, което принизява националното ни самочувствие и достойнство и затова да кажеш гледай другите колко са велики, а ние за нищо не ставаме?

Ми те в училище само на това ни учат! Факт.

А дори не знаеш, че българите дори пет века под турска власт, не сме били роби, напротив, имало е български чорбаджии, които са имали турски аргати, ама какво пък да обяснявам точно на теб, безсмислено е...

Именно, предпочиташ да си кажеш "безмислено е" от колкото да дадеш понятие да се разбере от непросветените. В случая аз мислех, че щеше да почувстваш патриотично усещане опитвайки се да убеждаваш някого в идеята си обаче ти си сам патриот, ако разбирасе ти е ясно за какво говоря. Тоест, сам предпочиташ да си си патриот следователно за теб ползата от това е, че изпитваш самозаблудата, че има ползва в това да се правиш на патриот.

Или пък да ти обяснявам, че българите сме единственият народ в Европа, който е имал три свои държавни формирования, едно от който е нашата, Дунавска България, която съществува повече от 1300 години...

Къде сме съществували 1300 години, вече направих груба калкулация и ти казах, поне с всеизвестните факти. Ред ти е да извадиш доводи, които да подкрепиш по лесноразбираем начин, за да ми докажеш, на мен и цялата аудитория от такива като мен, къде е съществувала нашата държава на картата за тези 1300 години. Или просто за периода от тези години за колко пъти изобщо е била на картата?

Или пък че българската култура е в основата на европейската, че българите сме създали писменост и език, чрез които сме ограмотили половин Европа... Да изброявам ли още "реалисте" и "разбирачо"?

А къде е културата ни днес и в каква форма се изразява? Или я няма вече именно заради "реалистите" и "разбирачите" като мен, всезнайко??

И точно ще ти кажа какъв ни е проблема на днешните българи, та да не бъда обвинен пак че говоря за великото ни минало, а не виждам настоящето, което е никак не велико...

Проблема е точно в твоето мислене, което е мислене и на едно 80% от българите, а то е тотално пораженческо и примиренческо мислене, което ни докара точно до това, за което говориш, да се харесва една циганска отрепка като Азис и не само това. И това да сме тотално обезкървени и да сме се предали. Е, с мислене като твоето България никога няма да се оправи, а твоето мислене е изцяло по вкуса на сегашните ни управници.

И само ще завърша, че с такова мислене като твоето, България няма и след 1000 години да се оправи ако изобщо я има дотогава... Защото такова мислене като твоето ражда отчаянието сред българския народ, деморализацията, изпростяване, липсата на историческа памет... А при теб особено последното е много, много силно изразено.

Нали знаеш, един народ който не си знае миналото, няма бъдеще... Е, това важи в пълна сила за теб - ти не знаеш българската история, тръгнал си за по-доброто бъдеще на българския народ да говориш, не се ли усещаш, че стана тотално смешен с изключително некомпетентния си коментар само с цел да ни "убедиш" колко няма смисъл нищо да се прави и че единственото което трябва да направим е да бягаме от България и да я оставим в устата на зверовете?

Един народ, който живее с миналото или се надява на бъдещето, значи е с кофти настояще и без изгледи за светло бъдеще изобщо.

Е, ти бягай, щом си примирен и не можеш да се бориш, но мен и доста хора като мен никога не можеш да ни убедиш, че трябва да се махаме от България, щото не сме били европейци, а точно ние българите сме сред първите европейци... Както и да е, казах ти каквото имах да ти кажа за момента, да не се връщам към историята, която ти е изключително слабо място.

Какво като сме едни сред първите, като сега сме едни от "последните" в Европа?

И само ще ти кажа какво означава етнонима българин - означава човек от благородническо потеклно, ходи се ограмоти и тогава пак пускай неуместни коментари момко...

Достатъчно! Край на дискусията и заседанието!

Цитирай Първоначално написано от iskam_zele
    Може и да не си родоотстъпник, но си тотален песимист и предпочиташ тоталното самобичуване и самокритикуване чрез опетняване на всичко българско пред това да кажеш стига толкова, ние не сме нито по-тъпи, нито по-прости от другите народи, да запретнем ръкави, да се обединим и работейки здраво, да си оправим държавата...

Не предпочитам никакво самобичуване и не търся самокритикуване, поради факта, че не обобщавам себе си към онази маса от хора, които се самокритикуват по някакъв начин, че са българи. А също така тук, приятелю, не правих съпоставки между нас и другите народи, някъде да виждаш да съм казал, че сме прости?

Но не, по-лесно е да се плюе и критикува, нали? По-лесно е да казваш, че българите не ставаме за нищо пред това да видиш и собствените си грешки, не само на "останалите българи" и да кажем имаме сили, можем, трябва само здрава работа и ново политическо статукво.

Относно тоталната ти историческа неграмотност, нямам какво да кажа, освен, че като историк ако съм ти учител по история за тези ти пълни незнания и тоталното омаловажаване и изопачаване на българската история ще ти пиша двойка без да ми мигне окото...

Иначе, пич ти си луд да ми обясняваш, че се самозаблуждавам в историческите факти, все пак съм ги учил в съвременно Българско училище, нали сме по-умни, от трябва да следва, че образованието е перфектно и много учим, хм? Добре, ако си прав в тезата си за тоталната ми историческа неграмотност, то действително следва, че сегашните младежи като мен, сме пълни профани и в действително незаинтересоваността на правителството (и бивши, и сегашни) към образованието ни е форма на чист геноцид. Мислиш ли, че нещо може да се направи по въпроса, след като процеса се засилва и явно много скоро държавата ни може и да си отиде? Тогава на кой ще прехвърлиш вината, на всички, на себе си, на управниците или пък на мен?

Как може да си толкова награмотен по история, не ми е ясно. Ти от българската история да знаеш нещо друго освен това, че сме били пет века под турско "робство"? Или е по-лесно да виждаш само лошото и това, което принизява националното ни самочувствие и достойнство и затова да кажеш гледай другите колко са велики, а ние за нищо не ставаме?

Ми те в училище само на това ни учат! Факт.

А дори не знаеш, че българите дори пет века под турска власт, не сме били роби, напротив, имало е български чорбаджии, които са имали турски аргати, ама какво пък да обяснявам точно на теб, безсмислено е...

Именно, предпочиташ да си кажеш "безмислено е" от колкото да дадеш понятие да се разбере от непросветените. В случая аз мислех, че щеше да почувстваш патриотично усещане опитвайки се да убеждаваш някого в идеята си обаче ти си сам патриот, ако разбирасе ти е ясно за какво говоря. Тоест, сам предпочиташ да си си патриот следователно за теб ползата от това е, че изпитваш самозаблудата, че има ползва в това да се правиш на патриот.

Или пък да ти обяснявам, че българите сме единственият народ в Европа, който е имал три свои държавни формирования, едно от който е нашата, Дунавска България, която съществува повече от 1300 години...

Къде сме съществували 1300 години, вече направих груба калкулация и ти казах, поне с всеизвестните факти. Ред ти е да извадиш доводи, които да подкрепиш по лесноразбираем начин, за да ми докажеш, на мен и цялата аудитория от такива като мен, къде е съществувала нашата държава на картата за тези 1300 години. Или просто за периода от тези години за колко пъти изобщо е била на картата?

Или пък че българската култура е в основата на европейската, че българите сме създали писменост и език, чрез които сме ограмотили половин Европа... Да изброявам ли още "реалисте" и "разбирачо"?

А къде е културата ни днес и в каква форма се изразява? Или я няма вече именно заради "реалистите" и "разбирачите" като мен, всезнайко??

И точно ще ти кажа какъв ни е проблема на днешните българи, та да не бъда обвинен пак че говоря за великото ни минало, а не виждам настоящето, което е никак не велико...

Проблема е точно в твоето мислене, което е мислене и на едно 80% от българите, а то е тотално пораженческо и примиренческо мислене, което ни докара точно до това, за което говориш, да се харесва една циганска отрепка като Азис и не само това. И това да сме тотално обезкървени и да сме се предали. Е, с мислене като твоето България никога няма да се оправи, а твоето мислене е изцяло по вкуса на сегашните ни управници.

И само ще завърша, че с такова мислене като твоето, България няма и след 1000 години да се оправи ако изобщо я има дотогава... Защото такова мислене като твоето ражда отчаянието сред българския народ, деморализацията, изпростяване, липсата на историческа памет... А при теб особено последното е много, много силно изразено.

Нали знаеш, един народ който не си знае миналото, няма бъдеще... Е, това важи в пълна сила за теб - ти не знаеш българската история, тръгнал си за по-доброто бъдеще на българския народ да говориш, не се ли усещаш, че стана тотално смешен с изключително некомпетентния си коментар само с цел да ни "убедиш" колко няма смисъл нищо да се прави и че единственото което трябва да направим е да бягаме от България и да я оставим в устата на зверовете?

Един народ, който живее с миналото или се надява на бъдещето, значи е с кофти настояще и без изгледи за светло бъдеще изобщо.

Е, ти бягай, щом си примирен и не можеш да се бориш, но мен и доста хора като мен никога не можеш да ни убедиш, че трябва да се махаме от България, щото не сме били европейци, а точно ние българите сме сред първите европейци... Както и да е, казах ти каквото имах да ти кажа за момента, да не се връщам към историята, която ти е изключително слабо място.

Какво като сме едни сред първите, като сега сме едни от "последните" в Европа?

И само ще ти кажа какво означава етнонима българин - означава човек от благородническо потеклно, ходи се ограмоти и тогава пак пускай неуместни коментари момко...

Достатъчно! Край на дискусията и заседанието!
    Абе "умника", явно ставаш само затова да ядеш зеле, за друго не. Не знаеш ли как се цитира, та си цитирал толкова неграмотно? Ще излезе, че и абзаците в червено съм ги написал аз, а не ти така както си цитирал. Ама сега да хвана да те уча и как се цитира ли? Не, благодаря. Иначе нямам и намерение да водя дискусия точно пък с теб. Излишно е да обяснявам наистина на профани това и онова, продължавай да плюеш по България и българския народ щом така ти става по-леко на душата, ти си убавец...

Абе "умника", явно ставаш само затова да ядеш зеле, за друго не. Не знаеш ли как се цитира, та си цитирал толкова неграмотно? Ще излезе, че и абзаците в червено съм ги написал аз, а не ти така както си цитирал. Ама сега да хвана да те уча и как се цитира ли? Не, благодаря. Иначе нямам и намерение да водя дискусия точно пък с теб. Излишно е да обяснявам наистина на профани това и онова, продължавай да плюеш по България и българския народ щом така ти става по-леко на душата, ти си убавец...
    Ума и твоя май сече като бръснач, колега, така че моля да се успокоите. Това, че съм Ви затапил действително си проличава от изразената агресия в последния Ви пост. И ооо, "умнико" разбираш ли, че изобщо не ме интересува прилежно ли ти изглежда начина, по който цитирам. Това, че се стараеш да пишеш прецизно изобщо не те прави по-умен, по-информиран, по-интелигентен и висш от нас, тези които остават за вас "профани". А това, че Вие най-вероятно си варите зимнина от компоти с кисело зеле или други кулинарни селски ястия, не значи, че аз и останалите правят същото. Все пак не всички сме от село. Просто почувствах някаква лека индиректна обида от това да ми кажете, че ям кисело зеле.

Хайде да ти е леко и на твойта душа, с пожеланието да можеш да си спестиш поне за 30-35 години пари достатъчни, за да си купиш собствено жилище. Аз пък предпочитам да замина някъде, където за 2 години мога да си спестя пари, за да си купя Къща. Всеки да си гони мечтите.

Да бе, ти ме затапи, не мога да не си призная, с тея зелеви аргументи направо ми разби детската фантазия

Честно наистина не си струва да се спори с всеки такъв като тебе, спорил съм в този форум с поне 5-6 човека от твоята черга и се убедих, че с радиоточката, тоест ВЕФ-а е излишно да се спори, няма смисъл.

И като искаш, ходи в чужбина, разбираш ли, че никой няма да реве за тебе и да вика "не, недей, стой си тука, не можем без тебе".

Иначе за моят живот не се тревожи, лесно или трудно малко по малко си го уреждам и се чувствам добре, уверен в силите и възможностите си и вярвам, че макари трудно, ще постигна нещо в живота си и то точно в България, без да ходя да мия чиниите на чужденците. Знам, че ще ми е много трудно, но аз и не искам да ми и чак толкова лесно, то в живота трудните неща понякога са по-ценни отколкото лесните.

Иначе не се срамувам да си призная, че имам селска жилка по бащина линие, е и? То това не е обидно, точно селяците като теб говорят най-много за селянията и я "заклеймяват", точно щото са най-големите селяци и си мислят, че като са от София и живеят в най-великия град на света и всички извън София едва ли не не са хора. Та българското село по принцип е изконен пазител на традиционните български ценности и до голяма степен на българските патриотични идеи, така че бъди благодарен на българското село вместо да го плюеш. Щото тея зеленчуци и плодове, дето ги ядеш, сиренето, кашкавала, салама, почти всичко идва от селото

А иначе не бях чувал за компот от кисело зеле, тва е нещо ново за мене, явно ти ядеш такова, аз не ям. Как е, вкусно ли е ?

Да бе, ти ме затапи, не мога да не си призная, с тея зелеви аргументи направо ми разби детската фантазия

Честно наистина не си струва да се спори с всеки такъв като тебе, спорил съм в този форум с поне 5-6 човека от твоята черга и се убедих, че с радиоточката, тоест ВЕФ-а е излишно да се спори, няма смисъл.

И като искаш, ходи в чужбина, разбираш ли, че никой няма да реве за тебе и да вика "не, недей, стой си тука, не можем без тебе".

Иначе за моят живот не се тревожи, лесно или трудно малко по малко си го уреждам и се чувствам добре, уверен в силите и възможностите си и вярвам, че макари трудно, ще постигна нещо в живота си и то точно в България, без да ходя да мия чиниите на чужденците. Знам, че ще ми е много трудно, но аз и не искам да ми и чак толкова лесно, то в живота трудните неща понякога са по-ценни отколкото лесните.

Иначе не се срамувам да си призная, че имам селска жилка по бащина линие, е и? То това не е обидно, точно селяците като теб говорят най-много за селянията и я "заклеймяват", точно щото са най-големите селяци и си мислят, че като са от София и живеят в най-великия град на света и всички извън София едва ли не не са хора. Та българското село по принцип е изконен пазител на традиционните български ценности и до голяма степен на българските патриотични идеи, така че бъди благодарен на българското село вместо да го плюеш. Щото тея зеленчуци и плодове, дето ги ядеш, сиренето, кашкавала, салама, почти всичко идва от селото

А иначе не бях чувал за компот от кисело зеле, тва е нещо ново за мене, явно ти ядеш такова, аз не ям. Как е, вкусно ли е ?
    Никъде не съм казал, че съм от "най-великия град" въпреки, че позна че съм от София. Но това, че набутваш темата "София с/у провинцията" като някакъв аргумен в цялата дискусия само доказва, че по отношение на софианците се чувстваш провинциалист, нещо което е основен комплекс на повечето такива като теб. Но нека не настъпваме сега селското ти самочувствие и да не размиваме темата с безмислени спорове. За мен ти си просто един темерут, който още не осъзнава, че живее в илюзия за велико минало и хубаво бъдеще, а ако се огледа добре около себе си ще стъпи бързо бързо на земята. Никой не е казал, че като отидеш в чужбина обезателно ще вършиш черна работа. Човек просто има правото да избира къде да живее и да прецени къде е ценен повече. Границите са отворени, възможностите за умните хора навън са хиляди. А и в крайна сметка, човек от хубаво не бяга, нали? Точка на дискусията и край на заседанието!

Никъде не съм казал, че съм от "най-великия град" въпреки, че позна че съм от София. Но това, че набутваш темата "София с/у провинцията" като някакъв аргумен в цялата дискусия само доказва, че по отношение на софианците се чувстваш провинциалист, нещо което е основен комплекс на повечето такива като теб. Но нека не настъпваме сега селското ти самочувствие и да не размиваме темата с безмислени спорове. За мен ти си просто един темерут, който още не осъзнава, че живее в илюзия за велико минало и хубаво бъдеще, а ако се огледа добре около себе си ще стъпи бързо бързо на земята. Никой не е казал, че като отидеш в чужбина обезателно ще вършиш черна работа. Човек просто има правото да избира къде да живее и да прецени къде е ценен повече. Границите са отворени, възможностите за умните хора навън са хиляди. А и в крайна сметка, човек от хубаво не бяга, нали? Точка на дискусията и край на заседанието!
    А за мен ти си просто една зелева глава, нищо друго

Иначе селско самочувствие нямам, на село никога не съм живял и нямам нищо общо с него. От Пловдив съм, един град, който в момента е доста по-напред в развитието си от прехвалената ти София, в която едно 50-60% са хора от околните села и градове. То и затова като дойдат събота и неделя София се опразва, защото повечето "софиянци" си отиват по родните места. Иначе нямам нищо против София и софиянци, дразня се само на тези селяни, които от 5-10 години живеят в София и се правя на най-големите софиянци и говорят против "провинициалисти"... Ако Пловдив е провинция, значи аз съм Осама бин Ладен, ела в Пловдив да видиш как града процъфтява в последните години, а вашата кметица Бойка Борисова изобщо не може и боклуците да си оправи като хората, щото е много кадърна и умна иначе

Иначе няма какво да си правя илюзия за велико минало на България, то просто си е било такова, това, че ти не искаш да го виждаш като велико, си е твой проблем, това говори само по-зле за тебе. Сигурно Съединените щати, дето са на някакви 200 години имат по-велика история от България, която е с над 1300 години държавност само! Но на профани като теб какво ли да разправям, ти елементарни факти от българската история не знаеш, да тръгвам да те ограмотявам сега, няма смисъл...

И да, смятам, че българската история е една необходима основа за възраждането на българския патриотичен дух и за самосъзнанието на българите, така както е станало под османско иго с "История Славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Оттам и за възраждането на България.

А ти отивай в чужбина, пак ти казвам, изобщо нямам намерение да те спирам, даже напротив, точно заради такива философи и умници като теб я докарахме до под кривата круша. Нямам против да се реализираш там, пожелавам ти го! Само не знам какво се опитваш да изтъкнеш с това. Аз ще постигна доста повече от теб ако успея в тези трудни и неблагоприятни условия, каквито са в България, да се реализирам точно тук, именно в България. И ще успея да ти кажа, защото никога не се предавам и не се плаша да поемам рискове.

А колко голям умник и мъж си се вижда от това, че гледаш да избягаш от трудностите в България, защото си страхливец и мишок и не ти пука за останалите ти сънародници. Предпочиташ да работиш за чужда страна, да й плащаш данъци и да спонсорираш икономиката й по този начин, а не тази на България. Така че ти си ми изцяло ясен.

А това, че много бързо искаш да сложиш край на спора и дискусията, нормално, защото нямаш никаква реални аргументи за да ме обориш и затова прибягваш до определения като "селяндур" и "темерут", които показват комплексарщината ти и слабостта ти... Наистина нямаш никаква аргументи освен заучени фразички, дето си ги чул оттук-оттам и ги преповтаряш като папагал без да мислиш със собствената си глава и без да си прочел през живото си някоя смислена книга. Нито пък си достатъчно наясно с политическата ситуация в България. Затова и само това ти остава- да вариш компот (както сам се изразяваш) от клисело зеле.

А за мен ти си просто една зелева глава, нищо друго

Иначе селско самочувствие нямам, на село никога не съм живял и нямам нищо общо с него. От Пловдив съм, един град, който в момента е доста по-напред в развитието си от прехвалената ти София, в която едно 50-60% са хора от околните села и градове. То и затова като дойдат събота и неделя София се опразва, защото повечето "софиянци" си отиват по родните места. Иначе нямам нищо против София и софиянци, дразня се само на тези селяни, които от 5-10 години живеят в София и се правя на най-големите софиянци и говорят против "провинициалисти"... Ако Пловдив е провинция, значи аз съм Осама бин Ладен, ела в Пловдив да видиш как града процъфтява в последните години, а вашата кметица Бойка Борисова изобщо не може и боклуците да си оправи като хората, щото е много кадърна и умна иначе

Всъщност дълбоко съжалявам, че изобщо казах от къде съм. Още в предишния си пост казах, че не искам да го обръщаме на "София с/у провинцията", но ми е все тая. Няма какво да те убеждавам в неща, които един темерут като теб не може да побере в задръстената си тиква.
    Да, Пловдив е красив град, но далеч няма по-малко проблеми от София и без това. Столипиново все пак си е ваш квартал, а да не забравяме, че това е най-голямата циганска махала в цяла България. Каквито и минуси да има столицата, факт е че всички от провинцията драпате да дойдете тук. Но отново апелирам към това да не размиваме темата. Достатъчно с това кой от къде.

Иначе няма какво да си правя илюзия за велико минало на България, то просто си е било такова, това, че ти не искаш да го виждаш като велико, си е твой проблем, това говори само по-зле за тебе. Сигурно Съединените щати, дето са на някакви 200 години имат по-велика история от България, която е с над 1300 години държавност само! Но на профани като теб какво ли да разправям, ти елементарни факти от българската история не знаеш, да тръгвам да те ограмотявам сега, няма смисъл...

А за 1300 години посторили ли сме дори една космическа совалка?

И да, смятам, че българската история е една необходима основа за възраждането на българския патриотичен дух и за самосъзнанието на българите, така както е станало под османско иго с "История Славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Оттам и за възраждането на България.

А ти отивай в чужбина, пак ти казвам, изобщо нямам намерение да те спирам, даже напротив, точно заради такива философи и умници като теб я докарахме до под кривата круша. Нямам против да се реализираш там, пожелавам ти го! Само не знам какво се опитваш да изтъкнеш с това. Аз ще постигна доста повече от теб ако успея в тези трудни и неблагоприятни условия, каквито са в България, да се реализирам точно тук, именно в България. И ще успея да ти кажа, защото никога не се предавам и не се плаша да поемам рискове.

Ами успех желанието ти да се сбъдне на пук на трудните и неблагоприятни условия! И все пак не знам какво значимо нещо ще се опиташ да постигнеш тук. Отново ми е през кура, че малцина успяват да се реализират и тук. Да, може и да успяват, но по правило все са връзкари, а и са малко успели. Нека не отричаме, че възможностите за специализация в САЩ например, дори с твоя предмет история, са далеч по-големи, направо хиляди пъти по-огромни от тези, които можеш да получиш в България. И си прав, тук в родината ни е мястото, където човек може да го докара в повечето случаи под кривата круша.

А колко голям умник и мъж си се вижда от това, че гледаш да избягаш от трудностите в България, защото си страхливец и мишок и не ти пука за останалите ти сънародници. Предпочиташ да работиш за чужда страна, да й плащаш данъци и да спонсорираш икономиката й по този начин, а не тази на България. Така че ти си ми изцяло ясен.

Изобщо ми е през кура за това чия икономика "спонсорирам" и ми е отново през оная работа за всичките ми сънародници. Че с какво съм длъжен на съседите от блока ни да кажем, та да се налага да им платя задълженията към топлофикацията, за да не вземат да спрат моята топла вода? Ами в реалността се очертава да я спират независимо дали АЗ си плащам данъците редовно, заради чужди задници, които ТИ определяш като твоите любящи "сънародници". Не съм страхливец, нито мишок поради факта, че ако един ден имам деца ще искам да им осигуря щастливо детство, да няма нищо което да им липсва. Не че мога да кажа, че си ми ясен, колкото и аз съм на теб, но по думите ти мога да те определя единствено като мазохист. Ако за теб е подвиг това да останеш някъде, където едвам свързваш двата края, но с цел да кажеш "Ето, вижте, аз ОСТАНАХ и се БОРЯ" с цената на това да не можеш да си позволиш да изхранваш децата си пълноценно или изобщо да имаш такива, еми ЕВАЛА, пич! Успяваш значи!

А това, че много бързо искаш да сложиш край на спора и дискусията, нормално, защото нямаш никаква реални аргументи за да ме обориш и затова прибягваш до определения като "селяндур" и "темерут", които показват комплексарщината ти и слабостта ти... Наистина нямаш никаква аргументи освен заучени фразички, дето си ги чул оттук-оттам и ги преповтаряш като папагал без да мислиш със собствената си глава и без да си прочел през живото си някоя смислена книга. Нито пък си достатъчно наясно с политическата ситуация в България. Затова и само това ти остава- да вариш компот (както сам се изразяваш) от клисело зеле.

Мисля, че МИЗЕРИЯТА тук в България е достатъчно силен аргумент, че да накара един трезвомислещ човек да си извади единствено от него достатъчно изводи, които да го накарат да замине. За мен няма значение къде живея, стига да ми е хубаво и широко около врата!!! Сега си мий устата и си лягай!
    Пп. Мога да цитирам! Просто е малоумие да коментирам в цитат всяко твое изречение. Така ми е по-лесно просто.

Ех, господин зелева глава, за пореден път се опитваш да се правиш на оригинален със съжденията си, но само ставаш все по-смешен, жалък, и показваш истинската си същност особено с изречението "през оная работа ми е за сънародниците ми"... После не ми обяснявай, че нямам право да обвинявам теб и такива като теб за сегашното трагично положение на България. Но въпреки всичко, колкото и да е зле в момента, когато револьовците, мрънкачите, и мързеливците като теб се изселят от нея, тогава за нас, нормалните българи, които искаме една по-добра България, живота в нея ще се промени към по-добро.

За пореден път показваш колко си жалък и с твърденията си, че едва ли не другите българи са ти виновни, че ти не можеш да се реализираш в България. Не, не можеш да се реализираш, защото си некадърник, щото толкова ти стига пипето, щото ти е по-лесно да обвиняваш другите вместо да видиш собствените си грешки и да си ги признаеш.

Знам, и че такива като теб решават проблема бягайки- типична реакция на страхливец- бяга от проблемите и се тупа в гърдите колко голям "мъж" е и какъв голям борец е. Явно не схващаш, че в тоя живот има и други неща освен зелените банкноти от долари, но твоята "ценностна система" и на такива като теб е тази на конете с капаци- парата и това е, всичко друго нищо не струва- Род, Родина, история и т.н. Е, пак ти казвам, такива "българи" на България не сте нужни затова стягай максимално бързо куфарите и си измитай задника от тука, че да не ти го изметем ние... Щото един ден такива помияри като теб ще ги гоним с шутовете от България.

Иначе за моя живот изобщо не се тревожи, мога да ти кажа, че в мизерия не живея, образован съм (вишист по история), имам отлична семейна среда, осигурено ми е добро възпитание, имам достатъчно осигурени елементарни удобства плюс по-сериозни такива (компютър, телевизор и т. н.), скоро ще започна работа, имам достатъчно приятели, имам хора зад гърба си на които мога да разчитам... Мисля, че никак не е малко. Мисля, че и мнозинството българи сме така, може и 400 лева на месец да получаваме, но сме достатъчно умни и пестеливи за да си спестим пари и а си сигурим компютър, телевизор и дори кола, както и жилище даже. Ако не, има си кредити и пак можеш да си ги осигуриш, така че когато човек е умен и прагматичен, може и с по-малко пари да си осигури определени удобства. А това за стандарта на живот- не се тревожи, на пук на тебе и омразата ти към редовия българин и това ще се промени в положителна насока и доходите ни при едно по-добро правителство, което предстой да ни дойде на власт, ще се увеличат.

И накрая ще завърша пак с историческата част, която ти пак изключително награмотно (всъщност типично за човек, който очевидно нищо не е прочел през живота си и годините му в училище са пропиляни напразно, сигурно в драскане по чиновете) се опитваш да коментираш. Драга зелева кратуно, драги зелев мозък, културата и цивилизацията се градят не на това, че си построил някаква совалка, а на това дали си създал писменост, език, култура както сме направили ние българите, създавайки славянобългарската писменост и българския език, въз основа на които се е създала и старобългарската култура. И благодарение на писмеността и езика, които ние българите създадохме, ограмотихме целия славянски свят (тоест половин Европа), схващал ли или зелевото ти мозъче, пълно със зелева чорба не може да схване? Айде ходи стягай багажите за америка, че те чакат строежите, кенефите и чиниите, разбрах, че търсели общи работни... Айде готви се "философче", че те чака къртовски труд за да си осигуриш някакви пари, които опеределено са много за българския стандарт, но по принцип за работата, която ще свършиш ще се окажат твърде малко... А за американските стандарти направо мизерни и жълти стотинки. Е, ти може да си останеш доволен, нямам против...

Форумите са си форуми, споровете са си спорове, обидите са си обиди. Ще се опитам да не се включвам там, където не ми е работа, защото най-много да отнеса някой цветущ термин. Предпочитам обаче да изкажа мнението си по някои въпроси, без да влагам лични нападки и да предизвиквам бунтове.

По въпроса за изброените митове:
    1 - Според мен теорията за това България да е разграбена преди идването на демокрацията не е напълно невъзможна. Комунизма е една работеща идея, която макар да пада в България, успява да създаде един доста затворен кръг; една доста добре работеща машина; едно общество, чиито нужди се задоволяват, в замяна на труда му, при това без заплащане. Абсолютно невъзможно ли е да се приеме, че при наличие на общество, не нуждаещо се от финансова компенсация за работата си, тази държава може да използва тези пари, да ги инвестира, загуби, открадне, обезцени или проиграе по какъвто и да е начин (не казвам че ме бива в икономическите терминологии, опитвам да го давам по смисъл).
    2 - Патриот или не Слави Трифонов, дори и най-големия български шоумен (някой може да отрече това, аз самия не го вярвам), господин Трифонов никога не е имал голяма тежест в общественото мнение, дори и да е скандализирал, забавлявал и възпавял обществото.
    3 - За траките нямам мнение, тук си трябва историк, който е чел исторически извори и може да даде компетентно определение.
    4 - Това ми изглежда като на друг език, затова няма да го закачам.
    5 - Бойко Борисов е п*тка. Няма какво да спорим тук.
    6 - За значението на думите рая аз от учебника по история знам че значи "по-нисш и от друга вяра", с годините учебниците се промениха много, вече не знам как определят този термин.
    7 - Самолетите са забавни
    8 - България най-стара или не, не знам, в учебниците пише че е от 681(в други 680). Дали е имало други страни тогава, оцелели и до днес, ами трябва да се задълбочим в дълбоката и описателна история и само там можем да намерим отговор.
    9 - Костов и до ден днешен показва единствено че е имал желание да краде, но не е откраднал достатъчно, а още протяга ръце към пачката. Ако не беше така, нямаше да е толкова видна и активна фигура на избори, партийни заседания и парламентарен контрол.
    10 - На кой учебник да вярвам сега. В единия наричат Симеон 1-ви Велик, в друг го наричат "Велик". Всичко опира до прекалено честото пренаписване на историята ни. Затова и най-добре да се хванем и прочетем нечия чужда история за България.

От тук започват сблъсъци и дискусии, по които искам да добавя няколко "авторски" мисли, които моето съзнание ражда посреднощ.

За турското робство. Темата е много спорна, робство или присъствие, борба за оцеляване или страх от изколване. Хората и тогава са били различни, едни са били бойци, други пораженци. Едни са били националисти, други продажници. Едни са колели турчина в балкана, други са му целували краката в Цариград. Различни хора е имало тогава, има и сега. Затова мненията са различни. Дали българското робство е било сходно с това на африканските роби в САЩ, може да се направи цяла дискусия, но в общи линии робство за мен е да те дискриминират, но не с думи, а с действия. Не говоря за полови и сексуални дискриминации, които стават модерни 19, 20 и 21 век. Говоря за стойностни неща като коленето бесенето и изнасилването на българите, или пък от друга страна за същото колене, бесене и изнасилване на чернокожите в САЩ. Тук имаме ужасните истории за турци като Емексиз Пехливан (Под Игото), но чернокожите имат своите ужасни истории за неща като Ку Клус Клан. Моят извод и за двете неща е - форма на робство, макар и в нашият случай наистина да не е имало робски дух, а както някои потребители се изразиха "непреклонност и борба за запазване на идентичност".

Относно Комунизма по-задълбочено мога да кажа няколко неща. Идеите на Комунизма са стойностни, но са прекалено неразработени и недовършени. За съжаление няма исторически пример за работещ и правилно приложен комунизъм никъде по света. Китай днес е изключение, макар комунистическа, идеята там е изцяло националистическа. Там има родолюбие, трудолюбие и себеотдаване.
    Комунизма в България не се получава по една моя идея. Според мен това е политика на силната страна с огромната територия, голямото население и богатите ресурси и финанси. България и тогава и сега е неподходяща за този режим, защото погледнато от компютърна гледна точка "не покрива минималните системни изисквания", да не говорим за липсващ човек, който да работи с програмата, дори тя да проработи. Съгласете се едно е комунизма на Ленин и Сталин, друго е комунизма на Мао Дзъдун, съвсем друго на Бай Тошо. Дори и защитник на идеята, Тодор Живков няма нито осанката, нито силната ръка на този, който да прилага идеята.

Колкото до България днес, споделих няколко свои идеи в подобна тема, а тук ще споделя малко по-задълбочено някои мои наблюдения защо "не се оправяме". Българинът е леко заблуден в някои неща. Заблуден е в историята си и не я познава такава каквато е, причините за това вече ги споменах - ежегодно пренаписване и изменяне, неправилно поднасяне и най-вече гавра. Примери са жалките ни военни паради - три роти войничета, един табун политици и куче по средата на площада, което си ближе топките. Даже един мол отваря врати с повече фоьйерверки, от колкото се гърмят на военния парад.
    Българинът е заблуден за света и е крайно консервативен спрямо него. Не може да изискваш от света да те приеме, ако ти сам не го приемаш. Не всеки мургав португалец по магия се превръща в циганин, само защото така е харесало на българина. (реална случка от телевизионния експеримент големия брат, който лично според мен трябва да се преименува на голяма българщина)
    Българинът е заблуден относно неща като култура, изкуство, музика, религия. Липсва му възпитание, ценности, идеи и морал. Щастието му идва на масата с ракия, салата и мач. Българинът не признава авторитет на неща като полиция и полицаи, училища и учители, болници и лекари, и на същото учи децата си.
    Кога ще се промени България ? Безмислен въпрос, България се променя, просто българина е свикнал да не вижда ставащото и да не вярва на нищо. Малко ли са западните коли, които всеки ден влизат в България, марковите стоки и магазини, които отварят врати в столицата и не само. Малко ли са вече трите стабилно утвърдени мобилни оператора, и огромния пазар от мобилна техника, която буквално всеки първи има. Малко ли са прескъпите магазини за облекла, които всяка година отварят врати за млади абитюренти, хвърлящи стотици левове за нещо, което ще носят по малко от 24 часа. Малко ли са моловете, мегамаркетите, магазините за техника. Нима всичко това е за онази богата свръхкласа, която е незначителна част от обществото. Цените на алкохол и цигари скачат, а купуването им продължава. Цените на услуги скачат, но нуждата от тях нараства. Истината е че вярваме го или не България се развива и с малки, но стабилни стъпки се приближава леко по леко към определението на "място в което искам да живея". Трябва ли да виждаме само лошото и неуспехите, при положение че можем да видим всичко това.

Нима всички тези спорове и обиди в тази тема не са типичен пример на обществото, интелигентни, но озлобени млади хора, които ядосани на едно или друго, или дори един на друг, изливат литри отрова и агресия, в защита на правотата си... Не отричам идеите, отричам единствено методите, по които се поднасят.
    Ich fang ein Bild von dir
    Und schlie

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си