- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Наглост безбожна....имат ли право сервитиьорките ....
аз не разбрах, защо трябва да се съобразяваш с колегите си селяндури?
ако това е тяхна практика - ок, на теб нищо не ти пречи да си връщаш ресто
виж, ако това е нареждане на управителя, ми е ясно колко е квалитетно заведението, с тая селска политика![]()
Тези цени нарочно и хитро са измислени така. На психологична основа, ако мога така да се изразя (1.99 , 50.99, 1.29). Когато човек види подобна сума обикновено си казва, че не е толкова скъпо. Защото макар разликата да е само една стотинка, много по-добре звучи (и по-малко), че трябва да дадеш 50.99, а не 60 лева.Първоначално написано от Raybeez
Valkyrie : Напълно разбирам какво имаш предвид - това е политиката на заведението. Аз лично не ходя на така наречените елитни /мутренски заведения именно поради тази причина. Не съм съгласна с тази политика. Какъвто и да си нямаш право да ти одържат без да те попитат. Не бих искала да ми се налага и да гоня сервитьорката за 20ст.
И тук съм много съгласна с мнението на Raybeez , който - цитирам :
А да имаш претенции и да мишкуваш на дребно с разни стотинки в стил ВС Телешоп и кварталната бакалия е просто смешно.![]()
Естествено, че не е нареждане на управителя. НО това е практиката, установена от сервитьорите и клиентите в заведението с годините, с която аз съм длъжна да се съобразявам, защото така се работи в екип. Защото на клиентите може да им се промени отношението към другите сервитьори, защото понякога може да стане сериозен проблем, когато един се цепи от колектива и си действа на своя глава, както е решил. Колегите ми не са селяндури, напротив. Те са чудесни сервитьори, чудесни съекипници и чудесни хора, на които клиентите с удоволствие оставят бакшиш. Най-вече се съобразявам с това, защото и за мен е по-удобно и ми харесва така да стоят нещата. Всъщност, реално погледнато, няма някакви твърдо установени правила, тъй като отношението към всеки клиент е различно, сервитьорът преценява как да се държи с него, дали да се помайтапи, дали да направи някаква закачка, дали просто да се усмихва и да си изпълнява задълженията. Въпрос на психология. Колегите ми определено знаят как да си изкарват бакшиша. Колегите ми също преценяват на кого трябва да върнат до стотинка (и тук въобще не става дума за това кой как е облечен и каква кола паркира пред заведеието), но това са изключения от правилото. Иначе има други неща, които ме дразнят повече като общоприета практика в заведенията изобщо, някои от които са характерни и за нашето заведение, други - не. Например ме дразни това вечер да не се продават супи на много места (това при нас го няма). Аз не ям супи, освен шкембе, деПървоначално написано от OtherDimension
, жалко, че ние не предлагаме шкембе, щеше да е страхотно, щях да мириша постоянно яко на чесън на клиентите
, обаче желанието да изкараш пари и целта сметките - съответно оборотът - да са по-големи, не е мотив да лишаваш клиента от вечеря и приятно изкарване в заведението.
С тия си дълги мнения целя да обясня, че и на мен са ми противни сервитьорките, които с отчаяното си желание да изкарат някой лев отгоре, развалят удоволствието на клиентите си. Не съм се оплаквала от работата си, на 16 години правя повече пари на месец, отколкото майката и сестрата на мъжа ми (и двете с висше образование) взети заедно. Така че не съм се засегнала от коментарите на повечето хора тук. Пиша тия обяснения само заради мненията на някои определени хора тук, които очевидно не са разбрали добре какво искам да кажа, а съм останала с добри впечатления от тях, та искам да се оневиня.
Все пак повечето хора тук казаха, че оставят бакшиш само при добро обслужване, когато сервитьорът си върши работата страхотно. Еми, така мислят повечето клиенти, така е правилно. Аз дали разчитам само на 10-15-30 стотинки, които няма да върна на повечето си клиенти? Не мога да разчитам на тях, така няма да правя достатъчно пари, за да си плащам наема и да имам с какво да се храня. Не ги връщам не от алчност, със сигурност. Вярно е, и те помагат. Но просто ми е по-удобно да не ги върна, отколкото да ги търся тия стотинки камарата време в джоба си, а после да ги намеря на масата, като през времето на ровенето в джоба храната на други клиенти е изстивала в кухнята. Защото знам, че наистина ще ги намеря на масата, често с някой и друг лев отгоре. Такова е самото заведение - с предимно редовни клиенти и с такива, които не са дребнави, а искат да хапнат добре и да им е приятно. Едва ли 42 стотинки ще имат значение, когато си поръчал без да чакаш, напитките ти са дошли веднага, салатата също, а храната ти е сервирана топла. Така че какво друго да си мисля за хората, които малко по-нагоре ме обиждаха, освен че са дребнави?
Редакция : Наистина цените би било чудесно да са кръгли суми, но не винаги това ще е реално и възможно. Например, ако едно безалкохолно струва 1,79, може без проблем да го закръглиш на 2,00. Но ако нещо друго струва 1,39, на колко ще го закръглиш? На 1,00 и ще си на загуба? Или на 2,00 и на клиентите ще им се вижда скъпо и няма да си го поръчват, а може би дори някои от тях ще спрат да посещават заведението ти? За елитните е възможно, но за по-голямата част не е, и това определено не може да се нарече мишкуване. Не може всички заведения да са елитни. Повечето клиенти нямат възможност да дадат 4-5 пъти повече, отколкото е реалната и приемлива цена, ако ще да се чувстват като в рая в кръчмата ти. Трябва да има заведения и за нормалния клиент.
Всеки човек стои между два зъбера и пази една крачка стена. Аз виждам само моята крачка. И знам, че трябва да я защитавам... Мръднеш ли, злото ще влезе. И когато умреш, твоето тяло да заприщи вратите между двата зъбера.
Пхаха, и сега си представи следната ситуация:
Майката и сестрата на мъжа ти хапват при теб, ще им върнеш ли ресто? (И въобще няма да се съглася, че само тези, които могат да си го позволят ходят по заведенията, понякога ситуацията го налага, щеш или не щеш, никой не те пита.)
Не, ще ги почерпя.Първоначално написано от Blab
Всеки човек стои между два зъбера и пази една крачка стена. Аз виждам само моята крачка. И знам, че трябва да я защитавам... Мръднеш ли, злото ще влезе. И когато умреш, твоето тяло да заприщи вратите между двата зъбера.
интересно виждане за понятието "чудесен човек" имаш
за мен това е цигания
и ако обичаш не ме наричай дребнав затова, защото индивиди като колегите ти ми са крайно противни същества
теориите ти са крайно неубедителни, създадени само да ти защитят алчността
съжалявам, но е така
както казах, бил съм барман и знам за какво става въпрос
знам, за кои момичета бакшишът е награда, знам и такива, които се надяват това да им е втора заплата
аз, до такова ниво няма да падна
плюя на колегите ти, пък те нека са си прекрасни хора![]()
Хоу, хоу, колко интересно измъкване.Първоначално написано от Valkyrie
Обаче на подобни персони и/или техните хлапета им прибираш паричките, а? Хау куул ис дет?
Вижте ся, как да ви обясня, че си върша работата по най-добрия начин, на който съм способна, нито се оплаквам, нито клиентите се оплакват от мен.
Единият може да плюе колегите ми и да ни обвинява в алчност, другият може само мен да обвинява в алчност - нищо няма да се промени. И на мен ми се иска да променя някои неща (не това с рестото), но те са малко и съм се опитала, видях, че не става.
Това, че ще ги почерпя със сметката, изобщо не е измъкване. Така, както съм черпила приятели, познати и други хора, които са ми приятни и са идвали, когато съм в заведението. Повярвай ми, колегите ми и аз сме далеч от тая дребнава алчност, която ни приписвате. Всъщност, ако щеш вярвай. Всъщност, ако някой от вас иска да се увери очите си, ще пиша ЛС кое е заведението, нека заповяда (по възможност непредубеден, така, както отива на кафе или да хапне някъде нещо), сиурна съм, че ще се убеди, че не говоря фафли и ще ни посети пак. Ако не съм права, ще го почерпя със сметката.
На нас веднъж във Влас ни взеха 3 лева-сметката беше 7, ние дадохме 10, сервитьорът безмълвно си ги прибра и замина!![]()
![]()
![]()
kissin' you
Laugh your heart out, dance in the rain, cherish the moment, ignore the pain, live, laugh, love, forgive and forget-live`s too short to be living with regrets...
Е кво се оплакваш в Марая при сметка 37 лева и като им дадеш 50 забрави за ресто, там поне си ги заслужаватПървоначално написано от TheOtherME
![]()
Дори в ‘Панорама’ на Кемпински, когато закръглиш дадена сума преди да си уточнил сервитиора/сервитиорката (прецака ми се р-малък нещо.. после ще го оправя!) понечват да ти върнат пари докато не чуят ‘задръжте рестото’. Това само като пример за елитно заведение (по-точно ресторант). Същото важи и за ‘Ниагара’ и спирам с конкретните имена, за да не бъда затрит за реклама или нещо подобно. Работя в хотел, там също има сравнително елитен ресторант (няма да спомена името на кое да е от двете, разбира се.. нито пък ще Ви поканя да видите как е)) и практиката отново е такава. Става въпрос за място където чаша минерална вода е 2.20, като това още е доста далеч от цените на наистина елитните ресторанти. Аз в ресторанта не работя (за протокола само), но работата ми е свързана с ежедневен контакт с колегите (нарочно ги наричам така) сервитиори. В къде-къде по-малко елитни места, като например ‘У*о’, ‘Див@ка’, ‘Дон Д**ат’ отново връщат рестото докрай, освен ако клиентът не пожелае да бъде иначе. Камо ли в някаква си квартална пицарийка... Без коментар! Изцяло на мнението на Raybeez съм. Бакшиш тук (в България, за другаде – те много неща са други там) се оставя само по желание на клиента и това е доста жалък начин да си изпросиш някакъв гарантиран такъв от на практика всеки. Просто досега не сте попаднали да достатъчно подходящи клиенти, които след като видят отдалечаващият се сервитиорски задник да изчезва в далечината и невръщането на последния с рестото от, примерно, 0.49лв, да останат и не пожелаят да си отидат при никакви обстоятелства, докато не говорят лично с управителя Ви по въпроса.. и да обсъдите после дружно тази политика. Ще се случи все. Все още ли си сигурна, че наистина каниш хора от форума да видят как е ‘при Вас’, колко високо е нивото на обслужване и т.н. И би написала името на конкретната пицарийка, за която става въпрос?
Така, отново за протокола само – аз съм по-скоро от типа клиенти описани от Цвети. Стотинките докрай никога не си ги чакам с изключение на 3-4(ако не и по-малко) пъти за последните 3-4 години или откакто съм почнал да ходя, макар и рядко по заведения в общи линии(и да си плащам сметката сам.. и преди това дори пак се е случвало да оставя) и то е било наистина основателно, поне според мен тогава. Дори в най-смешната университетска, 4-то-километърска лавка съм оставял. Обикновено оставям между 10 и 20 процента от стойността на поръчката, според зависи от настроението, представянето на персонала (работил съм и аз като сервитиор навремето замалко), цялостната атмосфера, доколко съм на кеф и моментното ми финансово състояние. Като сме оставяли (в група) и 100% бакшиш, да. Аз лично чак толкова досега не мога да се сетя да съм оставял, но над 50% определено и то повече от веднъж. Просто навик, маниер.. и т.н. Едва ли съм по-богат от останалите писали дотук в темата(на този етап от повечето поради различни обст. със сигурност не съм), но и да бях това не би имало какво да е значение. Въпросът е принципен!
@Valkyrie, нима наистина си на мнение че всеки път обслужване при Вас и индивидуалното отношение към всеки един клиент (пицария.., хайде, хубаво – маса) е на достатъчно високо ниво, че бакшишът да е заслужен? Ако наистина е така, тогава защо сами добавяте такъв?
А с MusicIsTheKey също ще се съглася, че цени завършващи на .99 са по-подходящи за Teleshop или супермаркет, но.. такива има на още доста много, не чак толкова квартални местенца, поради щото.. как и беше името на онази пиеса от Добри Войников? Ааа, да – ‘Криворазбраната Цивилизация’...
Тц, тук няма да се съглася. Зависи какви (и по-точно кои) места посещаваш.;]Първоначално написано от Make_Me_Laugh
@ОtherDimension, един добър сервитиор в елитен столичен ресторант месечно от бакшиши изкарва поне 2 или 3 пъти колкото е заплатата му (за тази, на която го осигуряват пък да не говорим), а може да изкара и 5+ пъти повече, според зависи. Награда или не – доста важен елемент от месечният им доход. Дори и в кварталните пицарийки правят повече.
И стига сме нападали (някакво) 16-годишно момиче, което очевидно се налага да учи и работи едновременно. След подходящите примери и пояснения, не се и съмнявам че ще ни/Ви разбере достатъчно добре. Не че последното би променило каквото и да е.
С няколко думи: може и при Вас да е така, но не трябва да бъде. Не и тук. И е въпрос на време да си имате доста сериозни проблеми с управителя по въпроса, независимо колко квартални сте, колко кадърен е той, колко високо е нивото Ви на обслужване и т.н.;] Това е.
hahaha ti za 50 stotinki lli si daje po malko shtom ste plashtali obshto izlagash se ...
Обичам т3!!!
Окей, след мнението на Lestat357 вече се чувствам малко объркана. Въпреки че продължавам да твърдя, че не добавяме сами бакшиш от алчност. Чак вече почвам да се чудя защо го правим, но просто е така. И все пак, не ми се вижда чак такъв голям грях или кой знае какво, а и както казах, всеки има право да си търси рестото, ако иска може и да се оплаче на управителя. Аз лично не бих се притеснила в такъв случай, нали клиентът винаги има право. И да, Lestat357, обслужването е на доста високо ниво, а отношението към всеки клиент или маса е индивидуално, според преценката на сервитьора дали и как би могъл да допринесе за по-приятното изкарване на обяда/хапването/вечерта за клиента/двойката/компанията. Ако някой наистина иска да провери дали не говоря глупости, нека пише едно ЛС.
Според мен настана едно разделение с елитните заведения и кварталните кръчми или кафенета. Макар, че принцип трябва да е същия, но не е такъв.
** Както каза Lestat357, за мен най-елитно означава да почнат да ти връщат рестото, докато ти сам не кажеш да задържи такова.
Или просто да дойде да го върне наведнъж и да ми пожелае приятна вечер и аз самия да не прибера цялото ресто, а да оставя. **
Мразя и е наистина тъпо и нагло и показва какви са лами, тези дето сами си начисляват бакшиш, ама и за колкото добри да се вземат. Все пак клиента определя кой е добър и кой не. И кой заслужава и кой не.
Факт е, че най-големите нахалитети са по кафенетата. То е и разбираемо, ама все пак.. то затова 1-но нов кафене да се отвори всички други замират, щото просто хората са нямали избор докато не видят нещо ново и по-добро.
.: Всеки може да ти хване окото, но само специален човек може да хване сърцето ти! :.
╰ ☆ ╮Бори се за това, което искаш, за да може един ден да кажеш: ИСКАХ и... ИМАМ!╰ ☆ ╮
По-добре да не коментираме цените смисъл завършващите на 99 44 и тн. темата е много дълга лично аз съм се интересувал почнах с Психология на цените и мотивационната теория в маркетинга после прочетох 2 книги на тази тематика и нещата наистина изглеждат логични, далеч не става въпрос за това да им оставиш 1 стотинка повече.
Lestat357 даде наистина добро мнениеИ само за протокола да съобщя, че има сервитьори работещи в едно и също заведение, но доходите коренно им се различават единия месечно си докарва около 1000-1500 лева, другия 2 пъти повече, че и отгоре, просто всяко нещо си има чалъм
"от всякъ дърво свирка не става"
А има ли някой от вас, който предпочита мъж да им сервира, а не жена? Щото аз лично съм се сблъсквала с подобни случаи, та ми е интересно какъв е мотивът на нежеланието да ги обслужва жена?
Не, че предпочитам, но съм се убедил в едно, процента на добри сервитьори при мъжете е по-голям отколкото при жените, естествено всичко това е индивидуално, но става ли въпрос за ресторант а не за кафе/бар предпочитам опитен мъж, но иначе ми е по-приятно да общувам с жени сервитьоркиПървоначално написано от Valkyrie
![]()
Има има, срещнах една мацка дето е сомелиер от 5-6 години като скоро се завърна от Франция, ех наложи ми се да попрочета това онова за вината та да я заинтригувамПървоначално написано от Raybeez
![]()
![]()
Аз имах подобен случай...
С едни момичета ходихме да пием фрапе и накрая събираме общо пари,обаче те не бяха точно.Трябваше да ни върне 1-2 лева.Едното момиче тръгна да бърка в панталона си да види дали може да дадем точно и тая сервитьорката й вика "Леко,леко да не ти се пръснат копченцата!" и се смее...После като й дадохме парите(неточна сума) тя само каза "Ми айде не можете ли да съберете точно?Айде дееее кво седите така?!"
...След тва аз и една друга трябваше да се редим в един супер маркет половин час,за да ни развалят 2 лева?!?!!!!!! И даваме й точно парите...викаме я на масата и оная само прави някакъв знак от сорта на"Еми ше почакате!" ...Освен това,когато си поръчахме барманът извика нещо от сорта на "Глей ги тея бее!" и се изсмя много звучно.
Бахти простаците...![]()
3начи ,да започна с мойте доводи...
Та:Съгласна съм с мнението на MusicIsTheKey.
И аз съм така,понякога се разправям,но в повечето случаи не се разправям.Естествено,не позволявам да ме тъпчат и унижават сервитьори,нито никой![]()
Съгласна съм и с това:мнение. Но има и друго...сервитьорките сами са си избрали да работят това,и второ..сервитьорките взимат доста пари...само от бакшиши мои приятелки са сабирали за една вечер 200лв,в такъв случай нищо неможеш да кажеш,че взимали малко...за какво мислиш,че толкова момичета стават сервитьорки,ако ще взимат малко?...Попринцип аз не п равя въпрос до левче,даже доста често оставям бакшиши...и все попадам на добро обслужванеПървоначално написано от Bianca
![]()
По- горе споменах,че никой не ги е карал точно сервитьорки да стават.
Да,но тук не съм съгласна с мнението на Наско,защото може просто такива да са били обстоятелствата и да е нямала избор м/у кои 2-3 или 4 неща да работи,съответното момиче...Първоначално написано от NaskoKaulitz
Тук съм напълно съгласна!!!!Първоначално написано от Seducti0n
И С ТОВА СЪЩО!Първоначално написано от Seducti0n
Това е така,не само при теб но и на всякъде като цялоПървоначално написано от krem4et0
![]()
Първоначално написано от 'krem4et0'
^^ Това според мен е,защото поне 35% от клиентите се заяждат без причина...аз лично съм засичала много свестни сервитьорки,и в същото време многооо клиенти,които и да им дадеш 10 безплатни пици от най-качествените ,няма да са доволни пак,и ще са намусени и разярени.
Така,че и сервитьорките имат право да са нацупени на някои клиентиНо като цяло правилникът на почти ,да не кажа (всяка) работа е да си приветлив и усмихнат
Но и народът го разбирам... изнервен е,'ограбен' от политици и всякакви мошенници...
Ами значи,нито ти,като учителка,нито сервитьорките имате право да искате от хората,които обслужвате допълнителни пари.Това го определят само работодателите.Но и ти си имала,и си си направила своят избор КремчеПървоначално написано от krem4et0
като си избрала да учиш това ,което искаш ,и си осъзнала,че призванието ти е да бъдеш точно учителка,и заради това,че си го осъзнала,и си си направила своят избор,нямаш право да се оплакваш
Защото е можело да избереш нещо свързано с по-високи заплати...Е ...друг е въпросът,че някои хора не си избират работата,защото така са искали ,а просто обстоятелствата ги карат да изберат това.Сервитьорките в повечето случаи и те са си избирали да бъдат такива,поне (временно) докато остановят какво искат
Или някои ,почват от рано да работят ,защото нямат достатъчно пари ,и такa...А3 лично имам приятелка,която си изкарва сама хляба от 14 -годишна
Тогава почна като 'барманка' в едно скапано 'кафе',което само пияниците посещаваха...минала е през много трудности,но сега е на 22 и е утвърдена сервитьорка.Знаят и името и я уважават
![]()
Е.....това беше на ''кратко![]()
'' ,постът ми
![]()
И,П.C. Кремче нямам нищо против против теб,но казвам каквото мисля.
МИНАЛИ СА ВСЯКВИ ГРАНИЦИ!Първоначално написано от Raybeez
![]()
Ох, за жалост и аз такива със селски моми съм сблъсквала в заведенията!
Веднъж ми се случи в едно квартално (мизерно) кафененце нещо подобно, трябваше ми въпросното ресто (бях си наумила да си взема дъвка, но заеби причината, едва ли е толкова важна...) и намекнах за това при което "Уф, ще ти го върна бе, спокоо" ... Ама с такава досада изречено.. Направо ми стана тъпо че си искам стотинките...
Би ли обяснил за какво точно става въпрос, че ми стана интересно?Първоначално написано от 24white24
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
Не съм обвързана с граждански брак, но за момента се чувствам по-омъженаПървоначално написано от krem4et0
от повечето ми женени/омъжени приятели/приятелки, та понеже не го чувствам като "гаджето ми" или "приятеля ми", а като "мъжа ми", така го и наричам. Май с теб бяхме спорили по темата "За или против сключването на брак" (или нещо подобно) преди време. Бях на абсолютно противоположно на твоето мнение, ако не се лъжа, че беше ти
.
Пак се връщам от работа (като сервитьорка) и пак съм супер доволна, че това работя. Мисля, че в началото на другата седмица всичките лайна около официалното ми назначаване ще бъдат уредени. Ще черпя всеки, за когото се сетя, както и всеки, който пожелае да бъде почерпен по случая. Уф, дано да не разваля нещата с тия предварителни сметки и планове.
jghgh темата е много обширна, общо взето става въпрос за това как определени числа влиаят на човешката психика, как някой числа го отблъскват а други го привличат и тн. ако ти е интересно има много литература по този въпрос.