- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Наглост безбожна....имат ли право сервитиьорките ....
Вече оставяме с точност ДО СТОТИНКА
![]()
снимах за доказателство
Не, не може ти да си реален профил, гаранция, че си някакъв бот.![]()
еми в доста заведения е така, особено в ресторантите, механите и по луксозните кафета.Ся пак не са ви метнали с много. Веднъж като ходихме с едни приятелки на пицария, тая не ни върна близо два лева![]()
![]()
чакаме си ние, а тая изобщо не се върна. Накрая си тръгнахме, щото бързахме и не ни се щеше да праим скандал.
А пък онзи ден отиваме на кафе и ни дават неква голяма сметка и то без касова бележка. Искаме касова бележка и тая се оправдава, че било на нейната колежка и тя изтрила маркираното на апарата и некви подобни. Като си изчислихме ни метна пак с около 2лева, ама кво да правим, излязохме си.
If you do not tell the truth about yourself
you cannot tell it about other people!
На златни пясъци са по гадни .. но поне питат ... след като им платиш безбожно скъпите неща ... ти задават въпрос когато им дадеш едри пари ... " Дължа ли ви нещо " и те гледат .. с най- милия поглед с който могат .. но уви не успяват ... но все пак това са 50 ст .. аз лично не си ги искам .. когато останат ..но всеки според разбиранията .. когато имам пари .. ги пръскам когато нямам се стискам
това е
НиКОи НЕ ЗаСлуЖаВа дА лееШ СълЗи за НЕго, а тОзИ коИто ЗаСлуЖаВа нЕ Би тЕ рАзПлаКал >>!<<
омг , 50 ст все тая, особено като сте били повече хора и се разпределят
![]()
![]()
какво толкова, за бакшиш не сте ли чували?!?
Тя просто не може да има разходи за самоусъвършенстване, нали? Щото е сервитьорка. Да си сервитьор сякаш означава да си лишен от всякаква възможност да вършиш каквато и да било друга дейност, освен да си изтъркваш подметките, а? Не дай си Боже да стане дума за умствена такава. Аз понеже не си купувам учебници, примерно? Или не чета книги? Или не плащам интернет? Или не се опитвам да завърша средното си образование с отлична диплома, за да мога да кандидатствам после и да завърша и висшО? Или по презумпция съм неспособна да върша друга работа, освен да прибирам на клиентите парите и да си търкам подметките?Първоначално написано от krem4et0
Несправедливо е да работиш за такива смешни пари, да. Но ти си си го избрала, не виждам защо се оплакваш точно тук в такъв случай. Винаги можеш да станеш сервитьорка, а ако успееш да станеш добра такава, можеш да правиш няколко пъти повече пари на месец от сегашната ти заплата. Ама сигурно не искаш, нали? Е мен ме устройва ЗА МОМЕНТА, даже перфектно. Но това не означава, че искам цял живот това да работя. Обаче съм се ориентирала към нещо, което ми е интересно, и от което ще си докарвам добри пари, мисля. Е, да, ама сервитьорките май са доста тъпички, а който го няма в главата, го има в краката. Явно трябва да се откажа от каквито и да било мечти и планове, свързани с бъдещето ми, и да се съсредоточа върху избирането на поредния чифт обувки, че на тия съм им поизтъркала подметките, пък няма изгледи въобще да седна някога зад бюро. И ще е най-добре да спра да харча пари за неща като литература и интернет - неща, които явно не съм достойна да ползвам.
Всеки човек стои между два зъбера и пази една крачка стена. Аз виждам само моята крачка. И знам, че трябва да я защитавам... Мръднеш ли, злото ще влезе. И когато умреш, твоето тяло да заприщи вратите между двата зъбера.
Не става въпрос, да не израстваш като личност, а да се усъвършенстваш професионално, защото и след 100 години задълженията на една сервитьорка, ще е да сервира и да обслужва клиентите, а един учител(примерно) трябва постоянно да е в крак с вскякакви нови данни наредби и тн.Първоначално написано от Valkyrie
Имах предвид самоусъвършенстване в професията, а не изобщо. дори дрехи, които носиш на работа.
Аз когато постъпих преди 2 месеца си купих дрехи за сума ти пари, защото не мога да ходя на работа как да е. Взех си изискани и елегантни костюми, които не бих облякла в ежедневието си, но нося на работното място. Сега пак за там си купих още дрехи.......Сервитьорките в изисканите звадения са с униформа, а в долнопробните-как да е.
Иначе ти като личност може да се развиваш колкото си искаш и да пръскаш пари. Аз за магистратура(тя не ми се изисква за работнто място) за 1 година ще пръсна 3 000 лв. Тези пари както се досещаш няма да изкарам и спестя от работа. Първите 650 лв ми ги дадоха родителит, а за останалите пари-мисля да ги делим. Но това е заради самата теб, а не защото работата ти го налага.
Колкото до това, че вземам малко и аз съм си го избрала. В Свищов с моя опит(никакъв), моята квалификация(без завършена магистратура все още) и с оглед на моята възраст, това е една от най-високо платените длъжности, на която мога да съм. Съчетано с това, че ходя на работа с огромно удоволствие смятам, че за мен на този етап това е перфектната работа. да не говорим, че искам да изградя научна и преподавателска кариера, а това стъпало е доста голям плюс за мен.
В Свищов няма сервитьорка, която да изкарва повече от 350 лв месечно с бакшишите. да не говорим, че лятото не могат да изкарат и 100 лв оборот от заведение на вечер, защото тук все едно е паднала бомба през тези месеци. Познавам много момичета, работещи това и мога да кажа, че много сериозно са си пре....цакали образованието, защото работят нощем, не ходят не лекции, нямат време да четат. Редовно обучение и подобна работа(особено нощем) са крайно натоварващи и все едното ще страда.
Ти просто не разбра, че говорих за разходите, пряко свързани с работата ти. ОК, разход за такси спомена 1 път. Че ходи с градския транспорт, ходи пеш... Твой е изборът дали ще дадеш 5 лв за такси или 1 лв за автобус, нали? но аз нямам избор в това ВИНАГИ да съм стилна на робота. Нямам избор в това дали трябва ВИНАГИ да съм подготвена и изчела 5 купа литература по темите, за които ще говоря. И моралът ми не ми позволява да искам от децата стотинки, за да принтирам нещо на личния си компютър или принтер.
Майка ми и баща ми са икономисти и непрекъснато купуват нови книги, стандарти, четат наредби, въртят телефони за консултации с други хора по спорни въпроси. Знаеш ли колко пари отиват за това? Знаеш ли, че МСС струват 110 лв да речем!? и те трябва да го правят, защото ако не си свършат работата-заминават.
Ниско квалифицираният труд не изисква такива разходи за поддържане в сравнение с хората с висококвалифицирана работа. Съжалявам, но е така.
Приятелят ми си е купил до сега 1 гащеризон за работа и не е прочел 1 книга за това как да си върши работата. Реално в своята нискоквалифицрана професия не е вложил НИЩО като пари!
Как може изобщо да спорите за такова нещо?
Ок,теории няма да развивам,щот и без тва половината не можете да четете дълги текстове.
Само споменавам,че съм работила като сервитьор и като барман на доста места и винаги ама ВИНАГИ съм връщала точно ресто.Не за друго,а защото е неудобно - казваш някаква цена и след това връщаш с левче по-малко.И кво? /да не говорим,че наистина почти никъде не можеш да го постигнеш това да взимаш 200лв./Как просто ще си прибереш 50 стинки в джоба?
кремчето,ти имаш ли поне един пост,в който да не се говори нещо за магистратурата ти?![]()
Според мен системата във Франция е най-добре : надчислен ти е процент в сметката, в който процент влиза обслужването. Съответно или си даваш точно или ти връшат точно без лоши погледи
Кремче : Аз пък много ти се радвам, че се бориш така за професията ти. Да, заплатата е малка, но и добрите учители също!Много лесно се отказват и демотивират заради едната заплата. А все пак имаш отговорността да придаваш знанията си на деца и подрастващи!
А доколкото до заплатата си права, никога няма да ти е достатъчна ако ще и 3000 да взимаш. Ето признавам си, че и на мен не ми стигат моите близо 1500лв. Верно имам разходи за храна, парно, ток, вода..транспорт..отделно давам и на баба ми и майка ми. Но съм сигурна, че и 3000 да взимам пак няма да съм изцяло задоволено. Но пък иначе ще е прекалено скучно ако сме презадоволени и няма за какво да се борим нали така![]()
Всъщност, нямам избор дали да се прибирам с такси, или с градския транспорт. Прибирам се с такси след смяна, която свършва в 12, а понякога и по-късно през нощта. Да ходя пеш - ми страх ме е.Първоначално написано от krem4et0
И как сервитьорките да не харчат пари за самоусъвършенстването си - ами всичките пари за маркова козметика и грим, една колежка даже пести за силикон. За дрехи също харчим, въпреки че едва ли струват толкова пари, колкото твоите елегантни костюми, та не знам защо го споменавам. Откъде знаеш, примерно, че някой и друг сервитьор не е похарчил някой и друг лев за курсове, за да стане по-добър в работата си? Или не е прочел някоя и друга страничка за етикета, примерно?
Даже не знам защо изобщо става дума за това. Налага ти се да харчиш пари за самоусъвършенстване - добре. На мен ми се налага да се издържам сама. На една колежка й се налага да издържа себе си, детето си и майка си с тия пари. Един колега издържа сам цялото си семейство с доходите си като сервитьор - себе си, двете си деца в тийнейджърска възраст и болната си жена. Тези разходи дали са по-маловажни от твоите за самоусъвършенстване? Еми да, нямам магистратура, ама може и да е заради възрастта ми, а може и никога да не завърша. Еми да, може сервитьорите да са нискоквалифицирани и необразовани, ама и те трябват - няма сама да си носиш чиниите, когато отидеш на ресторант. Кремчето, звучиш така, сякаш за теб ослужващият персонал са хора втора ръка. Какво като нискоквалифицираният труд изисква по-малко разходи за поддържане? Този факт ни най-малко не прави колегите ми сервитьори от кръчмата по-малко ценни хора от теб, нито пък разходите им по-маловажни, въпреки липсата на магистратура.
P.S. Вече връщам рестото почти до стотинка ( жълти стотинки не връщам, щото нямам ).
Всеки човек стои между два зъбера и пази една крачка стена. Аз виждам само моята крачка. И знам, че трябва да я защитавам... Мръднеш ли, злото ще влезе. И когато умреш, твоето тяло да заприщи вратите между двата зъбера.
Valkyrie търсиш под вола теле, как ще кажеш, че твоето усъвършенстване е козметика и силикон, ти случайно да не си с консумация ебаси. Никой не ти омаловажава професията, просто няма начин да сравниш учителството с келнерствотоВсеки труд е важен, няма такова нещо като, щом е нискоквалифициран значи е втора ръка, напротив, просто за да практикуваш едното не са ти нужни знания и тн.
Още ли се коментира тая тема...![]()
Във пяната на муле със самар,което е скопено със ритници,във лигите на котарака стар,без кьорав зъб, със белнали зеници,(затуй лови насън маймуни с трици!)...
Моят приятел реди ламиниран паркет и слага щори. Възхищавам му се, че работи такава работа. Възхищавам му се, че изкарваше много пари лятото. Ако не уважавах работата му, как щях да го уважавам като човек? Как щях да го обичам?
Не третирам никой като човек втора ръка. Просто има разлика между нискоквалифициран и висококвалифициран труд. Съжелявам, твоят не е високо квалифициран и няма да бъде. не защото ти си човек второ качество, а защото работата ти е да обслужваш останалите!!!!
Това, че не се издържам сама е така, но колежката ми по чужди езици има малко дете, съпруг семейство и се издържа сама, нали. Ама и тя непрекъснато купува учебници по чуждите езици(преподава по 4 езика), а сами знаете колко са скъпи. Отделно сега се е записала на курсове по още 1 чужд език, за да може да преподава и него, защото учителите са кът. Води абсолютно безплатно и доброволно курс по италиански(и мисля някой ден да го посетя, защото ми е интересно)........Нима тя няма и твоите разходи, и още допълнителни?
Просто исках да отбележа, че разделянето на разходите на разходи за самоусъвършенстване и други разходи доста често е безсмислено. Защото макар за тази работа да не се изискват знания и образование, да не изисква почти никакви разходи за поддържане и самоусъвършенстване, не можеш да кажеш, че твоите нужди са по-важни от техните. Ти харчиш голяма част от заплатата си за допълнителна литература, за да си постоянно в час - това е чудесно, аз също съм имала такива учители и знам колко приятно ми беше в час да не слушам просто преразказ на учебник отпреди 7-8 години, примерно. Но това не значи, че разходите на обслужващия персонал по презумпция са по-маловажни и незначителни, че се изчерпват с плащането на сметки, ядене, пиене, бензин и наркотици. И аз се възхищавам, че ти работиш това. Възхищавам се на всички учители, които си вършат работата с хъс и желание, напук на смешните пари, които получават.Първоначално написано от krem4et0
А ти няма за какво да съжаляваш, знам, че моят труд е нискоквалифициран, но съм доволна, че поне работя нещо. Надявам се клетвата ти да не ме застигне и да не остана сервитьорка цял живот, а да си завърша средното, после и университет.
24white24, как може да си помислиш, че говоря сериозно за козметиката и силикона. Пуснах го на майтап, надявах се, че ще се разбере. Не си спомням да съм сравнявала сервитьорството с учителството, нито да съм ги изкарвала еднакво важни професии. Защото не са. Просто някои хора не знаят какво говорят, изказвайки мнение по темата, което не се основава на реалността, затова писах. Повече няма да споря, защото отново някой може да ми припише изказвания, които не съм правила.
Радвам се, че е било ирония, в тоя форум вече всичко очаквам![]()
О,марсиански пясъци,приятелят и реди ламиниран паркет и слага щори ..![]()
мхахах..![]()
срамна работа няма![]()
И какво от това? В момента следва, за да не реди паркет още дълго време........А и изкарва повече пари от майка си и баща си взети заедно.
П.С. И въпреки, че и той е в сферата на услугите, даже водата си носи на работното място, а не иска от собствениците на жилището. А и бакшиш не получава, защото плащат на шефа му, а той получава част от парите за услугата....
какво се връзваш на някой си...Първоначално написано от krem4et0
Правилно по-добре е да лежи да лентяйства и да псува колко гадна е държавата и как няма работа !??!!