.
Отговор в тема
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 63

За неспособността да кажеш "не"..

Защо на някои хора им е изключително трудно да кажат не? Като мен, например. Умеете ли да отказвате тогава, когато е наложително?!
    "Да кажеш "не" означава да определеш своите граници, като в същото време зачиташ тези на другите"
    За мен е непосилно да отговоря на някого с тази трудна, трудна думичка "не".
    А някой да е имал същия проблем и по някакъв начин да се е отървал от него? Самонагласа, ала-бала?!
    Супер много се дразня, когато някой ме помоли за услуга и аз естествено приемам. А когато аз съм нуждаещата се, кой, по дяволите, го грее за мен?! И не, не се дразня на човека отсреща, дразня се на самата себе си.

П.П. Извинявайте, ако темата е прекалено тъпа за вас. (:

Мега фен
    Град
    Utopia..
    напротив, хубава тема
    аз също бях така, а и до известна степен все още
    но се опитвам да променям това в себе си и мисля, че успявам
    и съм щастлив от тоя факт, защото това е голяма слабост

Мега фен Аватара на hahavteen
    Град
    Германия
    Пффф и аз съм така... Много е тъпо и все си патя Един приятел скоро ми каза че трябва да спра а се правя на добрата фея ама..

Голям фен Аватара на 24white24
    Както каза колегата по-нагоре, опитвам се да се променям, и се радвам когато успявам, човек се учи от грешките си както са казали хората, преди Не или не мога не присъстваше в моя речник щом стане въпрос за услуга заем и тн. видях как хора на които имах прекалено доверие злоупотребиха с това, че на всяка тяхна молба моя отговор беше няма проблем, надявам се един ден да успея да намеря баланса между отказа и съгласието.

Мега фен Аватара на Disrespect
    Град
    Варна
    преди много трудно отказвах, ама вече влизам в правия път..
    Никой днес не е невинен
    избрахме бъдеще сами
    това, което ни очаква
    мъчително-жестоки дни

Хах, не.
    И при мен е така. Трудно ми е да отказвам, когато ме помолят за нещо. Например, колегите ми - "Ще ми вземеш ли смяната в неделя, защото трябва да ида на рождения ден на хамстера на лелинчо ми по бабина линия в Перник?", и аз, к'во да кажа - "Няма проблем, ще ти я взема.", въпреки че за неделята имам планове, които включват много учене, избиране на подарък за сватбата на приятел, почистване на апартамента и куп други задължения. А що есета и съчинения на съученици съм написала! Трудно ми е да отказвам, когато ме молят за услуга, и това си е. Мисля си, че го правя, защото и аз някога ще изпадна в такава ситуация, в която аз имам нужда от помощ. А как да разчитам на помощ, когато самата аз не съм помагала на някого, който е имал нужда? Понякога наистина се чувствам адски използвана и прецакана, но пък и какво толкова? Гледам да продължавам да помагам, обаче не пренебрегвам важните си задължения заради другите. Не съм чак такъв алтруист.
    Не мисля, че е лошо. Не знам как да се справиш с това. Защо да не помогнеш, когато нищо не ти пречи да го направиш. Ако не можеш, защото имаш някаква работа, просто обясняваш и готово. Е, и на мен не би ми навредило да се науча да казвам "не" понякога.
    Всеки човек стои между два зъбера и пази една крачка стена. Аз виждам само моята крачка. И знам, че трябва да я защитавам... Мръднеш ли, злото ще влезе. И когато умреш, твоето тяло да заприщи вратите между двата зъбера.

Мега фен Аватара на Decu
    Град
    Софето :D
    Това е масов проблем явно. И аз го имам. Не е готино.

Град
    Там където никой от вас не е бил =[;
    Офф и аз съм така или поне бях,сега вече се опитвам и аз да казвам "не"
    Суетата.Моят любим грях.

Град
    Plovdiv
    малиии имам същия проблем и все още се опитвам да се науча да казвам не... ама немога гадно ми е като отрязвам някой..
    I know I should stop believing ... !

* ! ... Unknown ... ! *

И аз бях така, но се отвиква. Не е толкова страшно.
    Първия път когато отказваш ти е тегаво. Притесняваш се. Хората, които те молят (и които са свикнали да не им отказваш) упорстват, държат да им помогнеш, но ти в такива моменти не трябва да се "предаваш". Точно обратното! Дори да се чувстваш нелепо, да даваш тъпи обяснения от рода на "Абе не мога бе/Уф, няма да стане/Е.. съжалявам " и/или да потъваш в земята от срам/притеснение е хубаво да си държиш на своята. Не значи не и толкова. Точка.

Всеки следващ път "не"-то става все по-лесно за изричане, все по-уверен ставаш ти самия (много добре действа на самочувствието да се научиш да отказваш!), все по-уверено даваш аргументи за отказа ти и хората все по-малко те възприемат като някой, който всичко ще им даде/който да им върши тяхната работа/който винаги е насреща като вярно паленце...

Като се научиш да казваш "не", "да"-то ти доста повече ще се оценява.

=]
    Just try! Не се предавай пред обезоръжаващите, ненасърчителните и неодобряващите погледи на околните - това е част от изпитанията, съпътстващи умението на отказа, които трябва да преодолееш. (Имам предвид че ако досега послушно си казвал "да" в един момент на отказ тъпите муфти винаги вкарват един учуден поглед как така ти не им се връзваш на акъла, не им помагаш, не им правиш услуга и т.н....)

"Ще ми вземеш ли смяната в неделя, защото трябва да ида на рождения ден на хамстера на лелинчо ми по бабина линия в Перник?", и аз, к'во да кажа - "Няма проблем, ще ти я взема.", въпреки че за неделята имам планове, които включват много учене, избиране на подарък за сватбата на приятел, почистване на апартамента и куп други задължения

Е, на молби от тоя род и на мен ми е трудно да отказвам, но предполагам и на това ще се науча. А пък в крайна сметка не трябва да липсва жертвоготовността у един човек. Ако се улисаме твърде много в умението да отказваме ще станем машини, които мислят само за себе си и за своите грижи.

Но е факт че откакто се научих да отказвам ми доставя по-голямо удоволствие да помагам на хората, по-малко ми е тегаво и знам защо съм казала "Да" - защото съм решила, а не от навик и от страх да откажа.
    I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
    I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
    I look up to hear myself saying,
    Baby, too much I strive, I just ride

Пфф...това винаги ми е било проблем . Доста хора започнаха да се възползват от мен и от неспособността ми да отказвам и реших, че е крайно време да направя нещо по въпроса.Започнах да казвам "не".В началото ми беше кофти, но се свиква и сега се чувствам доста по-добре!

и аз бях така, но пострепенно почнах да отвиквам, не е чак толкова трудно даже съм доволен вече като отказвам
    we give it all.

аз съм много зле в т'ва отношение. В по-голямата част хич не мога да казвам "не" и ми е супер трудно някакво да се "науча" да отказвам в дадени ситуации. Старая се, пък ще видим какво ще стане.
    "И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."

Мега фен Аватара на Pliok0019
    И аз съм така... Не мога да дам ясна и конктерна причина в даден момент, с която да обоснова моето "не", или казвам "да" инстинктивно...

Град
    Пловдив
    И аз никога не казвам НЕ, по-склонен съм да измисля някаква лъжа да се измъкна, щото ако отрежа някой после ми е АДСКИ гадно

Мега фен Аватара на Boot
    Град
    occasion avenue

Saatana vittu perkele hate crew!

Град
    Пловдив
    Цитирай Първоначално написано от neocide
    Да, трудно е да се отучиш.
    Да, обидно е да осъзнаваш колко си мекушав и страхлив, след като си се съгласил за пореден път, спомняйки си как си си повтарял "този път няма да правя услуги, този път ще удържа"...
    Ужасно е. Има няколко човека в моя клас, дето постоянно ме тормозеха с молби "помогни ми по руски, английски, нз си кво", и аз винаги приемах , но... забелязах, че през останалото време те изобщо сякаш не си спомнят за тва колко шестици ми дължат на мен.. и на следващите изпитвания, милите им очички не им осигуриха тъй нужното подсказване.. ^-^
    Сега си гледат работата, и аз своята. Никой няма проблеми..
    Да ама така излиза че ти се оплакваш, че си прецаканата ти и че си жертва....тва също е гадно.Да си викат на ум "хъхъ тая тъпачка я използвахме и тя си мисли че и ние ще и помагаме"

Цитирай Първоначално написано от NaskoKaulitz
    Цитирай Първоначално написано от neocide
    Да, трудно е да се отучиш.
    Да, обидно е да осъзнаваш колко си мекушав и страхлив, след като си се съгласил за пореден път, спомняйки си как си си повтарял "този път няма да правя услуги, този път ще удържа"...
    Ужасно е. Има няколко човека в моя клас, дето постоянно ме тормозеха с молби "помогни ми по руски, английски, нз си кво", и аз винаги приемах , но... забелязах, че през останалото време те изобщо сякаш не си спомнят за тва колко шестици ми дължат на мен.. и на следващите изпитвания, милите им очички не им осигуриха тъй нужното подсказване.. ^-^
    Сега си гледат работата, и аз своята. Никой няма проблеми..
    Да ама така излиза че ти се оплакваш, че си прецаканата ти и че си жертва....тва също е гадно.Да си викат на ум "хъхъ тая тъпачка я използвахме и тя си мисли че и ние ще и помагаме"
    Нищо не си схванал.
    I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
    I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
    I look up to hear myself saying,
    Baby, too much I strive, I just ride

Мега фен Аватара на PainMonopoly
    Град
    Аахен
    НЕ, нямам никакъв проблем да казвам не.

Мега фен Аватара на Pedigree
    Град
    на стола
    Вече нямам такъв проблем.

Обичам да помагам, но понякога преценявам, че не мога => 'не'.

Мене пък ми е адски лесно. Или го правя или не, ако имам желание да помогна - правя го, ако нямам желание или възможност- шанс.
    Не.Не.Не. Даже по- често ми е кофти, че съм отхвърлила възможност, която съм могла да приема, или че не съм направила нещо, а съм могла, отколкото обратното, но и двете са редки явления.

If for honesty you want apologies
    -I dont sympathize
    If for kindness you substitute blindness...
    Please open your eyes!

Мега фен Аватара на PainMonopoly
    Град
    Аахен
    Цитирай Първоначално написано от Pedigree

Тебе те знаем.

При мен проблемът не се състои само в това. Например днес се скарах с една приятелка и си казвам: "Не, аз напук НЯМА да и проговоря повече, няма да отида с нея, когато ме викне, НЯМА да и обръщам внимание, докато не осъзнае какво е направила". Една мазна усмивка и "Хей, ела с мен до еди-къде-си!"-просто съм готова.
    Апф.

Мега фен Аватара на 5StaR
    Град
    7 hills..
    Цитирай Първоначално написано от Pedigree

to4no tva 6tqh da napi6a.
    The Spark

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си