.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 10 от общо 10

Тема: Еретичка

Еретичка

Еретичка

В мигът в който прахта
    Убие с целувка земята;
    Когато от тази сетна земя
    Загърми сеча на змията
    Стълб ще послужи за кръст
    Бесило ще е слабата пръст.

„Еретичка! Еретичка!”
    Писък незнаещ в красота
    Глъхнещ из мъртвило-мъгла
    Троен пръстен на последния кръг
    „В огъня ти!, заповядвам аз, замлък’!”

А тя се смее, Лилит в прерода
    И зад смеха нейн заплаха витае
    Шест карти от шесторна колода
    За кои’ всеки смъртен тихо мечтае.

„Еретичка! Умри!
    Нека огън в теб запламти!”

Небето пада и убива звездите
    Огънят жрицата хищно поглъща
    Змийски трепват с искрица очите
    И пренасят се в отвъдната Къща.
    "И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."

Добро,добро...
    "Пътникът ли избира пътя си или пътя избира пътника?"

Град
    somewhere over the rainbow
    Хмм...хммм...хммммм....
    Колкото и да ме е срам,трябва да си признаяч, не винаги разбирам това,което пишеш.Чета го веднъж,втори,трети път.На другата сутрин преди да тръгна за даскало отново и отново го чета,а успявам да хвана твърде малко от емоцията,която си вложил. Разочарована съм от себе си.
    Все пак- сигурна съм,че причината не е в теб.

здравей, приятелю
    почвам подред

В мигът в който прахта
    ...
    Когато от тази сетна земя
    виж тука тези двете, ако разшириш първото с една мора, а второто трансформираш и нагласиш ударенията, вярвам, че ще звучи по-добре

Стълб ще послужи за кръст - стълбът ми се струва, че е по-добре да го членуваш, а следващия ред е малко претрупан, можеш да сложиш тире след бесило, може и да не слагаш, обаче някак си го направи по-компактен. Лично за мен в "слабата пръст" определението не е достатъчно добро.

Тия причастия във втората строфа идват малко... "тежки". "Незнаещ" става, ама "Глъхнещ из мъртвило-мъгла " е просто много тромав стих.
    Съвсем спокойно можеш да замениш причастието с глагол. Що се отнася до "мъртвило-мъгла", аз не съм особено съгласна, но го оставям на твоето осмотрение.
    В последната строфа имаш една мора повече, която може да се коригира, ако сложиш само "млък", хем си го има и не е нужно да съкращаваш, хем нюансът не е особено променен. За мен е ненужно да е с префикс.
    Относно думата "прерода", макар да вярвам силно, че не съществува, пуснах един сърч в гугле-то, че нямам речник тука. Всички резултати бяха опити за изписване на думата "природа" . Не че е лошо да си измисляш думи, ама... някак помпозно стои .
    На втората строфа можеш да сложиш кратко притежателно местоимение, вместо пълно, което може и да не се наложи, ако промениш последната строфа по подходящ начин, от което тя наистина се нуждае . Особено това "кои' " не стои добре, честно.
    Последната строфа е добре, само третият стих е с две мори по-кратък от първия и се поразклаща ритъмът. И в последния стих инверсията е абсолютно излишна, разваля мелодията, пиши си " се пренасят" и нямаш грижи.
    Това е според скромното ми мнение. Прости ми, че този път съм така касапски конкретна, но реших, че може пък да е от полза

Хубав съвет...но твърде дълъг... Това форум по литература и все пак хубаво,че споменаваш грешките...

Не ги слушай!Творението ти си е супер
    "Пътникът ли избира пътя си или пътя избира пътника?"

А дали "прерода" няма друг смисъл?
    Нещо с прераждане...?
    виждаш ли изпод тежкия си грим на кукла
    поне- делниците чакащи зад стъклените отпечатъци
    с протегнати стъпала
    и шалове
    обсипани с ориенталски фалшиви монети.

естествено, че има, но това не го прави съществуваща дума

Нямах предвид, че го прави съществуваща... както и да е.
    виждаш ли изпод тежкия си грим на кукла
    поне- делниците чакащи зад стъклените отпечатъци
    с протегнати стъпала
    и шалове
    обсипани с ориенталски фалшиви монети.

еее, ти пък ми секна първия опит да измисля дума

но пък виж как съм те хвърлил в тъча, даже си пускала сърч

може да направя едно алтернативно такова по някое време, когато имам подобно вдъхновение, и ще ти го метна. стискай палци да стане само, иначе забележките ти са много добре структурирани, както винаги
    "И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."

Дано да стане, то като отлежи известно време, после го редактираш с още по-голямо вдъхновение . Тъй че като ти скимне, пращай

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си