- Форум
- По малко от всичко
- Тийн Учител - есета, теми, съчинения...
- ПОМАГАЛО!!!!!
.................................................. ..........................Първоначално написано от kon3nc37o
Аз не съм баща. Все още. За да станеш родител първо трябва да помечтаеш за това дете, да го изсънуваш. И когато то се появи, да започнеш да създаваш душата му, да започнеш да пишеш върху белия, чист лист, който това дете представлява. Да започнеш да създаваш ценностната му система, да градиш колоните, върху които ще се осъществи същността му като човек. За да осъществи същността му като човек. За да бъде това дете въплъщение на твоите мечти, на идеала, които имаш за Добър човек, ти трябва да го окъпеш в любов. Както точно можеш да го направиш? Просто полека лека трябва да се учиш ти самия, от самото дете, от неговите мисли и надежди. Защото цялото му съществуване е обърнато към теб. Ти си целия му свят и никога, за нищо на света, не бива да забравяш за това. Ако то страда от липсата на внимание, дори и да не го осъзнава, то ти несъзнателно възпитаваш в него неща, които не са ценности. Тогава то става материалистично, егоистично, агресивно. И затова са виновни възрастните. А никак не е трудно да го научиш на малко обич. На всякаква обич. Да речем на обич към Родината. Това може да стане като го водиш на места – светини, като му говориш за хора, светли личности и безспорни авторитети. После можеш да му разкажеш за обичта към най близките, за това как е хубаво във всеки един момент да знаеш, че имаш до себе си хора, които безрезервно и безкористно те обичат и те подкрепят и биха направили всичко за теб. Да съумееш да създадеш в него усещането за топлота, за съпричастност и уют. И когато дойде някой хубав семеен празник, като Коледа, то да усеща с цялото си същество обичта и чудото, което витае на около. И когато те хване за ръката, през вас да потекат онези жизнени сокове, които те държат жив и ти дават сили да се справиш със всичко.
Смятам, че трябва да формирам у неговият характер зачитането на хората като индивидуални личности, за да съумее да се съобразява с тяхното мнение, независимо от това, че то може да е различно от неговото собствено. Бих искал също така да го науча какво значи истинско приятелство, какво значи да бъдеш за някого човека, който ще му помогне за всичко и ще бъде с него и в проблемите и във веселите моменти.
Искам да го науча да бъде честен човек. Да държи на думата си и дори да си причини неприятности, винаги да казва истината.
Искам то да бъде работлив човек, да уважава труда на другите хора и да цени постигнатото от тях. Смятам да го науча да обича книгите, за да знае някой ден повече от мен, да надмине това, което съм аз.
И ако всичко това стане, ако успея да го направя, то бих бил най-щастливия човек на света. Няма по-голяма награда от това да видиш възхищението на другите от твоето дете, защото това е оценката ти като родител. И това чувство не може да бъде заменено от нищо – нито от блестяща кариера, нито от купища пари.
Бих искал да направя всичко това, но за да се формират всичките тези ценности от сега знам, че най – важен е личния пример, защото детето подражава на самите нас. И Бог ми е свидетел, ще вложа душата си в осъществяването на тази моя мечта.