Еми ето ти текст ако може нещо да ти помогне........
Говедовъдството е основен подотрасъл на животновъдството у нас. Осигурява почти 20% от общото селскостопанско производство и около 35-40%от продукцията в животновъдството. От говедата се получават редица ценни продукти за изхранване на хората- мляко и месо,суровини за леката, кожарската и други промишлености, източник са на доходи на собствениците на оборски тор за растениевъдството.
Според стопанската класификация на говедата, описваща ги по характера на продуктивността, у нас е прието да се разделят на :говеда за мляко,за месо,за работа и комбинирано използване (за мляко и месо, месо и мляко, за месо,мляко и работа ).
Млечното говедовъдство е най- трудният отрасъл в земеделието. Фермерът трябва да има познания по в много направления- биология на животните, начин на хранене и отглеждане познаване сложното законодателство, регулиращо качеството на млякото и неговата продажба и др., както и способност да се споят многостранните познания в добре функционираща производствена единица.
Община Попово е разположена в източната Дунавска равнина и е част от Североизточния планов регион. ха. Релефът е преобладаващо равнинно- хълмист. Климатът е умерено-континентален, типичен за Лудогорието- през зимата има силни североизточни ветрове, а лятото е горещо и сухо.
Община Попово има удобно транспортно-географско месторазположение. Капацитетът на разглежданата от нас ферма е за 100 броя говеда, които са с предназначение за добиване на мляко.
Най- подходящите породи за отглеждане на говеда в тази област са:

Черно-шарено говедо, тази порода е най-разпространената и с най-важно значение за млечното говедовъдство по света, характеризираща се с висока продуктивност и аклиматизационна способност.
Черно-шареното говедо се характеризира с нежна и здрава конституция и хармонично телосложение. Вимето е голямо с чашевидна форма и с добра доимост – 2-2,5 кг/мин. Цветът на космената покривка е шарен – черен и бял, но се среща и червенобял (червено-шарена популация). Живата маса на кравите е 550-600 кг., а на биците 800-900 кг. Млечността на кравите е 4500-5000 кг., с 4-4,1% мастни вещества. Мъжките телета при интензивно угояване на 12-13 месечна възраст достигат жива маса 400-450 кг. и кланичен рандеман след заколването 55-60%..
Холщайн-фризийско говедо е по-едро. Вимето е по-голямо, ванообразно и с по-добри функционални качества. Живата маса на кравите е 680-720 кг., а на биците 900-1200 кг. Теглото на новородените телета е около 40-42 кг., растат интензивно и при угояване мъжките животни достигат на 12-месечна възраст 420-450 кг., а на 18-месеца – 600 кг. рандеманът на теглото при угоените животни е 55-58%. Млечната продуктивност е висока – 5000-8000 кг., с 3,4-3,6% масни вещества.
Това е най- високо млечната природа в света, с която са поставени и млечни рекорди.
Българско черно-шарено говедо Средната млечност е 4500-5000 кг., с 3,6-3,7% масленост и 3,2% белтък. При интензивно угояване на мъжките телета на 12-месечна възраст достигат 400 кг., а на 15 месеца над 500 кг. жива маса.

Българско червено говедо. Това е средно едра порода с млечно направление, създадена у нас и призната през 1981 г. Средната млечност на кравите е 3800-4200 кг. с масленост 3,7-3,8%.
Средна млечност за лактационен период – 4 000 л, потенциални възможности - 4500 - 5000 л.
Средна масленост – 6,5%.
Основните категории говеда, които се отглеждат във фермата са:
Отглеждане на крави за мляко ( дойни крави) – те са основни за производственото предназначение на фермата. Важна роля играе доенето. То може до е чрез машина или ръчно. Отглеждането им може да се извършва в обори за вързано отглеждане, в обори за свободно отглеждане върху дълбока постеля, в обори за отглеждане на върху скаров под, свободно боксово отглежданеи т.н.
Избраните от нас породи говеда са- скороотелнии и сухостойни крави, които е избрала фермата за отглеждане тясно свързано с дейността й и предназначението на отглежданите животни
Отглеждането на скороотелни крави е избрано от нашата ферма поради това, че до третия ден след отелването кравите и новородените телета се отглеждат в родилни боксове с размери 3х3 или 3х4 м оборудвани с ясла, поилка и механизъм за доене. Грижите за кравата са свързани с осигуряване на почивка след отелването, наблюдава се състоянието на вимето, следи се за избозанта от телето коластра, като останалата след нахранването му трябва да се издои.
След приключване на съвместното отглеждане на кравата с телето се контролира млечността и състоянието на половите органи.това става в следродилно отделение, където кравата е под режим на хранене и доене. Заплождането е след 60-90 дни.
Другият избран от фермата вид са сухостойните крави. Животните престояват в групата до 10-15 дни преди отелването, след което се прехвърлят в предродилна група в родилното отделение. Сухостойният период е важен за млечната продуктивност. Отглеждането става в отделно помещение, което е оборудвано с дълги легла, поилки, устройства за даване на фураж и др.
Отглеждане на юници през развъдния период- обхваща времето от 16- месечна възраст до навършване на 3-, 5- и 7- месец от бременността. Юниците трябва да са достатъчно израснали, с тегло, което да им осигури навременно осеменяване и заплождане. Те могат да се разделят на четири групи. В първата група са животни, които са разгонени и се осеменяват. Във втората и третата група престояват 18-21 дни ( един полов цикъл )и ако не се разгонят се преместват в четвърта група,където се изследват за бременост. Но ако се разгонят се връщат в първа група. Според физиологичното състояние на юниците развъдният период се раздаля на три подпериода. Първият преключва с с установяване на бременността, вторият- спокойна бременности третият е подготовка за отелване. Отглеждане на млади телета за разплод- високопродуктивното говедовъдство се нуждае от създаване на благоприятни възможности за възпроизводство на стадата, познаване и събюдаване на изискванията за отглеждане на млади разплодни животни.
Отглеждане на бичета- във всяка ферма се отглеждат мъжки телета, като повечето от тях ,които не са нужни се продават на ферми занимаващи се с угояване или кланнична обработка.
При разработване на проекта е взет под внимание наличният сграден фонд и е необходими са подобрения с най – малко допълнителни работи да се пригодят към новите изисквания за настаняване на кравите в отделните им категории. Извършването на реконструкцията и модернизирането на помещенията е с цел подобряване на микроклимата, преминаване към автоматизирано хранене. Също така се създават условия за внедряването на високопроизводителна технология. Основните принципи, които характеризират новата технология са: заменяне на ръчния труд за почистване на боксовете и помещенията с механизиран; механизирано разнасяне на фуража; естествена вентилация на сградите и др.