- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Малкият финал на "Голямото четене"
За неразбралите- току- що привърши малкият финал на кампанията "Голямото четене". Бяха класирани 100те най- любими книги на българина, а първите 12 бяха подредени по азбучен ред. Именно те ще се борят за титлата любим роман на българите.
Тези 12книги са:
* Дж.Р.Р Толкин- Властелинът на пръстените
* Антон Дончев- Време разделно
* Александър Дюма- Граф Монте Кристо
* Димитър Талев- Железният светилник
* Михаил Булгаков- Майсторът и Маргарита
* Антоан дой Сент Екзюпери- Малкият принц
* Джон Стайнбек- На изток от рая
* Димитър Димов- Осъдени души
* Иван Вазов- Под игото
* Дъглас Адамс- Пътеводител на галактическия стопаджия
* Габриел Гарсия Маркес- Сто години самота
* Димитър Димов- Тютюн
Интересно ми е какво е вашето мнение около класацията? Кого подкрепихте и кого ще подкрепите сега? Изненада ли ви класацията и вярно ли е според вас, че това е "ученическо гласуване"?
къде е хари потър?
а биографията на азис?
а тази на слави трифонов??
фейк..!
^ заеби тея бе, КЪДЕ Е КНИГАТА НА КЪЦИ?!
иначе Толкин не ме изненадва - той си е универсален, леко преекспониран писател...
Малкият принц изненада приятно![]()
"И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."
Оф... толкова го харесвам Георги))
Класацията е такава, каквато е. (броят на българските романи в топа хич не е малък)
Слава Богу, че Хари Потър го няма, колкото и да не се радвам и на Властелина, като спадащ към фентъзитата, но хора всякакви.
Гласувах за доооста и все разнородни заглавия, в началото на инициативата тъкмо препрочитах чуждестранната детска литература, та 100% съм добавила Алиса нейде в кюпа...
Особено хубаво ми стана как сериозни по професия и вид хора, без да се замислят, посочваха именно детски роман за свой любим. Красиво е, няма да се обяснявам излишно)
Аз изключително много се зарадвах, като видях , че и четирите романа, за които гласувах продължават на финала.
И все пак статистика от класацията: на 20 място е класиран Захари Стоянов със " Записки по българските въстания", а на 16- Паулу Куелю с "Алхимикът"- доста по- надолу от Куелю са романи на Ерих Мария Ремарк, Виктор Юго( чието класиране понесе доста критики), Джрдж Оруел, та дори и Умберто Еко.
Ти се радвай, че го няма Дан Браун, да си лафят с Куелю.![]()
Аз пак съм неразбрала,но къде може да се гласува?![]()
Изненадана съм,че има толкова български автори,но и се радвам.Гледах класацията от началото до края и ще си призная,че си записах няколко заглавия,които смятам да прочета скоро.Все пак щом толкова хора са ги чели и ги харесват,защо да не си направя труда да попрочета и аз това-онова.Хари Потър добре че го няма,защото иначе сериозно щях да се разочаровам от гласуващите.
Класацията е много... хмм... БНТ-ска;]Първоначално написано от Raybeez
Текоха какви ли не кампании по училищата, и в частност - в часовете по български език и литература.Първоначално написано от Raybeez
А относно до това колко "ученическа" е тази класация, по принцип хора от всякакви възрасти заменяха книги.
Не сме били само учениците.
В нашата библиотека в Пловдив колкото пъти влезох през последните две седмици, толкова и ученици НЕ видях.
Имаше предимно какички, лелички, батковци, бабички и т.н.
Учениците се проявихме доста слабо в тази кампания.
Какво показва кампанията ли?
Показва, че четенето става нещо "елитарно", че хората, който се интересуват са малко, но с акъл. В класацията присъстват стойностни книги.
Че се чете и много "боклук" и това е вярно. Но от четене до четене има разлика.
Интересно, но в челото няма проза.
Има ли някъде цялата класация? Къде са песните на Ботев?
Grumpy old madman
Не мога да кажа дали съм приятно изненадана или разочарована. Всъщност съм объркана, защото не знам на кое да вярвам. От една страна съм сигурна, че много от известните романи са избрани от престижна гледна точка, защото те ТРЯБВА да се прочетат. Но дали някои от тях са наистина любими на българския народ?
От друга страна, тук ще повторя думите на двама от гостите в предаването тази вечер - някои от гласувалите са се повлияли доста от филмите, както например Властелинът на пръстените. Дали всички, които са гласували за този роман са го чели или така са преценили заради филма? Но от друга страна ако филмът е подбудил интерес да се прочете романа това е супер
Паоло Коелю беше на доста предна позития...пред Ремарк, пред Клавел, пред Умберто Еко и пр.
Има някои книги, които не съм прочела и си ги набелязах като например "18% сиво" и "параграф 22".
За големия финал не знам и аз за кого да гласувам. От една страна ми се иска за Малкия принц, от друга за граф Монте Кристо, за Под игото и разбира се Тютюн. Освен да гласувам и за четирите ..не знам![]()
Канис, избира се любим роман на българите.
Хоти, Захари пише особено увлекателно, с чувство и смисъл(и без цензура). Струва си.
Вече гласувах - "Малкият принц" над всички:Д
Ооо супер, ще започна с нея тогава![]()
Eдна от гостенките в студиото( представител на издателство Просвета) зададе един много добър въпрос: "Щяха ли българите да четат българска литература ако не се изучаваше в училище?". Да си призная честно за Захари чух тоест прочетох вчера, докато четях Капитал Light и там имаше разкази на шестима известни български писатели, които съдържат думата подарък. "18 процента сиво" днес ще го потърся и ще си го купя. ТА да се върна на българската литература. Голяма част от произведенията, които попаднаха и в първите 12, а и другите, които бяха в топ 100 са изучавани по литература. И се чудя сега: наистина ли нямаше да четем български автори ако не влизаха в програмата или просто малко са стойностните български писатели? И така като си разсъждавам се сещам също така, че голямата част от българските романи бяха исторически( Антон Дончев, Димитър Талев, Димитър Димов, Иван Вазов, Фани Петрова Мутафова, Ивайло Петров).
Знаете ли какво интересно нещо ни каза учителката по литература? Тя чела статия, че може би Антон Дончев не е автор на Време разделно. Авторът на статията посочва като аргументи стилистиката на романа, а и фактът, че за разлика от Антон Дончев, който блести само с Време разделно, Фани Мутафова( за която авторът на статията твърди, че е автор на романа) много и подхожда романа и като стил и като сюжет.
Послепис: от всички пощи ще гласувам за Тютюн![]()
Ами да ти кажа от една страна е нормално. Това е другата цел на училището. И е нормално един роман като е прочуто(било т в училище или не) да му обърнеш внимание след като толкова се говори за него и да видиш за какво става дума.
Но вече след като излезеш от училище ти сам трябва да си прецениш дали това, което си прочел в училище е достатъчно.
Поне аз така мисля. А за книгата на Захари честно да си призная и аз не бях чувала.![]()
И аз така. Сега ще ходя да си я купя.
Едит: http://www.helikon.bg/?act=books&do=detailed&id=131756
вижте коментарите![]()
Много приятни книги и много добри автори сред финалистите ... Почти всичките книги съм ги чел и Вие няма да съжелявате, ако ги прочетете ... Особенно н Стайнбек заглавието ...
Само една не съм чел Габриел Гарсия Маркес- Сто години самота и още днес отивам да си я намеря из книжарниците ... Приятно четиво ми се струва ...
“Her lips say no, but her hormones say 'Oh my God, yes, more.”
И аз не съм чела само Сто години самота, но и резюмето нещо не ме грабна. Знам ли...като ми минат изпитите за унитата мое пък и да я прочета.
Препоръчвам на всички "18 процента сиво" и "Дзифт", като част от новата българска литература. "Параграф 22" ми се чете много...май е време да го купя и него.Първоначално написано от hottie
Моят избор е същия, като прибавя "Осъдени души".
^На 100-тната страница се отказах.
Отдавна се каня на "Майстора и Маргарита", но не знам дали си заслужава. Иначе май 50% от финалистите съм чела........но за другите има време. От прочетеното най ме е грабнал "Железният светилник". Не, че "Тютюн" е лоша, но.........беше ми леко мудна на моменти.
Моят любим роман е "Малки жени". Всеки път ме трогва, разсмива, разплаква, разтърсва.....Обожавам тази книга.
П.С. Сега видях, че "Пипи Дългото Чорапче" е на 15-то място. Тази книга е белязала целия ми живот до сега. за жалост в не особено позитивен план, но аз я обожавам.
"Шестото клеймо" пък е книгата, която ме остави будна 2 дни.
П.С. Поставям си за цел да прочета всичко в топ 100, което не съм прочела до сега.
Хораа, тотално деградирала съм!Трябва да сядам на задника си и да почвам да чета, че тези книги съм ги заебала яката покрай тоя интернет, излизанки и прочие.
![]()
Не мисля, че е напълно ученическо гласуване, тъй като автобуса като дойде в нашия град и беше около обяд - към 12 и 30 и бяхме на училище и нямаше как да отиде някой въобще - всички бяха на училище. Въпреки тва госпожите ни казаха, даже ни раздадоха листовки и ква файда като не ни пуснаха да отидем. Видях автобуса чак като си заминаваше следобяда ..
Иначе мисля, че общо взето книгите са хубави.. единствено Майсторът и Маргарита и Пътеводител на галактическия стопаджия ме учудиха, че са точно от най-любимите на българите.
аз бях гласувала на сайта за 1984. Не съжелявам, но ми харесва топ 12. Сега обаче не знам кое да подкрепя....![]()
krem4et0, Майстора... си заслужава- два пъти я препрочитам.
А аз вчера като обикалях по книжарниците с цел да си купя някаква книжка забелязах едни доста интересни на външен вид книжки- романи на Алек Попов. Някой да има впечатления? Заслужават ли си?