.
Отговор в тема
Страница 4 от 4 ПървиПърви 1234
Резултати от 76 до 90 от общо 90
    hottie
    Guest
    Не знам според мен родителите не винаги могат да проследят децата си. Не може да са като детективи и да те следят постоянно с кой се движат, да идват едва ли не на срещите им..
    Просто има тук един много тънък момент. Хем не трябва да си прекалено строг, хем трябва да се научат да те уважават.
    Давам ви пример с една приятелка(не знам всъщност дали вече не съм го дала, извинете ако се повтарям). Като дете и после тийнейжър родителите й забраняваха много неща, седяха я с кого излиза и т.н. Щом се отдели от тях почна да върши всичко "противопоказно".

Именно в това ми е идеята, а с позицията на приятел можеш да си спестиш много главоболия. Точно това аз съм видяла при доста мои приятели и приятелки и именно там видях пропуските на моята майка. В семейство, в което можеш да споделяш и да говориш открито без страх някак си не видях противопоставяне и скандали, които в моето семейство не липсваха.

Мега фен Аватара на krem4et0
    Град
    Свищов
    Има го и тоя момент....Наистина границата е изключително тънка и рискът да я настъпиш е огромен. В крайна сметка се надявам семейната среда да окаже влияние и детето ми да стане отговорно и съвестно като мен и мъжът, който искам да е негов баща. Интересно ми е как при цялото глезене и угаждане, разрешаване на всичко и прочие е станал толкова отговорен човек. Родителите му не са му се карали никога, никога не са му вдигали ръка и всички са се скапвали да го боготворят...

Май трябва да вземем съвети от свеки по този въпрос. Чак се чудя как е станало при все, че и компанията, в която се е движил в момента се занимава с разпространение на наркотици, пие, бие се и е сред всепризнатите гамени в града...Просто съм изумена. В крайна сметка може би всичко си е и до манталитета на човека. Някои просто са по-кротки и добри, а други могат да те изкарат извън кожата ти за броени минути.

^Мъжо изобщо не разговаря с родителите си. Просто не споделя. Майка му пита мен, как той е изкарал на НГ, Коледа или как му вървят нещата в работата. Има повреден телевизор в стаята си и взе наш. Едва тогава майка му е научила, че има проблем. И при все това е станал човек. Главата ми не го побира!?

От своя страна аз много споделям с майка ми( и то не само принудително), но пак имаме скандали и проблеми. Просто има разлика в това Аз да искам да споделя и да го направя и това ТЯ да иска да й споделя нещо. Само, че майка ми тази граница не я вижда и иска винаги всичко да знае. дори и да съм си решила, че ще споделям, като почне да ме разпитва се дразня и само я засичам. Стават едни чудесии, неблагодарна съм била, искала съм в гроба да я вкарам, ще влезе в болници, ще се поболее, ще има кръвоизлив от нерви(имала е 1-2 пъти)........И с манипулация много постига.

Трябва ли родителите да манипулират децата си?

Кремче само това, че живее с родителите си и не си е хванал чукалата на някъде, трябва да ти говори, че е привързан към тях и според мен и отношенията в семейството му са приятелски. Ако не е виждал скандали и постоянни псувни, напивания и извращения е напълно нормално и се предполага, че той ще стане човек(какъвто е), независимо от компанията. Даже според мен именно в момента в който е видял накъде отиват приятелите му сам се е спрял и е видял за какво иде реч.

Град
    Свищов
    Той живее с тях, но не общува с тях. Яде сам(а ние се изчакваме винаги за вечеря), затваря се в стаята си, гледан е, готви му се, чисти му се..........Май така му е удобно. не, че иска да е с техните вечно, о определено му е по-лесно така, отколкото да сме заедно само двамата, а да не говорим сам той. Още повече, че съм му казала, че искам да се включва в бъдещото ни домакинство-готвене, чистене, пране, гледане на бебе.......
    Мен не ме плаши, защото и без това 70%-80% от домакинството у дома въртя аз. Но той определено не е свикнал. не, че не може. Просто иска мама да му зашие копчето, да му изпере чаршафа или да му стопли вечерята, да му я сложи на поднос.

А аз съм му заявила, че не съм "мама" и няма да му слугувам, както прави тя. жената става в 4 часа всяка сутринна работа е от 8 ), за да му сготви. И понеже Ивко не може да яде 2 пъти едно и също ядене, има закуска, обяд и вечеря.......различни. Убий ме, ама аз 4 няма да стана посмъртно!

ама и ти си попаднала на чешит... Е ти го каза глезен е и това се вижда. Мисля си че ако заживеете самостоятелно и от зор и сух хляб ще яде и едно ядене три дни ще го папка... ма не му е опрял ножа до кокъла.

А по повод споделянето, да трябва да е в граници всеки има нужда от лично пространство и аз нежелая да разпитавам, а искам да бъда питана, което е коренно различно.

Град
    Свищов
    Глезен е само относно домакинстване. Иначе работи без никой да го кара, ако е из тях се хваща с някой ремонт, поправя някой уред.....абе в майсторенето грешка няма. Свикнал е на малко, но не и по отношение на храната. Там е супер претенция(но обожава моите манджички). Просто майка му никога не е работила по-късно то 5, живее с баба си, която е пенсионирана готвачка и........кухнята и прахосмукачката хич не са му любимите неща. Много ясно, че като се върна в 5 и нямам никаква робота ще си готвя, ще си гледам сина(баща му е моряк и повече време го няма, отколкото присъства). Но у дома се е работило по 16-18-20 часа на денонощие и тежестта за домакинството е падала върху мен и кака ми(а сега вече и само върху мен).

Не бих казала, че е глезльо и че се оплаква...просто е свикнал мама да прави всичко за единственото си дете. А жената е доволна, защото със свекърва си почти не говори(а живеят заедно), мъжът й го няма..........грижи се за Ивчо. може би и аз бих го правила ако имам 15 часа свободни на денонощие. но този лукс ниога не е присъствал в моето семейство и за това всеки миг с тях и до днес ми е много ценен. Да, една от причините да ценя родителите си е тази-работили са много(и още работят), за да не се лишаваме от нищо. Но съм се лишавала от присъствието им, особено на бащата. Просто гледам да се отблагодаря с уважение, разбиране и помощ.

П.С.айде чао за днес от мен. Отивам пак на робота. Квестор съм на едни изпити, а такне ми се ходи........

Супер фен
    Град
    Plovdiv,Kalofer,Montana
    krem4eto,ne ti zavijdam(makar,4e ti go pojelavam,6tom se obi4ate) ako trqbva da zajiveete zaedno edin den.Po princip mujete sa silno privurzani kum maikite si i sus sigurnost 6te iziskva ot teb su6tite ne6ta-estestveno ne si dlujna da mu 6ie6 kop4etata i sguva6 ga6tite kato maminka,no v domakinstvoto .....za men li4no e udovolstvie da "sluguvam" na muja si v kuhnqta,no s granici.Kogato prekali i za 5 minuti 3 puti me vdigne ot masata za da mu donesa ne6to,mu kazvam "abe,ei,ti mai me burka6 s maika si,maluk li si?" i toi se osaznava.Kazala sam mu,4e 4orapite nqma da mu 6iq i 4e dobre 4e e peralnqta,4e da mu pere belioto i 4orapite.No nali znae6...perfektnata jena trqbva da e sluginq v kuhnqta,kukla navun i mrusnica v legloto...do kolko moje tozi obraz da se subere c 1 jena-otdelen vupros!

Град
    Свищов
    Аз съм му казала-той ще готви, защото е професионалист(завършил е курс за готвачи), а аз съм аматьор. Прахосмукачка за пред него не мога да вдигна(и изобщо пред него повече от 1 килограм не вдигам НИЩО). мама ме е научила, че трябва да се правим на по-слаби и по-не можещи, отколкото сме, за да накараме мъжа да се включва. Не, че у дома не правя всичко...но по-добре да не го знае. А и от сега съм разпределила-готвене- двамата, бърсане на прах и санитарен възел-аз, чистене с прахосмукачка-той (защото имам киста и може да се спука от вдигане на тежко и защото съм със слабо сърце и не трябва да се презорвам), сменяне на памперси-пак той, защото аз ще кърмя, а той това не може(ако е естествено хранене върви). Съгласен е.

Истината е, че не се е случвало аз да правя нещо, даже и у дома и той да не се включи. И на вилата като сме били си поделяме всичко-чистене, готвене, подреждане. Знам, че може, знам че не го мързи-просто не е свикнал и е по-лесно, когато мама го прави. Но аз не съм мама, а той не е на 5 годинки. А и цени работата ми и вижда колко заета и натоварена съм понякога....

но всичко това е една хипотетична ситуация. Знае ли човек какво ще стане. той иска да раста в кариерата и трябва да е наясно, че аз не мога да пиша дисертации и да му готвя по 3 пъти на ден. А и той знае, че просто не съм такъв човек-да го глезя, гледам като рохко яйце, да се нагърбвам със всичко.

Уф, много се отклонихме от темата. Мисълта ми беше, че понякога май децата се самовъзпитават и при не чак толкова добро възпитание от моя си гледна точка. да, не трябва да ограничаваме до безкрай, но и не трябва да глезим децата си. не съм била глезена, помагала съм в счетоводната работа на родителите си откакто знам да чета и пиша, ценил съм труда и парите, знаела съм кои са и, че всяка стъпка ми се следи от недоброжелатели. Изобщо без да ми е казвано в мен се е насадила отговорност към тях, ценност на времето и парите, уважение и трудолюбие.

Супер фен
    Град
    Plovdiv,Kalofer,Montana
    vku6ti za sanitarniq vuzel-banq i toaletna otgovarq muja mi.Gotvene-dvamata(spored nastroenieto i umorata na ediniq ot dvamata),peralnq i prostirane,poda i praha-az,4inii-miqlnata ma6ina,otnosno deteto-pampersi i hranene-i dvamata,kupane na beb4o-toi,prispivane-az!Za pampersite i izob6to grijite za deteto nikoga ne sme imali problem.V na4aloto dori kato se pribrahme ot rodilnoto,az se 4uvstvah dobrei gotova da se grija za beb4o,no toi ne mi dava6e da smenqm pamersi,da go hranq i t.n.Sega prekarva vsqka vazmojna minuta s detenceto,prosto vijdam,4e kogato se zanimava s nego(nezavisimo dali si graqt ili nqkakvo zaduljenie s nego izpulnqva) e otdaden na 100% i togava e istinskiq Valeri...koeto est mn me radva.Spokoina sum,4e edin den dori i ve4e da ne sme zaedno(ne dai Boje),deteto mi 6te ima prekrasen i vseotdaen ba6ta!
    P.S.-malko se otlkonih v na4aloto,ama me izbi na emociq.Izvinqvam se

Град
    Свищов
    Обожавам да чистя хромираните пасти и не давам на никой. Трябва да блести....А и предпочитам да мина плочките в банята пред това да местя кресла, маси, столове и да мина с прахосмукачка.

Супер фен
    Град
    Plovdiv,Kalofer,Montana
    da,i az kato vlqza v banqta da si vzemam du6 4estose zalisvam i q izmivam cqlata,ama WC-to...nz,ne me kefida se zanimavam s nego!

Кремче, като го каза това за Иво... се сетих за следната поговорка, която май ще се окаже много вярна, когато заживеете заедно.
    'Научил се поп да яде боб. Свършил се боб. Отучил се поп да яде боб.'
    Ние пък с Боболинчо сме се разбрали така - аз мия съдовете, бърша прах, пускам пералня и подреждам. Той пуска прахосмукачка, мете и пере на ръка. Готвенето - който е по-бодър, по-уморения приготвя масата. Т.е. предимно той, готви по-добре от мен, а и обича да го прави.
    Аз си спомням майка ми мен как ме възпита - показа ми 2 пътя - добрия и лошия. Обясни ми и за 2та. От там ме остави сама да си избера. И резултата не закъсня - от 14 годишна не живея с майка си, както знаем, това е една много крехка възраст. Така и не станах пълен провал като личност. В същото време имам позната - спуквана от бой всеки път, с какви ли не забрани. В 1 момент започнаха да й позволяват това и онова - беше като отвързан кон.
    "... И знай, че само глупакът повтаря старите грешки, надявайки се на нов резултат!"
    ~
    When I see you, you make me lose all control
    Like a fire, burning deep in my soul!

^ Все едно слушам от чати моят живот... Така е, когато си възпитан добре и знаеш, че главата на раменете ти не е просто за украса, ти ставаш някой. А това ако ти е спестено и не си имал възможност да си използваш сивото вещество изведнъж като ти покажат пръст и отхапваш цялата ръка. И аз имам много познати, които пропаднаха именно от това и в момента ми е жал за тях, а са били с двама родители и здраво семейство.

Та докъде стигнахме, май и каквото и възпитание да изберем, трябва да научим детето си на дисциплина и уважение и да вкореним в него борба от съвсем малко. Щом иска нещо трябва да го извуюва и да покаже, че е достатъчно голямо, за да му се даде свободата за коята така бленува, но в граници. Да покаже, че на него може да се разчита, не зависимо за какво става дума, дори и да е пратено до магазина.

Супер фен Аватара на pifiella
    Град
    Шоколадовия град
    Според мен,едно от най-важните неща,на които трябва да се научи едно дете от малко е това да бъде уверено в себе си.Да знае какво може и да не страхува да го показва.Аз не съм бях научена като малка давярвам в себе си и във възможностите си.Бях затворено,срамежливо дете ,именно заради това.......
    Хората понякога не забелязват как плаче през ноща този,който върви в живота смеейки се!

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си