- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Референдум: Стратокрация, комунизъм или демокрация
Кажете кое от трите вида управление предпочитате?
Комунизъм. Само не ми надувайте главата.![]()
Отгогваряй на анкетата бе оОПървоначално написано от global
не мога да ти разбера откъде ти идва тая гордост от ДОИП..
нито си измислил топлата вода, нито е особено топла :>
1. тая идея я има от много години преди да се сетиш че може да я има...
2. само в момента се сещам за 3 големи дупки...ако се замисля и повече ще намеря...
плюс това самите понятия ДОИП и демокрация си противоречат...
And in our Dying, we're more alive-than we have ever been
I've lived for these few seconds
For I am Winter born
http://vbox7.com/play:d61898cb
Понеже, май не са ясни идейте на трите вида управление ще поясня:
Стратокрация - Военната диктатура е форма на държавно управление, при което политическата власт принадлежи на военните; прилича, но не е индентична със стратокрацията, при която държавата се управлява директно от военните. Гърция пре 70-те години и 30-те години на 20 век е била под такова управление и икономикта и е била в един от най-силните периоди.
Демокрация - Като форма на държавно устройство, при нея обикновените граждани могат да участват пряко във вземането на решения (за разлика от монархията или диктатурата). В днешно време почти всички държави претендират да бъдат демократични. Понякога демокрацията е формата на управление, макар официално страната да се ръководи по друг начин. Пример е Канада, която е монархия, но практически се управлява от демократично избран парламент.
Демокрацията като форма на управление на държавно ниво се практикува в две разновидности:
-Пряка - извършва се чрез референдум или плебисцит(пряко гласуване). Примери за такава демокрация са Швейцария, много законодателни инициативи на Калифорния и някои градове-държави.
-Представителна - гласоподавателят избира свои представители, които се събират в законодателни и/или изпълнителни органи. Там те могат да извършват функции, за които гласоподавателят не ги е натоварил директно: участие в специални комисии, подготовка на проектозакони и гласуване на закони; но по собствено усмотрение в съгласие със собствената им съвест.
Представителната демокрация най-общо се дели на два вида според типа на държавно устройство:
-Република - със концентрирана власт в избираеми институции:
- парламентарна република - парламентът и институциите на властта имат ясно разделение на властта с механизми за междуинситуционен контрол, но правителството се крепи на парламентарна коалиция или мнозинство, излъчващо правителство. Има ясно разграничение между шеф на правителството (Министър -президентска република - правителството се оглавява от президент, който може да се избира директно или от специални органи (напр. електоралната колегия на САЩ. Това правителство има мандат и не може да се разпусне дори и президентът да бъде отзован (напр. Ричард Никсън), при който случай неговият приемник продължава управлението на страната (напр. Джералд Форд).
-Парламентарна (конституционна) монархия - успоредно с органите установени чрез гласуване от населението, страната се оглавява от наследствен монарх, който може да има декоративна или по-активна роля според конституционните дадености.
Комунизъм - (от латински: comunis - „общ“, „обществен“) е термин обхващащ сродни идеологически течения, които предвиждат създаването на такава организация на обществените отношения (по специално обществено-икономическите), при която средствата за производство са общи, разпределението на произведеното е според нуждите на всеки, а в обществото липсва принудата на държавата.
Moжеше да сложите и национал-социализъм![]()
![]()
Пишете грамотно, на кирилица!
Пийте си млякото редовно!
Слушайте мама и тате!
Щото комунизма и стратокрацията не са, разбираш ли..
For I am Winter born
Винаги съм подкрепяла идеологията на комунизма с две ръце и сега ще е така.![]()
И култура не ми липсва да подпаля , трябва ми запалка !
Още преди 25 века гърците са открили най-успешната форма на управлиние-тази в която НАРОДА има думата!!!ДЕМОКРАЦИЯТА
98% от младото поколение харесва чалгата!
Ако си от 2%, които я мразят сложи това в подписа си.
Maybe I'm addicted, I'm out of control,but you're the drug,that keeps me from dying...
all I really know is,you're the only reason I'm trying...
Да!
Ама я ми намери тая демокрация днес!С лупа и свещ да я търсиш-нъцки!
Относно вредата на НС-смях в залата.
Пишете грамотно, на кирилица!
Пийте си млякото редовно!
Слушайте мама и тате!
^ Никъде в анкетата не пише "това са трите най-добри системи",както и не задължава никой,който не ги подкрепя да гласува,нали
За теб всичко,което не е ДОИП е злина...интересно.
SiegHeil искаше да каже,че идеята и целите,които ти днес си поставил по общото име ДОИП,са били замислени много отдавна ,само че не под ТОВА име,а ако греша нека ме поправи![]()
А бе ти си много интересен човек,знаеш ли?! Първо тука правиш ебааааати пропагандата с тоя ДОИП и даваш некви обещания,некви страсти се пралят.А в темата за 14.01.09 беше пуснал една снимка как Нова ТВ са заснели ДОИП и аз те попитах "Имаше ли репортаж или само е минало през обектива на камерата?" ,след което ти ми отговори така:
Ееее не е ли смешна работа?Първоначално написано от global
Тука си форумния боец за приемането на тая система,а в обществото си мишка![]()
И култура не ми липсва да подпаля , трябва ми запалка !
Да видим...
Стратокрация- управление на военните... Е, ако са сегашните български военни- не благодаря, в никакъв случай. За съжаление малка част от тях са достатъчно добре квалифицирани и изпълняващи съвестно задълженията си. Ако са българските военни, генерали, полковници и въобще офицери от Царска България- положението е съвсем различно.
Демокрация- за мнозинството от хората в България и по света е отдавна ясно, че такава има само на думи, а не на дела. Виждаме как "демократично" смачакаха протеста на 14.01... Някой вярва ли, че това бяха демократични прийоми? Е, аз отдавна съм сигурен, че в България няма демокрация. Още по-малко в тоталитар-комунистическо-фашизоидни държави като САЩ и Израел...
Комунизъм- коментара е излишен... най-голямата утопия и зло от трите. няма човек на тази земя, който да ме накара да подкрепям комунизма по какъвто и да било начин и да ме убеди, че той е нещо реално, градивно и хуманно.
Така че избирам нито една от трите... Моят фаворит е Националната демокрация- тоест демокрация, но основана на национално-патриотични принципи.
Ако е ръководена от отговорни хора и аз бих се съгласил с вас,но на наша почва върлува лакомията,така че ако е има някаква политикабазирана на патриотичните принциипи тя ще рухне.Просто тук на балканите от край време алчността измества националните отговрности.Първоначално написано от tqnko
+1Първоначално написано от tqnko
А глобале прави разлика между форма на управление и избирателна система..как успяваш да кажеш няква адска глупост във всеки пост не знам... oO
For I am Winter born
И един мармот увивал шоколада в станиол...Първоначално написано от love_enrique
![]()
For I am Winter born
От 1989г. до сега сме в МЕЖДУКРАЦИЯ!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Във пяната на муле със самар,което е скопено със ритници,във лигите на котарака стар,без кьорав зъб, със белнали зеници,(затуй лови насън маймуни с трици!)...
хьхьхьхьхь ти по кой въпрос точно имаш думата?Първоначално написано от love_enrique
![]()
Военна диктатура!!!
loyal_88 се върнаааа!!!![]()
И тази година най - шумна бе групата на православните араби.Младежите с пълно гърло викаха "Иисус е наш Бог".Преди години било решено арабите да не бъдат допуснати в комплекса.Свещения огън обаче не паднал, докато прогонените не влезли.
Това,че в бг в момента нямаме думата (за което сме виновни САМО и единствено ние с безразличието и глупостта си),не прави демокрацията по-малко успешна форма на управление.Тука въпроса е коя е най-добрата,никой не твърди,че у нас в момента управлява истинска демокрация,да не говорим пък за успешнаПървоначално написано от loyal_88
![]()
Maybe I'm addicted, I'm out of control,but you're the drug,that keeps me from dying...
Тя и 'перфектната' демокрация сама по себе си е е адски дефектна и неправилна, да не го говорим за сегашната..Първоначално написано от love_enrique
For I am Winter born
И кое по-точно ти се вижда неправилно и с какво другите системи са по-добри?Първоначално написано от SiegHeil
Хм..да видим..в основата на тая твойта демокрация стои гласуването...Първоначално написано от love_enrique
Статистически е доказано че 50% от хората са със среден интелект..а съответно по 25% са под и над средното ниво...и ако приемем че всеки трябва да има право на глас и всеки глас има еднаква тежест(което е другата идиотщина, ама тва е отделна тема)...то в парламента ще влезат 25% идиоти, 50% полу-идиоти, и 25% умни хора...25% не могат да вършат работа като за 100%
Но да приемем че всички хора са гении и са избрали 100% правилни хора...пуска се закон за гласуване откъде да внасяме газ...е как се очаква тея 240 човека да вземат правилно решение като максимум 50 от тях имат икономическо образование ?
Стига ли ти толкова ?![]()
ПП: И това са само основните и най очевадните неща, лошо ше стане ако навлизаме и в подробности![]()
For I am Winter born
+1Първоначално написано от LiveFlower
ACϟDC
ЗА национал-социализма и за предпочитане чрез него да се заформи и анти-ционистическо управление!
Всъщност едната и другата идеология са черпили идеологически принципи една от друга, което ги прави малко или много взаимообвързани за мене. Защото расизма на юдеите роди националсоциализма, а националсоциализма всъщност без да иска направи така, че ционистите си създадоха държава и тяхната идеология на практика властва над света в днешно време.Първоначално написано от MentallyBlind