- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Книгите,които трябва да се прочетат поне веднъж в живота
Просто изпуснах да ги спомена в момента, понеже Под игото и останалите, които изброих на първо място ми се появиха в съзнанието![]()
Никой не отрича, че Талев е велик и романите му са също така велики, просто скоро не съм ги препрочитал и можеби затова ги изпуснах![]()
Първоначално написано от kristo
Ахъм.
Един ден, ако децата ми ревнат, че не могат да прочетат "Под игото", няма да им се карам.
Аз тая книга 3 пъти я мъчих! Много съм прочела за скромните си 19 години, на много тежки и трудни за четене книги съм попадала, но "Под игото" е на първо място в топ 10.
3 пъти я мъчих и нито един от 3те пъти не успях да я дочета. Имам едно 40 страници, последните 40, които така и не прочетох.
И това е една от малкото книги, която не ми е дала нищичко.
Затова не разбирам защо толкова я хвалите.
Собственост на Canis_Dirus
Еми въпрос на вкус, няма да споря да не рече някой пак, че се опитвам да се налагам както в други теми, понеже всеки втори взе да ми хвърля такива обвинения![]()
Мен лично Под игото ми е много лесно и приятно за четене и се изпълвам освен с патриотично чувство и с много други приятни чувства. Изобщо усеща се силата на българския дух в тази книга, разбира се и в Железния светилник е така, спор няма, но все пак са различни една от друга книги, а на мен духа на Под игото ме изпълва с много силни емоции.
А, не бе.. то не става въпрос за спорене, аз не се заяждам.
Нямам против - просто се чудя.
Всичко българско и родноПървоначално написано от FelisDirus
люба, тача и милея!
Това е мотива на цялото Вазово творчество. Те затова трябва да го харесваме - защото е българско!
Grumpy old madman
Да де, аз само заради това му уважавам творчеството. И единственото, което ме е впечатлявало е "Епопея на забравените".Първоначално написано от Canis_Dirus
За мен творчеството на Вазов е изумително със своите множество литературни похвати,искреност, детайлност и чувственост. Не е само до това,че е свързано с родолюбив характер. Не виждам защо трябва да е толкова трудно да бъде харесано и оценено.![]()
Вазов като човек и съответно и творчеството му са достойни за уважение, но това не означава, че всяка една творба трябва да ни харесва. На мен примерно не ми харесва "Чичовци". Не обичам бездействието, което цари в тази повест. Не ми харесва начина, по която е създадена, въпреки че някои се възхищават от умелото вплитане на борлесковия принцип, за който не съм сигурен дали Вазов въобще е знаел. По-скоро е достояние на кандидатстудентите, които четат повече допълнителна литература, които знаят какво е, но едва ли са съгласни, че това има особено значение. На мен лично "Под игото" ми харесва, на някой друг ще му харесва "Чичовци". Уважението към един автор и това да ти допадат произведенията му или някоя конкретна творба е нещо съвсем различно.
Явно не си чел много.Първоначално написано от LINKNOT
А тоя коментар от коя литературна критика го изкопа?![]()
Пак ще се изпокарате яко усещам ...
И тази година най - шумна бе групата на православните араби.Младежите с пълно гърло викаха "Иисус е наш Бог".Преди години било решено арабите да не бъдат допуснати в комплекса.Свещения огън обаче не паднал, докато прогонените не влезли.
Маните го тоя вазов пълен женкармисля че трябва да се прочетът свещените книги на водещите религии не заради други ами зада се стигне до извода че християнството е най-добрата религия
![]()
Спамер 6то ниво може да спами от 6 браузера едновременно
Послепис : естествено че съм фейк
Я един прогледнал човек !!!Първоначално написано от Spamer
И тази година най - шумна бе групата на православните араби.Младежите с пълно гърло викаха "Иисус е наш Бог".Преди години било решено арабите да не бъдат допуснати в комплекса.Свещения огън обаче не паднал, докато прогонените не влезли.
Не. Аз приех чуждото мнение, ама ми пробутват тука думите или на някой захлупен критик, или на учителка по литература, или част от увод/заключение на тема за Вазов.Първоначално написано от InitialD
И ми стана смешно, щото това колко съм го чела и псувала миналата година, не е истина просто.
Ама както и да е, млъквам, че ми се доспа нещо.
По темата - "На изток от рая". Сори, ако повтарям някого, ама ми е любимата!
Интересно ми е как точно се определя "най-добрата" религия. Разбирам групите да имат албуми best of the best, но подобна идея за религията не ми пасва. Иначе съм абсолютно съгласен, че всеки един от нас(визирам съфорумците, които са православни християни) да прочетата Библията. И също така смятам, че не би било лошо да се прочете и Корана примерно. Но също така не е нужно да четеш и книги на определени религии. Може да се впуснеш в едно премеждие из книгите на "духовните течения", които в последните години непрекъснато са на мода. А дали ще четеш американизираната "The secret", прекално абстракните книги на психеделичния Кастанеда или пък някой новопоявил се best seller, повтарящ за пореден път концепцията, която е на няколко века, по един "нов и увладяващ начин"(както пише отзад на корицата), винаги можеш да се обогатиш по някакъв начин. Примерно аз намирам много смисъл в книгите на Р.А. Салваторе. Просто не ги препоръчвам тук, защото фентъзито е по-особен жанр и едва ли би могъл да се превърне в класика. Не си представям в училище да се учи книга на Ричард Кнаак примерно. А това дали "властелина" е класиката на фентъзито не искам да коментирам, понеже не съм от привържениците на тази книга, както и на филма.
Никой никога не може да каже,че е чел достатъчно.Първоначално написано от FelisDirus
А иначе това за литературната критика ме поласка наистина.Сама си пиша мненията..хах
Според мен трябва да се прочетат поне 5 книги от световната класикаАз обичам :
Гордост и предрасъдъци на Джейн Остин
Ромео и Жулиета на Шекспир
Three words.Eight letters.Say them and im yours..
Въпрос на вкус, Вили.Първоначално написано от Corporatedesign
Ясно е, че няма как всички да харесват и четат това, което и аз, но идеята ми беше, че с "Под игото" се злоупотребява, защото всеки знае, че като каже това заглавие и другите ще почнат да кимат одобрително с глава и да казват "Браво на детето" (което всъщност може и да си няма идея какво точно пише в книгата, ама няма нищо).
А колкото до символиката, няма какво да лъжа - твърде отблъскваща ми беше книгата, за да търся някакъв дълбок смисъл и истини в нея.
Елин Пелин и Йордан Йовков - техните разкази трябва да се прочетат задължително.
Harry Potter
Здрач
Властелинът на пръстените
Немили-недраги
стиховете на Дамян Дамянов
Крадецът на праскови
Преди да се родя
Жена с вид на хамелеон и характер на питбул!!!
BE SURE YOUR SIN WILL FIND YOU OUT!!!
Гласувам за Йовковите разкази и четирилогията на Талев - Железният светилник, Преспанските камбани, Илинден, Гласовете ви чувам. Ние сме българи и е добре като такива първо да прочетем шедьоврите на нашата литература, които могат да ни дадат много повече от Хари Потър(както видях по-нагоре). Извинявайте, но да считаш, че Хари Потър е една от книгите, които човек задължително трябва да прочете в живота си е доста повърхностно...
O____________________________OПървоначално написано от snike
килърке, доста съм съгласен с теб, обаче така и не успях да ги харесам тях двамината. Ужасно тегави са ми някак и за четене, и за писане по тях, за всичко. Но са изключително талантливи и повратни за развитието на родната литература, да. Засягат важни проблеми.
"И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."
Въй, за Хари Потър нямам думи...Първоначално написано от ScionOfStorm
Да, малко са тегави някои техни разкази, но смятам, че дори да не бяха задължителни автори в училище пак трябва да се прочетат..
А за някои хора сигурно Кама Сутра с картинки би било единственото хубаво нещо за четене и биха се гордели с това, пхах..![]()
Бедна ви е фантазията.
Освен споменатите български произведения, бих добавил пълната версия на "Властелинът на пръстените", както и другите книги на Толкин.
Това е единствената по-обширна чуждестранна книга, която съм чел, и от години всяка вечер преди лягане не пропускам да прочета по нещичко.
Както пише отзаде на книгата = "Този роман не ще ви даде и секунда покой докато не го прочетете до край, както и дълги години след това".
Не мога да опиша с думи достойнствата му.
Иначе романите за Хари Потър имат много много ама много интересен сюжет, и нямаш търпение да прочетеш края. Просто страшно увлекателна историика.
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
в момента се сещам само за тези:
1.Матилда-Роалд Дал 11.Тайната градина-Франсис Ходжсън Бърнет
2.Червено и черно-Стендал 12.Под игото-Иван Вазов
3.Дамата с камелиите-Александър Дюма-син 13.Чичо Томовота колиба-Хариет Бичер Стоу
4.Мадам Бовари-Гюстав Флобер 14.Тримата мускетари-Александър Дюма
5.Лунен тигър-Пенелопи Лайвли 15.Вечната Амбър 1,2- Катлийн Уиндзор
6.Алиса в страната на чудесата и в огледалния свят-Луис Карол 16.Клетниците-Виктор Юго
7.Роня,дъщерята на разбойника-Астрид Линдгрен 17.Немили-недраги-Иван Вазов
8.Пипи дългото чорапче-Астрид Линдгрен 18. Дон Кихот-Мигуел Сервантес
9.Двойната Лотхен-Ерих Кестнер 19.Чучулигата-Решат Нури
10.Конникът без глава-Майн Рид 20. Червената роза-Бианка Спиър
11.Птиците умират сами-Колийн Маккълоу 21.Граф Монте Кристо-Александър Дюма
12.Малката вещица-Силия Рийс 22.Гърбавия-Пол Февал
13.Рандеву-Аманда Куик 23.Воля-Митко Горчивкин