- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Искам да попитам някои неща свързани с българската граматика
1. Какво е това рефлексивни (възвратни) глаголи , и как се разбира , че един глагол е такъв?
2. Какво е това транзитивни (преходни) глаголи , и как се разбира , че един глагол е такъв?
3. Кои са безличните глаголи
4. Какво е това интранзитивните (непреходни) глаголи , и как се разбира , че един глагол е такъв?
5. Какво е устойчево словосъчетание ?
6. Какво е условно наклонение?
Благодаря предварително!
Потърси ли в уики-то?
Мога да ти отговоря само на 3ти въпрос. Безлични глаголи, както подсказва и наименованието им, са тези глаголи, които нямат конкретен извършител. Примери за такива са: "съмна се", "здрачава се", "домъчня (ми)" и т.н.
А възвратни глаголи са повечето със "се" - завръщам се, превръщам се, преобръщам се, пребивам се....
За да остане природа
//A programmer started to cuss, because getting to sleep was a fuss. And as he lay there in bed, looping 'round in his head was: while(!asleep()) sheep++;
5. Какво е устойчево словосъчетание ? словосъчетание, което може да се замени с друга дума, на пример след дъжд качулка е устойчево, защото може да се замени с думата късно, и т.н.
6. Какво е условно наклонение? -условно наклонение т.е. действието зависи от нещо, от някакво условие, например "бих отишъл, ако не вали дъжд".
Надявам се, да съм помогнала (:
Maybe we're sealed in silence
And maybe we feel a guidance
Maybe your own devices
Will keep you afraid and cold
But i...
i'd like to change the world.
абе от къф зор ви карат да учите тея неща бе
![]()
я питай учителката си по БЕЛ
и аз тва са чудя....сякви неща дето не ни трябват.Само да си натоварваме мозъците....Първоначално написано от Darkkiss
Българския съм го учил като втори езикПървоначално написано от webmast3rche
това деот го написа за пръв път го чух през живота си...