И сега имаме някои привилегии, които през комунизма пък са били невъзможни- например да ходим свободно в страните от ЕС, получаваме(стига да не сме корумпирани и да ни ги спрат) пари по еврофондовете. Но това не оправя положението на България и българския народ като цяло, нали? Същото е било и през комунизма- известни финансово-икономически привилегии от СИВ, но дотам. Като цяло нискоразвита икономика, ниски в сравнение с капиталистическите страни доходи и стандарт на живот и т. н. да не изброявам. Липса на всякакви демократични права и свободи, на лична самоинициативност и собствени възгледи извън тези на партията. Е, това спира развитието, това е.
Мда, доста добре звучи, доста добре, за да е истина в цялост. Иначе не отричам въпреки антикомунизма си, че и тогава е имало успехи, имало е но с цената на какво? На много жертви и репресии, на насилствен труд, обявен за "доброволен"(а имай "късмета" да не искаш да участваш в някоя бригада, пък ще видиш какво ще те пати...). Та икономика на изцяло държавни принципи определено действа, действа но до едно положение. След това ресурса й се изчерпва и тя стига до крах. А цялата икономика на комунизма е била икономика на недостига и запълване на дупки точно защото няма частна собственост и пазарни принципи. Строели са се грандиозни предприятия, за които няма достатъчен вътрешен ресурс, за да функционират задълго. В следствия на това идва разрухата на тоталитарната икономика. Просто без пазарна икономика и частен сектор не може. И едната крайност(напълно либералната икономика), и другата(тоталитарната икономика) не са добре. Аз това го обясних в друга тема без да се имам за силно начетен по въпроса и да разбирам кой знае колко от икономика. Но простата логика и фактите доказват това, в което съм се съмнявал. А също така съм чувал икономически анализи от специалисти в областта, който заявяват в прав текст и с доста аргументи точно същото- държавно регулираната икономика на пазарностопански и частни начала е най-доброто. Това е