.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 30
    Голям фен Аватара на Vesk0u
    Град
    Монтана

България в духовна, морална и икономическа криза

България е най във всичко! Тук са най-ниските заплати и най-високите цени, тук хората дето пушат от най-ранна възраст, има най-много пияни ученици, най-много улични псета, най-често се срещат сърдечни заболявания… По сме, по, та най!

Но ето, народе, най-накрая дойде моментът да кажем, да видим, чуем и прочетем - Ние не сме най във всичко! Едно от тези неща, в които изоставаме от другите, е данъкът добавена стойност върху книгите, там сме втори в Европа - след Дания! Жалкото е обаче, че сме с най-нисък жизнен стандарт в ЕС, докато датчаните са първи, но…

България се намира в културна криза, вероятно българите са най-безкултурният народ в съюза! Това се тръби непрестанно по всички медии: пуснеш телевизията, разправят ти колко сме прости и че 80% от учениците не били прочели и една книга през живота си, четеш вестник, навсякъде ти пишат как четенето е в криза, слушаш радиото - там обвиняват вестникарите, че пишат неграмотно… И като излезе Ламбо или Даниел Вълчев, призовават от трибуната на родното, превелико (а не “Велико”), препочитано и всевишно НС, да се грижим за културата, после се оплакват как няма пари за просветни дейности и как културата ни загива. Спокойно удавници, вода има за всички! Ламбо няма да ви остави да ревете за българщината, книгоиздаването и по-скоро обикновените потребители, между които сте и вие, веднага ще ви увери, че нещата са доста по-розови от миналата година, без сам да съзнава с колко правописни грешки е написал “СбогУм”. После ще излезе някой около май месец и ще разказва, както всяка година, за делата на Светите братя от Солун - Кириля и Методия, а 20-тината му слушатели в парламента ще чоплят семки, ще решават кръстословици и ще си бъркат в ушите. Да се чуди човек как не прекъсват мозъка си, когато натикат в носа си ръка до лакът.

И тъй България е в културна криза, а има второто в Европа ДДС над книгите - цели 20%, както споменах единствено Дания ни задминава с 25%, но ако сравним и с другите нормални европейски държави… :

Франция - 5%, френският президент, възнамерявал да свали процента на един, защото 5 били премного при политика на страната насочена към насърчаването на културната индустрия и четенето;
    Чехия - 9%, заради кризата, до началото на годината ДДС-то е било като френското;
    Полша, Англия, Австрия - няма ДДС над книгите;

Годишният оборот на книиздаването в България е 120 милиона лева, а на Франция е 2.6 милиарда евро. Много ли ще загуби държавата без ДДС над книгите? Последният път точно с този номер се излезе, за да бъде отхвърлено предложената в парламента допълнителна точка в чл. 42 на закона, в която да се казва, че ставката на книги, издадени на територията на страната, са освободени от ДДС. Същия ден управляващите гласуваха текст в закона, според който набирането на средства за политика се освобождава от ДДС. Па така, парите от политическа дейност (които по всяка вероятност надвишават няколко пъти тези от книгоиздаване), не са нужни за държавната хазна? Тези от книжа са…

А чети да те видим народе, дето нямаш пари да си храниш децата??? Пък децата ти как ще четат…, че те утре ли, вдругиден ли, ще трябва да се изхранват сами, за какви книги говорим???

Нима това не е духовен геноцид над българското общество?

Източник: http://bg.altermedia.info

Град
    Видин
    Икономическа..
    А народа си е ок, само управляващите са боклук
    And in our Dying, we're more alive-than we have ever been
    I've lived for these few seconds
    For I am Winter born
    http://vbox7.com/play:d61898cb

Град
    Варна
    xxx

Цитирай Първоначално написано от SiegHeil
    Икономическа..
    А народа си е ок, само управляващите са боклук
    Точно пък народа ОК?!? Ок икономическото,но моралното и културното развитие,голяма част от него си зависи от самия народ. Културните и поне малко от малко морални хора се срещат трудно и доста рядко *пффф поне тях ги има*
    А че управляващите ни са тъпи-тъпи са...

Град
    софия
    Принципно икономическа криза има там където има икономика , не мисля че България е от страните с такава развита. културна и морална криза си има още от идването на демокрацията.никой не е***а за културата в днешно време ...
    най-добре умея да спрягам глагола моткам се във всичките му форми

Цитирай Първоначално написано от xpower
    Принципно икономическа криза има там където има икономика , не мисля че България е от страните с такава развита. културна и морална криза си има още от идването на демокрацията.никой не е***а за културата в днешно време ...
    Културна и морална криза има още от идването на комунизма, то тогава е била най-голямата в интерес на истината. Затова и сега положението е още по-зле.

Голям фен Аватара на Vesk0u
    Град
    Монтана
    Цитирай Първоначално написано от kristo
    Цитирай Първоначално написано от xpower
    Културна и морална криза има още от идването на комунизма, то тогава е била най-голямата в интерес на истината. Затова и сега положението е още по-зле.
    Винаги сме били в икономическа и най-вече морална криза, защото все пак такъв си ни е манталитета (Бай Ганьо). Но под духовно се разбира, като религия, а това не мисля, че е нещо, което ни е нужно. Казват, че религията налага морал на народа, но (и друг път съм давал този пример) всички знаем, че през социализма хомосексуалистите са били пращани в затвора, нищо че не е имало религия. А сега големия морал... целуват се батковци по улицата докато ние се гнусим - оня ден трябваше да обяснявам на малкото си братче, защо този дебел чичко се прави на жена след като е мъж... (За Азис става дума).

Град
    .. EE tЪМ, некЪде на сел0о .. ;D ;D
    България вечно е била в криза
    и така че продължава май ...

Цитирай Първоначално написано от Mastta
    България вечно е била в криза
    и така че продължава май ...
    Вечно ли?! Ти явно нищо не си чел/а за българската история щом твърдиш, че вечно сме били в криза. Само допреди 70-тина години България беше къде къде по-добре и по-стабилна във почти всяко едно отношение и по нищо не отстъпваше на мнозинството европейски страни с изключение на най-мощните от тях- Англия, Франция и Германия, Скандинавските държави и Швейцария, която не е никак мощна военно, но като стандарт на живот в повечето случаи е номер 1.

hottie
    Guest
    България е зле

Град
    Видин
    изключително аргументирано и точно мнение ^^
    For I am Winter born

hottie
    Guest
    Много ясно когато е очевидно няма смисъл да се аргументирам

Град
    Видин
    Адски готино е да обясняваш как нещо е зле, след като си нямаш никаква представа какво е от другата страна..
    For I am Winter born

hottie
    Guest
    аз може би най-добре знам от този форум

Град
    Видин
    В Германия и САЩ е най-доброто
    For I am Winter born

Голям фен Аватара на Wildchildd
    Адски готино е да обясняваш как нещо е зле, след като си нямаш никаква представа какво е от другата страна..
    Миналото лято бях за 3 месеца във Финландия,на светлинни години пред нас са.Бият ни по морал,духовност,да не говорим за икономика( то си идва от предните две).Имах чуството, че съм на друга планета. Нещо подобно е в Англия, но не в такава степен.
    Не искам да ме разбираш погрешно.Патриот съм,нямам желание да живея в Финландия,или където и да било извън България,обаче е факт,че другата страна е много по-добре от нас.
    Пп:гледам си споменал и сащ,по-добре да не говорим, и моето мнение за тях е доста ниско.

Цитирай Първоначално написано от Wildchildd
    Миналото лято бях за 3 месеца във Финландия,на светлинни години пред нас са.Бият ни по морал,духовност,да не говорим за икономика( то си идва от предните две).Имах чуството, че съм на друга планета. Нещо подобно е в Англия, но не в такава степен.
    Не искам да ме разбираш погрешно.Патриот съм,нямам желание да живея в Финландия,или където и да било извън България,обаче е факт,че другата страна е много по-добре от нас.
    Пп:гледам си споменал и сащ,по-добре да не говорим, и моето мнение за тях е доста ниско.
    За икономиката няма спор, че Финландия всякак са много по-напред от нас. Но за морала и духовността- как успя да прецениш, че ни "бият" по тези показатели? С какви мерки и теглилки претегли морала на средностатистическия българин и средностатистическия финландец и прецени, че финландеца е по-морален от българина? Най-малкото морала е доста всеобхватно и условно понятие. Примерно в арабския свят има железен морал, но морал, който по никакъв начин не може да бъде приет за нормален и вписващ в съвременното цивилизовано общество, защото е прекалено консеврвативен и средновековен като методи и принципи.

Голям фен Аватара на Wildchildd
    Давам пример с духовността.Финландците,по мое скромно мнение,се интересуват живо от литература, за разлика от голямата част от българите.Хората с който се запознах мислеха с главите си,и непрекъснато търсеха знание. Това не е типична черта за връстниците ми(родените след 91г.),мисля,че ще се съгласиш с мен.
    Колкото до морала,прав си,че е всеобхватно понятие и е трудно да сравнявам, но определено ми хареса, че не се толерират пиянството,показните гейове азис не би имал никакъв шанс в това общество(въпреки големият брои хомота),разврата,въобще всичката помия,на която се възхищават връстниците ми.Хората там обичат свободата,но не я превръщат в беззаконие и безхаберие към абсолютно всичко свято.
    пп:Така като гледам,съм ги изкарал перфектните хора.И те имат лоши черти, но просто не си личат толкова.
    Да живее България!

hottie
    Guest
    Французите със сигурност са по-възпитани, по-солидарни, по-малко се оплакват и са по-усмихнати.
    разберете - страната ни не е най-хубавата и готина на света

Град
    Видин
    http://bg.altermedia.info/?p=6416
    Да живее френската солидарност
    Иначе за финландците съм съгласен на 100%, велика страна ^
    For I am Winter born

Французите са сбирщина с голямо самочувствие, но без покритие. Общо взето комплексари по същия начин както англичаните- германците са 100 пъти по стока от тях. А финландците и изобщо скандинавците също определено са за пример- и аз ги харесвам и уважавам. Но Wildchildd, проблема в България е с настъпилата американизация, която доведе със себе си чалгизацията и всички останали подривни явления в българския обществено-културен живот и всичко се правеше и продължава да се прави по организиран начин на ниво ръководство на държавата.

А преди 9.09.1944 г. българската нация е изглеждала по съвсем, ама съвсем различен начин. И все пак и днес все още има и ще има немалко културни и интелигентни български младежи. Например вчера беше награждаването от историческата викторина, която всяка година се организира от ВМРО-Пловдив. Спечели едно 16 годишно момиче, което е показало завидни знания, завиден интерес. Беше много интелигентна и колкото повече млади българи има като нея- толкова по-добре. Другите участници, завършили на призови места пак бяха във възрастова категория от 16 до 22 години някъде, е имаше и една жена на около 50 години да не забравя(общо бяха четирима призьори).

Така че има надежда, не сме чак толкова бездуховни, колкото изглежда. А и по медиите съвсем умишлено на преден план и като представителна извадка за редовия българин и български младеж се изтъкват точно чалгарите и техните производни, които са толерирани, докато за интелигентните и начетените българи никой или почти никой не говори, никой не се интересува от тях- пак умишлено, за заблуда и за да се държи българина в състояние на отчаяние. За да си вика "колко прост народ сме, няма надежда", а не е така!

hottie
    Guest
    Аз не твърдя, че не струваме. Иначе нямаше да се приибера да живея в България. Щом съм се върнала, значи има надежда.

Но това - всеки втори да сео плаква и да мрънка го няма никъде другаде, където съм била. Ужасна работа. Но тук вече се отклонявам от темата. Не искам да ви я развалям

Ами дано е така, но доколкото помня в един твой стар пост беше казала, че няма да се връщаш в България, та сега съм учуден

hottie
    Guest
    Е как? Сигурно съм говорила за Франция. Защото си живея в България в момента и то от вече 2 години

Може и да съм те объркал с една друга от модераторките- мисля, че беше RiseGirl, така че извинявай

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си