- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Децата без GSM-и в час, учат задължително до 10 клас
Правителството одобри проект на Закон за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка, който ще създаде единна нормативна база за изпълнението на Националната програма за училищно образование и предучилищно възпитание и подготовка (2006-2015 г.).
Новата образователна структура включва две степени - основно образование от начален (I-IV клас) и прогимназиален етап (V-VII клас), средно образование от първи гимназиален (VIII-X клас) и втори гимназиален етап (XI-XII клас).
Основно образование се завършва след VII клас, а VIII клас е предвиден за интензивно чуждоезиково и компютърно обучение и/или за професионална подготовка за всички ученици.
Задължителното образование се завършва след X клас, а в последните две години трябва да се постави акцент върху профилираната и професионалната подготовка.
В края на всеки етап на образование е планирано провеждането на национално външно оценяване.
Проектът на закон съдържа подробна уредба на правата и задълженията на участниците в образователния процес.
Новите дисциплинарни мерки са свързани с извършване на дейности в полза на училището в извънучебно време, отстраняване от училище, отстраняване от час, намаляване на поведението.
Предвижда се в края на всеки клас, както и при завършване на етап и/или степен на образование, класният ръководител да изготвя характеристика с преценка за развитието на всеки ученик и с препоръки за насочването му към различни форми на допълнителна работа.
Аналогично на уредбата на правата и задълженията на учениците, проектът на закон посочва ясно и правата и задълженията на учителите – задължение за явяване в облекло или във вид, съответстващи на добрите нрави, забрана за внасяне на оръжие, алкохол, за употреба на мобилен телефон в час и др.
За първи път са уредени подробно допълнителните права и задължения на класния ръководител, както и основните моменти от новия модел за кариерно развитие на учителите в съответствие със заложеното в Националната програма.
Предвидени са 5 учителски длъжности - младши учител, учител, старши учител, главен учител, учител методик.
В законопроекта, отново за първи път, е отредено място на родителите като участници в образователно-възпитателния процес.
Регламентирана е и възможността те да ползват специален родителски отпуск в размер на 8 часа годишно, за да посещават училището на детето си.
Статутът на директора е уреден в съответствие с основните положения, предвидени в Националната програма. Предвиден е 5-годишен мандат за заемане на длъжността, без ограничение в броя на мандатите.
Въведено е изискване за придобиване на директорска правоспособност в Националния институт за обучение на директори, а също и годишна атестация на директора.
В проекта е уредена възможност за изграждане на училищни съвети като колективни органи за контрол на управленската дейност на училището. Определени са съставът, начинът на формиране и правомощията на училищния съвет.
----------------------------------------------------------------------------------
Така , едно нещо не можах да разбера от цялата статия .. Примерно учениците който в момента са 10 клас а тая година септември почват 11 за тях задължително ли е да карат 11 и 12 клас или и тях ги хваща тоя закон?Моля всеки който е навътре с нещата и има някаква представа за това да изкаже своето мнение защото мисля , че това интересува всички ученици.
и?
закона ще издържи МАКСИМУМ годинаПървоначално написано от afterforever
LastFM
Progressive House by Serge Devant,Nadia Ali and Hadley!
според мен ще си карат 11-12 клас задължително. Това май се отнася за тея по - малките, които сега са 6- 7 клас.Първоначално написано от Shenkito
www.tuzari.com/tuz.php?name=eli7ooo
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
Е ти да не мислиш, че така лесно се сменят закони през година...Първоначално написано от MrUndaztood
Аз пък знам, че по принцип и до сега си беше така - задължителното обучение е до 16 - годишна възраст...
после защо плуеш България?Първоначално написано от sladky2008
Закони.. закони край нямат... все вкарват некфи нови тъпи закони после ги махат... само глупости..![]()
![]()
![]()
Дали някой ден сърцето ми ще престане да се опитва да изкочи от гърдите ми всеки път, когато ме докоснеш ?
Само за тези, които са по новата програма.Първоначално написано от Vista
...That we are sharing the same bed, we're not sharing the same dreams anymore...
Поредните лайна излезли от министерството на образованието, заедно с оценката за поведение (чудесна идея, но абсолютно неприложима на практита), ученическия час и тнт. Хубавата новина е че до изборите има предостатъчно време господин министъра да опропасти още много неща...
Welcome to the end of the thought process.
Ми Шуй за тебПървоначално написано от sladky2008
![]()
ти ще си страдаш
Мен слабо ме интересува защото тая година завършвам
Огромна картинка!
.: machoka :.
Ама картинката даваше много добър съвет-нормално да е голяма
Абе като четете поне четете като хората!!!автора точно и ясно е написал че това е ПРОЕКТ ЗА ЗАКОН което означава че докато не го променят и приемат спрямо изискванията не е валиден!
Съвсем простичък пример за това беше ПРОЕКТО-ЗАКОНА за матурите,който се влачи 10-тина години и го приеха чак 2007,така че не се шашкайте толкова!
Take this broken wings and learn to fly again and learn to live so free
and when we here the voices sing the book of love will open up and let us in
so take these broken wings!