Вместо да й давате съвети как да се справи с възрастта си повечето от вас й натякват,че е направила грешка (като е зарязала приятелката си),може и така да е ,но спрете вече да я упреквате.Аз също съм на 13 и бях изправена преде същата дилема..Само дето не мразя баща си.Той понякога(по празници) си пийваше повечко,после запиочваше да говори на майка ми как му била изневерявала и т.н.(не ми се разказва),но откакто се разделиха няма напрежение вкъщи,нито страх или каквото и да било.С майка ми си живеем много по-спокойно от преди!Макар че малко трудно се справяме с разходите,но за това баща ми ни помага въпреки многото скандали..Виждам го всеки ден и понякога прекарвам известнио време с него(води ме натам-насам) и се чувствам много по-добре.Мисля че варианта с раздялата ще ти се отрази добре.А в случай че баща ти не иска да даде развод на майка ти се обадете или в закрила на детето(причината е психически разстройвания) или пуснете молба до полицията да говорят с него и да го стреснат като му кажат че не бива да доближава майка ти(казвам само майка ти,защото е гадно да разделиш баща от собственото му дете и все пак вие 2-мата трябва да се виждате чат-пат) и да седи на 100 метра от нея.Ако превищи ограничението..да му се наложи някакво наказание..Успех и не се притеснявай,защото нещата ще се наредят