- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Козметика и диети
- Слаба, изтощена, падаща коса.
искам да те попитам нещо за стимуланта на Икаров и тревитаминола.имам коса доо средата на гъра даже малко по-къса таа искам многооо дъла и да попитам ако в неделя вечер си правя маска с тревитаминол а в сряда съм със стимуланта да не би да прекаля?мерси предварително
Грижа за дълги коси
За да имаш красива коса, трябва да отделяш време. А да се грижиш добре за дълги коси изисква доста повече усилия, от колкото са необходими за къса или коса със средна дължина. Дори самото миене и исушаване само по себе си е нелека задача. Вижте тези съвети, които могат да ви помогнат да се оправяте по-лесно с дългата коса.
- Избягвайте да спите със стегната конска опашка или сплетена на плитка коса. Това стресира косата и тя може да се чупи или да започне да пада.
- Когато вързвате косата на плитка или опашка, избягвайте стегнати ластици. Те могат да повредят косъма. Ограничавайте до колкото можете носенето на фиби и панделки.
- Искате да пуснете косата си да расте дълга, но въпреки това трябва да я подстригвате по-малко на всеки три месеца. А ако вече имате нуйната дължина достатъчно е да махате крайчетата на всеки месец – месец и половина. Така ще избегнете цъфтенето и чупенето на косъма, косата няма да се заплита и ще изглежда по-красива и здрава.
- Не използвайте четка, когато решете косата, защото може да разтегнете косъма и да стене неиздръжлив. По-добре използвайте гребен с широки зъбци или дори пръстите си. Въпреки, че не е лесна задача, разресването на дълги коси е много важно, защото така се разпределя равномерно естествената мазнина на косата по дължината на целия косъм.
- Когато разресвате дълга коса, започвайте от върховете нагоре към корените. Разделете на кичури и работете така, като започнете от горните към долните. И бъдете внимателни и нежни към косата, силното дърпане се я увреди и начупи. След като приключите с тази нелека задача, прокарайте пръсти през косата, за да премахнете създалото се статично електричество.
- Ако срешете косата преди да я миете, ще намалите образуването на възли и ще бъде по-лесно да я изсушите и оформите.
- Не бършете дълга коса с кърпа, защото ще я заплетете. Само попийте водата леко с хавлията.
- Ако спите на възглавница с памучна калъфка, то тя може да захваща и накъсва косата, особено ако се въртите много в съня си. За да избегнете това използвайте копринена или сатенена калъфка. Усещането е много приятно за кожата и в същото време ще запазите красотата на дългата коса. Друг вариант е да вдигате на конска опашка косата си на върха на главата, като я прихващате с хлабав ластик.
- Алтернатива на сатенената калъфка е копринен или сатенен шал, които да увивате около косата, преди да си легнете.
- Използвайте подходящ шампоан и балсам. Слагайте си подхранващи маски или ампули поне един път на месец. Посещавайте редовно своя фризьор.
Обичайте и се грижете за своята дълга коса. Отделете малко повече време и внимание, за да бъде тя здрава, лъскава и да се гордеете с нея!
Не би трябвало да има проблем.. стига да си го съхранпвала на тъмно и сухо място.. да не е моркено или напечено от слънце и т.н...
Аз обикновено си взимам по няколко пакетчета и я държа в една голяма кутия, която постоянно се отваря и затваря и по много време ми стои и не съм имала никакъв проблем до сега.
![]()
СПАСЕТЕ КОСАТА ПРЕЗ ЗИМАТА
Драстичните промени във времето я увреждат, но можете да ги надвиете
Зимата е един от най-жестоките сезони към косата.
Какво можете да направите, за да спасите прическата си в студа, виелицата, снега и други познати изблици на зимното време? Ето няколко трика, които ще ви помогнат да постигнете коса като от реклама в студените месеци.
Сухи връхчета
Лесно е да разкарате изтощените краища на косата си. Достатъчно е да посещавате редовно фризьора си, което ще рече веднъж в месеца. Не е нужно да променяте драстично дължината, но подрязване с един-два пръста ще задържи прическата ви. Така съсипаните връхчета няма да влошат косъма и нагоре.
Редовното подрязване е най-важното, което можете да направите, за да се отървете и от цъфтежите - разцепването на върховете на всеки косъм. Но грижите не спират дотук. Вземайте и превантивни мерки, особено през зимата, като се запасите с балсам за коса, който е по-тежък от балсамите, използвани през лятото. Потърсете нещо екстра овлажняващо или произведено специално за жени със сухи коси.
Друга грижа, която можете да полагате редовно в студа, е маската за коса. Ориентирайте се към рецепти или марки за суха коса и използвайте маската веднъж седмично.
Наелектризираната
коса е едно от най-лошите явления през студеното време. Причината за него е, че се обличаме с дебели пуловери и други плетени дрехи, които при обличане и събличане развалят прическата. И тук решението е просто -грижете се косата ви да е добре хидратирана. Продуктът, към който трябва да се ориентирате за целта, е балсам без отмиване. За разлика от обикновения балсам, който се нанася под душа и след няколко минути се измива, продуктите без отмиване - балсами или спрейове, се използват след баня.
Друга хитрина е да накарате косата си да тежи повече, което позволява по-голям контрол върху прическата. Има два начина да го постигнете: след като балсамът попие, използвайте малко лак за коса, за да я задържите на мястото й, или сложете пяна, докато косата ви е още влажна. Който и метод да използвате, прическата ви ще има форма и ще се спаси от статичното електричество при триенето с пуловерите. В същото време помнете, че не е добре да пръскате лак върху косата си, ако не сте положили балсам отдолу, защото така можете да я увредите по-бързо и от зимните условия.
В най-лошия случай - когато сте на път и няма как да вземете всички необходими продукти, може да напръскате гребена си с антистатичен спрей. Друг вариант е да втриете капка омекотител за пране в краищата на косата си. Ако трябва да действате спешно без никакви средства наоколо, изтичайте до мивката, намокрете длани и прокарайте пръсти през косата си,- сякаш я решите.
Сплескана без блясък
Въпреки че не на всеки му харесва, през зимата се налага да носим шапки, което за беда води до слягане на косата. Този феномен също може да се избегне. Един от начините е да се уверите, че косата ви е абсолютно суха, преди да нахлупите нещо отгоре й. Влажната коса ще изсъхне по формата на шапката, което е толкова труднообратимо, че спасението е единствено в повторния душ.
При момичетата с по-дълги коси помага връзването на хлабава конска опашка преди слагането на шапката. След това, когато се наложи да я свалите, развържете опашката и прокарайте пръсти през косата си. Ако нямате достатъчно дълга коса, носете в чантата си малка разфасовка гел, в случай че се наложи; поправка по фризурата през деня.
Обратната страна на монетата е, че студът понякога оставя косата сплескана и без блясък, заради което тя също се нуждае от защита. За целта се снабдете с шапка, но да не е стегната, а по-скоро нещо обемно - барета или фуражка, защото те оставят място над косата и не я притискат към скалпа ви.
Когато се наложи бърза намеса, и тук номерът е да навлажните ръцете си. Наведете се надолу с главата и прокарайте пръсти през косата. Изправете се обратно и ще видите колко обемна и подредена ще е прическата ви. Можете да използвате и пяна на влажна коса, като сушите след това със сешоар от долу на горе за повече обем.
Пърхот
Пърхотът се засилва през зимата. Той е естествена аларма за сух скалп. Белите „Снежинки" всъщност са парченца отлюще-на кожа, която се бели по-лесно заради изсушаването. Пърхотът обикновено върви ръка за ръка с мазната коса.
Заради ниското овлажняване скалпът свръхпроизвежда мазнина и чрез нея се защитава от свирепите условия на студеното време. За да предотвратите омазняването, поддържайте косата си с овлажняващи продукти. И не само. Голям плюс е овалжнителят за въздух, който се поставя през нощта в стаята и е здравословен не само за косата, но и за кожата, дишането. Понякога е достатъчно да оставите паничка с вода върху радиатора или в ъгъла на стаята.
Разбира се, бихте могли да ползвате и шампоан против пърхот. Подобни продукти действат, но ако ги ползвате твърде често, ще отмиете и естественото омазняване на корените, особено ако шампоанът е с по-агресивни съставки. В резултат скалпът ви ще се опита да компенсира, като произведе повече мазнина, и ще ви затвори в омагьосал кръг.
Проблеми с косата и скалпа
Неактивна кандидатура или рекламен носител
Повечето проблеми с косата и скална подлежат на природолечение. Пърхотът и косопадът са резултат от нездравословно хранене, стрес, заболяване или неправилно лечение. Те се появяват и като странични ефекти при приема на медикаменти. Оредяването на косата често се дължи на хормонални причини, които са временно състояние или дълготрайни промени в резултат на стареене.
Степента на омазняване на косата е генетично заложена и зависи от хормоналния баланс в организма. Мастните жлези на скалпа са най-активни по време на пубертета. Изобилието от люспите на пърхота свидетелства за бърза смяна на клетките на кожата на главата и вероятна гьбична инфекция. Временно оредяване на косата се получава след шок, стрес, раждане, болест или лечение с определени медикаменти. Мускулното напрежение в резултат на стрес стяга скалпа и не позволява на кръвта, носеща хранителни вещества, да стигне до космените фоликули. Тогава корените не могат да се хранят и косата окапва преждевременно. Оплешивяването на отделни петна се дължи на гьбична инфекция, например трихофития (Tinea capitis).
ПРОФИЛАКТИКА
Състоянието на косата и скалпа е тясно свързано с начина на живот на човека. Консумирайте храни, богати на белтъчини, каротини, незаменими мастни киселини, желязо, силициев двуокис, цинк и витамини от групата на витамин В (особено биотин), С и Е. Избягвайте газираните напитки, които водят до загуба на минерални вещества в косата. Стремете се да не отслабвате рязко с нездравословна диета и използвайте техники за справяне със стреса. Редовно се занимавайте с физически упражнения, за да подобрите кръвообращението и хранителните вещества да стигат до корените на косата.
ЛЕЧЕНИЕ
Ароматерапия: Изберете някоя от посочените по-долу рецепти според съответния проблем. Нанесете сместа върху засегнатия участък и я оставете да престои през нощта. Отмийте с шампоан на следващата сутрин и при последното изплакване използвайте същите етерични масла, разтворени в кана с топла вода. Повтаряйте през ден-два и при настъпване на подобрение сведете процедурата до 2 пъти седмично.
• Зачервена и сърбяща кожа на главата: Добавете по 2 капки гераниево и лавандулово и 1 капка сандалово масло към 2,5 чаени лъжички зехтин или масло от сладък бадем.
• Суха, белеща се кожа: В 5 чаени лъжички зехтин (студенопресовано олио или масло от сладък бадем) добавете 2 капки от сандалово и по 3 капки лавандулово и гераниево масло.
• Мазна кожа на главата, покрита с люспи: Добавете към 5 чаени лъжички неароматизиран лосион за тяло 3 капки масло от атласки кедър, 2 от розмарин (не се препоръчват при бременност) и 2 капки лимоново масло.
Масаж: Масажът на скалпа с билки или етерични масла освобождава породеното от стрес мускулно напрежение и подобрява кръвообращението. Раздвижете не само косата, но и кожата на главата. Използвайте чай от коприва или репей, а също и тоник, приготвен по следния начин: по 3 капки масло от розмарин и иланг-иланг, 2 капки масло от атласки кедър, половин чаена лъжичка водка, 5 чаени лъжички вода от портокалов цвят. Маслата от розмарин и атласки кедър не се препоръчват при бременност.
Подправки за коса
Семената от гръцки сминдух съдържат алкалоида триго нелин, който усилва кръвоснабдяването на скалпа и спомага за стигането на хранителни вещества и кислород до корените на косата. Химическата му структура наподобява тази на миноксидила, препарат, стимулиращ растежа на косата. За отлични резултати изпивайте всекидневно по чаша чай.
Домашни средства
• При прекомерно омазняване изплакнете косата с дестилирана вода, към която сте добавили малко лимонов сок.
• Два часа преди измиване с шампоан втрийте с пръсти в косата една супена лъжица рициново масло. То придава блясък и заздравява цъфтящите връхчета.
• За борба с пърхота в 2 чаши вода сварете 4 супени лъжици изсушена мащерка. Използвайте сместа охладена. Нанесете я върху чиста и влажна коса.
КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
• Проблемът не отшумява след домашно лечение.
• Косопадът води до участъци, в които липсва коса.
• Появяват се и други симптоми, например умора и слабеене.
Охх май не е тук мястото,но все пак да се оплача,а може и някакъв съвет да получа-преди малко си направих маската с тривитаминол,гас и т.н. редовно си я правя и никога не ми се е случвало косата след това да ми мирише на гас,но сега е ужаснопак ли да я мия или да я напръскам с един спрей,който уж е за блясък,но ми омазнява косата и не го използвам,обаче мирише хубаво
?!Не мога да излезна така от нас
![]()
Шофирай Разумно, Спаси Живот!!!
аз съм в германия и използвам маски за коса на john frieda.в бг не съм ги виждала,но е възможно да ги има.мн съм доволна от тях,аз използвах тази за руса коса.след като я изсушавах ефекта беше...уау! невероятно жива,мека и здрава коса!това е единствения продукт от който наистина съм била доволнаПървоначално написано от heiress
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Живей без граници! Животът е един миг,затова го накарай да гори винаги с най-силния пламък!
(\ _ /)
(='.'=)
(")_(") (-_-)
Напръсках я със спрея за блясък,защото мирише много хубаво,но сега ми е мазна,няма да я измия пак,защото ако го правя повече от 2 пъти в седмицата ми става ужасна![]()
Шофирай Разумно, Спаси Живот!!!
има за брюнетки,за обем и мисля че и само за изтощена коса-една лилава серия,тях също съм използвала,не са лошиПървоначално написано от heiress
![]()
![]()
Живей без граници! Животът е един миг,затова го накарай да гори винаги с най-силния пламък!
(\ _ /)
(='.'=)
(")_(") (-_-)
Ако може и на мен да дадеш съвет-моята коса е дългичка, ПРАВА, на пластове е направена ама не са много къси-даже никак не си личи и е много рядко и тънка.Няма никакъв обем, а много ми се иска някак си да я направя с повече обем.
Мс предварително.
"I can't live in a world where you don't exist"-Edward Cullen
а да попитам спрейовете против наелектрезирване на косата действат ли![]()
Здравейте аз съм нова тук но изчетох всичко и ми беше много интересно и браво на момичето много хубави съвети е давала! Аз също съм "ЗА" ДОМАШНИТЕ МАСКИ, преди 3 год имах коса до кръста и не си я поддържах с нищо но си беше просто прекрасна, но отидох да си я напластя на пластове а тъпата фризиорка така ми я острига че ми стана до раменете, ужас направо! Та миналата година взех да си правя маската с ТРИВИТАМИНОЛА но на мен взе да ми омъзнява много косата, а по принцип моята е много суха и го спрях, сега си правя пак маски за коса но без ТРИВИТАМИНОЛ, все пак различни хора-различни коси.
Искам да кажа едно голямо " БРАВО" на страхотното момиче и нейните съвети!![]()
![]()
[/b]
heiress,моля те кажи ми някакъв добър подхранващ шампоан![]()
имам гъста,къдрава коса,но е много сухаединственото нещо,което засега ми помага е маската на LORYS , и искам да си взема и хубав шампоан.
Също така по-хубаво ли е да ползвам и маска и балсами ако може и хубав балсам да ми препоръчаш
![]()
Имам ужасен проблем с цъфтежа на косатане е кой знае колко дълга но цъфти адски много а искам да я пусна по дълга ... проблема всъщност е че я третирам всеки ден със сешоар,преса и лакове ..ще се радвам ако може да ми препоръчате някоя маска или нещо такова :/