- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Учене/следване в чужбина?
Говоря най-вече за следване в чужбина,не изобщо за образованието там.
Толкова много българи заминават...струва ли си наистина?И къде по-точно?Кое е толкова по-доброто?И не е ли едно и също в крайна сметка образованието,и не може ли да си седнеш на задника тука и пак да успееш?
Какво смятат учещите извън Блгария и има ли някой с такива намерения...
Да ви чуя мненията за ученето извън стараната ми се искаше,въпреки че ми е малко рано да го мисля.
![]()
местете в училище и приятели ако трябва,ама мен тук повече ми харесва :P
Зависи в коя специалност си..
в класическата музика не само си заслужава, но е и препоръчително.
Ако учиш нещо свързано с науките- определено over the ocean. Но за останалите специалности не си струва според мен- не и ако искаш да живееш тук, де. Моите наблюдения са, че хората, които нямат сили да кандидастват тук, се насочват към Холандия. За там ти трябва един Toefl, а на някои места само диплома и определен брой часове по английски или там на какъвто език е програмата.
То навсякъде доколкото знам няма приемни изпити,но за Германия например архитектура искат Oberstufe или там С1/С2 както се води владеене на езика...
Ааа, за Германия не мога да ти кажа.
Виж, в САЩ май навсякъде искат САТ, а за някои специалности искат и САТ2 по съответната специалност.
Има някакъв университет по международно и европейско право в Хага, където приемат само с диплома. Там какви хора влизат, не е истина.
заслужава си разбира се. Образованието в България си е зле, каквото и да си говорим.
hottie,ти точно не учеше ли някъде ъм..там?къде и какво иии как си избра града,университета...струва ми се направо страшно и сложно..
Както вече казаха, зависи си от специалността.
Аз се бях засилил за там и дори ме бяха приели в Англия, но реших че не си струва, а за моята специалност е дори препоръчително да остана.
Auf dem Weg in eine bessere und gerechte Zeit
Oder bist du selbst in Wahrheit f test test
аз искам архитектура![]()
Много ясно, че няма приемни изпити. То да влезеш в университет е супер лесно. Диплома и това е. Даже има специалности, където няма ограничение на бройката. Да излезеш е проблема. Когато започвах бяхме ~250 човека. Сега сме около 45, като точната бройка ми се губи, понеже специализираме различни неща.
Има и по-фрапантни ситуации. Примерно информатиката на доста места е свободна - който иска-влиза. След първия семестър остават по-малко от 20% от началната бройка и завършват около 10%. или по-малко.
Не е важно, кой влиза, а кой излиза.
В България, който влезе - излиза студент.
За Германия сертификати за език много. В България се дава DSD II - в някои езикови гимназии, иначе стандартно е TestDaF - което е аналог на Toefl. Държи се на няколко места в БГ. Състои се от 4 части - четене с разбиране, слушане с разбиране, писмена и устна част. Прави се в БГ и се оценява в Хаген, Германия. Оценките са unter 3 (скъсан) 3, 4, 5. Максимума е 20 точки, като повечето специалности искат 16 точки, техническите 12 (електротехника, физика), но е по преценка на университета - може и 18 и 20 да искат (Германистика например).
Архитектурата обикновено е ограничена специалност и трябва да проверяваш на страницата на всеки университет, какви са условията, понеже при всеки са различни.
Или директно отиваш при добра консултантска фирма и те вършат работата.
Grumpy old madman
Loshotia, какво значение има, кой влиза? Може да влиза сульо и пульо, но шанса да излизе е супер минимален. Дори хора с много акъл в главата трудно минават в някои специалности.
Grumpy old madman
Същото щях да напиша. Говорила съм с много хора по този въпрос и са ми казвали абсолютно същото...Първоначално написано от Canis_Dirus
Аз се интересувах, ама за себе си си прецених, че не мога да издържа на напъна с издръжката. Земи си и тея луди пари за такси и общежития... мерси съм! Сигурна съм, че в моята специалност има недостиг на добре квалифицирани кадри и при добро желание няма да ми е проблем да се реализирам.
^аз пък точно за таксите знам,че на доста места е евтинко,че и стипендии дават,още повече в сравнение с другите страни в Германия било най-евтино(или бъркам?)
В Австрия паднаха напълно таксите за ВУЗ, до колкото знам във всички е така, но не мога да гарантирам тъй като съм се интересувал само за музикалните.
В Германия "такси" няма навсякъде. Навсякъде се плаща определена сума за студентската организация ъ други неща като карта за транспорта (ако е в включена в семстраиланата такса си много на далавера). Това е общо около 150 до 250 евро - според зависи от града и дали е включена карта за транспорт. Тази сума се плаща 2 пъти в годината - февруари и август - месец-два преди началото на семестъра. Отделно някои провинции имат семестриални такси по 500 евро и съответно плащаш около 700 на семестър, като тенденцията е това да отпадне заради липсата на квалифицирани кадри. Такси има за пресрочено следване - ако следваш повече от 3 години над редовното време - по 500 на семестър.
Иначе в Германия храната е по-евтина от България. За общежитие си приготви 200-250 на месец, или повече, ако си в много скъп град (Мюнхен например), но пак зависи. Ако си изкараш европейска здравна карта за 2 лева в БГ не плащаш здравно осигуровки в целия ЕС (около 60-65 евро на месец).
Телефон - зависи, колко говориш, но можеш да си направиш договор на discounter и да си с предплатена карта по 10 цента на минута. Обикновено в общежитията нета е безплатен, на частно - за 50 евро нет неограничен, и телефон към стационарни номера в целия ЕС неограничен (да си говориш с мама).
Според зависи как живееш може да изкараш с 500 евро на месец. Ако спестяваш и с 450. МНОГО трудно с под 450. Но ~650 ти стигат за доста нормален живот с излизане в рамките на нормалното
Grumpy old madman
^Хах, т'ва е на баща ми заплатата. Остава само да ги науча тука да фотосинтезират, да не се къпят и да не си угаждат с електричество и да заминавам.![]()
![]()
![]()
Като ходих в насрания интеграл ми обясняваха за ветеринарната във Великобритания и ставаше дума за 3000 и не знам си там колко паунда на година, освен общежитието горе-долу 500 паунда на месец и след тези 500 паунда започват моите джобни... и нашите трябва да се научат да правят онова от по - горе за да ида... НЕма нужда просто...
това е предимно за НБУ и УНСС, в СУ информатика 20% само си взимат всички изпити първият семестър, а за вторият спадат до към 15% до края от 120 човека дали завършваш повече от 20 не знам :СПървоначално написано от Canis_Dirus
Канис, намалянето на хората в сепциалността на какво се дължи, на Eignungspr
jebeš beyonce i neke lady gage dajte trube i rakije!
Ако имах пари, ама много пари, доволно така:Д... щях да уча приложни в Кралския в Лондон.
- Майко, съзнаваш ли какво каза току що.
- Казах "ако".
- А, да, "ако". *хихихихихи*
а не може ли примерно да работиш?Първоначално написано от babity
макя му, в Англия е скъпо![]()
А като си студентка в София? По теб ще отиват ~400 лева на месец. Това са 200 евро. Останалите 400 можеш да си ги набавяш сама с по 2 дни по 7-8 часа работа на ден, или 4 дни по 4 часа примерно.Първоначално написано от babity
[quote=Rowdy]Канис, намалянето на хората в сепциалността на какво се дължи, на Eignungspr
Grumpy old madman
трудно си е
там няма мама и тати като ти сваршат парите да тичаш при тях да те нахранятНомера е да си ги издаржиш тия 4 години и после по-лесно става
![]()
'Първоначално написано от Canis_Dirus
Да, ама няма да съм в София... Кога ще мога да работя при положение, че трябва да си присъствам на абсолютно всички лекции и вариант задочник просто няма? Абе друго си е на 100км от мама и тати. Не дай си Боже се разболея, всичко се случва. На пичка си материна ше ми измрат близките от притеснение, освен че няма да могат да ме издържат което не е никак малък довод да съм си тук. Пък и аз нямам намерение да бягам навънка като си приключа образованието.