- Форум
- По малко от всичко
- Музика и ТВ
- Към Анти-чалга феновете...
И аз в Лепа Брена също....Първоначално написано от Ballbreaker
В Сърбия са по-зле и от тук...
Явно не си внимавал достатъчно...или просто градовете, в които си бил не са били от този "тип". Мюнхен каква е чалгарщина, не ми се говори... В Америка във всички колежи на всички партита, на които има поне един българин дъни чалга, абе има я на много места. Дори в Азия чух. Сърбия няма какво да коменитрам, Гърция - също. В Италия съм бил два пъти, но за малко и нощния живот не ми е бил приоритет. Френската ревиера е прочистена, но в Париж имаш ли желание, спокойно можеш да се натресеш на чалготека с типични бг ритми. Берлин и Лондон не са много по-назад. в Латинска Америка вече споменах как е....Първоначално написано от Battlescarred
А чужденците колко и се кефят, не е истина просто... Дори текстовете знаят някои от тях...
![]()
Първоначално написано от got2Bthe1
Извинявай сладурче, но не можеш да сравняваш монотонния рап .. и по - хард музиката така да се изразя .. Всеки си има стил, всеки ме пита как избухвам на пънк примерно .. Отговора е следния: както ти на чалга .. това си е моя стил, това си е моя избор на музика, това ми харесва, мога да си избухна на маХ ... Особено ако към китарите и барабаните се добави шантава компания и алкохол .. Става страшно шоу .. това, че ти не си достатъчно запознат със останалите стилове музика и хора като цяло ... не значи, че единствения стил за маса е чалга![]()
И все пак важно е пого да става и Punk'S not Dead![]()
![]()
Обама, малоумен ли си бе ? Само това искам да те попитам ?
Кой говори за някакви бг клубове пръснати из света ?
GORA EUSKAL HERRIA ASKATUTA!!!
GORA EUSKAL HERRIA SOZIALISTA!!
GORA GU TA GUTARRAK!!!
GORA EUSKADI!!!
Луд ли си, аз за месец в Лондон чалга не чух, освен от едни мангали, само такива фенове на тая гадост имашеПървоначално написано от amk933
.За Берлин не съм сигурен макар че и там не чух, но за Хелзинки примерно е абсурд да чуеш ориенталските ритми.
Първоначално написано от sweetpunk
НА РАП МОЖЕ ДА СЕ ПИЕ!!!
НЕ МИ ЛИ ВЯРВАШ ОЩЕ?
: D Защо ли си мисля, че си по-скоро фен на G-Unit отколкото на Jedi Mind Tricks...
Същото лайно.Първоначално написано от Goebbels
Auf dem Weg in eine bessere und gerechte Zeit
Oder bist du selbst in Wahrheit f test test
аз викам едно ключе да и се удари на темата...според мене каквото имаше да се казва се каза...сега да проявяваме излишно остроумие и да демонстрираме опит и начетеност е излишно...
така де...има си философски теми където гласното размшляване е не само по-умесно но и препоръчително...
тука според мен стана ясно че чалгатане само като музика но и като социален феномен е резултат от много фактори нито един от които не предполага културо развитие...както и самата тя води до начин на поведение и начин на живот които не повече от породилите я фактори предполагат такова...
P.S.:пфффф...трябва да пийна нещо...
'Real stupidity beats artificial intelligence everytime'-Terry Pratchett
'Ако ти ще живееш 100 години, то аз искам да живея 100 годии без един ден, защото не мога да живея и един ден без теб'-Мечо Пух...
echii <3
Горан Брегович не се включва.Първоначално написано от PainMonopoly
![]()
Стига ве, сега отворихме темата еквивалент ли е българската чалга на Горан Брегович и Фанфаре Чиорчола.
Същите мазнотии, същите маанета, същата цигания, ама видиш ли, това е Горан Брегович, всички трябва да го харесват...Първоначално написано от Bianca
Защото просто няма база за сравнение. Той създава филмова музика, и то към филми, които са класика. Това няма общо, де.
Просто музиката му е евъргрийн, класика, въобще не я възприемам за чалга или нещо подобно.
Мислиш ли, че ако можеше да се сравнява с чалгата, Иги Поп щеше да го включи в In The Death Car? Мислиш ли, че щеше да създава саундтраци за филми от калибъра на Arizona Dream? (Леко доказателство, че не създава музика само за сръбското кино.) Не, не това го прави такъв, какъвто е, това просто доказва това, което е.![]()
Впрочем в оная песен, за която ти ме светна преди много време (God`s away on business), ги има нотките на тая музика, която Горан създава, именно тромпетът го прави тоя ефект.Първоначално написано от Battlescarred
Само да споменем, че Горан Брегович е плагиат, но то какъв.
Иначе той не създава 'евъргрийни', евъргрийни създава MTV и VH1 в комплект със баба ти Тина Търнър. Горан Брегович прави филмова музика, това е.
Абсолютно същото, което казвам. Щом е Горан Брегович, всички трябва да го харесват.Първоначално написано от Bianca
Може по същество музиката да му е типичен сръбски турбо фолк, но не, той е класика, той прави ЧАЛГА за филми, поклонете му се дружно.
определи чалга.Първоначално написано от PainMonopoly
Плагиат или не, факт е, че музиката му ми харесва.![]()
Различава се от останалата чалга.
Чалгата по същество е предимно циганска народна музика. Омесена е с балкански фолклор и арабски мотиви, но всъщност това е музиката на циганите, придобила популярност във всички балкански страни.Първоначално написано от Ballbreaker
Горан Брегович базира своята музика на циганските мазнотийки.
Какво си представяш, като слушаш маанетата на Горан Брегович? Аз лично си представям циганско гето и група пияни беззъби мърляви мангали с акордеони, тромпети, туби и цигулки, които въртят гюбеци.
Чалгарка.Първоначално написано от Bianca
Филмите на Емир Кустурица.Първоначално написано от PainMonopoly
Нека бъда чалгарка за теб тогава.
http://www.youtube.com/watch?v=YVZYychHL8E
Хубаво, плюйте, ама това доказва, че Горан е истински музикант, който не се ограничава само с даден стил музика.
Точно това, че не композира "модерно и поп звучащи песни", го прави различен. В неговите песни има етно-елементи, които просто ги няма в другите чалга "творения".
Ние не обсъждаме нито човека Горан, нито композитора Горан, а ЧАЛГАТА, която прави Горан. За това е темата.
Това, че освен ЧАЛГА прави и друг вид музика, евала, получава потупване по рамото.
Еми, харесва ми, ама това не значи, че и нещо от калибъра на Bregovic не може да ми се хареса.
Просто вие сте решили, че е чалга, правите тея връзки, и айдее. Еми...
Аз го възприемам по друг начин, носи различна атмосфера, не го свързвам с това, с което вие го свързвате, и ми харесва – това е.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=j25ZHE4CwAs[/youtube]
Цигански Пънк!
В музикалния бизнес има строги правила. Когато определени хора кажат че нещо е "куул" то след това веднага става "куул". Някой е казал, че "гениалната" музика на Брегович е номер едно, много бунтарска и много етно и за това всички се кефят на Брегович. Всъщност той краде етно мотиви от циганите и прочее и сглобява нещо си там, което е саундтрак към филм. Тва че филма е хубав изстрелва и саундтрака му. Много е просто.
А Брегович си е просто един крадец.
Всяка модерна група или изпълнител който се занимава с етно мотиви вече се е превърнал в абсолютна поза. Щото цялото това нещо е свързано с доста мейнстрийм. В момента е модерно да идваш от на майка си фалопиевите тръби и да свириш етно елементите на местното население хахахах
GORA EUSKAL HERRIA ASKATUTA!!!
GORA EUSKAL HERRIA SOZIALISTA!!
GORA GU TA GUTARRAK!!!
GORA EUSKADI!!!